Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Is er dan echt geen middel tegen een kater?

  •  
01-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Van eieren in koffie tot limoen en aspirines... Er is maar één oplossing: preventie
Het is 1 januari en je wordt wakker met pijn in je hoofd. Je voelt je nog vermoeider dan toen je de dag ervoor naar je bed ging – zo je überhaupt nog iets voelde – en je lijdt aan een alles overheersende misselijkheid. Je tong is van leer en als je overeind komt word je duizelig en moet je onmiddellijk weer gaan liggen.
Helemaal duidelijk is niet waarom je van zo´n prettig drankje een kater krijgt. Voor wat betreft de oorzaak van een kater is de belangrijkste veronderstelling echter dat de uitdroging het probleem is. Uitdroging van de hersenen is het dan met name. Alsof je hersenen los in je hoofd zitten en je ze met schudden steeds van de slag brengt.
Een paar jaar geleden was er een geheimzinnig middel tegen katers via internet verkrijgbaar, dat zijn faam had verworven als middel van KGB agenten, die teveel hadden gedronken, maar toch weer fris en monter James Bond moesten uitschakelen. Dat was niet meer dan Aspirine met wat vitamines. Het helpt niet. De opa van mijn vrouw had als aanpak een rauw ei in je zwarte koffie en goed roeren. Chinese onderzoekers zouden het effect van een limoen-citroendrankje hebben aangetoond bij het bekorten van de duur van je kater, maar jammer…. Je moet dan wel 57 glaasjes drinken.
Het is net als in de echte geneeskunde: mensen zoeken naar effectieve behandelingen als het probleem er eenmaal is, maar je kunt je al die problemen besparen door preventie. Bij de kater is het vrij simpel: je drinkt niet zoveel en bovendien wissel je alcohol af met een glas water.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

KnarroBult
KnarroBult1 jan. 2015 - 10:42

De functie van een middel "tegen" een kater is natuurlijk rein psychologisch: je kunt jezelf wijsmaken er alles aan gedaan te hebben, de kater te bestrijden.

Rootman
Rootman1 jan. 2015 - 10:42

een liter water naast je bed, en deze kan diverse malen opniew vullen helpt wel iets... Voor de rest de wet van diminishing returns: Na een paar glaasjes neemt de feestvreugde niet echt meer toe. Voor oud en nieuw geldt dit minder, maar op een feestje wat eerder naar huis gaan is een wondermiddel!

Brauswasser
Brauswasser1 jan. 2015 - 10:42

Zware shag en sterke koffie.

pietdeg2
pietdeg21 jan. 2015 - 10:42

"Het is 1 januari en je wordt wakker met pijn in je hoofd." Je wordt vooral wakker met een enorme dorst. Omdat je niet genoeg gedronken hebt, zo simpel is dat. Alcohol werkt dehydraterend en dat betekent dat je er iets bij moet drinken, net als overigens bij een kop koffie. Niet achteraf maar tijdens het nuttigen van alcohol. Niet voor niets krijg je in beschaafde landen een gratis glas water naast je wijn of koffie. Op een Grieks terras krijg je zelfs een glas water naast je biertje. Dweilen achteraf werkt veel minder goed, want dan ben je al te laat. Het is echt een kwestie van tijdens het drinken van alcohol af en toe een glas water nemen, liefst tegelijkertijd. Vroeger hadden we de klok trouwens al horen luiden. Voordat we zwaar gingen stappen dronken we eerst een liter melk. Dat scheelde ook al een slok op een borrel.

CharlesdeValois
CharlesdeValois1 jan. 2015 - 10:42

Wie griep had, had geluk. Want alcohol doodt de bacteriën.

janwijn
janwijn1 jan. 2015 - 10:42

Er is zeker een middel die een kater kan verzachten. Koppijn door te veel drinken wordt o.a. veroorzaakt door zout te kort en ook die droge tong. Giet wanneer je na een drinkenbroedersnachtje wakker wordt een beker bouillon door je droge strot en je zult je aanmerkelijk fitter vinden.

blues boy
blues boy1 jan. 2015 - 10:42

http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/hobbytempel/full19030601.jpg

lembeck
lembeck1 jan. 2015 - 10:42

Geen druppel alcohol gedronken gisteravond. Maar een enorme kater vanwege afgaande bommen sinds 's ochtend 09.15 uur tot na 3 uur 's nachts en een levensgroot vreugdevuur van mensen in de straat naast ons appartementencomplex. Vonken en rook (dus ook stank!) werden door de wind richting huur appartementen geblazen. Ik ben tegenwoordig thuis met O&N, omdat deze idioot grote vuren aanlegt als het keihard waait en alleen als het richting huurappartementen waait. Omgekeerd doet hij het niet. Deze kater moet langzaam wegebben met de hoop dat de volgende keer consumentenvuurwerk en vreugdevuren in woonwijken verboden zijn en er gehandhaafd wordt. :(

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 jan. 2015 - 10:42

"omdat deze idioot grote vuren aanlegt als het keihard waait en alleen als het richting huurappartementen waait" Kennelijk is de klassenstrijd waar je zolang reikhalzend naar uitgekeken hebt uitgerekend bij jou in de straat begonnen. En dan is het weer niet goed.

CliffClavin1993
CliffClavin19931 jan. 2015 - 10:42

De enige manier om een kater te voorkomen is: niet meer drinken dan nodig is.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 jan. 2015 - 10:42

"niet meer drinken dan nodig is" Maar als je nou wakker wordt met een knallende koppijn en een enorme dorst, heb je dan meer of minder gedronken dan nodig is?