Joop

Hoe veilig is de Wajong na de val van het kabinet?

  •  
16-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
47995225753_72c371636f_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Zolang de VVD aan de macht blijft zullen ze mensen in de Wajong blijven pesten. Alsof we erom gevraagd hebben om een beperking te hebben
Vrijdag is het kabinet gevallen. Onder veel commotie diende premier Rutte zijn ontslag in. Een symbolisch gebaar naar de getroffen ouders van de toeslagenaffaire. Klinkt allemaal erg mooi maar dit is niet het enige wat hij op zijn geweten heeft. Wat de meeste mensen vergeten, is hoe hij steeds maar mensen in de Wajong blijft pesten.
In 2017 stemde het kabinet voor de 5% korting op de Wajong. De korting heeft mij zodanig geraakt dat ik in een depressie terechtkwam die 3 jaar geduurd heeft. Ik voel me sindsdien als een speelbal die afhankelijk is van de grillen van het kabinet. Ik ben belast met het onbekende 22q11ds. Dit zorgt ervoor dat het bij mij langer duurt voordat informatie verwerkt is. Het gevolg hiervan is dat ik meer tijd nodig heb dan een ander. Hiernaast werkt het stofje dopamine bij mij minder goed waardoor emoties niet goed gereguleerd worden. Ik heb hierdoor meer kans om in een depressie terecht te komen.
De Wajong zou mensen met een beperking die moeilijker aan werk komen veiligheid en houvast moeten geven. Desondanks zijn we 5% gekort en is er een nieuwe wet gekomen. De korting was volgens het kabinet een motivatie om mensen in de Wajong aan het werk te krijgen. Op mij heeft het echter een averechts effect gehad. Drie jaar lang heb ik in een stevige depressie gezeten en kostte het me al mijn energie om goed voor mezelf te blijven zorgen. Dankzij de financiële ondersteuning van de Wajong kan ik ook de tijd nemen die ik nodig heb om te herstellen van deze klap.
Het afgelopen jaar kon ik ondanks de moeilijke situatie door de coronacrisis uit de depressie komen. Dit was mede door het feit dat de stukjes die ik schreef op Joop geplaatst werden zodat ik mijn stem kan laten horen. Waar ik me zorgen over maak is het feit dat premier Rutte ondanks het vallen van het kabinet nog steeds lijsttrekker blijft. Zolang de VVD aan de macht blijft zullen ze mensen in de Wajong blijven pesten. Alsof we erom gevraagd hebben om een beperking te hebben. Je motiveert mensen in de Wajong niet door ze continu te blijven herinneren aan het feit dat ze niet aan het werk zijn, ik ben me hier namelijk iedere dag al zeer van bewust.
Geeft het vallen van het kabinet nieuwe kansen of zal de VVD straks met Rutte opnieuw 4 jaar lang mensen in de Wajong blijven pesten? Ik ben er bang voor en ik hou m’n hart vast dat mensen opnieuw voor de mooie praatjes van deze man zullen vallen. Zolang mensen als Rutte aan de macht blijven zullen Wajongers nooit op de juiste manier gemotiveerd worden om aan het werk te komen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Anne Houtsma2
Anne Houtsma225 jan. 2021 - 7:51

Mensen die niet afhankelijk zijn van het kabinet zullen altijd op de VVD blijven stemmen dat is mij wel duidelijk :(

japer plummers
japer plummers20 jan. 2021 - 9:01

zo wil men ook de sociale werkplaatsen hervormen door er lang durige werklozen en arbeids ongeschikte te laten werken en wsw er s door te laten stromen naar regulier werk met behoud van loon ,beloning ,de paticipatie wet . . .../

harold7
harold718 jan. 2021 - 22:11

Wees blij dat je een Wajong-uitkering krijgt. Onder de nieuwe regels zou je in de bijstand belanden. Als je nu de Wajong aan zou vragen. Het sociale beleid behoort tot de beste ter wereld. Wees blij dat je geld krijgt betaald door de hardwerkende burgers.

3 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma219 jan. 2021 - 9:48

Gelukkig zijn de meeste reacties een stuk meelevender dan deze. Uiteraard ben ik blij dat ik een Wajong heb, maar u zou er wel anders over denken als u er van afhankelijk was!

harold7
harold728 jan. 2021 - 23:48

Je kan prima stukken schrijven. daar kun je ook iets mee doen. in plaats vooral veel klagen en in de slachtofferrol.

joost8
joost87 feb. 2021 - 21:39

heeft u er wel eens bij stil gestaan dat sommige mensen komen te overlijden indien de uitkering wordt ingetrokken? ze hebben letterlijk mensenlevens in handen. "het sociale beleid behoort tot de beste ter wereld. Wees blij dat je geld krijgt betaald door de hardwerkende burgers." zijn hier peiling van gemaakt op intercontinentale schaal? U heeft trouwens ook een uitkering van de staat "als belasting betalen optioneel was geweest, dan waren de vertegewoordigers van decadentie (VVD) nooit aan de macht gekomen" fijne dag nog!

Andreas4
Andreas418 jan. 2021 - 14:14

Het doel van Rutte en zijn partij(en) is niet om een fijn en veilig werkklimaat te scheppen waar iedereen zijn/haar plek kan vinden, maar om zijn 'gelovigen' over de hoofden van de minder agressieven en ambitieuzen aan een topinkomen te helpen. Dat gaat ten koste van de hele samenleving en de kwetsbaren in het bijzonder.

1 Reactie
Martin007
Martin00723 jan. 2021 - 10:45

Kernachtig en perfect uitgedrukt. In sommige peilingen heeft de VVD 45 zetels. Dat zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen. Ik heb last van plaatsvervangende schaamte.

Anouk3
Anouk318 jan. 2021 - 12:50

Ik heb ook een Wajong en heb ook al meerdere depressies gehad en kan niet fulltime werken. Met heel veel moeite ben ik vanuit niets naar uiteindelijk 12 uur gegaan, wat eigenlijk teveel is. Ik krijg steeds meer lichamelijke klachten omdat ik veel stress ervaar en mentaal ook niet altijd even stabiel ben. De continue nieuwe regels van de Wajong helpen er niet bij. Ik hoop met je mee dat mensen op iemand gaan stemmen die rekening houdt met het feit dat wij hier niet om hebben gevraagd en dat hulp geven niet inhoud dat je steeds meer wegneemt van degenen die eigenlijk al niet volledig kunnen meedraaien. Ik begrijp hoe je je voelt

2 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma218 jan. 2021 - 14:37

Dank je wel voor je begrip Anouk!

Martin007
Martin00723 jan. 2021 - 10:54

Anouk, op 17 maart wordt je hoop de bodem ingeslagen. Zelfs als je de PvdA bij de linkse partijen zou rekenen, staat links op fors verlies in de peilingen. In ons land begrijpen maar weinig mensen hoe de maatschappij wordt gefinancierd. Iedereen die in loondienst werkt, hoeft geen cent te betalen voor zijn arbeidsongeschiktheidverzekering of pensioenverzekering (AOW + eventueel aanvullend pensioen) Voor de ziektekostenverzekering betaal je alleen de eerste 110 euro zelf. De rest van die premies wordt betaald door de werkgever, die deze loonkosten verwerkt in de prijs van zijn product. Uiteindelijk betaalt de koper van het product die premies. Ben je in loondienst bij de overheid, dan worden die premies betaald door de belastingdienst. De liberale partijen, met de VVD voorop, vinden dat de werknemers die premies zelf moeten betalen van hun netto loon. Dus iedereen die in loondienst werkt, maar toch VVD, CDA, D66, PVV of Forum stemt, stemt TEGEN zichzelf.

Greendutch
Greendutch17 jan. 2021 - 22:19

het zij je gegund dat er nu eindelijk eens verandering van gedachten komt door ambtenaren maar ik ben bang dat het nog enige tijd zal gaan duren blijf aandacht vragen

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma218 jan. 2021 - 8:52

Dat zal ik zeker doen!!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2021 - 7:49

Dat weten we na het aantreden van een nieuw kabinet. Zodra het wederom een kabinet Rutte is, dan zal hij dit beleid wel handhaven. Die leeft van de participatiesamenleving ( zo noemt hij dat) op straffe van.. Die verandert niet, is daartoe niet in staat. Hij zal er hoogstens weer een mooi sausje over gooien. Je moet bij hem altijd je knopen tellen.

Aart van de aap
Aart van de aap16 jan. 2021 - 19:21

Het neoliberalisme gaat niet uit van toeval, het gaat niet uit van ongelukken, het gaat niet uit van pech. Je kan alles altijd bereiken. Dit maakt het ook meer een religie, dan een ideologie. Als iets mislukt, is het altijd je eigen schuld. Je groeit op in armoede, je vader en moeder zijn alcoholist en je hebt een handicap ? gewoon harder je best doen, zegt het neoliberalisme dan. Tjakkaa ! Het heeft geen realistisch beeld van de wereld. Rutte heeft een kinderlijke kijk op de wereld. Het is dan ook een kinderlijke, vrolijke man, die niet zoveel tegenslag gekend heeft. Je kan wel alles proberen, maar niet alles lukt. Daarnaast, bedrijven nemen je niet aan, als je wat ouder bent en dus te duur word. Die wetmatigheid negeert het VVD plebs gewoon. Dit omdat neoliberalisme dus een cult is, een religie. Het correspondeert niet met de realiteit Er is niets mis met religies, mits ze alles voor iedereen bepalen, wat nu wel het geval is.

5 Reacties
LaBou
LaBou 17 jan. 2021 - 11:46

"Er is niets mis met religies, mits ze alles voor iedereen bepalen, wat nu wel het geval is." Ik had meer het idee dat dat nou juist niet het geval is (hoewel de echte neoliberaal daar misschien wel vanuit gaat).

Aart van de aap
Aart van de aap17 jan. 2021 - 12:24

correctie tenzij

LaBou
LaBou 17 jan. 2021 - 22:09

Zo klopt die inderdaad beter (ik zag bij nogmaals lezen dat het helemaal vreemd was geschreven in de oorspronkelijke versie).

Andreas4
Andreas418 jan. 2021 - 14:02

Het is zelfs een relatief kleine elite die gelooft in het neoliberalisme. Dus eigenlijk gewoon een enge sekte...

Aart van de aap
Aart van de aap20 jan. 2021 - 0:10

Precies andreas Zelfs in liberale kringen, werd het gezien als heel extreem. Sociaal liberlaisme en klassiek liberalisme, is al heel anders bijvoorbeeld. Rutte zit/zat duidelijk in de neoliberale sekte en heeft veel schade aangericht. Zoals sektes wel vaker schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan die Japanse sekte, die gifgas in de metro losliet. Zo werkt neoliberalisme ook een beetje.

pvabshoven
pvabshoven16 jan. 2021 - 14:24

De angst is terecht, vrees ik. Het dogma van Rutte en de VVD is, dat iedereen die hulp nodig heeft, niet te vertrouwen is. Wajong, bijstand, kindertoeslag, enz. Maar ook de steun voor Zuid-Europa. Dat mensen zich niet aan de regels zullen houden, en zullen proberen er nog iets meer uit te slepen voor zichzelf. Het cynische is, dat ze daarmee vooral zichzelf beschrijven en ook zichzelf dus beschuldigen.

1 Reactie
Andreas4
Andreas418 jan. 2021 - 14:03

Cynisch maar correct vrees ik.

Petra Privacy
Petra Privacy16 jan. 2021 - 13:54

Wat de aandoening 22q11ds betreft, er staat leesbare informatie op de website van mens-en-gezondheid.infonu.nl De tekst maakt duidelijk over welke aandoening het gaat en vertelt ook iets over de impact op het dagelijkse leven. En ik zie dat er een belangenorganisatie is voor mensen met deze aandoening. In Nederland doen circa 3 miljoen mensen iets van vrijwilligerswerk. Dat is nuttig en nodig maar het geeft mensen ook honderden manieren om actief te zijn ergens voor. Voor jou is het schrijven op je blog of voor Joop.nl een manier om iets meer te vertellen over de realiteit van het leven met een aandoening. Wat voor ons, die stad en land besturen, weer inzicht geeft in hoe wetgeving wordt ervaren door mensen. Ooit begon ik als kaderlid voor de SP met het geven van een folder aan mensen met een laag inkomen. Op straat voor het persoonlijke contact maar vooral om ze meteen te helpen met advies. De SP is de enige partij met in alle grote afdelingen een hulpdienst voor sociaal juridisch advies. Daardoor komen we 'dossiers' tegen van mensen die te maken hebben met onrecht, armoede, de realiteit van het leven met schulden maar ook over het leven met een laag inkomen. Maar ook de toeslagenaffaire, falende instanties, milieucriminaliteit, het dossier Chroom 6, de Q koorts, het woon- en huurbeleid of de aardbevingsschade enz. Want als mensen ons ergens over informeren, dan worden de 'gaten' in de wetgeving zichtbaar. En voor een sociaal en positief beleid zijn meerdere partijen beschikbaar, die opkomen voor de menselijke maat in de wetgeving van dit land. En wat de uitslag ook wordt, wij zijn en blijven beschikbaar.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2021 - 13:28

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
adriek
adriek16 jan. 2021 - 20:18

Waarom zou het logisch moeten zijn? Het ambtenarenapparaat moet beziggehouden worden!

Kuifje3
Kuifje316 jan. 2021 - 11:54

Het probleem is niet zozeer die 5%. Voor de auteur is dat natuurlijk een nare klap, maar ik bedoel dat de politiek steeds meer in grote klappen denkt. Joop den Uyl zei indertijd dat de marges om te sturen erg klein waren. Nou, dat is best veranderd. De politiek stuurt de laatste decennia met grovere methodes. Kinderopvang gratis, kinderopvang 1/3 voor de ouders. AOW leeftijd, tot een paar jaar geleden was je al klaar met je 50e zo ongeveer en nu moet je door tot je 68e, maar misschien toch niet. Uitkeringen 70%, 75% en later toch weer 70%. Ouders doen een boodschapje voor je? Hop, uitkering terugvorderen. Politici doen maar wat zonder na te denken wat nou de echte gevolgen zijn. Denk aan ons asielbeleid. We zetten de poorten open, sluiten ze, we halen er 100 extra binnen en halen dat ergens anders weer vanaf. Melkertbanen, na een paar jaar ontslaan we die mensen weer. Sociale werkplaatsen? Pats, dicht. Dat er nog mensen gaan stemmen bevreemd mij af en toe.

Mokker
Mokker16 jan. 2021 - 11:45

Zijn er eigenlijke politieke partijen die verbetering van Wajong in hun programma hebben staan? Het lijkt niet echt op de agenda te staan als ik de programma's scan.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jan. 2021 - 12:31

Mokker, Dit is wat er in het PvdA programma staat: Verbetering van de Wajong. Mensen met een beperking of die arbeidsongeschikt zijn voordat ze deelnemen aan de arbeidsmarkt moeten zeker zijn van een fatsoenlijk inkomen. Ze ontvangen een eerlijke uitkering vanaf 18 jaar en krijgen recht op begeleiding naar aangepast werk, al dan niet aangevuld met een uitkering. Groenlinks: We verhogen de bijstand en de Wajong en stoppen de ongelijke behandeling van jongeren in de bijstand. Jongeren van 18 tot 21 jaar krijgen gewoon recht op het volwaardige bijstandsniveau. Ze krijgen intensieve begeleiding om aan het werk te gaan of een startkwalificatie te halen. De voor jongeren verplichte zoekperiode bij werkloosheid schaffen we af en we zorgen dat ze evenveel mogen bijverdienen als andere mensen met een bijstandsuitkering. Ik heb ze niet allemaal bekeken, er zijn ook partijen die er helemaal niets over zeggen inderdaad. Ook de PvdA hierboven is niet heel concreet, ik ben bang dat Anne er niet zoveel aan heeft.

vdbemt
vdbemt16 jan. 2021 - 13:29

Er zijn wel partijen die veel meer voor de 'kwetsbaren' in onze samenleving op willen komen. Daar hoort dit ook bij.

gimli55
gimli5516 jan. 2021 - 11:35

Ik zou je 10.000 likes willen geven, maar dat is in deze situatie zinloos. Ik kan alleen over waar mogelijk het onbehoorlijk bestuur, de institutionele discriminatie en racisme aan de kaak stellen. De Rutte doctrine ter discussie stellen en wijze naar 30 jaar indoctrinatie door het neoliberalisme. De slachtoffers gehoord laten zijn op fora als Joop en bij politieke partijen. Het is nooit genoeg, ook ik ben bang voor het falende systeem. Naast de sociale rampspoed is er ook de ecologische en klimatologische chaos. Ik wens je veel sterkte en strijdkracht in het nieuwe jaar, laat van je horen. Zichtbaar zijn, is het enige wat mogelijk is met dit neoliberalisme. Macht corrumpeert, en absolute macht corrumpeert absoluut. Blijf strijden tegen onrechtvaardigheid.

1 Reactie
mjschwe
mjschwe16 jan. 2021 - 13:31

Mee eens