Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is er een relatie tussen compassie en religie?

  •  
04-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zeer religieuze mensen tonen minder compassie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Onderzoek is extra interessant als er dingen uitkomen die je niet verwacht. Zo suggereert onderzoek van de University of California, Berkeley, dat zeer religieuze mensen minder geneigd zijn anderen uit medeleven te helpen dan minder gelovige mensen en atheïsten.
Medeleven of compassie is een emotie die mensen voelen als ze anderen zien lijden en dan gemotiveerd raken hen te helpen, vaak ten kosten van zichzelf. De onderzoekers denken dat bij minder gelovige mensen de kracht van emotionele relatie met andere mensen belangrijk is voor de beslissing een ander wel of niet te helpen, maar dat bij streng gelovige mensen er andere factoren een belangrijkere rol spelen zoals doctrine, gemeenschappelijke identiteit en zorgen om de reputatie.
Ik kan niet verbergen dat ik met enig leedvermaak de uitkomsten van het onderzoek las. Ineens begrijp waarom mijn vriend A. wiens vader ouderling van de kerk was, nooit bij iemand anders nieuwe kleren mocht kopen dan bij kledingmagazijn Gerritsen, iemand van dezelfde religieuze groepering als zijn vader. Ik heb er natuurlijk geen verstand van, maar misschien heeft religie naast allerlei andere functies ook het effect van het reguleren van onze compassie zodat niet zo maar iedereen ervan profiteert.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.