Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofd Al-Jazeera weg na WikiLeaks onthulling

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
khanfar_300.jpg
Topman overlegde met Amerikaanse inlichtingendienst over inhoud berichtgeving
Waddah Khanfar, directeur-generaal van de in Qatar gevestigde Arabische nieuwszender, is per direct opgestapt. Hij wordt opgevolgd door een lid van het koningshuis van de oliestaat. De zender raakte de afgelopen dagen in opspraak door WikiLeaks-cables waaruit bleek dat de redactie in de berichtgeving regelmatig toegaf aan eisen van de Amerikaanse regering.
Uit de diplomatieke berichten van WikiLeaks bleek dat de zender een aantal malen koppen en artikelen op de website aanpaste na aandringen van Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen. Zo werd na overleg een foto verwijderd van twee dode Iraakse kinderen die om zouden zijn gekomen bij een Amerikaanse actie.
In de uit 2010 stammende cables wordt ook gesteld dat de zender en de Amerikaanse overheid ‘afspraken’ hebben over de berichtgeving  en er sprake is van permanent contact. 
De rel is opmerkelijk omdat de nieuwszender juist een anti-Amerikaans imago heeft en daarom in het Westen regelmatig onder vuur ligt. De nieuwsvoorziening door Al-Jazeera speelde een cruciale rol bij de Arabische lente.
De van origine Palestijnse Khanfar zegt dat hij zijn besluit om te vertrekken al in juli heeft genomen. WikiLeaks wordt in zijn verklaring niet genoemd.
Ook opvallend: De Britse krant The Guardian , die op voet van oorlog leeft met WikiLeaks, noemt de klokkenluiderssite evenmin.
cc-foto: Joi Ito
Ook als u niet voor de Amerikaanse overheid werkt: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos21 sep. 2011 - 6:33

Curieus. Het lijkt me dat Al Jazeera daar niet zoveel mee te winnen heeft.

MichelReiziger
MichelReiziger21 sep. 2011 - 6:33

All comes together at the center of the web. Wie zei dat ook al weer.... Bah...en nu vragen waar het eindigt, daar waar Assange toegeeft informatie te hebben achtergehouden ten gunste van de VS en per direct opstapt bij WikiLeaks.

Michiel Online
Michiel Online21 sep. 2011 - 6:33

Inderdaad raar dat wikileaks niet wordt genoemd.

denmol
denmol21 sep. 2011 - 6:33

Al Jazeera is nu een slap aftreksel van wat het een aantal jaren gelden was. Een goed voorbeeld is de brave en eenzijdige berichtgeving rond Libië waar van alles aan de hand schijnt te zijn wat door de MSM waar Al Jazeera inmiddels ook toebehoort, keurig buiten beeld gehouden wordt. Al Jazeera komt uit Qatar en dat is een bevriende staat van de VS dus daarmee is het bij voorbaat al gedaan met de onafhankelijkheid naar het nu schijnt.

addystoker
addystoker21 sep. 2011 - 6:33

Er was dus geen sprake van "onafhankelijke nieuwsgaring" . Het kan geen kwaad om je af te vragen hoe het met andere nieuwsmedia zit. Deze werkwijze van Inlichtingen diensten zal zich vast niet beperken tot een nieuwszender..

2 Reacties
FrankS2
FrankS221 sep. 2011 - 6:33

En ook niet tot 1 land.

doeidoei
doeidoei21 sep. 2011 - 6:33

"Er was dus geen sprake van "onafhankelijke nieuwsgaring" LOL, dacht je wellicht dat een televisiestation uit een Arabische dictatuur onafhankelijk was?

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2011 - 6:33

vraag is nog en hoe het zat en zit met andere andere landen. Het meest onafhanklijkmedium door de mand gevallen

1 Reactie
doeidoei
doeidoei21 sep. 2011 - 6:33

"Het meest onafhanklijkmedium door de mand gevallen" Nu ze ingefluisterd worden door Amerika zijn ze niet onafhankelijk meer? Hoe naief kun je zijn? Al Jazeera is 100% eigendom van een ondemocratisch en repressief regime. Ze zijn nooit onafhankelijk geweest.