Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Hier met die boetes!

  •  
15-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Polizie.jpeg
Gemeenten willen opbrengst boetes in eigen kas
Gemeenten willen dat het geld van sommige boetes die op hun grondgebied worden uitgeschreven in de gemeentekas terechtkomt
Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeenten, de zogenoemde boa’s, moeten de bevoegdheid krijgen om ‘kleinere’ boetes uit te delen voor fietsen zonder licht, niet-handsfree bellen en door rood rijden. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vrijdag in het Algemeen Dagblad.  Geen tijd voor uitschrijven boetes
Op dit moment mogen alleen agenten dergelijke verkeersovertredingen beboeten. Volgens de VNG komen politieagenten nauwelijks toe aan het beboeten van kleine overtredingen. Daarom willen de gemeenten het zelf gaan doen.  Ook boa’s schrijven nu bonnen uit, maar dat is alleen voor foutparkeren en het dumpen van afval. De opbrengst daarvan gaat direct naar de staatskas. De gemeenten lopen daardoor miljoenen euro’s mis. De VNG vindt dat onrechtvaardig.
Eigen boetesysteem
Tot 1 januari kregen gemeenten nog een vergoeding van 25 tot 40 euro per uitgeschreven bon, maar die regeling is afgeschaft. Lokale overheden denken nu na over de invoering van een eigen boetesysteem, waarmee gemeentelijke bekeuringen zelf verstuurd en geïnd kunnen worden.  Uiteindelijk beslist het Rijk over de vraag of boa’s ook boetes mogen gaan uitschrijven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil nog niet reageren op de plannen.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Domael
Domael15 mei 2015 - 8:47

Logisch : gemeenten krijgen 25% minder uit Den Haag en gaan nu dus proberen dat gat op een andere manier te vullen.

Meta Foor
Meta Foor15 mei 2015 - 8:47

nou, werkgelegenheid ! want nu zullen er wel hordes tuin/vuilbak/fietstegenlantaarnpaal en verzin maar raak controleteams geformeerd worden , die zich na een dag terugverdienen participatie in optima forma ! Willy kan trots zijn dat ie aan de wieg stond hiervan (in wassenaar opgelost door overal al hekken te plaatsen)

johanw2
johanw215 mei 2015 - 8:47

Nog meer heksenjachten op kleine overtredingen dus als dit er door komt, net als we nu al de flitsterreur hebben op snelheidsovertredingen.

MatthiasvanTrigt
MatthiasvanTrigt15 mei 2015 - 8:47

Natuurlijk een geniale manier om de kas te spekken ten tijde van enorme begrotingstekorten bij gemeenten. Het is overduidelijk dat dit niets te maken heeft met verstandig beleid, maar juist met het zoeken naar manieren om meer geld uit hun burgers te knijpen om het tekort te dichten. Leer hier van de VS hoe het vooral níet moet.

blues boy
blues boy15 mei 2015 - 8:47

http://www.sportvisblog.nl/wp-content/uploads/vismop-vissen-met-vergunning1.jpg De eigenlijke taak van een BOA.

kalmpjes
kalmpjes15 mei 2015 - 8:47

Dat gaan een heleboel extra Mulderzaken worden. Typisch zo'n idee van een stel ambtenaren die zonder de relevante praktijk en juridische kennis oplossingen dienen te bedenken.

Mark Gh
Mark Gh15 mei 2015 - 8:47

Slecht idee, maar begrijpelijk dat ze er om vragen. Als we nou eens zouden beginnen met inkomsten uit boetes niet mee te nemen in de begrotingen zou het al een stuk beter worden. Boetes als meevaller in plaats van als structurele bron van inkomsten, dat zou een verbetering zijn!

Robert Follon
Robert Follon15 mei 2015 - 8:47

Mensen met een Melkertbaan zijn ongeschikt voor Politiewerk. Het is altijd geweest om 'verborgen werklozen' iets nuttigs te laten doen. Dat gemeenten hier nu een slaatje uit willen slaan is heel begrijpelijk, maar gaat weer een hoop gesodemieter geven (o.a. herinvoeren van het boetequotum en een tsunami aan bezwaarprocedures).

Armagaddon
Armagaddon15 mei 2015 - 8:47

>> Citaat: Gemeenten willen opbrengst boetes in eigen kas >>> Ik zie de "lijken" al weer drijven... >>> De gemeentelijk kat op het spek van de gemeente burgers binden...cynical smile..

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 mei 2015 - 8:47

[Gemeenten willen dat het geld van sommige boetes die op hun grondgebied worden uitgeschreven in de gemeentekas terechtkomt] Ha ha ja, dan kunnen ze vervolgens gaan concurreren om zoveel mogelijk asocialen met boetewaardig gedrag naar hun gemeente te lokken.

vriest
vriest15 mei 2015 - 8:47

Dit gaat lijden tot een nog onleefbare wereld ,nu al worden wij vaak opgescheept met vaak idiote boetes .En indien ook deze BOA,S zich mogen uitleven op dit gebied is het leed niet te overzien ,het aantal over het paard getilde machtswellustelingen bij deze functie als BOA is groeiende .Nog nooit is er denklelijk een groep semi ambtenaren geweest die zich een macht toe eigenen of het moet sorry om het te stellen maar lieden die in WO 2 zich bij de bezetter of aanverwanten aansloten .Ook die verkregen geestelijk het idee dat hun macht en uitvoering daarvan onbeperkt was .

Spelchecker2
Spelchecker215 mei 2015 - 8:47

Die nationale politie was en is natuurlijk ook een monstrum! Waar we behoefte aaan hadden en hebben is een politie die goed lokaal is ingebed in de samenleving en de jeugd kan behoeden voor het afgelijden van kleine naar grote criminaliteit. Zeg maar een oom agent die een 'rotjong' achter op de fiets aflevert bij zjn ouders en met die ouders probeert dat afglijden in een vroeg stadium te voorkomen. aar waar dat mislukt moet je natuurlijk ook de grote criminaliteit bestrijden met een soepel opererende nationaal samenwerkende politiemacht. Misschien toch maar 'reinventing the past': Rijpo en Gempo? Dat was en is misschien helemaal niet zo'n slecht model.

Spelchecker2
Spelchecker215 mei 2015 - 8:47

... maar niet die boetes in de gemeentelijke kas laten vloeien!!! De gemeenten kunnen in financieel moeilijke tijden die verleiding niet weerstaan en het zal dus (terecht) een hoos aan discussies opleveren over wel/niet terecht zijn van boetes. Gewoon de opbrengst van boetes (misschien na aftrek van kosten, maar die dan wel door rijksaccountants laten beoordelen op doelmatigheid) in de algemene middelen van het rijk laten vloeien.

schleborsjki
schleborsjki15 mei 2015 - 8:47

Weg met het teveel macht geven aan bekrompen klootzakjes.

1 Reactie
lembeck
lembeck15 mei 2015 - 8:47

Mee eens. Bovendien zijn er te veel van die BOA's die echt niet geschikt zijn voor dat werk. Dat worden van die akelige machtsmisbruikertjes waar de honden geen brood van lusten. In mijn gemeente zullen dit graag willen omarmen. Ze schudden de burgers al behoorlijk leeg. Mijn gemeente zit in de top van gemeenten die het duurste zijn in ons land, omdat ze zo verschrikkelijk slecht met geld kunnen/willen omgaan. Ze hebben meer akelige onhebbelijkheden en een soap is er niets bij.