Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Guatamalteekse slachtoffers klagen VS aan om syfilisproeven

  •  
15-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Amerikaanse overheid gebruikte honderden Guatamalteekse gedetineerden en psychiatrische patiënten als proefkonijn
Guatamalteekse slachtoffers van Amerikaanse syfilisproeven hebben de Amerikaanse regering aangeklaagd. In het geheim zijn in de jaren veertig meer dan 700 gedetineerden en psychiatrische patiënten gebruikt als proefkonijn. Ze werden geïnfecteerd met syfilis om de werking van penicilline te testen.
In ruil voor een pakje sigaretten moesten proefpersonen seks hebben met besmette prostituees. In 2009 bracht hoogleraar Susan M. Reverby van Wellesly College Massachusetts de experimenten voor het eerst aan het licht.
Het bestuur van de gevangenissen en psychiatrische instellingen werd omgekocht met schaarse medicijnen of bijvoorbeeld een filmprojector en eetgerei.
De overlevende slachtoffers hebben eerder een schadevergoeding geëist, maar de Amerikaanse regering is hier niet op ingegaan. De regering heeft alleen excuses aangeboden. In navolging op de nalatigheid van de Amerikaanse regering hebben de slachtoffers de overheid nu aangeklaagd.
Volgens Amerika is de Guatamalteekse regering destijds akkoord gegaan met de onderzoeken, maar wisten de proefpersonen destijds niet dat ze als proefkonijnen werden gebruikt. De onderzoeken vonden plaats tussen 1946 en 1948.
cc-foto: Bryan Byrne

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

nikita72
nikita7215 mrt. 2011 - 14:50

In (ongeveer) die tijd werden, bij mijn weten, ook in de VS gevangenen en dienstplichtigen onderworpen aan medische experimenten, waarbij - de beloning voor de deelnemers erg karig was - de deelnemers niet correct over de risico's geïnformeerd werden Dit maakt het natuurlijk allemaal niet minder erg.

JoopSchouten
JoopSchouten15 mrt. 2011 - 14:50

Nazi-praktijken...