Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe geldbelust is Donald Trump? Deze 28 jaar oude stunt geeft het antwoord

  •  
21-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spy
Wie in archieven graaft, komt nog eens wat tegen. De redactie van het satirische Spy Magazine, een roemruchte Amerikaanse publicatie uit de vorige eeuw, vroeg zich bijna dertig jaar geleden af hoe op de penning rijke mensen eigenlijk zijn. Natuurlijk ze accepteren geld uit dubieuze bronnen, ze verwoesten bedrijven als ze daar meer mee kunnen verdienen maar letten ze ook op bonusaanbiedingen in de supermarkt? Sparen ze zegels? Rapen ze kleingeld op van straat? Dat is lastig te achterhalen maar Spy Magazine bedacht een list. Ze richtten een nepbedrijf op en stuurden restitutie-cheques met idioot lage bedragen naar 58 bekende en zeer rijke Amerikanen. Naar hun huisadres om te voorkomen dat de post meteen bij de boekhouder zou belanden. Woody Allen, Cher, Mia Farrow, Henry Kissinger, Ralph Lauren, Kurt Vonnegut en een hele reeks anderen, waaronder Donald Trump, kregen een brief met daarin de mededeling dat er door een computerfout hen te veel in rekening was gebracht en dat de bijgesloten cheque het verschil als teruggave bevatte. Het ging om een bedrag van 1,11 dollar.
Na een half jaar bleek maar liefst de helft van het aantal aangeschrevenen de cheque te hebben verzilverd. Ze moesten dus de brief gelezen hebben, de cheque getekend en – soms persoonlijk – hebben ingeleverd. Veel moeite voor een bedrag van 1,11 dollar. Onder de terugontvangers waren onder meer Cher, Brian DePalma, Michael Douglas en Donald Trump.
spy2
Vervolgens wilde Spy Magazine weten wat er gebeurde als ze voor die 26 ontvangers het bedrag verlaagden. Ze stuurden hen opnieuw een cheque met hetzelfde verhaal, voor 64 cent. Die cheque werd vervolgens geïncasseerd door nog maar liefst  13 mensen, waaronder Donald Trump.
Je begrijpt, de verleiding was groot nog een stap verder te gaan. Dus stuurden ze deze laatste groep een check ter waarde van maar 13 cent. Die werd door slechts twee rijke lieden geïncasseerd. De een was Adnan Kashoggi, internationaal wapenhandelaar en oom van de nu in Turkije vermoorde Saoedsiche dissident Salman Kashoggi. De ander? Donald Trump.
Je kunt het artikel hier in het bewuste nummer van Spy nalezen , vanaf pagina 80: Every man has his price
Het verhaal werd opgediept en op Twitter uitgeserveerd door Kurt Andersen, mede-oprichter van het inmiddels ter ziele gegane Spy.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.