Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Het onvermijdelijke bloedbad in Egypte

  •  
07-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Moslimbroederschap zal na verlies van de macht aanzetten tot een 'heilige oorlog'
Het bloedbad dat nu in Egypte dreigt, zal niet door een staatshervorming voorkomen kunnen worden.
Omdat de Moslimbroeder-beweging in Egypte al vanaf het begin, onder de leiding van Hassan Al-Banna in 1928, nooit de mogelijkheden had om aan de macht te komen, heeft ze tijdens het presidentschap van Gamal Abdel Naser (1956-1970) een nieuwe strategie ontwikkeld. De moslimbroeders richtten zich daarbij meer op de gewone Egyptenaar die zich verlaten voelt, die heel veel financiële problemen heeft.
Aan die noden zijn ze meer aandacht gaan besteden. Ze opereren sindsdien onder meer als kredietverstrekker, ze helpen mensen en in ruil daarvoor vragen ze meer loyaliteit en steun voor het gedachtegoed van de broederschap. Hun financieel netwerk breidden ze van Egypte uit naar andere landen in de Arabische wereld, bijvoorbeeld in Soedan en Qatar. Ze hebben ook met veel landen en organisaties een breed partnerschap gecreëerd zoals met Hamas, Hezbollah en Iran.
In al die jaren durfden ze er niet van te dromen om ooit in Egypte aan de macht te komen. Zelfs tijdens de revolutie tegen Husnie Mubarak (de afgezette Egyptische president) speelden ze geen belangrijke rol omdat ze niet zeker waren van de uitkomst. Als die niet positief zou zijn dan zou dit voor hun organisatie grote problemen opleveren.
Toen na de val van Mubarak de kans zich voordeed om via de stembus aan de macht te komen, hebben ze alle mensen die zij ooit geholpen hadden ingezet om de overwinning binnen te halen. Voor de Egyptenaar die niets met de broederschap te maken had of heeft, was een stem op de Moslimbroederschap een gok. Het is zeer interessant om te merken dat juist deze groep Egyptenaren heel snel door heeft gekregen dat de moslimbroeders Egypte geen toekomst kunnen bieden.
Nu heeft Egypte met een in tweeën verdeelde bevolking te maken, een groep die blind loyaal is aan de moslimbroeders en de rest. Na de door het leger gepleegde staatsgreep zullen de moslimbroeders alles inzetten om aan de macht te blijven. Ze zullen daarbij nooit de directe confrontatie met het leger zoeken, want dat is te sterk en te machtig, maar ze gaan zeker strijd tegen de vijanden voeren, door een straatoorlog te organiseren en zo tegenstanders uit te schakelen. Dat zullen ze doen door hun aanhang tot een zogenaamd ‘heilige oorlog’ op te hitsen.
Ik vrees dat het democratiseringsproces in Egypte tot zo’n bloedbad zal leiden. Hoe pijnlijk dat ook klinkt. Een cruciale rol om aan dat bloedbad een einde te maken zal weggelegd zijn voor de Egyptische Al-Azhar universiteit, één van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de islamitische wereld, de Koptische kerk en een breed front van maatschappelijke en civiele organisaties. Ik denk en hoop dat de democratie uiteindelijk door dat verbond zal zegevieren.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 jul. 2013 - 21:30

"Hoe pijnlijk dat ook klinkt. Een cruciale rol om aan dat bloedbad een einde te maken zal weggelegd zijn voor de Egyptische Al-Azhar universiteit, één van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de islamitische wereld, de Koptische kerk en een breed front van maatschappelijke en civiele organisaties. Ik denk en hoop dat de democratie uiteindelijk door dat verbond zal zegevieren." De polder in Egypte. U ziet het al voor zich. Ik help het u hopen i.i.g.

JacquesDanzig
JacquesDanzig7 jul. 2013 - 21:30

De vrees van de schrijver lijkt gerechtvaardigd, maar om een land, waar recentelijk twee achtereenvolgende militaire ingrepen (coups?) "nodig" waren, al van een democratiseringsproces te spreken, vind ik persoonlijk ietwat voorbarig.

nikita72
nikita727 jul. 2013 - 21:30

Ahmed Abushaam denkt dat de democratie in Egypte kan worden opgebouwd door de Moslim Broederschap uit te sluiten van deelname. Dan sluit je wel een partij uit die goed georganiseerd is, en veel stemmen gehaald heeft. Uitsluiten van zo'n partij kan, vrees ik, alleen met geweld. (en vandaag las ik dat 34 betogers door het leger gedood zijn).

FransLenaen
FransLenaen7 jul. 2013 - 21:30

Egypte was 200 jaar geleden een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld met een relatief hoog beschavingsniveau een hoge stand van de wetenschap. Na de geweldadige verovering van de Arabieren is Egypte afgezakt tot een bananenrepubliek en er is geen enkel uizicht op verbetering. Omdat Egypte relatief weinig olie-gas heeft, zal het de welvaart dus ergens anders vandaan moeten halen en democratie lijkt een essentiele voorwaarde. Maar Islam en democratie gaan niet samen. Ik hoop dat de islam snel een verlichting doormaakt.

groteherman
groteherman7 jul. 2013 - 21:30

De mens is hardleers. Met name de West-Europeaan incl. de afgeleiden daarvan die nu in Amerika leven. Al sinds mensenheugenis probeert dit volkje andere volkeren, w.o. de Arabieren, hun levensstijl en gedachtegoed op te dringen. Denk aan Julius Caesar, de kruistochten, George Bush en ga zo maar door. Het is dus al ruim 2000 jaar niet gelukt. Toch blijven we het proberen met als gevolg dat steeds meer mensen daar last van krijgen, zelfs met de dood moeten bekopen. Het is een Mission Impossible. Dan kun je twee dingen doen: Tom Cruise inhuren of een andere, meer haalbare, uitdaging zoeken. Ik opteer voor het laatste. We zouden bijvoorbeeld kunnen proberen of we een blauwe vinvis kunnen leren touwtjespringen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 jul. 2013 - 21:30

Het punt is, de MB is in haar essentie niet democratisch. Zij wenst Egypte te transformeren naar een land met islamitische staatsinrichting. Gezien de macht en de omvang van haar electoraat gaat een echte parlementaire democratie in Egypte m.i. dus ook niet werken, hoe goed je ook je best doet om te polderen. Tragisch is het wel voor de Egyptenaren.

groteherman
groteherman7 jul. 2013 - 21:30

@ Peet van Velzen. Frank Assmann heeft het antwoord al gegeven. Frank, dank hiervoor.

neutralist
neutralist7 jul. 2013 - 21:30

Goed stuk. En ook wij kunnen de tweespalt tussen de bevolkingsgroepen niet veranderen. We moeten ons hier niet mee bemoeien. Het moet in Egypte zelf worden opgelost. Een echte interne aangelegenheid.

JoopSchouten
JoopSchouten7 jul. 2013 - 21:30

Goed aanvullend genuanceerd artikel.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/07/10/interview-met-nawal-el-saadawi-de-wil-van-het-volk-belangrijker-dan-stembus

Hanspuntnl
Hanspuntnl7 jul. 2013 - 21:30

"Als dat gebeurt zal de moslimbroederschap niet de directe confrontatie met het leger opzoeken". Nee, maar andersom ongetwijfeld wel. Ongelooflijk, de ellende die religie weer eens veroorzaakt.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online7 jul. 2013 - 21:30

Als je "heel diep" nadenkt, is het dan niet de verdeeldheid in rijkdom die in de eerste plaats de veroorzaker is van religie? Is religie niet altijd een individuele keus geweest maar moet niet iedereen aan rijkdom bijdragen? Of is religie ook een vorm van evolutie?

Tom Meijer
Tom Meijer7 jul. 2013 - 21:30

Als het een doel is, is er niets op tegen als een religieuze organisatie arme en/of zieke mensen helpt. Als het een middel is om een ander ongezegd doel te bereiken dan is daar alles op tegen. In de praktijk zou men dergelijke hulp altijd als een pest moeten mijden. Helaas hebben veel arme mensen die keuze niet (of denken die keuze niet te hebben) en dat is natuurlijk ook de reden dat religieuze organisaties op deze wijze opereren. Het is een klassieke fuik en het visnet is in religieuze trdities niet voor niets een krachtige metafoor. Er zijn manieren om hier iets aan te doen maar dat vergt heel veel moed en eenmaal voorbij een bepaald punt wordt het zowat onmogelijk. Een verbod geeft een schijnoplossing want er zijn altijd manieren om dat te omzeilen. Zorgen dat er minder armoede komt is de beste oplossing maar degenen die de macht hebben (bijna altijd ongekozen in dergelijke landen) moeten wel beseffen dat het ook in hun belang is daarnaar te streven. Helaas zijn ongekozen machthebbers meestal erg domme mensen die slechts alleen aan de letterlijke dag van mogen denken. Verder kijken ze meestal niet.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 jul. 2013 - 21:30

Precies Tom. Goeie bijdrage. Tnx.

groteherman
groteherman7 jul. 2013 - 21:30

@ A.M. Heupscheuten 13:58 Het is tragisch dat een minderheid in Egypte vindt dat het de democratie moet nastreven. Bij ons werkt het toch ook niet?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten7 jul. 2013 - 21:30

Onze democratie is onvolledig. Wij hebben een particratie. Alleen 'directe democratie' is échte Democratie.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten7 jul. 2013 - 21:30

Nee, het werkt bij ons ook niet best. Maar......, in onze democratie leven we allemaal in de grootst mogelijke vrijheid gegeven het systeem. Dit geldt dus in het bijzonder ook voor minderheden (en ik bedoel hier democratische minderheden voor de duidelijkheid). Morsi is natuurlijk hartstikke antidemocratisch. In dat geval moeten minderheden vrezen voor meer dan hun vrijheid alleen. Ik snap best dat ze zich roeren.

groteherman
groteherman7 jul. 2013 - 21:30

@ Joop Schouten. En hoe zie jij die directe democratie voor je? Heb je ideeën om die in te vullen?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 jul. 2013 - 21:30

In een directe democratie worden in alle geledingen van de maatschappij referenda georganiseerd op basis van volledig transparante duidelijke voorlichting waar alle opties aan bod komen.