Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote crowdsource actie om fijnstof te meten met iPhones

  •  
31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fijnstofstad.jpg

Bijna landelijke fijnstofmeting… Gratis meetapparaat voor Joop-lezers met iPhone … Het wachten is op mooi weer

Fijnstof vormt een steeds groter gezondheidsprobleem in en rond steden in Nederland. Maar hoe groot precies, is moeilijk te zeggen. Daarvoor zijn veel metingen nodig. Om meer inzicht te krijgen in de fijnstofconcentraties in Nederland heeft het Longfonds daarom een speciaal experiment bedacht: de landelijke fijnstofmeting.
Met een speciaal opzetstuk voor op de iPhone kun je tegenwoordig vrij eenvoudig zelf fijnstof meten. Het Longfonds heeft inmiddels bijna tienduizendend van deze opzetstukken verkocht voor de allereerste landelijke fijnstofmeting. Iedereen met de iSpex en bijbehorende app kan zijn gegevens in de buurt meten en die naar de site van het Longfonds doorsturen. Het Longfonds analyseert die gegevens vervolgens en maakt er dan een fijnstofkaart van Nederland van.
De concentraties fijnstof in de lucht leveren de laatste jaren steeds meer problemen op. Vooral mensen die dicht bij snelwegen of drukke stadswegen wonen ondervinden hier hinder van. Het is slecht voor de gezondheid en kan chronische longaandoeningen veroorzaken en de levensduur verkorten. Luchtvervuiling staat inmiddels in de top tien van mondiale doodsoorzaken. In Nederland daalde de fijnstofconcentratie toen de 80-kilometer grens op de ringwegen werd ingevoerd, maar die snelheidsgrens is inmiddels weer afgeschaft.
De iSpex fijnstofmeter is bedacht door sterrenkundige Frans Snik. Snik is sterrenkundige en ontwierp de meetmethode geïnspireerd op de manier waarop hij met grote telescopen onderzoek doet naar sterren. Daarbij wordt een techniek gebruikt die het licht van de sterren ontrafelt en onderzoekt. De iSpex werkt op een soortgelijke manier en zo herkent en analyseert het apparaatje het aantal fijne deeltjes in de lucht.
Wie nog wil meedoen aan de landelijke meting moet de iSpex app van het Longfonds downloaden en het opzetstuk kopen. Met de app en het opzetstuk kun je de fijnstofconcetratie in je eigen straat meten en deresultaten doorsturen naar het Longfonds. Normaal kost het meetaparaat 2,50, maar Joop-lezers krijgen het apparaatje nu gratis thuisgestuurd.
Wanneer de landelijke meting precies zal plaatsvinden is nog onduidelijk, want het moet helemaal onbewolkt zijn. Dat is de afgelopen maanden in elk geval niet gelukt. Maar de voorspellingen voor de komende weken zien er goed uit. Volgens het Longfonds kan het elk moment gaan gebeuren, dus wie mee wil doen, moet er snel bij zijn.
Mocht het opzetstuk te laat bezorgd worden, dan kun je nog steeds de fijnstofconcentratie in je omgeving meten. Die gegevens worden dan alleen niet verwerkt in de eerste meting van het Longfonds.
De iSpex werkt alleen op de iPhone 4, 4s en 5.
Het meetapparaatje is te bestellen via de site van het longfonds. Joop-lezers krijgen het apparaatje gratis. Gebruik hiervoor de code: long2304 (tik de code in bij de bovenste optie: ik ben lid/donateur).
 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

emiel3
emiel331 mei 2013 - 13:23

Linkje? Op https://www.longfonds.nl/ispex-opzetstukje-bestellen zie ik geen optie om de code in te voeren… [redactie Joop: zie laatste regel stuk: je moet de bovenste optie kiezen als je wil bestellen!}

hundun
hundun31 mei 2013 - 13:23

En als de mensen toch buiten staan te meten met hun iphone, maak dan ook gelijk ff een paar foto's van de stratosferische aerosol geo-engineering a.k.a. chemtrails. Dan vang je 2 vliegen in een klap.

bruces
bruces31 mei 2013 - 13:23

Truc. Je poetst goed je tanden. Naspoelen met veel water. Tanden droog maken. Vervolgens kun je met je tong op je tanden meten veel, weinig, geen stof. Wast een witte auto. Rij een week niet. Opnieuw wassen. Wel/geen vuil. Bij droogweer kun je het meten op je ramen. Je ziet het ook aan vervuilde glaswanden, kunstwerken, etc., langs de autowegen.

Michiel Online
Michiel Online31 mei 2013 - 13:23

Het grappige is dat luchtvervuiling onder andere door de fabricatie en het gebruik van de Iphone komt.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger31 mei 2013 - 13:23

Ja maar niet hier, dan is het toch niet erg? ;-)

eeweew
eeweew31 mei 2013 - 13:23

Dit is wederom discriminatie. Hoe moeilijk is het nou om een merkonafhankelijk ding te produceren?

2 Reacties
adriek
adriek31 mei 2013 - 13:23

"De keuze om eerst alleen met de iPhone te beginnen en niet meteen alle smartphones heeft te maken met het verschil in uiterlijk tussen alle smartphones. iSPEX moet bijvoorbeeld recht voor de camera-lens geplaatst worden. Deze zit voor veel verschillende smart-phone types op een andere plek." ( http://ispex.nl/meedoen/how-to-get-an-ispex/ ) Uit deze tekst blijkt het dus moeilijk (maar misschien niet onmogelijk) om een merkonafhankelijk ding te maken, je zou allerlei verschillende koppelstukjes nodig hebben en de app-instellingen zou mogelijk ook nog eens typeafhankelijk zijn.

bruces
bruces31 mei 2013 - 13:23

Overal staan van die meetkastjes, alleen wij doen niets met die gegevens. En daar komen nog 50 miljoen metingen/dag bij. Leuk speelgoed.

rbakels
rbakels31 mei 2013 - 13:23

Al tientallen jaren woon ik in de nabijheid van snelwegen. Ik moet dus vol met fijnstof zitten. De gevolgen vallen alleszins mee, stel ik vast.

2 Reacties
neutralist
neutralist31 mei 2013 - 13:23

Haha, ja ze vallen ook wel mee maar ja het is te meten dus worden we er nerveus van. In de jaren 70 was het veel erger dan nu. Maar een maakbare wereld blijft aantrekkelijk voor velen.

eeweew
eeweew31 mei 2013 - 13:23

Dat je er nog geen last van hebt betekent niet dat er niets aan de hand is. Dit hetzelfde als: "Mijn opa rookte 2 pakjes per dag en is 85 geworden"