Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Grote hoeveelheden plastic ontdekt in vrijwel al het mineraalwater

  •  
15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14028265333_81ceb9daf7_k
Mineraalwater uit flessen is wellicht niet zo bevorderlijk voor de gezondheid al men denkt. Tenminste, als die flessen gemaakt zijn van plastic. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat veel flessenwater vervuild is met minuscule plastic deeltjes, oftewel microplastics. Hoe gevaarlijk dat exact is, wordt nog onderzocht.
Het uitgevoerde onderzoek is het grootste in zijn soort. Meer dan 250 flessen uit negen verschillende landen werden getest, waaronder ook grote merken als Evian en San Pellegrino. In meer dan 90 procent van de flessen werden de microplastics aangetroffen. Het gaat daarbij met name om polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat; per liter water gemiddeld 325 deeltjes.
Volgens onderzoeksleider Sherri Mason, hoogleraar aan de State University van New York komt slechts een deel van de plastics in het water terecht tijdens het bottelen. Dat gebeurt vrij makkelijk, aangezien de minuscule deeltjes gemakkelijk in de lucht terechtkomen en via ventilatiesystemen of vanaf de kleding van fabrieksarbeiders in het water belandt. Maar het overgrote deel van de plastics is afkomstig van de fles zelf, of van de dop.
Of de hoeveelheid plastic in het water schadelijk voor de gezondheid is, is nog niet bekend, maar volgens Jacqueline Savitz van milieuorganisatie Oceana is er alle reden voor bezorgdheid: ‘We zien dat de hoeveelheid plastic aangetroffen in zeedieren ook toeneemt, waardoor veel mensen ook dat binnenkrijgen. Dat samen met de giftige stoffen in andere plastics zorgt voor een verhoogd risico.’
Bron: The Guardian, cc-foto: Franck Michel

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

noMan2
noMan216 mrt. 2018 - 14:54

Ik denk dat ik voortaan alle etenswaren maar weggooi en het plastic op eet. Wie weet wordt je dan veel gezonder en ouder, omdat je dan overal in je lijf een beschermend laagje plastic omheen krijgt en dat gaat tenslotte bederving tegen. Zit niet voor niets tussen elk plakje worst en elk plakje kaas een laagje plastic, en dat allemaal in een plastic verpakking. Daarna nog even de stofzuiger aan de mond zetten en alles is vacuüm verpakt. Ideaal! Op naar het eeuwige leven!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2018 - 11:36

noMan Neem dan ook nog wat 'conserveringsmiddel', te verkrijgen bij die gasten van de zelfverkozen dood.

Haastig
Haastig15 mrt. 2018 - 19:40

Gelukkig hebben we daar in NL een goede oplossing voor: een kraan & glazen.

Jeroen14
Jeroen1415 mrt. 2018 - 19:16

325 deeltjes per liter... Ik kan er niet echt wakker van liggen. Al was het meer, dan nog niet, maar 325 per liter is wel heel erg weinig.

1 Reactie
Karingin
Karingin16 mrt. 2018 - 21:59

Voor jou als persoon misschien. Maar wat er in totaal in het milieu en vooral de zee terecht komt (ook bijvoorbeeld via je wasmachine) is zoals we weten zeer schadelijk.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap15 mrt. 2018 - 16:00

Het antwoord op deze vervuiling is simpel. We moeten gewoon weer terug naar het aloude glas. Het produkt smaakt dan ook stukken beter. Krijgen we ook weer melkboeren in de straat. Ook goed voor de training van je spieren kan ik zeggen. Ik heb die tijd nog bewust meegemaakt. Toen het melk voor het eerst in plastic kwam en de frisdranken konden we het vieze verschil direct al proeven.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus16 mrt. 2018 - 0:06

"Krijgen we ook weer melkboeren in de straat." Als water in flessen wordt verkocht komt de melkboer weer in de straat? Volgens mij kopen mensen hun flessen water gewoon bij de waterjuwelier. "Ik heb die tijd nog bewust meegemaakt." Ik heb de tijd nog meegemaakt dat de melkboer die in de straat kwam zijn melk in de winter onverpakt verkocht. Dan liep je naar zijn kar met een pannetje of kannetje en dan tapte hij daar een liter melk in. Dat moet met water ook kunnen. En dan maar wachten wie als eerste op het idee komt dat je dat kannetje natuurlijk ook gewoon thuis onder de kraan kunt houden...

[verwijderd]
[verwijderd]15 mrt. 2018 - 15:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Perezoso
Perezoso15 mrt. 2018 - 19:29

nee, half plastic...

Inspector Gadget
Inspector Gadget15 mrt. 2018 - 15:01

Ik roep dit al jaren, maar ik werd door iedereen voor gek verklaard. Waarom koop je die kratten met glazen flessen die amper te dragen zijn; vroegen ze mij vaak. Test is heel simpel uit te voeren, kook een fles mineraal water en dan zie je vanzelf een plastic laagje op het water drijven. hoe vaker je dat doet, des te groter het plastic laagje. Met dit artikel ga ik een hele hoop uitdelen :)

3 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget15 mrt. 2018 - 15:04

"I told you so's"

Jeroen14
Jeroen1415 mrt. 2018 - 19:12

Als jij 325 deeltjes innert plastic per liter kan waarnemen dan stel ik voor dat je dienst komt doen in een laboratorium want dan is je smaak besef wel heel bijzonder. Dat of het placebo effect speelt een rol?

Inspector Gadget
Inspector Gadget16 mrt. 2018 - 17:31

@Jeroen Als u het verschil in smaak tussen cola in blikje en cola in een flesje niet kunt onderscheiden, dan is er iets mis met uw papillen.

vdbemt
vdbemt15 mrt. 2018 - 13:19

Hoe zit dat dan met de flessen van frisdrank? Is dat van een andere samenstelling?

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2018 - 12:27

Dan zit het waarschijnlijk ook in dranken in andere plastic flessen.

1 Reactie
ton14024
ton1402415 mrt. 2018 - 15:16

. en in plastic bakjes, zakjes en pakjes?