Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Grote terreuraanslag in Amerika verijdeld

  •  
15-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-15-om-09.49.52
In de Verenigde Staten zijn drie mannen aangehouden die een terreuraanslag op immigranten wilden plegen, een dag na de presidentsverkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse justitie laten weten. De terroristen wilden een appartementencomplex in Kansas opblazen waarin zo’n 120 Somaliërs wonen.
De drie mannen maken onderdeel uit van een terreurorganisatie die zichzelf “De Kruisvaarders” noemt. Deze extreemrechtse terroristen hebben het op immigranten, moslims en de overheid gemunt. De drie mannen – twee van 49 en een van 47 jaar oud – konden door de FBI worden opgepakt na een onderzoek van acht maanden. Tijdens dat onderzoek kwamen de federale agenten in ‘een verborgen cultuur van haat en geweld’ terecht, aldus de aanklager.
De terreurverdachten kozen juist dát appartementencomplex omdat er veel Somaliërs wonen en er een moskee aanwezig is. Het plan was om bij alle vier de hoeken van het complex een voertuig vol explosieven te parkeren en die tot ontploffing te brengen. Na de aanslag zou de terreurorganisatie een manifest willen verspreiden. Een van de terroristen zou hebben gezegd: ‘De enige manier om dit land op de goede weg te krijgen is een bloedbad.’
Update 20.45 uur:  De drie extreemrechtse terroristen, Patrick Stein, Curtis Allen en Gavin Wright, werden al maandenlang gevolgd door de FBI. Over de geplande aanslag had Stein gezegd dat ‘de enige goede moslim een dode moslim is’ en dat hij ervan zou ‘genieten’ om moslims door het hoofd te schieten: ‘Wat betreft de operatie, we laten niemand in leven. Al zijn het eenjarigen. Ik meen het. Als ik op een missie ga, zijn die kleine klootzakjes er geweest.’
Voordat de drie het appartementencomplex uitzochten als doelwit, bespraken de terroristen de mogelijkheid om plaatselijke politici en verhuurders van woningen waarin moslims wonen aan te vallen. Stein, Allen en Wright besloten uiteindelijk toch de Somalische immigranten te vermoorden, die zij steevast ‘kakkerlakken’ noemden, en wilden de kogels die ze zouden gebruiken eerst in varkensbloed dopen. De drie probeerden via een undercover FBI-agent automatische wapens en explosieven te kopen.
Ook werd het internetgebruik van de terroristen nageplozen. De drie waren op Facebook actieve verspreiders van anti-islamitische boodschappen en complottheorieën. Afgelopen mei deelde Curtis Allen een bericht over hoe Geert Wilders pleit voor het sluiten van moskeeën en het verbieden van de islam. ‘Wow! Eindelijk iemand die zijn ogen open doet en aandacht besteed aan deze sekte,’ schreef hij.
Patrick Stein, Curtis Allen en Gavin Wright staan binnenkort terecht op verdenking van binnenlands terrorisme. Hen hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.
Bron: NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

JanB2
JanB218 okt. 2016 - 5:51

Tja, en daar staat rechts met de bek vol tanden. En dat terwijl (zeker als je 'm afmeet aan het aantal slachtoffers) de grootste bomaanslag in Europa (Bologna 1980) toch echt werk van extreemrechts was. Maar ja, de moraal is dubbel en het geheugen zwak op rechts.

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't16 okt. 2016 - 15:39

Verwarde personen?

JeMine
JeMine16 okt. 2016 - 10:04

De NOS gebruikt geen enkele keer het woord terrorist voor de verslaglegging hierover, ik ben benieuwd hoe de andere media het gaan framen en of ze er uberhaupt aandacht aan besteden. Of blijft het bij woorden als arrestanten, verdachten en mannen. Terwijl een paar islamitische vloggers gelijk als terroristen worden omschreven.

Steven4
Steven416 okt. 2016 - 9:32

goede PR voor de FBI , dat dan ook nog , ik wacht op het vervolg . Er wordt gesproken over extreem rechts , en waarom niet over extreem links = precies hetzelfde , en eigenlijk zegt het niks specifieks , slordig taalgebruik m.i. .

Bernie2
Bernie216 okt. 2016 - 8:52

Interessant. Geert Wilders inspireert terroristen (in spé) zelfs over Europese grenzen. Niet alleen de zojuist veroordeelde terreurgroep die met brandbommen een volle moskee in Enschede wilden affikken en daarmee de moskeegangers wilden doden. Niet alleen de Noor Breivik die, mede geïnspireerd door Wilders 77 -vooral jonge kinderen- afslachtte (laat je me nog 's weten Wilders wat voor gevoel van opwinding je dat geeft?). En verder niet alleen de varkenskoppen van Pegida en andere duistere fascistoïde marcheerclubs. Die Geert, die schaamteloos en openlijk de praktijken en plannen van kuttengraaier en racist Trump ondersteunt (da's altijd fijn te weten voor vrouwen in zijn omgeving) en vindt dat dit de seksist is die de wereld nodig heeft. Dat zegt nogal wat over deze aangespoelde Limburger ... Ik denk dat het in de VS, en vooral in zuidelijke staten waar the white men rules, barst van dit soort wannabe-terroristen waarvan enkelen soms dodelijk uitbreken. Het gebied van de laffe racisten van KKK en aanverwant extreemrechts gespuis.Goed dat instanties er bovenop zitten en tegenwoordig streng afstraffen.

arbeider3
arbeider315 okt. 2016 - 20:20

Harry, De Islam is rechts en wel een uiterst rechtse politieke ideologie. Vergelijk de islam met bijvoorbeeld de SP en PvdA en zie het verschil. Blijf de linkse koers houden, dat garandeert een betere Wereld. Nu reeds maar zeker op lange termijn.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood16 okt. 2016 - 9:12

Een geloof vergelijken met een politieke partij? Oh wacht, CU,SGP en CDA zijn ook op geloof gestoelde politieke partijen. Dat is zelfs te merken aan hun uitlatingen in het openbaar. Een politieke partij kan dus ook de islamitische geloofsleer aanhangen. CU,SGP en CDA mogen dat ook. Met u laatste zin ben ik het wel eens!

Zephyr2
Zephyr215 okt. 2016 - 17:41

Fijn dat men bij terrorisme bestrijding niet religieus of politiek profileert. Gewoon iedereen met snode plannen in het gevang. Chappeau voor de FBI

Harry5
Harry515 okt. 2016 - 17:26

Zo zie je maar weer eens voor de 200.000.000.000 ste keer dat het echte gevaar van rechts komt en niet van links en ook niet van de islam

3 Reacties
Walt2
Walt215 okt. 2016 - 18:31

Praat geen onzin. Hoeveel van dit soort (beraamde) aanslagen uit de extreemrechtse hoek kun jij zetten tegenover die vanuit de fundamentalistische islam?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten16 okt. 2016 - 1:14

Harry, dat zijn verwarde mannen. Hebben niets met rechts te maken.

Edwin038
Edwin03816 okt. 2016 - 1:31

Links heeft er anders ook wel een handje van hoor. ;-) Bom aanslagen en moorden op politici enzo.... Maar goed, schijnbaar zijn er nog steeds mensen die geweld accepteren zolang het hun ideologie maar onderschrijft. Het zou fijn zijn als mensen zich eens wat verder ontwikkelen en elk geweld afzweren.

Spinazieduiker
Spinazieduiker15 okt. 2016 - 12:05

Ach,de Amerikaanse PVV. Wisten we toch al.

2 Reacties
Joop Zuremelk
Joop Zuremelk15 okt. 2016 - 16:29

Ik niet. Vertel.

Vuurrood
Vuurrood16 okt. 2016 - 9:14

Joop Zuremelk: Jij wist dat niet? Waar heb jij in vredesnaam dan uitgehangen?

KeesV3
KeesV315 okt. 2016 - 11:49

Het zijn racisten, extremisten en terroristen. Maar wat is hier 'rechts' aan?

1 Reactie
Earl Johnson
Earl Johnson15 okt. 2016 - 16:35

Is dit een serieuze vraag?

henk jansen2
henk jansen215 okt. 2016 - 11:35

Typisch usa. Daar waren die clowns met die witte puntmutsen toch ook al jaren actief.

2 Reacties
BingoGrubb
BingoGrubb15 okt. 2016 - 12:35

hoezo typisch?

BingoGrubb
BingoGrubb15 okt. 2016 - 12:36

doelt u op het verijdelen van de aanslag? dat is toch iets goeds

Walt2
Walt215 okt. 2016 - 11:01

Ik heb me altijd al afgevraagd wanneer er een dergelijke aanslag vanuit extreem-rechts zou komen. Geñukkig kon deze worden verijdeld. Het zijn bizarre tijden. Terroristen blijven het proberen.

RoBru
RoBru15 okt. 2016 - 10:34

Mooi werk. Aanslagen zullen nooit helemaal voorkomen kunnen worden, maar elke voorkomen aanslag is er eentje minder. Ook mooi dat er niet alleen op potentiële islamitisch geïnspireerde aanslagen gefocust wordt.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer15 okt. 2016 - 14:27

Ook goed dat de media is gestopt met de beschrijving verwarde man als het om terroristen gaat.

Joop Zuremelk
Joop Zuremelk15 okt. 2016 - 10:01

Goed werk van de FBI. Minder, minder, minder aanslagen op onschuldige burgers. De daders hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd, ik zeg; doen!

ikdus2
ikdus215 okt. 2016 - 8:29

het zijn maar bezorgde burgers. #wittenaastenliefde

3 Reacties
Peter Smit2
Peter Smit215 okt. 2016 - 11:33

U doet nu waar u hier altijd zo tegen ageert, u gooit iedereen vanuit uw onderbuik op een en dezelfde hoop. Voelt dat goed?

BingoGrubb
BingoGrubb15 okt. 2016 - 12:40

er is er altijd 1 die de boel moet bagetalliseren. flauw hoor

ikdus2
ikdus215 okt. 2016 - 19:04

neem afstand van die witte mannen. dat doe ik ook.

Bram Emanuel
Bram Emanuel15 okt. 2016 - 8:01

"Grote terreuraanslag in Amerika verijdeld" Tegenwoordig lees je elke dag wel van een verijdelde tereuraanslag. Het is me wat.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2016 - 9:04

U twijfelt? Verbaast mij niet. U twijfelt alleen als het een beoogde rechtse aanslag blijkt te zijn! Bij geplande aanslagen welke aan moslimextremisten gelinkt zouden kunnen worden is er bij u geen enkele twijfel. Zij hebben het gedaan en als zij het niet gedaan hebben dan waren zij van plan het te doen. Dat is uw, zo voorspelbare, credo. Gelukkig voor u staat u daarin niet alleen. Het wachten is op de gekende reactie's van altijd weer dezelfde lieden. Als het u troost, gedeelde smart is halve smart nietwaar?

Bram Emanuel
Bram Emanuel15 okt. 2016 - 11:54

Ik twijfel niet. Net zo min als dat ik twijfel had dat jihadisten Schiphol wilden opblazen. En net zo min als dat ik twijfel had dat jihadisten het vliegveld van Berlijn wilden opblazen. Of tientallen andere arrestaties. http://www.ad.nl/dossier-nieuws/terroristen-zaventem-wilden-aanslag-plegen-op-schiphol~a9902e5e/ http://www.wsj.com/articles/german-police-arrest-suspect-in-alleged-terror-bomb-plot-1476077420 http://edition.cnn.com/2016/10/10/europe/germany-arrest-bomb-suspect/

BingoGrubb
BingoGrubb15 okt. 2016 - 12:33

vuurrood u doet uw naam toch wel eer aan. wat een betoog over iets wat toch wel bijna een feit is. er worden bijna elke dag toch wel aanslagen verijdelt lijkt het wel als ik het nieuws zo lees dus wat zegt bram hier zo verkeert?

Earl Johnson
Earl Johnson15 okt. 2016 - 16:40

Waarom zijn er mensen (meestal dezelfde) die alles met moslims linken op deze site? Dit gaat verdomme over rechts extremisten. Laten we daar dan AUB over praten en discussiëren.

Vuurrood
Vuurrood16 okt. 2016 - 9:18

BingoGrubb: Brammetje maakt deze poging tot een aanslag zo klein dat het lijkt alsof er een paar kwajongens een rot geintje uit wilden halen! Het is me wat!