Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Iraans parlement gaat akkoord met atoomdeal

  •  
13-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ieran.jpg
Iran stelt wel voorwaarden aan inspecteurs militaire complexen bij afbouw atoomprogramma
Het Iraanse parlement heeft het verdrag over het afbouwen van haar atoomprogramma goedgekeurd. De overeenkomst is tussen Iran, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland gemaakt.
In ruil voor het afbouwen van het atoomprogramma heffen de VS, Europa en de Verenigde Naties de sancties tegen het land op. Wel heeft Iran een aantal voorwaarden gesteld. Zo krijgen inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maar beperkte toegang tot de militaire complexen.
Het is een historisch akkoord tussen westerse machten en Iran waar niet iedereen blij mee is. Zo stuitte de Amerikaanse president, Barack Obama op veel weerstand bij de republikeinse partij. Ook Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak – zoals te verwachten – van een ‘fout’. Iran zou volgens hem gewoon doorgaan met het bouwen van nucleaire wapens.
Obama benadrukte dat deze deal niet gebaseerd is op vertrouwen maar op ‘verifieerbaarheid’. De sancties zouden direct weer ingaan als Iran de afspraken niet nakomt. 

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Spelchecker2
Spelchecker213 okt. 2015 - 7:19

Is dat nu wel echt verstandig van Iran? Ze werden serieus genomen in de interationale politiek toen ze konden dreigen met kernwapens. Als je die dreiging uit je handen laat slaan (of zelf opgeeft) dan loop je het risico voor de VS c.s. een quantité negligable te worden. Atoomwapens zijn er niet om daadwerkelijk te gebruiken maar om je invloed in de internationale arena te vergroten. Zie in dit verband ook hoe effectief aartsvijand Israël haar atoomwapens in die internationale arena tot gelding weet te brengen.

Armagaddon
Armagaddon13 okt. 2015 - 7:19

>>> Hmm.....mooi hoopgevend ontwikkeling....te hopen op minder spanningen in dat land en hele omgeving, nu nog verdere inspanningen om uiteindelijk tot meer rust te komen....helaas voorlopig een ver verwijderde utopie....sad smile..

Sardar2
Sardar213 okt. 2015 - 7:19

@ Th Willemsen @ Nico deMus Er is al bijna de helft van dit geld gereserveerd voor het versterken van revolutionaire leger (Pasdaran) en de buitenland garde daarvan, die nu in Syrië en Irak vecht. Er zal echt heel weinig terecht komen in het creëren van meer werk en sociale voorzieningen. Daarvoor is hun hoop gevestigd op de buitenlandse investering voor industrie en dienstsector. Dat is natuurlijk onzeker. Nu dat handel met het westen opnieuw mogelijk wordt, is er het vrees dat de overheid gaat opnieuw afhankelijk worden aan olie-inkomsten (nu is de afhankelijkheid aan olie ruim onder 50% en meer dan 50% op belastingen). Dat zal opnieuw de positie van politici zoals Roohani verzwakken en de conservatieven (handel en Bazaar) versterken. De prijzen rezen nu uit de pan! Soms wordt er gezegd de sancties waren niet zo gek! De enige die nu er toe doet is het open gaan naar buiten toe. Wat de vluchtelingen betreft, denk ik Iran genoeg vluchtelingen heeft opgenomen, bijna twee miljoen Afghanen en Irakezen. Er is berekend als deze vluchtelingen ineens weg gaan, de werkloosheid zal tot nul dalen in Iran. Maar als het eraan komt, zal Iran nog meer vluchtelingen kan opnemen, vooral uit islamitische landen.

Sardar2
Sardar213 okt. 2015 - 7:19

De eerste winst is direct 100 miljard dollar in de kas van ayatollah’s. Niet voldoende?

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus13 okt. 2015 - 7:19

@@De eerste winst is direct 100 miljard dollar in de kas van ayatollah’s. Niet voldoende?@@ Zolang het ten goede komt aan de bevolking,maar ik vrees dat er eerder wapentuig van gekocht wordt of dat er bepaalde terreurgroepen mee gefinancierd worden. Of vergis ik mij.. islam is vrede toch..

Bouwman2
Bouwman213 okt. 2015 - 7:19

Belangrijker dat de majlis is dat de groot ajatolla Ali el Khamenei nu ja heeft geknikt tegen de "grote satan." In de beeldvorming is er veel mis met Iran. Er is veel goed werk verricht door correspondent Thomas E. maar nog steeds ligt er terrein braak. Zo is Iran veel minder oorlogszuchtig dan men hier en navolging van Tel Aviv wel denkt. En de onderdrukking was er al tijdens de Shah. In veel opzichten werken er in Iran heel wat vrouwen en dan niet als "gastvrouw" bij Albert Hein, daar zijn ze dan ook hoog voor opgeleid. Iraanse vrouwen dragen dan wel vaak een hoofddoek en soms zijn ze volledig in sjadors en andere sjaals verpakt.Wij denken dan dat ze achterlijk zijn, dat komt omdat Nederland zelf een beetje achterlijk want goedgelovig en manipuleerbaar is.

1 Reactie
Sardar2
Sardar213 okt. 2015 - 7:19

Hoewel vrouwen gemiddeld hoger opgeleid zijn dan mannen, dat betekent niet dat het ook weerspiegeld is in arbeidsmarkt. Percentage van werkloosheid onder vrouwen is twee keer zo hoog al mannen. Dat verzwakt de positie van vrouwen in het algemeen. De kledingafschriften en hoofddoek zijn ook geen religieuze issues, maar gewoon de politieke dwangmiddel van islamitische regering. Wat de vrouwen in moslimlanden en in het algemeen de moslimvrouwen betreft, heeft Nederland een beeld die voor min grootmoeders achterhaald is.