Zorgverzekeraars kopen minder zorgplekken op dan nodig ... Het aantal zorgplekken werd al afgebouwd ... Huisartsen in de knel
Doordat doorverwijzen naar specialistische zorg niet lukt of moeizaam verloopt, behandelen huisartsen in steeds grotere mate mensen die heftige psychische of psychiatrische problemen hebben terwijl die volgens de huisartsen absoluut specialistische zorg nodig hebben. Dat schrijft de NOS maandag. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hield een peiling onder bijna 1900 huisartsen, die het een zorgelijke ontwikkeling vinden.
De NOS schrijft:
Tachtig procent van de huisartsen kreeg het afgelopen jaar meer mensen in de spreekkamer die specialistische geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Tweederde van de artsen zegt dat de complexiteit van psychische klachten in de huisartsenpraktijk toeneemt.
Ondanks dat de praktijk is dat huisartsen steeds vaker mensen met zware psychische of psychiatrische problemen behandelen, is het de bedoeling dat dit alleen bij lichte psychische problemen gebeurt. Dit zou de zorg goedkoper en beter moeten maken. De belemmering wordt gevormd door te lange wachttijden bij de specialistische geestelijke gezondheidszorg en andere aanbieders.
GGZ Nederland De problemen worden onderkend door GGZ Nederland, maar verklaart dit door erop te wijzen dat het aantal plekken in de geestelijke gezondheidszorg is afgebouwd vanwege de verwachting dat meer patiënten via wijkteams en de eerstelijn (vrijgevestigde psychologen, psychiaters of huisartsen) behandeld zouden worden. Maar de praktijk is dat de toestroom helemaal niet afneemt en dus wordt de wachtlijst alleen maar langer. GGZ benoemt ook nog een ander probleem, namelijk die van de inkoop van minder zorgplekken door zorgverzekeraars. Het aantal plekken dat wordt ingekocht is minder dan het aantal dat nodig is, aldus GGZ Nederland.