Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Helft Nederlanders ziet organisatie Spelen zitten

  •  
13-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Olympiers_300.jpg
Eén op de twee Nederlanders is nu voorstander van de Spelen. 40 procent wil er zelfs extra voor in de buidel tasten
Aan het eind van de Olympische Spelen in Londen zijn meer Nederlanders enthousiast geworden om het sportevenement naar Nederland te halen. Uit een draagvlakmeting van RTL-Nieuws blijkt dat 47,5 procent van de ruim zeshonderd ondervraagden positief is over de organisatie van de Spelen in Nederland.
Een half jaar geleden bleek uit een draagvlakmeting van het ministerie van VWS dat maar 30 procent enthousiast was. Nederland is nu in de running voor de organisatie van de Spelen in 2028. Het Internationaal Olympisch Comité hanteert voor het toewijzen van de Spelen een informele ondergrens van 70 procent. 
Ook blijkt uit het onderzoek van RTL-Nieuws dat steeds meer Nederlanders ook belasting willen betalen om het evenement te bekostigen. Bijna 21 procent van de ondervraagden is het ‘helemaal eens’ met de stelling dat het redelijk is dat de belastingbetaler financieel bijdraagt aan de organisatie van de Spelen. Een half jaar geleden was 13 procent nog maar bereid om voor de Spelen in de buidel te tasten.
Ook zijn er steeds meer Nederlanders die er zelf geld op willen toeleggen. Bijna 40 procent van de ondervraagden wil er extra voor betalen tegen 25 procent van een half jaar geleden.
Volg Joop op  Twitter , vind Joop leuk op  Facebook. Of  abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief  met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst113 aug. 2012 - 19:19

We krijgen dan in ieder geval de gouden medaille voor kostenoverschrijdingen.

Tom Meijer
Tom Meijer13 aug. 2012 - 19:19

Absoluut niet doen. Onder geen enkele voorwaarde aan deze onzin op deze wijze meedoen.

ColorHugo949
ColorHugo94913 aug. 2012 - 19:19

Overmoed. Eerst de EUROcrisis maar eens oplossen en de sport en kunsten overeind zien te houden in dit land van kaalslag. Organiseer de OS elk jaar in Griekenland met elk jaar een ander land als thema.

denmol
denmol13 aug. 2012 - 19:19

Iedereen is nu blij maar straks als het moet gaan gebeuren zal de stemming wel iets reeler zijn want de OS organiseren kost heel veel geld en er wordt niets terug verdiend op het IOC na.

toshiba
toshiba13 aug. 2012 - 19:19

Niet zo vreemd. Veel mensen hebben een licht euforisch gevoel vanwege al die leuke medailles. Doet dit onderzoek over 3 maanden nog maar eens. Dan is er van die steun weinig meer over. Zeker als je dan ook nog een vermeld hoeveel London gekost heeft. Want een positief saldo gaat er niet meer uitrollen. Dat is al zeker. Zet m op RTL

dollen
dollen13 aug. 2012 - 19:19

is daar geld voor dan,,net als de poppenkast verhalen uit de uk,, net als de spelen in china waar duizenden en duizenden voor de annebole slikkers aan de kant konden,, afrika eeuu zijn de stadions nog te zien? dat oostblok voetballen dat maakt me niet uit. tja en maar zeggen het is niet politiek ingestelt is. we moeten meer geld er aan over houden,,dus belasting geld dus politiek. ooo?? het gros heb ik meen ik ook al eens gezien op prof wedstrijden,,in tv spotjes,en foute nike/adidas reclame, en deze vertellen dan dat het maar karig is de vergoeding.

a.doorgeest
a.doorgeest13 aug. 2012 - 19:19

Rekensommetjes zijn altijd leuk in dit soort gevallen. Nettoverlies OS te Londen: een kleine 12 miljard euro. Bevolkingsaantal Nederland: 17.000.000 zielen. Mocht ons land ècht zo dwaas worden om de Olympische Onzin te gaan organiseren, dan kost dat iedere Nederlandse inwoner circa 700 Euri. Een gezin met twee kinderen is dan 2800 eurootjes kwijt aan deze onzin - een bejaard echtpaar 'slechts' 1400 euro. (Prijspeil 2012 - in 2028 zitten we op circa 1000 euro per inwoner). Ik zou zeggen: DOEN! - maar niet heus. P.S. - Als RTL dit getal in haar vraagstelling zou hebben meegenomen, dan wordt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk een stuk kritischer. Die dacht nog aan kwartjes en dubbeltjes, denk ik, mijn landgenoten enigzins kennende...

Grootbekje
Grootbekje13 aug. 2012 - 19:19

Wanneer de bedrijven die de O.S. nu 'mede-mogelijk' hebben gemaakt, de kosten van komende O.S. in z'n geheel aftikken, dan zijn we van al het gezeur af. Laten 'we' nu eerst eens voorelkaar zien te krijgen dat er bijvoorbeeld - ik noem maar wat, geen voedselbanken meer nodig zijn in Nederland. Trouwens campagneteams, die voedselbank, da's errug lekker scoren, hoor! Kost weinig... Als in 'niet duur'.

Meta Foor
Meta Foor13 aug. 2012 - 19:19

deze ''draagvlakmeting'' is waarschijnlijk uitgevoerd bij de uitgang van een voetbalstadium , een McDonalds vestiging of de Hema

Yggdrasil
Yggdrasil13 aug. 2012 - 19:19

Ik wantrouw ieder onderzoek afkomstig van de commerciële omroepen. Want ga maar na, de OS zijn een puur commercieel speeltje en degene die er baat bij hebben is dus de commercie, RTL dus. De hele OS heeft weinig van doen met de sportbeleving, heeft weinig van doen met eerlijke sport maar alles met commercie, eigenlijk is het een heel triest evenement waarbij een aantal mensen puissant rijk worden. Toen Maurits Hendriks geconfronteerd werd met een uitspraak van de oprichter van de OS, Baron de Coubertin en ik quote: Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden. Toen was het antwoord van Hendriks dat meedoen helemaal niet belangrijker was dan winnen. Het hoofddoel was het winnen van zoveel mogelijk medailles. De Nederlanders blinken uit in rare sporten, een paard kunstjes laten doen, wat is daar de sportprestatie van ? We zijn goed in zeilen in kinderbootjes en racen op kinderfietsjes.

Bernie2
Bernie213 aug. 2012 - 19:19

Het zijn de ongelooflijk opgeblazen en streng geregisseerde MacDonalds/CocaCola Games. Waar ongehoord grof geld in omgaat. Met alle respect voor de deelnemende sporters en hun waanzinnige prestaties, maar ik hoef de OS niet in Nederland. Wat mij betreft voortaan gewoon weer in Griekenland waar ze natuurlijk thuishoren. Kleinschaliger, overzichtelijker met eenvoudige en vooral relevante sponsors die de dienst niet hoeven uit te maken.

rbakels
rbakels13 aug. 2012 - 19:19

De volgende Olympische Spelen moeten door de EU georganiseerd worden. Een kleiner land als Nederland heeft daar niet het geld en niet de ruimte voor. Je kunt je zelfs afvragen of de O.S. zichzelf niet hebben overleefd, nu ze zo commercieel zijn geworden dat landen daar zelfs speciale wetgeving voor moeten invoeren.

ColorHugo949
ColorHugo94913 aug. 2012 - 19:19

18000 militairen waren betrokken bij de OS London 2012. Zoveel miliairen kan NL helemaal niet vrijmaken, na jaren van bezuiniging, militaire expedities en te dure JSF plannen. http://www.guardian.co.uk/uk/2012/aug/13/army-olympic-games-recovery-two-years

freaky33
freaky3313 aug. 2012 - 19:19

Natuurlijk zal iedereen nu vlak na de spelen roepen, ja leuk ook doen in 2028. Over een paar maanden zal dat aantal veel lager liggen vermoed ik. Overigens is 2028 nog ver weg, nog helemaal geen zicht hoe ons land er dan voor staat. Het valt me trouwens wel op dat rechts voorstander is maar dat links toch wat gereserveerder is voor 2028, en dat lijkt me terecht. Ik denk dat dit hele verhaal nog wel eens een 'rechtse hobby' kan worden.

wvdstraat
wvdstraat13 aug. 2012 - 19:19

Nogmaals de (voor hier aangepaste tekst) tekst) die ik reeds bij een ander topic plaatste: *Zondagavond heb ik naar de sluiting van de Olympische Spelen gekeken, welke een deel van Nederland zo graag wil organiseren in 2028. Ik zeg: Niet doen, en tevens: Geen cent naar onderzoek en kandidatuur ! Niet eens over nadenken, gewoon meteen duidelijk maken dat er geen sprake van kan zijn. Want ik vond de sluiting prachtig, maar juist daarom. Het is eufemistisch gesteld een 'beetje' te groot en te duur voor ons en vooral veel te moeilijk ! Ons land zou zichzelf volkomen voor gek zetten met een houterige Madurodamversie, in vergelijking met het Bolshoi ballet een soort Driekusman. Dus laat u er niet inluizen door projectontwikkelaars, lobbyisten en ridicule ambities. * Daarnaast ben ik het zeer eens met het commentaar van de verslaggevers Van Zetten en Smeets, die beiden stelden dat uitbreiding van gymlessen vanaf de basisschool, de terugkeer van zwemles en financiële steun voor breedtesport, een grotere prioriteit hebben en vele, vele malen goedkoper zijn. Bovendien heeft dat vanzelf ook positieve effecten op de topsport. Het gemiauw over de noodzaak van meer succes lijkt mij trouwens onzin. In elke ranglijst denkbaar (aantal per spelen, alle spelen bij elkaar, in relatie tot aantal inwoners, in relatie tot oppervlakte) staat Nederland tussen plaats 10 en 20, dus bij de beste 10%. Behalve bij het gewogen gemiddelde naar BNP, dus gaat het niet zozeer om geld, maar om de verdeling ervan! School- en breedtesport leveren een besparing op gezondheidszorg op, die eventuele investeringen in die sport ruim zullen overtreffen. Een veel kleiner evenement als het EK voetbal moest al gedeeld worden met België, voor sportaccommodaties en verblijf van sporters en supporters hebben wij de ruimte niet. Bovendien ontbreekt het hier aan organisatietalent, creativiteit en de juiste vorm van gastvrijheid. Kortom, de Olympische Spelen in Nederland is een absurde gedachte !

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra13 aug. 2012 - 19:19

Van de 600 ondervraagden vonden 285 het dus een goed idee en 315 niet. En dat zo vlak na de Spelen, waar iedereen op het puntje van de stoel heeft zitten kijken naar onze BMX-ers en onze Marit en onze Epke... Eigenlijk maar een mager resultaat.

[verwijderd]
[verwijderd]13 aug. 2012 - 19:19

Ja hallo, 600 ondervraagden? Zeker verblind door oranje terwijl ze op een treintje stonden te wachten. Met onze reclame makende kreunprins als lichtend voorbeeld zeker. Hou op, schei uit. Wat deze man ook wil het kost hem in ieder geval zelf nooit ook maar één cent, hij teert volledig op andermans zakken. En zo lopen er nog zo veel. http://www.businessinsider.com/finances-of-the-ioc-2012-8?op=1#ixzz2352Win1P De nederlandse olympische droom is er een om vliegensvlug uit wakker te worden.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger13 aug. 2012 - 19:19

***Ja hallo, 600 ondervraagden? Zeker verblind door oranje terwijl ze op een treintje stonden te wachten.*** Hahahahaha. Indeed indeed Laten we er een leuk dealtje van maken, wel de Olympische Spelen maar dan geen JSF. Het leven bestaat ten slotte uit keuzes maken...

[verwijderd]
[verwijderd]13 aug. 2012 - 19:19

de kosten beginnen pas vanaf 2020. Dus het argument dat we het nu niet kunnen veroorloven is onzinnig. Tuurlijk leveren de Spelen geen winst op echter het levert wel een wagonlading goede publiciteit op Uiteindelijk is het gewoon een keuze waarvoor men weet dan het aan de ene kant geld kost (net als alles alles) maar aan de andere kant ook heel veel oplevert. Jammer alleen van al die kleingeestige Nederlanders die tegen alles zijn groter dan een plaggenhut langs een sloot

1 Reactie
taitennek
taitennek13 aug. 2012 - 19:19

Wacht maar tot je de rekening ziet. Wel de lasten en de overlast, maar niet de lusten. Het gaat miljarden kosten en een kleine beperkte kliek zal er van profiteren. We hebben het bovendien over 2028. Misschien is die rotte bom dan al gevallen