Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Hirsch-Ballin: Strategie om PVV te matigen werkt niet

  •  
20-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hb_300.jpg
'CDA moet eerst koers bepalen, dan pas leider kiezen'
Oud-minister Hirsch-Ballin constateert dat de door Maxime Verhagen ingezette strategie om de PVV bij de coalitie te betrekken en zo minder radicaal te maken, niet werkt. Integendeel, het CDA zelf komt er door in de problemen.
In Trouw zegt Hirsch-Ballin onder meer over Wilders:
 “Voortdurend moeten we zeggen dat wat hij zegt niet namens het CDA wordt gezegd. Maar intussen is er wel de noodzaak om te bezuinigen. Bovendien zitten we in een ingewikkelde Europese situatie waar we mee moeten omgaan.
De voormalig minister van justitie en criticus van samenwerking met de PVV heeft zich na het vormen van de coalitie gedeisd gehouden maar spreekt nu aan de vooravond van het CDA-congres. Hij vindt ook dat de partij nu geen leider moet kiezen.
Hirsch Ballin roept de partij op frank en vrij de discussie aan te gaan over de koers van de partij voor en na deze kabinetsperiode. “Dat mag niet worden vertroebeld door uit te meten waar spanningen zitten met het kabinetsbeleid en de keuze voor een leider.
cc-foto: pietplaat

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

msj_meijerink
msj_meijerink20 jan. 2012 - 7:35

Maxime Verhagen was het helemaal niet te doen om de GBL te matigen. Hij wilde simpelweg MACHT!

Irmaatje
Irmaatje20 jan. 2012 - 7:35

Het CDA moet een goed beginselprogramma schrijven en zich er aan houden! Niet steeds een koerswijziging afgestemd op de huidige politieke peilingen. Geen mens die weet hoe lang deze koers weer gevolgd gaat worden, of die uberhaupt gevolgd gaat worden. Dat is op den duur totaal ongeloofwaardig, dat blijkt. Die partijleider is in principe onbelangrijk als de kiezer weet waar de partij voor staat. Maar als je woorden als barmhartigheid en rentmeesterschap in je nieuwe koers opneemt en vervolgens een Bleker alle natuurinvesteringen van de afgelopen decennia laat vernietigen, instemt met pensioenafbraak, met beperking van sociale zekerheid en arbeid "flexibiliseert", dan snapt zelfs het meest fervente CDA-lid dat het loze woorden zijn.

Michiel Online
Michiel Online20 jan. 2012 - 7:35

De koers zou moeten zijn: verder zonder christendom. Hrmpf. Sommige dingen zijn veel teveel voor lief genomen.

ockham
ockham20 jan. 2012 - 7:35

Ook ik betwijfel of Verhagen wilde of dacht Wilders te matigen. Als Verhagen dat dacht dan schatte hij de integriteit en verstandelijke vermogens van Wilders heel verkeerd in. Maar misschien is het Newsweek artikel het einde van de VS steun voor Wilders, en zonder geld houdt het gewoon op. Overigens blijkt uit het onthaal van Netanyahu dat de huidige Nederlandse regering helemaal niet wil matigen, als er één land Islam haat verspreidt is het Israel.

Artois
Artois20 jan. 2012 - 7:35

Wie met de winden meewaait loopt het risico een verkeerde richting op te gaan. Wie met haaien zwemt moet niet zeuren als hij/zij gebeten wordt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2012 - 7:35

Geachte CDA, God is niet gek!

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso20 jan. 2012 - 7:35

We gaan een nieuwe koers varen! Deze is anti-Wilders! We zullen dus eerst af moeten wachten Wilders doet en dan doen wij het andere. Wat een visionairen zijn het toch.

python
python20 jan. 2012 - 7:35

Hirsch-Ballin ? Is dat niet de consul van het Vaticaan in Nederland ? Hirsch-Ballin, de C = uitgewerkt, net als het Vaticaan. Verkoop datum = al ver over de tijd.

Wilbert2
Wilbert220 jan. 2012 - 7:35

Het is ook absurd om met een soort van partij een samenwerking aan te gaan, als je dat zootje juist wil matigen. Maar ja, stemmenaantal hè? En dan verkoopt zelfs een CDA zijn ziel probleemloos aan de duivel, zo is gebleken.

BartBrrr
BartBrrr20 jan. 2012 - 7:35

Eerst koers bepalen en dan pas leider kiezen. Zo deden de priesters van herodus het ook.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2012 - 7:35

CDA moet zich helemaal niet bezighouden met andermans politieke strategie. Typisch 'vluchtgedrag' als het de eigen problemen niet kan oplossen.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer20 jan. 2012 - 7:35

Motivatie? "PVV moet zich helemaal niet bezighouden met andermans politieke strategie." Bedrijfspoedel, koningin met "hoofddoekje" ze doen niets anders bij de PVV.

turbo10a
turbo10a20 jan. 2012 - 7:35

Maxime Verhagen heeft nooit een strategie gehad. Zijn enige doel was macht, niet meer en niet minder. De dissidenten toentertijd hadden dat wel door maar ook zij verzuimden op te stappen. Een zwaktebod van Hirsch Ballin om de teloorgang van deze partij te wijten aan een strategie die niet bestond. Een echte leider had allang de koers bepaald. Daarom een tip voor het CDA kies geen leider uit eigen gelederen die zijn nl. allen met het zelfde sop overgoten.

1 Reactie
BataafsRepublikein
BataafsRepublikein20 jan. 2012 - 7:35

U heeft helemaal gelijk wat Verhagen betreft, hij is een van de meest perverse lui die er ooit in Den Haag hebben rondgelopen. Gelukkig is hij ver over zijn houdbaarheidsdatum heen en is zijn politieke carriére net als die van Rutte afgelopen zodra dit kabinet valt aka de nieuwe verkiezingen voor de deur staan.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2012 - 7:35

Elke week is Hirsch-Ballin in het nieuws om te zeggen dat hij zich gedeisd heeft gehouden en dat hij kritiek heeft op het CDA en de PVV.

2 Reacties
Candide2
Candide220 jan. 2012 - 7:35

'Elke week is Hirsch-Ballin in het nieuws om te zeggen dat hij zich gedeisd heeft gehouden en dat hij kritiek heeft op het CDA en de PVV.' Ik heb hem al maanden niet gezien of gehoord. U overdrijft.

kleine2de
kleine2de20 jan. 2012 - 7:35

Elke week???? U kunt daT BEWIJZEN?? Of kletst U maar zo'n beetje in het rond.

yggy
yggy20 jan. 2012 - 7:35

Wat het CDA moet doen om het respect weer terug te verdienen is klip en klaar stellen, wij doen geen zaken met fascisten en wij doen dus geen zaken met de PVV. Ik weet dat het tegen de natuur is van het CDA maar men moet toch echt de keuze maken dat in enigszins fatsoenlijke politiek geen plaats is voor de fascisten van de PVV. Dan heb ik het nog niet eens over het kader van de PVV wat überhaupt te dom is om te kunnen besturen, ik bedoel ze zitten niet voor niets in de gedoogrol die het de PVV toestaat om vanaf de zijlijn te klappen en ja en amen te roepen. Dat de PVV niet echt mee doet in de regering heeft voor een groot gedeelte met een volstrekt ondeskundig PVV-kader te maken, men heeft eenvoudigweg de kennis niet in huis en de fractie van de PVV wordt bevolkt door politieke opportunisten. Het CDA moet gewoon de fascisten van de PVV buitensluiten temeer daar de extreemrechtse PVV niet meer is dan een tijdelijk verschijsel, het CDA hoeft de PVV niet op te blazen dat kunnen ze gezien recente gebeurtenissen prima zelf. Wat alle politieke partijen zouden moeten doen is stellen, wij doen geen zaken met de fascisten van de PVV, wij dealen niet met fascisten.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer20 jan. 2012 - 7:35

[Het CDA wil niet onderhandelen met VVD en PVV over een rechts kabinet omdat de democratische rechtsstaat dan in het geding dreigt te komen. Zo lang de PVV de koran wil verbieden, een hoofddoekjesbelasting wil invoeren en de strijd tegen de islam als inzet van het buitenlands beleid wil, gaat het CDA niet met deze partij aan tafel. Dit zei CDA-leider Maxime Verhagen& nbsp;dinsdag tijdens het Kamerdebat over de gang van zaken rond de informatie tot dusverre. Volgens Verhagen vallen dit soort wezenlijke zaken buiten een normaal onderhandelingsproces, waarbij zaken worden uitgeruild als de verhoging van de AOW-leeftijd. Verhagen wilde daarom dat VVD en PVV eerst met elkaar overeenstemming bereikten over deze sociaal-culturele onderwerpen. Pas als de partijen daar uit waren, wilde Verhagen beoordelen of hij ging onderhandelen over de andere, financiële en sociaal-economische onderwerpen, of dat hij die combinatie zou gedogen of er oppositie tegen zou gaan voeren. Wilders Diverse fractievoorzitters nodigden vervolgens PVV-leider Geert Wilders uit die waarborgen voor de democratische rechtsstaat staande het debat te geven, maar hij reageerde niet en maakte ook geen gebruik van zijn spreektijd in de tweede termijn.] Oftewel met de kennis van nu ; geloof je het zelf?

jaapvos
jaapvos20 jan. 2012 - 7:35

Het is juist moeilijk om het fascisme te bestrijden omdat we het zelf niet meer herkennen als zijnde fascisme. Het echt moeilijke is het eigenlijk moeten bekennen dat jijzelf een fascist bent en dat zullen mensen nooit doen want 'het zijn er toch zoveel dan kan het nooit fascisme zijn ' !?????? Weet je wat we noemen het gewoon populisme dat klinkt minder eng en dat is zeker geen fascisme en dus ben ik ook geen fascist, he, he.....

1 Reactie
BataafsRepublikein
BataafsRepublikein20 jan. 2012 - 7:35

Het vervelende dat zijn schijnbare integriteit weer zwaar teniet doet is het feit dat hij lid is van de Bilderberg Group (en dus Vrijmetselaar is). U weet dat dat levensgevaarlijke -staatsgevaarlijke- lieden zijn.

Jantje68
Jantje6820 jan. 2012 - 7:35

Hirsch-Ballin heeft zichzelf volkomen gediskwalificeerd binnen het CDA dus zijn mening is van net zoveel waard als elke andere willekeurige buitenstaander. Die discussie over de leider vindt alleen plaats in en door de media, niet binnen het CDA. Je kan nog zo veel willen, de media blijven er toch over bezig.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 jan. 2012 - 7:35

[Hirsch-Ballin heeft zichzelf volkomen gediskwalificeerd binnen het CDA] ????????????

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein20 jan. 2012 - 7:35

H-B is juist een van de weinige prominenten die zeer kritisch kijkt naar zijn eigen partij. Het zou me niets verbazen als hij er net als Zijderveld de brui aan geeft. Ik bekijk dat hele CDA overigens zeer sceptisch en vertrouw die club geen seconde, want het zijn net als de VVD allemaal Vrijmetselaars.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2012 - 7:35

Gelukkig blijft PVV principieel en consequent vasthouden aan het eigen politieke 'unique selling point', zelfs in belang Nederlandse samenleving en cultuur. Identiteitsloze CDA kan wat dat betreft voorbeeld nemen aan Wilders cs.

4 Reacties
yggy
yggy20 jan. 2012 - 7:35

Klopt helemaal dat "Unique Selling Point" . Het fascisme wat door de PVV verkocht wordt behoort de PVV toe en geen enkele andere partij.

kleine2de
kleine2de20 jan. 2012 - 7:35

En welk unique selling point is dat? En................wil het een beetje lukken met dat unique selling point?? Want niemand merkt er iets van.

Candide2
Candide220 jan. 2012 - 7:35

'Identiteitsloze CDA kan wat dat betreft voorbeeld nemen aan Wilders cs.' De PVV is wel een partij met hart, namelijk een van hardgrondige haat tegen moslims en linksch. Da's een hele voorutgang Wim.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 jan. 2012 - 7:35

Tjonge Wim, je hebt de bak met indrukwekkende bijvoeglijk naamwoorden weer goed leeggeschud: principieel, consequent, identiteitsloos, vijandelijk, geheel legitieme, wezensvreemde. Volgende keer ook de lidwoorden en de voorzetsels? ;-)