Hoe verwerkt je brein informatie bij vooringenomenheid?
• 07-10-2012
• leestijd 2 minuten
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Waarom je niet objectief kan zijn als je iemand wel of niet leuk vindt
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
De manier waarop je iemand ziet bewegen wordt bepaald door voorkeur en tegenzin. Daarom zie je als je naar Ajax – Feyenoord kijkt de ‘tegenpartij’ sloom bewegen, terwijl je eigen club flitsend speelt. Ajax-aanhangers en Feyenoord-fans zien twee verschillende wedstrijden. Hoe komt dat?
Onderzoekers hebben ontdekt dat het komt door de spiegelneuronen in ons lichaam. Die spiegelzenuwen hebben we allemaal en laten ons het gedrag van een ander nadoen. Dus jij geeuwt en ik moet ook geeuwen. Je praat met iemand die veel glimlacht en je krijgt vanzelf ook een glimlach op je gezicht. Het zijn belangrijke zenuwen die noodzakelijk zijn voor het leven in groepen. Ze kneden ons als het ware tot een team. Ook de bewegingen die anderen maken, ervaren we als het ware door die spiegelzenuwen in ons eigen lijf.
Maar wat als je het gevoel hebt tot een ander team te behoren, dat je supporter bent van een andere club? Ouder onderzoek had al aangetoond dat verschillen in ras of lichamelijke verschillen invloed hebben op die spiegelzenuwen.
Het nieuwe onderzoek richtte zich op zelf bedachte verschillen. Joodse mannen, allemaal van de zelfde leeftijd (dit om leeftijd, geslacht en etnische achtergrond constant te houden) moesten naar een filmpje kijken en de ene helft van die mannen was verteld dat het om mensen met nazisympathieën ging en de andere helft kreeg te horen dat het open en vriendelijke personen betrof. Ze zagen die mensen op het filmpje alleen maar bewegen.
Een MRI scan liet zien dat de hersenen de informatie in de spiegelzenuwen verschillend verwerkte. Zelfs bewegingen blijken dus anders beoordeeld te worden door sociale factoren, geschiedenis en persoonlijke ervaringen.
Het wordt steeds moeilijker om vol te houden dat wij zelf objectief kijken?