Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Iran lijkt toenadering te zoeken tot Westen

  •  
18-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rouhani.jpg
Nieuwe president Rouhani maakt einde aan retoriek van zijn voorgangers ... Iran maakt bekend meer kern-centrifuges in huis te hebben ... 18.000 stuks 
De Europese Unie lijkt toenadering te zoeken met Iran en vice versa. Nu de nieuwe president Hassan Rouhani heeft aangekondigd te zullen stoppen met de retoriek van zijn voorgangers, ziet Catherine Ashton, de buitenlandchef en onderhandelaar als het gaat om het Iraanse nucleaire programma, mogelijkheden.
Zaterdag sprak Ashton met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Javad Zarig. Hij was kort hiervoor geïnaugureerd. Tijdens die inauguratie sprak de president:
Buitenlandse politiek voer je niet door het herhalen van slogans. Dat betekent niet dat we onze principes overboord gooien, maar wel dat we onze methodes veranderen.
Hiermee breekt Rouhani met de harde woorden van zijn voorganger.
Ook topman van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Fereydoun Abbasi-Davani, legde op zaterdag zijn functie neer. Hierbij toonde ook hij opvallende openheid. Zo zei hij dat Iran de beschikking heeft over 18.000 centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Nooit eerder noemde Iran zulke hoge aantallen als het ging over de uraniumverrijking. Zo sprak de AEOI (Atomic Energy Organization of Iran) in mei nog over een totaal van 689 centrifuges. De nieuwe cijfers stroken redelijk met de cijfers van het Internationaal Atoomagentschap IAEA.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Sonia2
Sonia218 aug. 2013 - 6:21

Een nieuwe machthebber betekent nieuwe kansen voor Europa om er geld aan te verdienen. Gaat Rouhani daar niet in mee, of wil hij zelf ook nog wat bepalen, dan volgen er weer (meer) sancties. Met weer dezelfde argumenten en anti-Iran campagnes.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 aug. 2013 - 6:21

Vooral niet reageren, elke toenadering met een totaliter systeem is te veel. Alleen geen slogans meer de rest blijft gewoon bij het oude. Dat staat in de nieuwe Amnesty-publicatie Iran: Repression of dissent intensifies in run-up to presidential elections. De laatste maanden zijn tientallen journalisten, politiek activisten, vakbondsmensen, studenten en mensen die opkomen voor de rechten van minderheden willekeurig gevangengezet. In veel gevallen is de reden van de arrestatie onbekend. In andere gevallen zijn ze door rechtbanken veroordeeld voor zeer vage aanklachten als 'het verspreiden van propaganda tegen het systeem', 'het verstoren van de publieke opinie' en 'vijandigheid jegens God'. De arrestaties zijn onderdeel van een nieuwe golf van repressie die eind vorig jaar is ingezet. Het doel is overduidelijk het onderdrukken van kritiek in de aanloop naar de verkiezingen. Ook tientallen vreedzame regeringscritici die in verband met de grootschalige protesten in 2009-2011 werden vastgezet, zitten nog steeds gevangen of staan onder huisarrest, onder wie oppositieleiders Mehdi Karroubi en Mir Hossein Mousavi. Dus dat is simpel lekker niet reageren. Overleg met geloofsfanaten heeft geen enkele zin.

JAWEH
JAWEH18 aug. 2013 - 6:21

Oh, Ze zijn niet van plan om te veranderen, maar ze gaan 'het' op een 'andere manier' doen. Nu ga ik met een gerust hart slapen.

1 Reactie
Sonia2
Sonia218 aug. 2013 - 6:21

Waar ben je bang voor dan?

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2013 - 6:21

Nou even niet allemaal zo cynisch doen. Voorlopig is dit een positief geluid en het zou dom zijn er niet op in te gaan. Je kunt altijd nog weer terug naar de status quo als het mislukt.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 aug. 2013 - 6:21

Ja hansje, maar als een nucleaire raket eenmaal is afgeschoten is er geen weg meer terug.

dino_radja
dino_radja18 aug. 2013 - 6:21

Ik ben geen voorstander van kerncentrales, maar iran mag ze gewoon bouwen. Ze hebben immers het antiproliferatieverdrag getekend, waarin dat recht gewoon verankerd is.

1 Reactie
bEngel2
bEngel218 aug. 2013 - 6:21

Vandaar dat volgens het IAEA, Iran plutonium verrijkt die niet direct nodig is voor de opwekking van energie maar wel voor het maken van een A-bom. Vandaar dat Iran zo moeilijk doet om inspecteurs van de IAEA de toegang te geven tot bepaalde locaties... ...dream on..

JAWEH
JAWEH18 aug. 2013 - 6:21

Voor alle positivo's in de draad heb ik even wat info verzameld over de mensenrechten situatie in Iran. Mensenrechtensituatie in Iran Advocate Shirin Ebadi won de Nobelprijs voor de Vrede in 2003. De mensenrechten worden in Iran regelmatig geschonden. Vrouwen worden volgens de sharia, de islamitische wetgeving, achtergesteld. Omdat het regime van het land een strikte scheiding van de seksen aanhoudt, zijn er relatief veel vrouwelijke artsen en advocaten. Zij behandelen dan uitsluitend vrouwen. Een bekende advocate is de mensenrechtenadvocate Shirin Ebadi, die in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede won. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is in Iran bij wet geregeld. Hun getuigenis telt half zoveel als die van een man. Vrouwen hebben toestemming van hun man nodig hebben naar het buitenland te reizen. Bij overspel kunnen zij de doodstraf krijgen door steniging. Op het dragen kleding die niet aan de Islamitische voorschriften voldoet, kan tot 2 maanden cel of een boete van 500.000 Rials (39 euro) gegeven worden. Circa 70 universitaire studies zijn niet toegankelijk voor vrouwen. Stadsbussen zijn verdeeld in een mannen- en een vrouwensectie. Mannen zitten voorin en vrouwen moeten achterin de bus. Een hek in het midden van de bus zorgt voor een strikte scheiding. Het is voor vrouwen verboden om (mannen)voetbalwedstrijden te bezoeken. Wel mogen vrouwen (in hijab) zelf voetballen, hier zijn mannen op hun beurt weer niet welkom. De basis van ongelijkheid ligt bovendien verankerd in de wet. In Iran wordt de sharia toegepast, hierin is de vrouw wettelijk ongelijk ten opzichte van de man. De sharia kent het begrip 'bloedgeld'. Dit betekent dat de dader moet betalen in geval van een dodelijk misdrijf. Een mannenleven is daarbij twee keer zoveel waard als een vrouwenleven. Sommige religieuze minderheden worden vervolgd in Iran, maar andere genieten (beperkte) bescherming en vrijheid. Zie verder onder Religie. Iran voert de doodstraf uit en wordt hierom bekritiseerd door Human Rights Watch. Dit doet het land niet alleen voor volwassenen maar ook kinderen van 15 of ouder kunnen de doodstraf krijgen. Nergens ter wereld worden zoveel kinderen bestraft met de doodstraf als in Iran. Het bestaan van homoseksualiteit wordt ontkend in Iran en homoseksualiteit is verboden. Op het verrichten van sodomie staat de doodstraf. Mensen die een geslachtsidentiteitsstoornis hebben worden wél erkend en met steun van de islamitische wetgeving worden transseksuele operaties uitgevoerd. Iran kent geen recht op vrije internettoegang en controleert haar burgers bij het gebruik van internet. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Geld kent geen kleur, geur en smaak, is het niet ? Als er maar met goederen en olie kan worden geschoven kijken we wel even de andere kant uit.

1 Reactie
Rootman
Rootman18 aug. 2013 - 6:21

De binnenlandse situatie heeft zeer weinig te maken met de buitenlandse politiek. Een islamitische theocratie is nu ook niet bepaald mijn favoriete staatsvorm, maar het blijkt toch geen probleem voor bondgenootschap te zijn zolang ze maar in 'ons' kamp zitten: Saoudie Arabie en de golfstaten hebben veel slechtere mensenrechten!