Joop

Indiaas kinderboek eert grootse wereldleiders: Gandhi, Obama en... Hitler

  •    •  
18-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-03-18 om 12.30.30
De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center wil dat een Indiase uitgever een kinderboek over ‘grootse wereldleiders’ van de markt haalt. Een van die grootse leiders is volgens het boek Adolf Hitler.
Het boek wordt al uitgegeven sinds 2016 en schetst een korte geschiedenis van leiders als Mahatma Gandhi en Nelson Mandela, maar ook de huidige premier van India Narendra Modi, de inmiddels controversiële Birmese leider Aung San Suu Kyi, en oud-president van de VS Barack Obama. Volgens de makers van het boek allen ‘machtige wereldleiders die hun leven hebben gewijd aan de verbetering van hun landen en de mensen die er wonen’. Een beschrijving die volgens de makers van het boek blijkbaar ook Hitler past.
‘Toegewijd aan de verbetering van landen en mensen? Adolf Hitler? Deze beschrijving zou voor tranen van vreugde zorgen bij de nazi’s en hun racistische neo-nazi-erfgenamen,’ laat Abraham Cooper van het Wiesenthal Center geschrokken weten:
"Het vermelden van Hitler naast echte grote politieke en humanitaire leiders is een gruwel die nog eens wordt verergerd omdat het bedoeld is voor jongeren met weinig of geen kennis van de wereldgeschiedenis en ethiek."
In delen van India en Zuidoost-Azië, waar de tiranniek van Hitler niet voelbaar is geweest, wordt vaak ook minder aandacht besteed aan de realiteit van de misdaden begaan door de nazi’s. Westerse bezoekers reageren ook vaak geschokt door de nadrukkelijke aanwezigheid van Mein Kampf in boekhandels. Wat betreft het wereldleidersboek: het Wiesenthal Center wil nu dat uitgever Pegasus die boeken onmiddellijk uit de schappen haalt en heeft daarvoor niet alleen de afdeling in India aangesproken, maar ook die in het Verenigd Koninkrijk, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.
Bron: DW

Meer over:

india, kijk nou, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

punt2
punt219 mrt. 2018 - 8:01

India, het lijkt wel de bakermat te zijn van het racisme, het kasten-systeem is er het voorbeeld van. "De verklaring dat de Indiase kasten oorspronkelijk op rassenbarrières werden gebaseerd om de rassen en culturele zuiverheid te bewaren is historisch ontoereikend om van de fysieke en culturele verscheidenheid van dergelijke groepen rekenschap te geven. Kaste wordt echter wel bepaald door afkomst en het is niet mogelijk om van kaste te veranderen. Kastendiscriminatie wordt dan ook internationaal erkend als vorm van rassendiscriminatie." "Het kastenstelsel komt ook voor in Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en op Bali (Indonesië). De Verenigde Naties gebruikt voor kastendiscriminatie de omschrijving 'discriminatie op basis van werk en afkomst'. Behalve de dalits worden ook andere groepen erkend als slachtoffer van deze vorm van discriminatie, bijvoorbeeld de Burakugemeenschap in Japan en groepen in Somalië en Jemen." dus de fascinatie voor hitler is niet zo vreemd.......

Piet de Geus
Piet de Geus19 mrt. 2018 - 2:20

"Een van die grootse leiders is volgens het boek Adolf Hitler." Dat kan toch niet echt verbazen? Het is niet bepaald de eerste keer dat in werelddelen die onze 'gevoeligheden' niet delen meer waardevrij naar wereldleiders wordt gekeken en alleen telt wie de meeste macht had om te bepalen wie een groots leider is? Het verschilt niet wezenlijk van rijtjes wereldleiders waarin naast Churchill en Hitler ook Stalin figureert. Of Mao. Wereldleiders (gebaseerd op louter de macht die ze wisten te verwerven) zijn nu eenmaal zelden lieverdjes. Het zijn zelden bakens van licht waaraan je je kunt laven.

Phil2
Phil218 mrt. 2018 - 22:48

Sommige Indiase ouders vernoemen hun kinderen naar Adolf Hitler.

simpson_jr
simpson_jr18 mrt. 2018 - 15:31

Tsja, hoeveel boeken zullen er hier nog in de schappen staan, zonder dat we beseffen wat voor een engerds we er mee eren?

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2018 - 14:02

Ik heb smakelijk gelachen om de cover van dit boek - aanvankelijk dacht ik aan een satire. Want wie valt er nu zo enorm uit de toon? Die agressieve blik van onderuit, met al die gevoelens van miskenning zo zichtbaar aanwezig? Ik denk niet dat uitgeverij Pegasus de kunst van het fotoshoppen beheerst.