Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Het CDA zou onder Omtzigt niet heel anders zijn geworden

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
omtzigtanp
Omtzigt zit al sinds 2003 vrijwel onafgebroken voor het CDA in de Kamer. In al die tijd heeft hij zich niet verzet tegen de partijkoers.
Het CDA heeft vanmiddag zijn kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Aan de top (en verder kijken de meeste kiezers echt niet) biedt die geen verrassingen. Dat kon ook niet, want de bezetting van eerste twee plaatsen werd in augustus al bepaald in een ledenraadpleging. Op nummer 1 staat vicepremier Hugo de Jonge en op de tweede plek Kamerlid Pieter Omtzigt. Het verschil tussen beiden in de lijsttrekkersverkiezing was zeer nipt. Vandaar dat De Jonge Omtzigt onmiddellijk uitriep tot ‘running mate’. Die laatste functie bestaat in het Nederlandse kiesstelsel weliswaar niet, maar De Jonge wilde maar duidelijk maken dat zijn rivaal zich allermist gepasseerd hoeft te voelen. Bij het vormgeven van het partijbeleid krijgt Omtzigt een belangrijke rol.
Meteen wees iedereen er destijds op dat dat ingewikkeld zal worden. Anders dan bij veel andere lijsttrekkersverkiezingen was de strijd tussen De Jonge en Omtzigt niet alleen een ‘schoonheidswedstrijd’ tussen twee politici met min of meer dezelfde opvattingen. Het was een richtingenstrijd. Omtzigts denkbeelden wijken sterk af van die van De Jonge. Hij is ‘rechts’, zijn opponent ‘links’. Niet voor niets geniet Omtzigt grote populariteit in populistische kring. Velen uit dit kamp verklaarden zich zelfs bereid op het CDA te stemmen als Omtzigt lijsttrekker zou worden. Hij geldt niet alleen als een uitstekend Kamerlid dat zich durft te verzetten tegen de bestuurlijke elite, maar ook als iemand die zeer kritisch staat tegenover het door populisten verafschuwde ‘Brussel’.
Het is echter de vraag of het verschil zo enorm groot is. Omtzigt zit al sinds 2003 vrijwel onafgebroken voor het CDA in de Kamer. Hij vertegenwoordigde die partij toen de christendemocraten met de VVD en D66 regeerden, met de PvdA en de ChristenUnie, in de gedoogconstructie met de PVV en in de huidige coalitie met VVD, D66 en ChristenUnie. Ook was hij Kamerlid tussen 2012 en 2017, toen het CDA in de oppositie zat.
In al die tijd heeft Omtzigt zich niet verzet tegen de partijkoers, ook niet als het EU-kwesties betrof. Steeds stemde hij braaf mee met zijn fractiegenoten. In 2012 legde hij zich er niet bij neer dat het partijbestuur hem aanvankelijk niet op de kieslijst zette. Hij stapte toen echter niet over naar een andere partij, zoals je van een rebel zou verwachten. Hij zorgde er met steun van enkele afdelingen voor dat hij toch een (lage) plaats op de lijst kreeg. Vervolgens wist hij dankzij voorkeurstemmen opnieuw in de Kamer te komen.
Is dit het gedrag van een dwarsligger? Eerder van een vasthoudende partijman, dunkt me.
Eind 2017 raakte Omtzigt in opspraak toen hij tijdens een MH17-bijeenkomst een Oekraïense nepgetuige twijfel liet zaaien over het neerschieten van het vliegtuig. Een actie die de als pro-Russisch te boek staande populisten in de kaart leek te spelen. Maar wat deed Omtzigt? Hij bood zijn excuses aan voor zijn ‘onzorgvuldige’ gedrag en legde het MH17-woordvoerderschap zonder enig protest neer. Hij betoonde zich, met andere woorden, loyaal aan de partijlijn.
Het klopt dat Omtzigt als Kamerlid van een regeringspartij geen blad voor de mond neemt en bewindslieden hard aanpakt als hij daarvoor redenen ziet. Maar wat valt daaruit af te leiden, behalve dan dat de CDA’er gericht is op de inhoud en niet op politieke spelletjes?  Dat hij, anders gezegd, doet wat elk Kamerlid zou moeten doen?
Dat Omtzigt dit jaar deelnam aan de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij was voor zowat iedereen een verrassing. Maar misschien wel even verrassend was dat hij zich vrijwel zonder morren neerlegde bij de voor hem negatieve uitslag. Hoewel er toch heel wat aanleiding was die uitslag, waarin hij nog geen anderhalf procent tekort kwam, te betwisten. Diverse deskundigen hebben betoogd dat bij een zo klein verschil tussen de winnaar en nummer 2 de verkiezingen overgedaan zouden moeten worden, zeker omdat het interne referendum bepaald niet vlekkeloos verliep. Maar Omtzigt kwam niet in opstand toen het partijbestuur liet weten dat er ‘geen grove onregelmatigheden’ hadden plaatsgevonden. Niet al te grove onregelmatigheden vormden voor hem blijkbaar geen aanleiding om op een herkansing aan te dringen.
Stel dat Omtzigt had gewonnen, zou het CDA dan een heel andere partij zijn geworden dan het opportunistische vlees-noch-vis-gezelschap van afgelopen decennia? Zou het zijn opgeschoven richting PVV of FvD? Nogal wat aanhangers van deze partijen denken kennelijk van wel. Maar het verleden van Omtzigt biedt daarvoor geen aanknopingspunten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 12:12

Als hij de partijlijn niet volgt wordt hij sowieso geroyeerd. Dat hebben we eerder al eens zien gebeuren.

Jansen7
Jansen728 okt. 2020 - 8:39

CDA heeft vast gekeken hoe de rechtse rivaal VVD al 10 jaar de verkiezingen wint, en dat is vaak om net voor de verkiezingen wat uitspraken te doen die de kritische kiezer aanspreken. "Geen cent naar Griekenland" "Pleur op" CDA gaat dit nu ook doen op een ietwat meer gematigde manier.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 okt. 2020 - 22:18

Omtzigt is voor mij een raadsel, waar wil hij heen met z’n gedrevenheid. “Eind 2017 raakte Omtzigt in opspraak toen hij tijdens een MH17-bijeenkomst een Oekraïense nepgetuige twijfel liet zaaien over het neerschieten van het vliegtuig.” Dat kwam door Rutte die dit soort fratsen niet kon verdragen op dit dossier. Omtzigt is volgens mij gebakken lucht die heel goed de schijn weet op te houden volksvertegenwoordiger te zijn terwijl het een ordinaire cda ér is, z’n gedrevenheid ten spijt.

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2020 - 14:52

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LaBou
LaBou 27 okt. 2020 - 17:26

Dit verhaal van onze vaste trumpofiel is een reden temeer om zeker niet op het CDA, de draaikontenpartij bij uitstek, te stemmen.

Sonic2
Sonic227 okt. 2020 - 19:16

@ Labou Hahaha. Ik heb al een paar keer de koffie van mijn beeldscherm moeten afvegen, want u bent echt zeer komisch. En voor de rest heeft u gelijk. Bij sommige mensen hoef je alleen maar het tegenovergestelde te vinden en dan zit je op de juiste weg.

Bouwman2
Bouwman227 okt. 2020 - 14:32

Uiteraard volgt Omzigt de partijlijn. Het enige alternatief voor Pieter is om een eigen partij te beginnen. Ik suggereer : de partij voor de vervolgden. PVV. Nu zul je zeggen: er is toch al een PVV? Nou dan zet je er gewoon toch " verbetere"of "geheel vernieuwde"voor? Gemakkelijk zat. l

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 14:07

Het CDA is door hun ruk naar rechts als middenpartij verdwenen. Ga in zee met rechtse populisten waaronder ook VVD gedeeltelijk valt en ga naar de kloten. De PvdA is net zo geëindigd. Al in januari 2013 aan de verantwoordelijken daar gemeld. Jullie eindigen op 10 zetels zei ik toen. Het werden er 9 en ik betwijfel of ze die kiezers nog ooit terugwinnen. Het schijnt dat wel 5 tot 10 PvdA zetels thuisbleven bij de laatste Tweedekamer Verkiezingen. Groenlinks gaat ook niets worden omdat die op veel sociale terreinen eerder GroenRechts zijn dan links.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman227 okt. 2020 - 14:35

Het hangt van je eigen gekozen positie af, Dave. Al;s je aan bakboord in de trapeze hangt is al het andere stuurboord.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 12:16

Bouwman Maar daar hangt geen trapeze! Ik zou het reddingsbootje verkiezen!

Sonic2
Sonic227 okt. 2020 - 13:28

Eindelijk een opiniestuk over Omtzigt waarin ik me kan vinden, omdat het tegen de gebruikelijk hokjes aan trapt en omdat het een alternatieve kijk op zaken geeft. Omtzigt vond ik in dat enige debat al erg nerveus omkomen. Omtzigt is een ware solist. Dus of hij een partij kan leiden, daar mag je echt terechte twijfels bij zetten. Geen idee waarom hij bij nationalistisch "rechts" ook zo populair is, want ook die zouden met Omtzigt niets opschieten. Omtzigt heeft zich nooit echt afgekeerd van het neoliberalisme. Heeft hoogstens enigszins tegengestribbeld tegen de partijkoers, maar een rebel is hij nooit geweest. Omtzigt is een goed kamerlid, maar ook iemand die in Den Haag tot het meubilair behoort. Een beroepspoliticus. Bovendien heeft Omtzigt genoeg mensen op de tenen getrapt in Den Haag. Had hij ook coalitie partners tegen zich in het harnas gejaagd. Het was onder Omtzigt niets anders geworden. Geen andere koers. Geen revolutie. Wel een hoop dingen die gelekt worden uit de ministerraad. Met andere partijen die zich storen aan hem. Misschien wat minder erg als Mona en de Jonge, maar eigenlijk is het allemaal maar 1 pot nat. Hij is vooral populair bij mensen die er de laatste jaren veelvuldig naast hebben gezeten. Die vier jaar geleden dachten dat we nu al Wilders 1 hadden. Die FvD na Maart vorig jaar heilig hadden verklaard. Dat die types ook foutief Omtzigt op het paard hijsen mag geen verrassing zijn. Ze kleunen altijd en overal mis.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 12:19

Omtzigt is bij economisch rechts ook populair volgens mij. Heeft op sociale voorzieningen in het verleden dacht ik aardig wat bezuinigd. Ik zal even nakijken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 12:30

Ik denk dat ik dit hier onterecht zeg, kan het niet vinden, weet niet hoe ik daarbij kom, dacht het ooit ergens gelezen te hebben. Misschien is een excuus op z'n plaats. Hij stemt volgens mij meestal wel mee. Dat kan niet anders bij het CDA. zoals bij veel andere partijen.

JohnVKR
JohnVKR27 okt. 2020 - 13:27

Ik heb net de CDA kandidatenlijst gezien. Wilders en Baudet zullen trots zijn met deze white power lijst. Er staan weliswaar nog een Mustafa en Rudesindo op plek 34 en 40, maar dat zijn onverkiesbare plaatsen dus slechts voor de vorm. Wat dat aangaat kunnen we de campagneslogan van het CDA alvast gaan schrijven: CDA - Voor een 100% wit Nederland. CDA - Nederland is alleen voor witte mensen. CDA - We schaffen de multiculturele samenleving af.

3 Reacties
Mokker
Mokker27 okt. 2020 - 15:42

Beetje trieste framing John, Mustafa Amhaouch is op dit moment tweede kamerlid, maar jou onwelgevallige feiten ga je natuurlijk niet je best voor doen om even op te zoeken. Overigens zie je bij alle partijen (op DENK na) slechts 1 a 2 Nederlanders met allochtone achtergrond in de kamer. Is het zo raar dat er voornamelijk autochtone Nederlanders in de Nederlandse parlement zitten?

Jaco38
Jaco3827 okt. 2020 - 15:51

Staat ook nog een Mustafa Amhaouch op plek 14.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 okt. 2020 - 17:55

Het CDA heeft niet zoveel aanhang in de grote steden en onder mensen met een migratieachtergrond. Maar met zo'n lijst krijgen ze die ook niet natuurlijk. Maar die slogans van u slaan ook nergens op.

Paul250371
Paul25037127 okt. 2020 - 13:15

Vlees noch Vis inderdaad. Rechts neo loberaal afbraakbeleid verzekerd bij beide leugenaars.