Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

ING Bank maakt vergissing in voordeel topman Hamers ongedaan

  •  
13-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9181719818_02689999d5_o

© cc-foto: aisletwentytwo https://flic.kr/p/eZmHq7

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Hamers is van de baan. Dat heeft de bank bekend gemaakt. ING wilde het loon voor Hamers met 50 procent verhogen tot 3 miljoen euro. De beslissing maakte een storm van protest los en stond in schril contrast met de verhoging voor gewone medewerkers van 1,7 procent.
‘Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat’, liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. Om schade voor het bedrijf te voorkomen is besloten het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering.
GroenLinks-leider Jesse Klaver kondigde aan in allerijl een wet te willen invoeren om de verhoging bij de door de staat met miljarden geredde bank tegen te houden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Hiltermann
Hiltermann15 mrt. 2018 - 10:03

Hamers heeft zijn ontslagbrief al klaar liggen, of staan de headhunters toch nog niet in rijen op de stoep met riante aanbiedingen? Het spoedwetje van Klaver wordt niets. Salarissen voor leden van de RvB in de private sector zijn een zaak tussen aandeelhouders en de bestuursleden. De wetgever is daar niet bevoegd. ING had ooit bestuursleden die wars waren van dit soort excessen. Een Toyota was goed genoeg om in rond gereden te worden. Niks mis mee. Toen werd de bank uitstekend bestuurd. Nu is alleen het beste dat de Duitse auto industrie voor een paar honderd duizend euro produceert goed genoeg. Je wilt als CEO niet opvallen tussen al die Mercedes S klasse kanonnen.

Pake Jeep
Pake Jeep13 mrt. 2018 - 17:38

Dat iemand, waarvoor een beloning van bijna twee miljoen per jaar wordt uitbetaald, vanwege zijn grote kundigheid voor de organisatie, niet zelf had kunnen bedenken, dat een dergelijke stap, absoluut buiten alle proporties is en dat zoiets in Nederland absoluut niet zal worden gepikt, ik kan er met mijn verstand niet bij. Het is voor mij eigenlijk het ultieme bewijs, dat een verlaging van beloning van pakweg 75% eigenlijk meer op zijn plaats was. Men heeft hiermee de bank zodanig beschadigd, dat kost jaren om te herstellen.

1 Reactie
ruma ankka
ruma ankka13 mrt. 2018 - 20:48

Ze kunnen het niet bedenken omdat zulke mensen in een parallel old boys universum leven waar je alleen meetelt als je een belachelijk salaris verdient.

michellekepen
michellekepen13 mrt. 2018 - 13:40

"Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat’" Hoe had die RvC de reactie van het publiek dan ingeschat? Hadden ze soms verwacht dat het publiek zou zeggen: 'He, he, eindelijk loonsverhoging. Zullen we 'm maar meteen met drie jaar terugwerkende kracht invoeren?'

4 Reacties
7anpau1
7anpau113 mrt. 2018 - 20:33

Mensen als Van der Veer zijn echt niet dom of slecht. Maar ze hebben zo lang uitsluitend in kringen verkeerd waar een paar duizend Euro een fooi was, dat de echte wereld met echte bedragen een abstractie is geworden. Net als voor de gemiddelde Nederlander de bittere armoe in een land als Haiti of Soedan. We kennen de beelden en de statistieken, maar het gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Ik heb wel eens gesproken met een voormalig CEO van een van ‘Nederlands grootste multinationals. Het was tijdens het wachten tot een rechter-commissaris een proces-verbaal van een getuigenverhoor had opgemaakt. Hij gaf aan dat hij net een commissariaat had opgegeven. Het ging om een principiele kwestie. .De nieuwe enig aandeelhouder deed toch niets met zijn adviezen. Zonder werkelijk invulling te kunnen geven aan zijn toezichthoudende taak vond hij de beloning te buitensporig voor een paar vergaderingen per jaar.. Die € 80.000,00 per jaar kon hij wel missen. Daarna ging het gesprek over het feit dat de financiele wereld en high tech bedrijven al het talent uit de markt opzogen met buitensporige beloningen, waardoor het bijvoorbeeld vopr overheden lastig was om goede mensen te vinden. Dat snapte hij niet. Ik vroeg hem hoeveel hij dacht dat de rechter-commissaris - even oud als hij en beiden een rechtenstudie gedaan - verdiende? Hij dacht een paar ton per jaar. Toen ik hem zei dat die rechter-commissaris voor 60 uur in de week werken ongeveer net zoveel verdiende als hij met zijn commissariaat in 60 uur viel hij bijna van zijn stoel. Hij kon het zich gewoon niet voorstellen. Als we dit soort bizarre beslissingen willen voorkomen dan moet er wetgeving komen die vootkomt dat dit wordt overgelaten aan mensen als Van der Veer. Gezien het internationale speelveld waarop dit zich afspeelt, zal dat lastig worden. Met de voeten stemmen is dan nog de enige optie.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mrt. 2018 - 21:43

@ 7anpau1 - dat is een wijze bijdrage. Ik ben het op enkele punten met je oneens, maar dat hindert niet, want: ik sta altijd open voor de mening van een ander, mits die gefundeerd is. Het is waar: ik kan in verontwaardiging hard reageren, als het over mensen als Ralph Hamers gaat, en ik heb daar mijn motieven voor. Wat jij schrijft is essentiëel: je legt uit hoe elke mens, waar hij of zij ook vandaan komt, geestelijk geconditioneerd kan worden, zodat hij gaat voelen, denken, en handelen al naar gelang de manieren waarop zijn omgeving hem aanvaardt, en uiteindelijk prijst. Mensen hebben erkenning en waardering nodig. (Kinderen uit een dysfunctioneel en gewelddadig gezin verlangen onvoorwaardelijk naar de acceptatie door hun eigen ouders; en ze beseffen niet dat ze uiteindelijk, vanuit dat elementaire verlangen, zichzelf later als hun eigen ouders zullen gaan gedragen.) Daarom zie ik Hamers als een slachtoffer, dat nu voor zolang het duurt zal moeten afzien van zijn droom om ooit een Olympiër van de geldmarkten te worden. We zullen samen dit ziekmakende systeem moeten veranderen, en voor velen onder ons houdt dat ook in: zelf geen Olympiër op wat voor levensgebied dan ook te willen zijn. Ik denk dat zo een bescheiden instelling de weg naar geluk is.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mrt. 2018 - 21:46

@ 7anpau1 - wat ik vergat: zie ook mijn bijdragen aan de gedachtenwisseling over ons onderwijs, bij het bericht van Pascal Cuijpers. Mijn reacties op collega-Joper Martinel vertellen hetzelfde als dat wat ik hier wou inbrengen.

7anpau1
7anpau114 mrt. 2018 - 7:39

60 uur per jaar bedoelde ik met een commissariaat, waar je verder niks te doen hebt omdat het goed gaat en de aandeelhouder toch zijn eigen gang gaat. Nu vindt de controlle van de beloning van de bestuurders plaats door de aaandeelhouders. Zeker bij een beursgenoteerd bedrijf is dat niet genoeg. Een hoge beloning voor een paar bestuurders is, hoe exorbitant hoog, voor de uitkering van dividenden een druppel op de gloeiende plaat. Voor de beurskoers maakt het ook zelden wat uit. In ieder geval boezemt onrust door een (mogelijk) vertrekkende bestuurder bij (potentiele) aandeelhouders meer angst in dan wat onrust over een te hoge beloning bij het publiek. Laat bij beursgenoteerde bedrijven de OR mee beslissen. Er zit een wetsvoorstel in de pipeline waarbij het bestuur in elk geval jaarlijks met de OR in gesprek moet over de beloning van bestuurders, maar de vraag is of dat ver genoeg gaat. De OR heeft dan nog steeds geen effectief middel om in te grijpen. https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34494_uitbreiding_bevoegdheden

Ukkie3
Ukkie313 mrt. 2018 - 13:00

Klopt het,..? Geld is macht,...Hamers had zoveel meer niet nodig voor een frietje mayo. Blijkt nu in dit geval dat "Geld is machtiger dan een referendum", of protest? De "publieke reactie" kan de Veer Ing Hamer geen moer schelen. Evenmin het voetvolk van de ing. Dus de vd veer-verhaaltjes van eredevisie t/m publieke reactie is onzinnige kul. De angst voor financieel nadeel brengt het "Kliekje" tot inkeer. niets anders! Jawel geld is machtiger dan referendum/protest. Dus als de stervelingen zich financieel verzamelen,.....worden ze machtiger. Ooit werd mijn saldo niet door de bank belast, nu blijf ik betalen voor m'n beurs(pinpas). Over de hoogte valt niet te twisten. Bij de maffia moet je ook betalen voor bescherming,... so what?

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mrt. 2018 - 12:43

Ze leren nooit iets, die 'hoogopgeleide economisten', getuige dit schmierende reclamepraatje van ene Jan Bouwens, 'hoogleraar management accounting' te Cambridge - https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/12/salarisstijging-van-hamers-is-logisch-en-goed-voor-ing-a1595352 Deze man zou in mijn voorstellingswereld opnieuw moeten beginnen met studeren, en wel in de brugklas. Waar hem dan iets bijgebracht zou kunnen worden over eenvoudige zaken, als 'sociaal' en 'moreel verantwoord'. Hij lult je de oren van je hoofd, over verdere hoogtechnologische toekomsten en de genieën die bij de banken nodig zijn om die te verwezenlijken. Trap er niet in. Ralph Hamers is verre van een genie, net zo min als Coen Teulings (een broeder in het kwaad in Cambridge). Werkelijk intelligente en sociaal voelende mensen stellen zich altijd bescheiden op, iets wat deze heertjes ten enen male niet gegeven is. Zijn slotzin is van een arrogantie die mateloos irriteert, maar bij mijn geen enkele indruk maakt. *) Naar mijn idee moeten we ophouden met denken dat er te Oxford en Cambridge alleen maar intellectuele geweldenaars rondlopen. Jan Bouwens, Coen Teulings, Richard Dawkins, en Julian Savulescu (allen werkzaam in deze twee steden), die zullen vast geen uitzonderingen op een regel zijn. Ik denk dat we deze Britse plaatsen toch vooral als interessante locaties voor mooie detective-series moeten beschouwen.

3 Reacties
adriek
adriek13 mrt. 2018 - 19:16

Moreel verantwoord? En de winst dan?

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mrt. 2018 - 20:48

@ AdrieK - haha, zeg dat wel. Voor de lieden die ik op het oog heb, is moreel gedrag hetzelfde als winst slaan uit de ellende van anderen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2018 - 7:44

Cliff Dat is het verschil tussen de norm en morgen ( en waarden) Voor hen telt een heel andere waarde.

Starter3
Starter313 mrt. 2018 - 12:15

T'is allemaal lekker selectief weer. Bij de publieke omroep wordt nog steeds ver boven de norm betaald maar daar kan men zogenaamd niets aan doen, want lopende contracten. Over de over het paard getilde voetballers hoor je helemaal nooit iemand, dat een Messi 40 miljoen per jaar verdient is schijnbaar normaal. Maar het draaigedrag van de ING irriteert me nog het meest. Je neemt bij je volle verstand een besluit en bij een beetje tegenwind ga je draaien.

1 Reactie
adriek
adriek13 mrt. 2018 - 19:19

Of Messi 40 miljoen verdient, daar kun je over discussiëren, hij is wel aantoonbaar een van de beste voetballers ter wereld. Die Hamer is 'gewoon maar de coach'. Het werk bij ING wordt door anderen gedaan. Dat maakt zijn beloning buitenproportioneel.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie13 mrt. 2018 - 12:03

Vergissing ja amehoela , na dreiging dat mensen hun rekening naar de concurrent brengen zal eerder de aanleiding zijn . Maar niet getreurd het geld word echt wel uitgekeerd alleen via een omweg dit keer en buiten de media gehouden. We zullen hier over een jaar of 3 meer over horen wanneer het niemand meer iets kan schelen .

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 mrt. 2018 - 10:12

Zo blijkt maar weer dat het helemaal geen kwaad kan (politiek) stennis te schoppen over dit soort zaken.

chwiedijk
chwiedijk13 mrt. 2018 - 10:02

De ING is bang om klanten te verliezen. Waarom geen Rijks Spaar- en Hypotheekbank opgericht?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2018 - 9:51

Vergissing? Dat was helemaal geen vergissing. Bovendien is het enkel uitstel. Mooie column Bas Heijne; https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/09/stom-volk-a1595193

1 Reactie
Uitgekleed
Uitgekleed13 mrt. 2018 - 12:45

Inderdaad mooie column. Al die scepsis over de elite totaal ongepast, toch? Het globalisme een zegen voor ieder, toch?

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap13 mrt. 2018 - 9:26

Ha tja niet geschoten is altijd mis nietwaar; zullen vele banken gezegd hebben die hun hoogste bazen de zakken willen laten vullen, terwijl de economie nog maar net opkrabbelt en nog steeds een hele hoop mensen hun salaris amper verhoogt hebben zien gedurende meer dan 10 jaar. Fijn dat sommige mensen hun ING rekening hebben geschrapt. Zo moet men dat tuig aanpakken. het engste waar ze gevoelig voor zijn,

Ukkie3
Ukkie313 mrt. 2018 - 9:25

Toch overstappen naar een andere bank. Abn amro uitgesloten,...die hadden zich ook vergist volgens zalm, vvd. Dit is geen kwestie van "foutje bedankt". Dit is een hardnekkige ziekte. Spoed-wetje doorzetten.

1 Reactie
adriek
adriek13 mrt. 2018 - 10:38

Even op de eerlijke geldwijzer / bankwijzer kijken welke bank het best bij je past. Voor de rente hoef je het niet te doen, die is overal vrijwel nul. De kosten voor een rekening / pasje ontlopen elkaar ook niet heel veel, dus je kunt je principes over bonussen, klimaat, wapenhandel, gendergelijkheid enzovoorts mee laten wegen in je keuze. Uit eigen ervaring: het kost een paar avonden om overal een gewijzigd rekeningnummer door te geven, maar alles bij elkaar is het best te doen.

Bernie2
Bernie213 mrt. 2018 - 9:14

ING trekt haar ongemakkelijke keutel in '..om schade voor het bedrijf te voorkomen'. Niet omdat Hamers' graaipartij sociaal/maatschappelijk niet door de beugel kon en door niemand werd gepruimd. Ik vermoed dat op dit moment voor de hufterige miljoenenharkende ING'er Hamers alweer een nieuw achterdeurtje in de maak is, waarlangs de ING'er zijn grootgraaien alsnog kan voltooien. Een wet? Dacht het wel ja. Overigens is Hamers bepaald niet de enige graaier in het bedrijfsleven.

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2018 - 9:07

Er zijn eigenlijk geen voorbeelden van geslaagd communistisch experimenteren. De USSR is over en bij de naam Allende denkt men aan Isabel. Behalve dan in Nederland, want daar zijn de inkomensverschillen woedend tot een fractie teruggebracht. ( De uitzondering wordt slechts gevormd voor hen die werken in de vermaaksindustrie.) Het is op die wijze te duiden dat links er verlept bij hangt en rechts naar adem hapt. Het zwaartepunt berust nu bij de indifferente meerderheid die bij gebrek aan twistpunten elkaar maar de strot afbijt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 13 mrt. 2018 - 10:55

Misschien dat jij bij de naam Allende aan Isabel denkt maar ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die dan toch echt aan Salvador Allende en Chili denken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mrt. 2018 - 9:06

Een heel bemoedigend begin - we kunnen nu gaan filosoferen (is dit van harte? verzinnen niet wel weer een andere truc?), en hoewel van gedachten wisselen zinvol is, is er dan de kans dat wij, de mensen in het land*), onderling verdeeld raken; en dat speelt de geldmannen uiteindelijk in de kaart. Mijn conclusie: protest en opstand werken; dat staat vast. Voor nu: kalm blijven, onze ruggen recht houden, en op naar een volgende gezamenlijke inzet om vergelijkbare misstanden ongedaan te maken. Die zijn er in overvloed. *) naar Hans Wiegel.

Zapata
Zapata13 mrt. 2018 - 8:54

O jee, nu zal dit toptalent wel heel snel naar het buitenland verdwijnen. Daar zitten ze namelijk om hem te springen. En hoe moet het dan verder met ING? Dat overleeft die bank niet.

1 Reactie
adriek
adriek13 mrt. 2018 - 10:40

Lijkt me goed om dat eens te volgen. Wanneer de goede man waar (en in welk land) terecht gaat komen.

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2018 - 8:50

Er zijn eigenlijk geen voorbeelden van geslaagde communistisch experimenteren. De USSR is over en bij de naam Allende denkt men aan Isabel. Behalve in Nederland, want daar zijn de inkomensverschillen kwaad tot een fractie teruggebracht. Z

Meta  Foor
Meta Foor13 mrt. 2018 - 8:28

een plaatselijke RABO bank kocht van hun culturele budget een amateur wanddoek van de vrouw van de directeur aan voor 120.000 euro.Kijk, zo kun je met wat truuks het salaris ook opkrikken.

2 Reacties
adriek
adriek13 mrt. 2018 - 10:42

120 mille is een stevig bedrag voor een gewone sterveling, maar is nog geen tiende van de 'bonus' van Hamer. Overigens krijgt hij nu nog een gewone salarisverhoging van zo'n 30 mille. Een bedrag waar veel bankmedewerkers blij mee zouden zijn als basissalaris...

michellekepen
michellekepen13 mrt. 2018 - 13:06

@Meta ik ben eigenlijk wel benieuwd naar deze gebeurtenis. Het gelukt me helaas niet om googelend meer info te vinden. Zou jij een linkje of concrete zoektermen kunnen plaatsen, zodat ik en/of andere geïnteresseerden hier meer over kunnen lezen?

Opa2
Opa213 mrt. 2018 - 8:25

waarom niets gedaan aan de excessen van europees parlement betalingen ? of scoren daar de politieke partijen niet mee.... met Hamers gezien dat een korte verontwaardiging kan leiden tot wonderen.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams13 mrt. 2018 - 8:06

Hardleers zijn ze wel. Maar goed, beter ten halve gekeerd......

Daniel Dennett
Daniel Dennett13 mrt. 2018 - 7:53

Ik vind 3mln voor een directeur van een bank zoals ING zeer redelijk, had persoonlijk ook geen enkele moeite met die loonsverhoging. Maar als v/d Veer zegt dat hij de publieke reactie heeft onderschat is hij of te dom voor deze functie of hij lult maar wat. Een oud Shell directeur is niet dom dus lult hij maar wat. Natuurlijk wisten ze wel dat er een hevige publieke reactie zou komen. ING had gewoon hun poot stijf moeten houden.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 mrt. 2018 - 7:45

In een verklaring zegt Jeroen vd Veer dat hij de reacties heeft onderschat wat maar weer eens aantoont dat mensen zoals hij (sowieso vrijwel alle bankiers) in een geheel eigen universum leven met weinig of helemaal geen contacten in de gewone maatschappij. Het toont ook maar weer eens aan dat het laten gedijen van systeembanken in een geheel vrije markt een veel te groot risico is en strenge overheidscontrole absolute noodzaak, om nieuwe ongelukken zoals in 2008, te voorkomen.

vdbemt
vdbemt13 mrt. 2018 - 7:31

Ze maken de absurde loonsverhoging ongedaan. De vergissing niet. Die is begaan, die heeft laten zien hoe ze in mekaar steken. De consequenties zijn nu al duidelijk.

2 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes213 mrt. 2018 - 10:27

Als we slim zijn, zouden we vanaf nu de gehele beloningsstructuur van mannetje Hamers in de gaten moeten houden. Wat gebeurt er met zijn riante onkostenvergoedingen, krijgt hij extra opties, een rekeningetje op de Kaaimaneilanden enz. enz. De graaiers kennen de wegen en de sluipwegen.....

vdbemt
vdbemt13 mrt. 2018 - 12:27

@Kruimeltjes. Klaver is bezig met een spoedwet waarmee de graaibankiers meer aan banden gelegd kunnen worden. Hij lijkt brede ondersteuning te hebben. Als dit niet mocht lukken, is het goed om te kijken welke partijen dat tegenhouden (het valt te raden)

Cave Canem
Cave Canem13 mrt. 2018 - 7:30

Met deze beslissing wordt geheel voorbij hegaan aan de sociaal-emotionele implicaties voor de betrokkene. U moet zich eens voorstellen wat dit bijvoorbeeld betekent voor ‘s mans reputatie op de golfclub, waar besmuikte hoon hem van de grootverdieners ten deel zal vallen. Zorgt de bank nu voor adequate geestelijke bijstand? Wordt hij de komende weken zorgvuldig begeleid? Kan hij de eindjes nog aan elkaar knopen? Ik maak mij grote zorgen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt13 mrt. 2018 - 9:12

Ja. Dat is zeker waar. En dan verdient hij ook nog maar 2 miljoen per jaar.

omaoeverloos
omaoeverloos13 mrt. 2018 - 9:43

Op de aankomende kofferbakmarkt in Blaricum heft hij al een kraam gehuurd.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten13 mrt. 2018 - 10:30

Hihi.