Joop

Hulpverleenster over situatie vluchtelingen in 'de hel van Lesbos'

  •    •  
14-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34766033966_d8d9e904c7_z
Een schokkend verhaal in het AD, van Moniek Obdeijn uit Schalkhaar. Ze werkt al dertig jaar in de psychiatrie, maar wat ze aantrof in kamp Moria, op Lesbos, maakte dat ze nu zelfs haar geheimhoudingsplicht breekt. ‘Dat niemand het heeft over de hel op Lesbos heeft is wel het ergste,’ zegt ze tegen het AD. Een enorme berg weggegooide zwemvesten, ter grootte van een paar voetbalvelden, is een stille getuige van de humanitaire ramp die zich verderop afspeelt.
Wat ze zag bij aankomst was complete chaos. ’s Nachts vonden er massale gevechten plaats tussen Arabieren en Afghanen, die maar door konden gaan omdat er amper politie is in het kamp. Ook ambulances zijn slecht bemand: naast de chauffeur is er meestal geen personeel voorhanden. Ervaring met grote calamiteiten lijkt totaal te ontbreken, zegt Obdeijn. Er is weinig water voorradig en eten is er ook niet voldoende – wat ertoe leidt dat hoofdpijn de grootste lichamelijke klacht is. ‘Dit is gewoon Europa, hè?’ vraagt Obdeijn retorisch. Er verblijven zo’n 5000 vluchtelingen in Moria, terwijl het berekend zou zijn op de helft van dat aantal.
Uit een reportage van de Groene bleek al eerder dit jaar dat Moria van het predikaat ‘het beste kamp’ naar ‘het slechtste kamp’ ging door de Turkije-deal. ‘De vrijwilligers moesten binnen een week weg en nu is Moria het slechtste kamp, een ‘gevangenis’ vol mensen met psychische problemen,’ zegt de lokale restauranthoudster Katerina Koreu. ‘En, zegt ze, met beroerd eten, terwijl eten nog het enige is waar mensen in zulke omstandigheden plezier aan kunnen beleven.
Hoewel onderstaande video van KRO-NCRV van vorig jaar is, is het meest schokkende aan de reportage dat er in die periode niets veranderd is aan de omstandigheden ter plaatse:
Griekenland kent het hoogste aantal vluchtelingen dat voor het eerst in Europa aanklopt voor asiel. Duitsland is het land dat uiteindelijk de meeste vluchtelingen een status verleent : vorig jaar ruim een half miljoen. Ter vergelijking: Frankrijk nam vorig jaar 110.000 vluchtelingen op, Italië bijna 80.000. Griekenland gunde ongeveer 25.000 vluchtingen een permanente status, Nederland 15.000.
Cc-foto: Brain
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Joop den Uil
Joop den Uil14 aug. 2018 - 10:38

het verslag van Moniek legt precies de open wond bloot: de overlap tussen emotie en feiten.Hierdoor wordt elke realiteit verduisterd. Psychiatrie helpt niet want in principe is dat een 1 - op - 1 behandeling. Een psychologische benadering van de inrichting van dergelijke kampen zou al heel wat schelen.

Max Eisenmann
Max Eisenmann14 aug. 2018 - 10:10

Bevrijd als eerste de in vergelijking weinige en goed te helpen vluchtelingen van de velen die hen verdringen als illegale economische migranten door deze laatste helemaal niet zover te laten komen.

1 Reactie
Satya
Satya14 aug. 2018 - 23:47

Economische vluchtelingen. Men blijft het maar volhouden. Europa is de economisch vluchteling. Gewoon alle multinationals weg uit Afrika. Afrika zijn eigen oorlogen laten voeren en dan kan de opbouw beginnen. Nu wel weer in Mali aanwezig maar niet in Burundi. Heeft natuurlijk niets met uranium te maken. Waarom heeft onze regering niet naar de Burundese bevolking geluisterd toen ze vroegen de troepen van de huidige dictator niet te trainen? Het volk wist al dat hij niet weg zou gaan na zijn termijn. Heeft er natuurlijk niets mee te maken dat door deze actie buurland Congo onrustiger is geworden. Het rijkste land ter wereld mag gewoon niet stabiel worden. Kun je het niet leegroven. Economische vluchtelingen. Sommigen kunnen zichzelf alles wijs maken. Uitbuiting zal doorgaan met steun van de Europese bevolking.

Haya Payab
Haya Payab14 aug. 2018 - 9:38

Wat we nodig hebben is een Europees beleid dat frontlijn lidstaten voorziet in steun, zowel financieel alsook praktisch.

16 Reacties
Satya
Satya14 aug. 2018 - 10:23

Nee een geweten

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2018 - 10:57

Haya, dat is er al. Het probleem is dat sommige landen zich niet aan de afspraken houden. De regeringen van die landen, net als de populisten hier hebben baat bij het uit de hand laten lopen van het vluchtelingenprobleem. Het levert ze stemmen op. De hel op Lesbos is hun bestaansgrond. Als landen als Hongarije hun grenzen niet hadden dichtgegooid was de huidige Italiaanse regering er niet geweest. Het bloed druipt de populisten van de handen.

Paul250371
Paul25037114 aug. 2018 - 11:27

Wellicht een beleid dat die mensen niet hoeven te vluchten voor honger, oorlog, gebrek, ziektes en waterproblemen?

Haya Payab
Haya Payab14 aug. 2018 - 11:32

Sluit het een het ander uit? Kennelijk wel volgens jouw: "Nee"

Paul250371
Paul25037114 aug. 2018 - 14:00

Haya Als dit op mij slaat dan Ja. Het een is niet nodig als er aan het ander wordt voldaan.

Britta van Rees
Britta van Rees14 aug. 2018 - 14:48

Het Europese beleid dat we nodig hebben luidt grenzen dicht. Asiel en veiligheid kun je krijgen buiten de EU, en daar willen we dan best voor betalen, we zijn humane mensen immers.

Britta van Rees
Britta van Rees14 aug. 2018 - 14:50

@Paul250371 Het is wel erg hovaardig om te geloven dat je vanuit Europa effectief beleid kunt voeren om conflicten in de hele wereld uit te sluiten. Het kan wel, maar dan moet je het kolonialisme weer invoeren. In zoverre is jouw mening niet naief.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2018 - 17:50

Britta, je menslievendheid is onroerend. Echt, was iedereen maar zoals jij. Dan zou het snel afgelopen zijn met de overbevolking en konden we hier in ons Europese 5 sterrenpark de overlevenden als lijfeigene in huis nemen. Als dank dat we ze in leven hebben gelaten. Britta, als er een nobelprijs voor de meest onmenselijke mens was, zou ik hem persoonlijk bij je komen opspelden.

Quibus2
Quibus214 aug. 2018 - 19:02

"(...) Asiel en veiligheid kun je krijgen buiten de EU, en daar willen we dan best voor betalen, we zijn humane mensen immers." En toch heb ik nog nooit iemand op rechts ervoor horen pleiten om eens substantiële steun toe te kennen aan landen als Libanon en Jordanië. (Idem dito bij andere vluchtelingenkampen waarvan er meerdere al tientallen jaren bestaan. Aan een ietwat trage reactie op een verbijsterend snel ontwikkelend probleem kan het dus niet liggen). Misschien valt dat humane bij sommigen dan toch een beetje tegen.

Satya
Satya14 aug. 2018 - 23:17

Britta van Rees Hoezo? Kolonialisme moet eindelijk een keer afgeschaft worden.

Britta van Rees
Britta van Rees15 aug. 2018 - 9:01

@Sartya Nou, als jij vindt dat kolonialisme moet worden afgeschaft dan moet jij eens gaan protesteren tegen de mensen die vanuit het westen de corruptie in Afrika willen afschaffen. Hoe zie jij dat voor je dan ? Denk jij bijvoorbeeld dat de Afrikaanse corruptie zal stoppen zodra "de multinationals" zich volledig uit Afrika terugtrekken ? De Chinezen en de Russen mogen uiteraard wel blijven, want die veroorzaken uiteraard geen corruptie in Afrika. Ik denk wel eens dat mensen zoals jij de Afrikanen geen enkele verantwoordelijkheid toevertrouwen. Corruptie komt van buiten, Afrikanen hoeven niks zelf te veranderen.

Britta van Rees
Britta van Rees15 aug. 2018 - 9:08

@Quibus Nou, dan zie je nu voor het eerst een rechtse vrouw pleiten voor meer geld naar het buitenland. Ik vind dat we groot geld moeten besteden aan veilige havens voor vluchtelingen buiten Europa. Dat is namelijk onze verantwoordelijkheid als rijk continent. Wat ik niet meer wil is massa-immigratie, om twee redenen. Ten eerste is het hele vluchtelingensysteem geperverteerd geraakt door de mensensmokkelmaffia inclusief hulpschepen en de asieladvocatuur in Europa. Ten tweede is de integratie van mensen zonder arbeidskwalificatie een enorm probleem gebleken dat de maatschappelijke vrede vedreigt. Kijk naar de recente ellende in Zweden. Kortom : we moeten vluchtelingen helpen, en we willen ze niet hier. Dan is de oplossing dus voor de hand liggend : bouw opvangkampen van hoge kwaliteit in landen "in de regio": met miljardeninvesteringen. Veiligheid, onderwijs & opleidingen, gezondheidszorg. En de Europese grenzen moeten dicht. No passaran !

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar15 aug. 2018 - 9:43

Britta, "Massa-immigratie" is een politieke slogan die mij als geïntegreerde derdegeneratiemigrant niet aanslaat en die ik niet zo overtuigend vind. Je zegt dat jij vindt dat ik hier niet mag zijn, want elke migrant draagt uiteraard bij aan die "massa". Nog afgezien van het feit dat het voor mij als individu niet zo prettig is om als behorend bij een massa ongewenste vreemdelingen te worden beschouwd door landgenoten, is het natuurlijk maar een kwestie van perspectief wat je 'veel' of een 'massa' noemt. Persoonlijk stoor ik me helemaal niet aan de toegenomen diversiteit in Nederland sinds mijn jeugd, maar dat is misschien omdat ik zelf een deels buitenlandse achtergrond heb. Voor de duidelijkheid: ik heb nog nooit een uitkering gehad, ik heb altijd hard gewerkt en doe dat nog steeds, ik heb geen strafblad en ik durf te zeggen dat christelijke en humanistische waarden mijn wereld- en mensbeeld hebben bepaald. Wat heb je mij precies te verwijten dat jij mij hier niet wil hebben? Wat heb ik jou in godsnaam misdaan dat je niet in een land met mij wilt samenleven? En graag geen verwijzingen naar statistieken van de groep waartoe ik zou behoren, want ik ben niet verantwoordelijk voor de daden en gedachten van anderen, maar mij graag gewoon als individu behandelen en graag gewoon vertellen wat je precies tegen mij als individu hebt.

Britta van Rees
Britta van Rees15 aug. 2018 - 10:07

Massa-immigratie is gewoon een realiteit, dat zie je gewoon om je heen. Waarom zou links anders zo hard pleiten voor "diversiteit" in de media en dergelijke ? Als de bevolking niet van karakter was veranderd dan zou dat niet aan de orde zijn. Waarom jij massa-immigratie en mijn negatieve opvatting daarover op jezelf betrekt is mij niet duidelijk. Net zoals niet elke witte een racist is is niet elke immigrant een uitkeringsgerechtigde.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar15 aug. 2018 - 10:54

Britta, Nee, massa-immigratie is geen realiteit, in jouswbeleving gaat het om een massa. De realiteit is dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking uit autochtone Nederlanders bestaat, dus de massa wordt gevormd door autochtonen. Geen wiskunde op school gehad? Je loopt verder weg voor de verantwoordelijkheid voor je eigen woorden. Je zegt zelf generaliserend geen migranten te willen op basis van vermeende groepskenmerken, maar als een individu je daarop aanspreekt, ontken je te generaliseren. Zeer laf. Vertel dan eens waarom wil je niet met de overgrote meerderheid van migranten in dit land wil samenleven die net als ik niets te verwijten valt, want die wil je toch ook niet in dit land hebben?

madbako
madbako15 aug. 2018 - 12:14

@Britta van Rees 15 augustus 2018 at 12:07 Massa-immigratie is gewoon een realiteit, dat zie je gewoon om je heen. Definiëer massa op het aantal inwoners van Europa. Doe maar een getal, en zie hoe belachelijk jij je maakt door te spreken over massa-immigratie als je dat afzet tegenover het aantal inwoners van Europa. Domme kwatsch dat gelul over massa.....

Meta  Foor
Meta Foor14 aug. 2018 - 9:33

volgens AzG verblijven momenteel in Moria tussen 6000 en 7000 vluchtelingen ; door dat grote aantal verloopt de asielprocedure langzaam. Als de bureaucratie wat opgerekt wordt, is het toch niet moeilijk om weer tot de 2500 bewoners te komen waar het kamp voor ontworpen en ingericht is?

3 Reacties
ruma ankka
ruma ankka14 aug. 2018 - 10:13

Zou je denken ja maar zodra een deel is weggewerkt komt er meteen weer lading nieuwe.

Paul250371
Paul25037114 aug. 2018 - 11:32

Ruma ankka Echt waar? Heb je daar ook cijfers van? (Nee natuurlijk niet want factfree blabla is het xenofobe gedeelte niet vreemd.) En met wegwerken bedoel je daarmee de ruil met de vriend van de grenzen dicht, eigen volk eerst, vluchtelingen steun en toeverlaat vriend Erdogan? Loopt dat een beetje dat wegwerken van deze ladingen?

Haya Payab
Haya Payab14 aug. 2018 - 12:00

Ik dat zo ruma ankka, denk je dat er geen vluchtelingen naar Lesbos gaan omdat het kamp vol is en slecht beheerd?