Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Honderden Nigerianen op de vlucht

  •  
07-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Islamitische groepering Boko Haram eist dat christenen het gebied verlaten… Inmiddels zeker 37 doden gevallen bij aanslagen
In het noorden van Nigeria zijn honderden christenen op de vlucht geslagen. Reden is het recente geweld tegen christenen in het gebied. De islamitische groepering Boko Haram eiste eerder dat alle christenen het gebied verlaten. Na diverse aanslagen lijken ze daar nu gehoor aan te geven. Dat meldt NOS.
Boko Haram had de christenen drie dagen de tijd gegeven om te vertrekken. Sinds het verstrekken van het ultimatum zijn zeker 37 doden gevallen bij diverse aanslagen, op onder meer kerken.
3220296418_cc213b5c23
Vrijdag vielen er twintig doden bij een rouwdienst. Boko Haram heeft die aanslag inmiddels opgeëist.
cc-foto: Mike Blyth

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

HenkDeBree
HenkDeBree7 jan. 2012 - 15:50

The religion of Peace, dat die mensen zelf nooit eens een keer zeggen, flikker op met dat geweld. Tegen hen zelf of anders gelovigen. Wat een ellende, geloof op zich niet, maar orthodoxen wel die iets wat van je persoonlijk is=geloof, misbruiken om anderen te terroriseren. Ik spuug op geweld van gelovigen, na een beter milieu zouden we ook het geloof moeten uitbannen.

lancelot2
lancelot27 jan. 2012 - 15:50

Tja.. Die Islamieten ook. Zet het leger in. Doen!

juliusvold
juliusvold7 jan. 2012 - 15:50

Zeer zorgwekkend. Ik woon op dit moment in een islamitisch land, en de mensen hier schamen zich te pletter voor deze malloten die namens hun religie deze rare dingen doen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 jan. 2012 - 15:50

Beklemmend steeds dat fundamentalisme in de Islam, Daar zijn we voorlopig nog niet van af, maar een ding is me duidelijk, er zit voor geen meter structuur of leiderschap of iets van dien aart. Een ieder moord er uit naam van Allah lekker op los. Jammer het doet het imago van het geloof niet veel goed. Ben Atheïst en het verbaast me steeds weer over het gemak waarmee dit soort hobbels genomen worden. Een Katholieke kerk die niet van kinderen af kan blijven en Moslims waarvan de leiding niet in staat is om moord en doodslag te voorkomen. Je hoort opvallend weinig van de heren.

leeuwenvanj
leeuwenvanj7 jan. 2012 - 15:50

Enkele maanden geleden was er op Tegenlicht een uitzending over landgrap .Een zakenman die in Zuid Somalie een groot gebied wilde kopen als zogenaamd landbouwgebied en de macht krijgen over de aanwezige grondstoffen. Vele clans kwamen in opstand omdat alles eerst via de clans besproken moet worden en iedereen toestemming moet geven. De leider van het leger werkte samen met deze zakenman. Nu slaat men elkaar daar de hersenen in (christelijke Sudanezen) met 1000 doden tot gevolg. De zakenman had het over de afscheiding van Noord en Zuid Nigeria, die moest er komen. De leden van de Boko Haram zijn gemarteld en getreiterd door machtshebbers , nu keert het geweld zich tegen de machtshebbers en christenen. Zo lijkt het , maar is het ook zo, zijn het geen rebellen die betaald worden door weet ik wie, die voor chaos moeten zorgen zodat wetten aangepast kunnen worden. Nigeria een straatarm land met enorme olievoorraden die de gewone man/vrouw niet kan betalen en nu wil men ook de subsidie van de overheid op olie, intrekken. Dit op last van het IMF. Een kruitvat is het.

ikbenhork
ikbenhork7 jan. 2012 - 15:50

Een kennis van me vertelde me na een verblijf in het noorden van Nigeria, het volgende. Op vrijdag is het moskeedag voor de moslims. Ze had de ervaring dat precies op het moment van de oproep om naar de moskee te komen, Christelijke kerken geluidsapparatuur buiten opstelden en leden van de gemeenschap daar keihard christelijk liederen gingen zingen. Op zich vrij humoristisch. Plaagstootje tegen de moslim. Het punt is dat de corruptie en de rechteloosheid in Nigeria veel mensen nogal frustreert, het is het spreekwoordelijke kruitvat. Zo een plaagstootje kan er dan net aanleiding voor zijn dat je vijanden maakt. Daarop aansluitend: De stad Jos in het noorden van Nigeria wordt door christelijke zendingsorganisaties gezien als bruggenhoofd voor de zending. Daar wordt enorm veel geld in gestoken. Gezien de tactieken die worden toegepast, is het niet verwonderlijk dat juist in die regio de animositeit groot is, en extremisten van de andere kant meer steun krijgen dan ze onder normale omstandigheden zouden doen. Net als in de koude oorlog, zijn deze Afrikaanse regio's weer eens het slachtoffer van de expansie van de Westerse invloed. De zendingsactiviteit draagt bij aan de invloed van de zuidelijke regios's in de noord-zuidtegenstelling in Nigeria, en bevordert het tribalisme. Een moratorium op de zending in Noord-Nigeria zal al een angel uit het vlees halen, en de situatie minder complex maken. De tweede stap, die tegelijkertijd gezet kan worden, is hulp aan de Nigerianen bij initiatieven tegen de corruptie. Als meer geld terecht komt waar het hoort, worden rechters en politie beter betaald, de rechteloosheid tegengegaan, zodat de gewone man eindelijk eens de vruchten van zijn werk kan plukken. Moeten ook de Nederlanders die vinden dat iedereen alleen voor zijn eigen directe belangen moet opkomen, hieraan bijdragen ? Ja, want de zending handelt in strijd met hun ideologie dat je anderen het zelf laat uitzoeken. Ja, want de instabiliteit in de regio daar draagt bij aan het internationale terrorisme, vlucht in smokkelactiviteit en de immigratie naar Europa. En daar willen die mensen juist niets mee te maken hebben. (disclaimer:geweld is niet goed. Boko Haram is fout. Het gaat om het vinden van de oorzaak van het probleem, om een oplossing te bedenken)

1 Reactie
boswachter2
boswachter27 jan. 2012 - 15:50

Wanneer een verhaal begint met: een kennis vertelde mij,of heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat, dan moet men het verhaal met een grote korrel zout nemen. Valt wel op bij dit onderwerp dat er weinig reacties zijn. Maar oh!! als het omgedraaid zou zijn dan was de hel weer los.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jan. 2012 - 15:50

Hoeveel moslims keren zich *echt* af van het geweld?

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa7 jan. 2012 - 15:50

Hoe islam-kritisch ik ook ben, volgens mij zijn de meeste moslims echt niet blij met de idioten van boko haram...

SuziQ
SuziQ7 jan. 2012 - 15:50

Vele moslims.

SuziQ
SuziQ7 jan. 2012 - 15:50

Verschrikkelijk en intriest en onmenselijk. Die extremistische moslims dient men interntionaal een halt toe te roepen, een schande. Dit kan en mag gewoon niet! En zeker niet uit naam van een geloof. Een geloof dat zelfs predikt, dat wanneer men één mens vermoord, gelijk staat aan vermoorden van de hele mensheid, en wie een mensenleven redt, gelijk de gehele mensheid heeft gered. Extremisten dienen gelijk aangepakt te worden. Vreemd dat VS, in Afrika zelden te bekennen is met hun democratiedrang. Maar ja, daar valt ook weinig te halen. Los van dat, ook moslimlanden dienen zsm in te grijpen. Dit mag gewoon niet !! Schande!

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ27 jan. 2012 - 15:50

[Die extremistische moslims dient men interntionaal een halt toe te roepen] Het lijkt mij iets voor de OIC.

Gelijkhebber
Gelijkhebber7 jan. 2012 - 15:50

Weing te halen in Afrika??? Het continent is rijk aan grondstoffen. Google eens op 'Chinese in Africa'.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jan. 2012 - 15:50

Wereldwijd worden er meer dan 100 miljoen christenen vanwege hun religieuze overtuigingen vervolgd. Dit blijkt uit de woensdag gepubliceerde Wereldvervolgingsindex van de evangelische hulporganisatie Open Doors. Volgens de index worden christenen vooral in islamitische en socialistische landen onderdrukt. http://www.youtube.com/watch?v=gI00hN29uPo&feature=player_embedded#!

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj7 jan. 2012 - 15:50

Opendoors gaat naar oorlogsgebieden zoals Afghanistan om daar mensen te bekeren. Waarom doen ze dat? Waarom onderzoeken zij ook niet de doden die onderling vallen, waarom geen onderzoek naar de misstanden van Israel op de Palestijnse christenen? Ik ben tegen vervolging van mensen, ook tegen de bekeringsdrift van christenen.