Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Hollande's politieke placebo

  •  
13-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hollande heeft Europa placebo toegediend... Maar een placebo is een onheilbaar en niet werkend goedje
Als je maar lang genoeg in een bepaalde situatie verkeert, schik je je vanzelf naar de omstandigheden. En dat is wat we dan ook al doen sinds, pak ‘m beet, 2009. Want toen kwamen langzaam de onheilspellende berichten naar buiten, over het spook dat ‘eurocrisis’ zou gaan heten. Het leek in eerste instantie mee te vallen. Maar nu, dik vier jaar later, heeft iedereen het spook inmiddels in meer of mindere mate van dichtbij gezien. En toch blijkt er hoop te zijn.
Het gaat sinds korte tijd blijkbaar plotseling de goede kant op met ons. Dit hebben we, onder andere, mede te danken aan de Franse president, Francois Hollande. Deze machtige man wil ons allemaal beschermen tegen het kwade crisisspook dat inmiddels overal zoveel schade heeft aangericht. Dat hij daarvoor de inwendige grenzen van ons Europa en de rest van de wereld over gaat, is lovenswaardig te noemen.  
Hollande ging namelijk onlangs voor een werkbezoek naar Japan. Daar vertelde hij aan iedereen die het wilde horen, dat de eurocrisis voorbij zou zijn en dat de algehele Europese misère het continent sterker zou hebben gemaakt. Daarnaast zou het een goede integratie van het beleid in de diverse landen hebben verwezenlijkt. Ik vond het op zijn minst een opmerkelijk bericht. Na twee keer lezen begon het bij mij te dagen. Hollande wil de mensen in Europa tegelijkertijd te vriend houden, geruststellen en op zijn eigen manier de crisis te boven zien te komen. Om te proberen dit te bereiken, gaat hij vervolgens vanuit Japan aan heel Europa een zogeheten ‘placebo’ toedienen. Een placebo is namelijk een middel dat een positief effect kan geven, wanneer men vertrouwt in de heilzame werking ervan. Echter, een placebo kan niets daadwerkelijk genezen. Bij de Japanners sloeg het middel direct aan. Wanneer zo’n machtig Europees staatsman als Hollande dit zei, moest het immers waar zijn.
Dat ook Nederland gevoelig is voor de leugenachtige placebo-technieken van Hollande, blijkt helaas wel uit de nieuwsfeiten dat ‘de bodem is bereikt op de huizenmarkt’ (lees: het gaat de goede kant op…) en dat Mark Rutte onlangs opriep om maar vooral geld uit te geven. Dan zou het einde van de crisis wellicht vanzelf in zicht komen. Beide nieuwsfeiten zijn, naar mijn mening, oneerbiedige placebo’s. Ik zou Hollande en Rutte hierbij dan ook graag willen oproepen, om te stoppen met de mensen een onheilbaar en niet werkend goedje door de strot proberen te duwen. Blijf gewoon eerlijk en oprecht. 
Want een placebo werkt immers alleen als er vertrouwen, geloof en hoop heerst… 

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JoopSchouten
JoopSchouten13 jun. 2013 - 12:25

Hollande verkondigt gewoon grove leugens.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jun. 2013 - 12:25

[Maar een placebo is een onheilbaar en niet werkend goedje] Dat is strijdig met de definitie van placeboeffect. Een placebo is iets wat juist wel enigszins werkt, niet door werkzame stoffen maar door de werking van het brein van de patient die puur door te denken behandeld te worden zijn lichaam in staat stelt de ziekte aan te pakken.

HenkdeKort
HenkdeKort13 jun. 2013 - 12:25

U vergist zich: een placebo werkt zelfs als je weet dat je een placebo neemt.

1 Reactie
DonCarlos
DonCarlos13 jun. 2013 - 12:25

Het blijkt zelfs dat dure placebo,s beter hepen dan goedkope.