Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Vooralsnog zitten honderdduizenden leerlingen 4 jaar lang doodongelukkig te zijn op dat VMBO dat geen enkel recht doet aan hun eventuele kwaliteiten. Laat staan ze de kans geeft om die te ontplooien. Ze hebben het gepresteerd de 3-4 jarige LTS op te rekken naar 8 tot 14 jaar. Vmbo-t plus 4 jaar mbo-4 = 8 jaar Vmbo-k plus mbo-3 en 4 = 11 jaar Vmbo-b plus mbo-2,3 en 4 = 13 jaar Geen vmbo diploma = mbo-1,2,3,4 = 14 jaar. Gelukkig bestaat er geen mbo 5, maar als het aan dat budgetdenkende mbo ligt, dan komt dat nog wel. Terug naar de basis. Die het in zich hebben gaan naar vmbo-t, en dan naar mbo-4 en de rest dienen ze in 3-4 jaar klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Gewoon de LTS terug. Mbo-2 en 3 dienen dan ook geheel te vervallen. En dat geldt ook voor die havisten, want die haken geheel gedemotiveerd massaal af (18%) in de 4e klas. Havo-5 is geen 5 jarige opleiding. Ze houden ze alleen maar 5 jaar op school vast. Dat is heel iets anders. Maar het vmbo-mbo traject spant helemaal de kroon. http://www.komp-u-ter-hulp.nl/Uitval_Promovendi_MBO_VMBO/euthanasie_school_komp.jpg
"de leerling de kans te geven om te kiezen op welk niveau hij de vakken wil volgen én afsluiten." Prima idee. Maar dan geen VWO diploma geven aan een leerling die op slechts één of twee pretvakken op VWO niveau presteert, maar alleen aan diegenen die over de gehele breedte dat niveau halen, dus inclusief exacte vakken en moderne talen.
[Het Nederlandse onderwijs is geen hamburger De onkunde van de staatssecretaris en minister van Onderwijs ...] Natuurlijk is ons onderwijs wel een hamburger. Die onkunde van de staatssecretaris en de minister is nu juist het resultaat van het hamburgerschap van ons onderwijs. Het zou goed zijn daar een einde aan te maken., Het Nederlands onderwijs moet geen hamburger blijven, maar ja, die verandering moet vormgegeven worden door notoire hamburgereters in het landsbestuur, schoolbestuur, voor de klas en in de klas, dus dat wordt lastig.
Dat nu meerdere universiteiten protesteren begrijp ik - maar het probleem is volgens mij eenvoudiger dan menigeen denkt. Het probleem is dat er te weinig geld is, waardoor alle medewerkers van de universiteit voortdurend bezig zijn geld bij elkaar te schrapen om het hoofd boven water te houden. Dat kost heel veel tijd, tijd die ten koste gaat van onderwijs en onderzoek. Bovendien kan het tot keuzes leiden waar de studenten last van hebben. Bij dat de universiteit liever dure post-academische cursussen geeft dan colleges achttienjarige studenten. Extern onderzoek is ook lucratief, maar vaak van schandalig slechte kwaliteit: de opdrachtgever krijgt de gewenste mening met de handtekening van een echte professor eronder. Van een "regenteske" houding van de top van universiteiten heb ik nooit iets gemerkt. Ook zijn de klachten over "megalomane vastgoedprojecten" volstrekt overdreven. Ja, de universiteitsgebouwen zijn niet meer van het rijk, dus moeten de universiteiten wel, of ze willen of niet. En bij de universitaire keuzegidsen komt het vaak aan op tienden van punten, daarom staan in Nederland universiteitsgebouwen strak in de verf (anders dan in het buitenland, waar deze meer de sfeer van een studentenhuis uitstralen). In hun geldnood zijn de universiteiten wel een beetje corrupt. Zo willen ze promovendi laten betalen in plaats van de promovendi te betalen, ook al heeft de Hoge Raad al eens bepaald dat promovendi net als alle andere werknemers onder het arbeidsrecht vallen. Want als het goed is zijn zij behulpzaam bij het realiseren van een wettelijke taak van de universiteiten: het doen van wetenschappelijk onderzoek. En het feit dat je zelf ook beter wordt van je werk als promovendus is geen reden om geen loon te betalen. Anders verzeil je in dezelfde toestanden als de RyanAir piloten die zo graag willen vliegen en zo moeilijk een baan krijgen dat RyanAir ze net betaalt maar enorme bedragen laat betalen.
Allemaal goed en aardig, maar de werkgever vraagt in de regel niet naar de vaagheid van de complete mens met een breed ontwikkelde kennis. Die vraagt naar iemand met specifieke kennis en vaardigheden die in teamverband wil werken en de continuïteit van de onderneming ter harte gaat.In Groot Rotterdam vragen ze om mensen die niet lullen maar wel poetsen, niet om het omgekeerde. Opnieuw dienen de nieuwe vrijgestelden zich aan, het lijkt de aardappeloogst wel.
"In Groot Rotterdam vragen ze om mensen die niet lullen maar wel poetsen, niet om het omgekeerde." Gelukkig is er ook nog groot amsterdam - daar krijgen de praters een zelfs beter belegde boterham...
Geen enkele onderwijsvernieuwing kan voorkomen dat staatsonderwijs naar fast-food smaakt.
Dat zal dan wel maar uw stelling heeft slechts waarde als u eens uitlegde waarom u dat vindt. Maar ik ben bang dat ik u overvraag.