Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Het gaat niet goed in Afghanistan

  •  
16-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het eerste dat bij aankomst in Kabul gevraagd wordt, door een breedgeschouderde bodyguard, is mijn bloedgroep, voor het geval dat
Maar daarna is elke stap buiten de deur per zware gepantserde wagen, van vesting naar vesting. Elke ambassade, elk officieel gebouw heeft zijn eigen hoge betonnen muur met eigen bewakers. Daarbinnen is het leven veiliger dan in Brussel, alleen een wandelingetje zit er niet in.
Hotel Intercontinental, op een heuvel aan de rand van de stad Kabul, is een vesting met meerdere wegversperringen en veel beton. In een te klein zaaltje op de vijfde verdieping zijn de introductiedagen gepland van nieuwe parlementariërs in de Wolesi Jirga, het Afghaanse parlement. Buiten schijnt de winterzon op de dun besneeuwde hellingen rond Kabul, binnen zitten veel baardige mannen, en ook een heel contingent vrouwen. Deze lichting is hoger opgeleid dan de vorige, een vijfde deel is echt analfabeet maar er zijn nu ook artsen en juristen gekozen. Hun grootste uitdaging wordt allereerst om het vertrouwen van de bevolking te veroveren, na de opnieuw frauduleuze verkiezingen. Er hebben te weinig mensen gestemd, hele regio’s zijn slecht of niet vertegenwoordigd. Toch is dit parlement een deel van de oplossing. Afghanistan heeft een kritisch parlement nodig dat de stem is van het volk, een parlement dat de macht hinderlijk volgt en corruptie aan de kaak stelt. Die boodschap breng ik in een speech, namens het Europees parlement, en ik bied hulp aan in de vorm van trainingen voor de staf van de Wolesi Jirga. Alles moet vrijwel van de grond af worden opgebouwd, ook kennis over het functioneren van een parlement.
Dit zijn hoe dan ook moedige mensen, want elke parlementariër is een doelwit voor de Taliban. Vooral de vrouwen natuurlijk. Een van hen, Shikeba Hashemi uit Kandahar, vertelt me: “Dit is mijn tweede mandaat, ondanks de bedreigingen ga ik door. Ik was in mijn regio zelfs de eerste die affiches gebruikte met mijn eigen gezicht erop. Pas toen ik dat deed durfden ook de mannen het aan.”
Shikeba wil zich inzetten voor de rechtstaat. Onafhankelijke rechters, aanpak van de corruptie in de rechtbank, die maakt dat de meeste mensen nu liever naar een Taliban-rechter gaan. “Niet om de Sharia, want die willen ze niet, maar omdat een Taliban-rechter niet zo snel corrupt zal zijn.” Een andere vrouwelijke parlementariër, Shinkei Karokhel, zegt me dat de situatie voor vrouwen nu moeilijker is dan een paar jaar geleden. “Verkijk je er niet op, ook mannen met dassen en zonder baard zien niks in gelijke rechten”. Dat wordt onmiddellijk bevestigd door haar buurman en collega, de arts Zahir Zadit. “Ik ben best voor onderwijs voor vrouwen, maar het moet niet te ver gaan. Daar wordt onze samenleving instabiel van.”  Shinkei kijkt hem medelijdend aan en zwijgt.
Het gaat niet goed in Afghanistan. Politiek gezien winnen de Taliban zolang de corruptie aan de top zo blijft als hij is, want Karzai’s roofzuchtige regering is een constante reclameboodschap voor de opstandelingen. De hoop is dat dit nieuwe parlement zich tegen de corruptie zal keren. Er zitten meer mensen in die tegen Karzai zijn. Maar zelfs als dat gebeurt is er nog geen reden voor optimisme. Het land staat nog steeds, na alle miljarden die erin zijn gepompt, bijna op de onderste plek van de Human Development Index (no. 181 van 182 landen). De veiligheidssituatie verslechtert. Er zijn meer buitenlandse soldaten, maar dat heeft weinig resultaat – behalve in Kandahar, waar de binnenstad een stuk rustiger schijnt te zijn geworden. Bijna overal elders beheersen de buitenlandse en Afghaanse troepen de straten alleen overdag. De nacht is voor de Taliban.
Het woord ‘politietraining’ roept overigens sarcasme op bij de Afghaanse parlementariërs. “Prima, maar laten ze eerst zorgen dat de politiechefs zich leren gedragen”, zegt iemand uit Kunduz. Die worden volgens de Afghaanse grondwet rechtstreeks benoemd door president Karzai. Het zijn dus zijn vertrouwelingen en die voelen zich almachtig. Gevolg: geweld, corruptie, willekeur. De politie is hier niet je beste vriend.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

nikita72
nikita7216 jan. 2011 - 20:33

Ik heb veel bewondering voor de mensen die in Afghanistan grote risico's nemen om een fatsoenlijke samenleving op te bouwen. En ik vind het zelfs verdedigbaar als de Nederlandse overheid besluit, dat hiervoor Nederlanders (bijv. militairen) risico's moeten lopen. MAAR: Dan moeten de acties van de Nederlanders wel een bijdrage leveren aan die fatsoenlijke samenleving. Mijn indruk is dat de inspanningen van Nederland de laatste jaren waarschijnlijk tijdelijk voor meer veiligheid in sommige gebieden gezorgd hebben, maar Nederland (of de Navo) heeft geen voldoende sterke structuren gecreëerd die de veiligheid, na het vertrek van NL/Navo, zullen handhaven. De training van politie-agenten is in deze situatie een slecht besluit: Als Nederland politie-agenten trainen gaat, die corrupte commandanten helpen gaan, maakt Nederland de corrupte commandanten machtiger. Ik heb ook de indruk dat het geen nut heeft, dat een EU-parlementariër uitlegt hoe een parlement werkt, als dit parlement geen reële macht heeft tegenover de eerste beste struikrover met een geweer. Als de Navo niet nog 40 jaar in Afghanistan blijven wil, is er volgens mij de beste oplossing, te streven naar een "gewapende vrede": een machtsevenwicht tussen lokale heersers, zodat zij niet in de verleiding komen elkaar aan te vallen. (en betrek de Taliban ook hierin!) Ik ga er niet vanuit, dat de lokale heersers de rechten van vrouwen tot prioriteit verheffen, en al helemaal niet dat lokale heersers democratie willen invoeren. NL en de NAVO zouden er wel naar moeten streven, dat lokale machtshebbers afhankelijk zijn van de steun van de lokale bevolking (bijvoorbeeld: geen politie-agenten uit andere streken, rechtspraak op dorps-niveau), dit geeft nog de meeste bescherming tegen feodaal machtsmisbruik. En misschien kan dan nog (niet-militaire!) steun gegeven worden aan lokale organisaties, die streven naar verbeteringen voor de bevolking, en met name de vrouwen. Oftewel: ontwikkelingshulp. Is er een expert die vertellen kan, of mijn idee realistisch is? En anders, welke duurzame verbetering Nederland zou kunnen realiseren met het beperkte aantal mensen dat NL sturen kan?

leeuwenvanj
leeuwenvanj16 jan. 2011 - 20:33

Zolang de werkelijke reden tot het voeren van oorlog in Afghanistan niet boventafel komt,zal er niets veranderen. Geostrategische belangen,pijpleidingen (TAPI) grondstoffen,vrije markt,militair industrieel complex etc etc. De zogenaamde wederopbouw is een zoetmakertje of inslaapsusser,niets meer niets minder. Ook de heer Berman weet dit.de belangen zijn te groot. Wie Eurazie in handen heeft ,heeft een troefkaart. Het maakt de vechtende partijen(navo) dus niet zoveel uit of het land corrupt is en of de mensenrechten nageleefd worden.

daniel565
daniel56516 jan. 2011 - 20:33

Michael Yon voorspelde 2 jaar geleden al dat het in Irak wel zou lukken, maar dat het in Afghanistan op het punt stond helemaal mis te gaan. Ach die politie missie is dan ook symbolisch, een gebaar naar Obama. Dat lijkt me wel de moeite waard, of verdient Obama de steun van links Nederland niet?

espoir
espoir16 jan. 2011 - 20:33

Een meerderheid van de bevolking blijkt tegen een nieuwe uitzending te zijn. Eens kijken of Rutte van een echte Volkspartij is.

Ginerted
Ginerted16 jan. 2011 - 20:33

Wegblijven, en oogjes dicht, is het partijpolitieke devies van links Nederland inclusief de PVV in een horrorschaduwcoalitie. Als het er dan nog veel slechter gaat is dat juist goed. Daarmee kunnen we onze tegenstanders nog zwarter maken. Zij zijn de schuld van alles. Maar blijven in het belang van het Afghaanse volk en tegelijkertijd een grote bek hebben over de corrupte regering van Karzai en kritiek hebben op opportunistische stromen binnen de Amerikaanse regering en andere Navopartners en tegelijkertijd samenwerking of steun geven aan welwillende Amerikaanse of andere stromingen binnen het Navopartnerschap is geen optie. Partijpolitiek, dat is belangrijk.

2 Reacties
Harmen2
Harmen216 jan. 2011 - 20:33

Yep...wat is het probleem?

nikita72
nikita7216 jan. 2011 - 20:33

Ginger Ted, U beweert dat de beslissingen over Afghanistan alleen worden bepaald door partijpolitiek. Ik denk dat dit niet voor alle partijen geldt. Maar wat bedoelt u met "blijven in het belang van het Afghaanse volk"? Het slaan van waterputten en de bouw van schooltjes zou ongetwijfeld nuttig zijn (tot de Taliban terugkomen), maar het trainen van "politie-agenten" (gewoon para-militairen) is dit niet.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 jan. 2011 - 20:33

Uit de cables blijkt vandaag dat bij het (CDA-VVD-D66) kabinet bekend was dat de "opbouwmissie" in 2006 een vechtmissie zou zijn. De diplomaten spraken van een Kritieke" situatie in Uruzgan. " Het kabinet benadrukte dat de missie weliswaar risicovol was, maar zich niet richtte op het bestrijden van de Talibaan en Al-Qaeda. Ze was gericht op „stabilisatie” en „wederopbouw” onder de vlag van de NAVO-macht ISAF. Maar uit de diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Kabul blijkt dat Uruzgan in het voorjaar van 2006 onder de voet dreigde te worden gelopen door de Talibaan." Het was dus uiterst terecht dat D66 de stekker uit dat kabinet trok. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/17/situatie-uruzgan-in-2006-ernstiger-dan-bekend/

1 Reactie
Fitness
Fitness16 jan. 2011 - 20:33

[..Uit de cables blijkt vandaag dat bij het..] De stekker ging er uit vanwege het conflict tussen D66 en minister Verdonk over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali en niet vanwege de Uruzgan missie.

ColorHugo949
ColorHugo94916 jan. 2011 - 20:33

Cultuurverandering ( democratie, vrouwen- en kinder-rechten, scholing ) dwing je niet af met geweld. Corruptie zal voorlopig welig blijven tieren in een straatarm land als Afghanistan. Hervorming wordt nooit geaccepteerd als het in strijd is met de sharia en uitgebaat door "ongelovige westerlingen." Thijs Berman droomt over een democratisch Afghanistan.....dream on. Toch bedankt Thijs Berman voor uw realistische reisverslag bevindingen.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj16 jan. 2011 - 20:33

http://www.healthnetinternational.org/nl/1072/een-nieuwe-ronde-zonder-kansen-in-afghanistan-lees-meer.html Willem van der Put van Healthnet schrijft een zeer interessant stuk wat ik onderschrijf.