Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe staat de krijgsmacht ervoor, en hebben VN-missies wel nut?

  •  
17-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
De Nederlandse troepen gaan weg uit Mali. Dat besluit kwam deze week, net als een vernietigend rapport van de Algemene Rekenkamer over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in het land. Is er een verband tussen die twee? Dieuwertje Kuipers, onderzoeksjournalist gespecialiseerd in defensie, denkt van wel. Aan tafel in Buitenhof zegt zij:
"Voor wetenschappelijk onderzoekers en mensen die zich met defensie bezighouden waren de bevindingen ook niet heel erg een verrassing, want er zijn al heel lang twijfels bij het zogeheten voortzettingsvermogen van de krijgsmacht. Dat betekent dat we wel een missie kunnen doen, maar ja, om ‘m lang vol te houden, dat dat heel erg moeilijk wordt."
In maart dacht minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) daar nog heel anders over en koerste juist aan op verlenging van de missie. Wat is er dan nu veranderd? Christ Klep, militair historicus aan de Universiteit Utrecht, legt uit:
"Het is ook een politieke keuze natuurlijk. Als we de VN over het algemeen associëren met de PvdA – Koenders was bijvoorbeeld een tijdlang hoofd van de missie, er werd nadrukkelijk een verband gelegd met Mali en een zetel in de Veiligheidsraad – dus alles is politiek als het gaat om VN-missies. En ik denk dat het geen toeval kan zijn dat ze nu een missie in Afghanistan uitbreiden met zestig commando’s die nadrukkelijk onder de NAVO-vlag valt. Ik denk dat dat vooral bij de VVD heel erg goed gevallen is."
Wat zegt deze koerswijziging over de staat van onze krijgsmacht? En hoe effectief zijn VN-missies? Bekijk hierboven het gehele gesprek.
Verder in Buitenhof:
10 jaar na de crisis: zijn de banken veilig? Vrijdag presenteerde de denktank Sustainable Finance Lab de visie op wat de financiële sector moet doen om de gevolgen van de crisis beheersbaar te maken. Voorzitter Arnoud Boot over de houdbaarheid van ons financieel stelsel en de oprukkende nieuwkomers als Adyen en Amazon.
En er is aandacht voor nieuw politiek talent: Sophie Hermans van de VVD, Lisa Westerveld van GroenLinks en Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren. Ze werden gekozen als volksvertegenwoordigers in het hoogste politieke ambt en werken nu iets langer dan een jaar in het hart van onze democratie. Wat zijn de ervaringen van deze aanstormende talenten? En hoe kijken zij aan tegen het Kamerlidmaatschap?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor