Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het Amerika van mijn jeugd bestaat niet meer

  •  
01-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8651456274_b21c960d77_z
De verworvenheden van de verlichting staan onder druk
Het “America first” van Trump is de zoveelste aanval op de “vrijheid, gelijkheid en broederschap” van de Verlichting en de huidige wereldorde. Het gaat beetje bij beetje. Mussolini zei ook al, een kip pluk je veertje voor veertje. De verworvenheden van de verlichting staan wel degelijk onder druk. Het veertjes principe wordt door Trump en de GOP ook toegepast. Dit keer door zonder blikken of blozen, het recht van de economisch sterkste laten prevaleren, met op de achtergrond de notie dat Amerika militair ook niet zwak is.
Ik denk en hoop nog altijd dat macht er is om de mensheid te dienen. Ik vrees dat Trump en de zijnen daar totaal anders over denken, macht er is volgens hen niet om te dienen maar om bediend te worden. Ze zeggen het nog net niet zelf, maar de Republikeinse partij in Amerika vertoont alle trekken van de Italiaanse Fascistische beweging van voor de tweede wereldoorlog. Fascisme kenmerkt zich door autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Kijkt u zelf maar welke etiketten op Trump en de GOP van toepassing zijn.
Het als mannelijkheid vermomde recht van de sterkste Dit kwam het best naar voren in de werkelijk ontluisterende wijze waarop de republikeinen, met voorbijgaan aan geuite twijfels over rechter Kavanaugh, zich niet de mogelijkheid wilde laten ontnemen om een ultra rechtse Christelijke Republikein in het Suprême Court te benoemen. Macht boven waarheid. Iedere twijfel aan de rechter was een complot van de democraten waar zowel de rechter Kavanaugh als mevrouw Blasey Ford een slachtoffer van was. En daarvoor mocht je de democraten haten.
Niet een grondig onderzoek was het doel van de ‘GOP’ maar het beschimpen van de democraten en het erdoor jassen van de benoeming van Kavanaugh. Verheerlijking en aanbidding van de leider, is iets anders dan iemand bewonderen voor civiele moed en kunde.
Kijk naar hoe Mussolini de massa bespeelde en kijk naar Trump. Dezelfde pathos en behoefte om aanbeden te worden. Dezelfde gespannen verhouding met de waarheid en echtelijke trouw. Hij heeft bewezen meer dan 5000 keer onwaarheden verteld, dit volgens de Amerikaanse krant de Washington Post die dit op een dagelijkse basis bijhoudt.
Stompzinnig patriottisme, niet te verwarren met ingenomenheid met de staat van het land waar je in leeft. Duitse soldaten hielden van hun land en wensten daarvoor te vechten. Patriottisme verengt het mens zijn. Zij die deugen en zij die niet deugen. Als Duitsland niet was tegengehouden zou de wereld er heel anders uit hebben gezien. Op de koppels van de Duitse soldaten stond Gott mit uns. Welke god is dat dan geweest? Stond god niet aan Duitse zijde? Kennelijk niet, god heeft zo zijn voorkeuren lijkt het.
De misselijkmakende vlaggenparade die de Amerikanen er op na houden Deze vond ik eerst een beetje gek maar wel typisch Amerikaans. Dit krijgt nu opeens een heel andere betekenis. Net als de constatering op vliegvelden in Amerika, dat Amerika een volledig gemilitariseerd land is. De militarisering is nu zelfs doorgedrongen tot de politie in het land, die beschikt over een immens arsenaal aan afgedankte militaire pantserwagens. Je moet er op voorbereid zijn om de bevolking eronder te houden, denk ik. Amerika lijkt aan “ imperial overstrech ” te lijden en te hopen is dat ze niet de neiging gaan voelen om te bewijzen hoe gevaarlijk ze zijn.
Bij ons in Europa begon de verlichting (het verzet tegen een feodale kliek die zich verrijkte). Het lijkt me dat het motto van de verlichting “ Sapere Aude ” (durf te weten; red.), nog steeds opgaat om te voorkomen dat ook in Europa het vuur van de verlichting dooft. Daarvoor zullen we om te beginnen onze staat veel meer seculier en kapitaal neutraal moeten maken dan hij nu is.
Want met Newt Gingrich en andere Republikeinen in Amerika hebben devote christenen van het soort dat zo weer kruistochten wil beginnen tegen alle niet-christenen, communisten en ander socialistisch tuig, de macht gegrepen. Zelfs de Monroe-doctrine is weer van stal gehaald door Trump tijdens zijn toespraak voor de VN. Amerika lijkt klaar voor de strijd onder leiding van deze Christenen die de tien geboden verkiezen boven de mensenrechten. Hopelijk staat god deze keer weer aan de goede kant.
Cc-foto: Cgc76
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.