Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Groningers, laat je niet langer iets wijs maken

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2018-01-08-om-15.52.46-1
De financiële belangen van gedupeerde Groningers moeten eindelijk eens dominant zijn ten opzichte van het juridisch geneuzel
De inkomsten van de overheid uit de winning van Groninger gas zijn allemaal al uitgegeven. En er is door de overheid helaas geen spaarpot aangehouden om de schade die is ontstaan als gevolg van die decennialange winning van aardgas te vergoeden. Daarom kiest de Staat tot nu toe heel slim voor het doorspelen van schadeclaims naar de exploitant van het gas, de NAM. Die is als enige partij namelijk juridisch aansprakelijk. Daarover zijn alle juridische deskundigen het wel eens. Hoeveel boter kun je als overheid op je hoofd hebben.
Overheid heeft verzuimd reserve voor schadeclaims aardbevingsschade aan te houden De Staat heeft in het verleden, tot aan vandaag de dag, bewust gekozen om al het geld dat verdiend werd aan het Noordelijk gas direct uit te geven aan de verzorgingsstaat Nederland en aan de overheidsbegroting, maar hield geen rekening met een financiële voorziening; een spaarpot voor toekomstige schadeclaims vanuit dat zelfde gaswinningsgebied. Was dat wel het geval geweest dan zou al het gesteggel van de laatste jaren over vergoeding van aardbevingsschade, en de vraag wie wat moet oplossen helemaal niet aan de orde zijn geweest. De frustraties en woede van de Groninger bevolking richt zich teveel op de NAM en haar moeder Shell/Exxon. Maar te weinig op de overheid zelf.
Groningers vechten juridische strijd tegen onzichtbare gigant Shell Legal ‘Shell heeft een van de beste juridische afdelingen ter wereld. De reikwijdte van de terreinen waarop gewerkt wordt binnen Shell Legal is immens’. Deze zinsnede staat prominent op de site van Shell Legal en kan veel verklaren over de aard en inhoud van de communicatie en over de juridische geschillen die Groningers tot nu toe hebben ervaren in de omgang met de NAM, een dochter van Shell. Zeker als gelet wordt op de speciale taak van deze Shell-juristen zoals weergegeven op hun site; het beschermen van het belang van de aandeelhouders. Achter de schermen van de NAM is deze afdeling dus ook actief in het juridisch strategisch proces van de afhandeling van de schadeclaims.
De NAM juridisch geheel buiten spel zetten is alleen mogelijk volgens een in oktober 2017 uitgebracht advies van de adviescommissie Hammerstein over het ontwerp Schadeprotocol als de NAM daarmede volledig instemt. En dat valt nauwelijks te verwachten gelet op de hoofdtaak van het beschermen van aandeelhoudersbelangen van Shell Legal. Groningers moeten dus een andere insteek kiezen.
Overheid is juridisch verantwoordelijk voor veiligheid bewoners De politiek en overheid zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners. Daarnaast heeft de overheid een verantwoordelijkheid als tekortschietende boekhouder. Het verjubelen van de aardgasbaten zonder het reserveren van een spaarpot voor toekomstige problemen als gevolg van de winning van aardgas is economisch een uiterst kwalijke zaak. En dat maakt de overheid schatplichtig aan alle Groningers om een structureel fonds in het leven te roepen van waaruit de schadeclaims ruimhartig kunnen worden betaald. Zonder al teveel rekening te houden met juridische fijnmazigheden en details.
De financiële belangen van gedupeerde Groningers moeten eindelijk eens dominant zijn ten opzichte van het juridisch geneuzel en de chaos welke de schadeafhandeling in Groningen al jaren zo kenmerkt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Klaas Punt
Klaas Punt13 jan. 2018 - 11:14

We zullen met z’n allen een redelijke vergoeding voor de getroffenen moeten ophoesten. Het was jarenlang lekker warm door de aardgasverwarming. Wat anders is de toekomst, en dan wordt er nog steeds gesproken over fracking, het verbruizelen van diep onder de aarde liggende rots om olie en aardgas vrij te maken. Ik denk dat daar over gesproken moet worden en door de Kamer een absoluut verbod afgekondigd moet worden. Dat is belangrijk voor de toekomst.

quatsch
quatsch11 jan. 2018 - 9:57

De NAM bestaat uit 3 partijen: de Nederlandse staat, Shell en Exxon. De lusten van het Groninger veld hebben de Amerikaanse en Engelse aandeelhouders gehad. (Shell is immers weer Nederlands geworden) De lasten liggen bij de Nederlandse belasting betaler. Met name bij de Groningers, die daarnaast ook nog eens te kampen hebben met materiele schade en waarde daling van hun huizen. Moraal van het verhaal: Als het geld voor jou werkt, ben je de held. Als je voor je geld moet werken, ben je de lul.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jan. 2018 - 2:56

En dan krijgen ze er ook nog eens 1,5 miljard bij voor de bewezen diensten. 0,00 dividendbelasting.

NHNB
NHNB11 jan. 2018 - 8:07

Wat mij betreft wordt er vol ingezet op het aardbevingsbestendig maken van het bevingsgebied in Groningen. Zie de provincie als een aardbevingszone zoals Tokyo of Californië, en investeer in normconforme versterking van alle gebouwen. Dit moeten we als Nederland betalen, dus vanuit de belastingpot waarin immers ook decennialang de gasbaten zijn terecht gekomen. Ik weet haast zeker dat de Groningers de bevingen prima kunnen hanteren als ze er van op aan kunnen dat al hun schade door de staat wordt vergoed, en hun huizen en gebouwen door de staat veilig worden gemaakt. Dan kunnen we ook weer gewoon voluit gas blijven winnen, wat natuurlijk veel beter is dan import uit Rusland. Het probleem bestaat uit de gebrekkige schade-afhandeling en de gebrekkige constructies, niet de bevingen zelf. Het gas heeft de staat honderden miljarden opgeleverd en kan dat ook in de toekomst doen, dus er is budget in de begroting voor aardbevingsgebied Groningen.

ergensinhetmidden
ergensinhetmidden11 jan. 2018 - 6:35

De opstelling van de Nederlandse regering m.b.t. de enorme schade die is ontstaan door de gaswinning is voor mij onbegrijpelijk. Hoe is het mogelijk dat het hele land jarenlang zich tegoed gedaan heeft aan de vette aardgasopbrengsten maar dat de regering zich nu in allerlei bochten wringt om maar niet te hoeven betalen voor de schade. Het juridische gemekker van de overheid is niet om aan te horen. Wat een wanvertoning. Eigenlijk vind ik het gewoon malafide om die Groningers zo te laten barsten. Dat we DIT pikken met z'n allen. En nee, ik heb geen boerderij, ik woon tegenwoordig in Rotterdam....

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2018 - 4:57

Overheid en Groningen, het lijkt een rituele dans te worden, je kijkt er met enige medelijden naar, naar die overheid dan, naar al die politieke mannetjes die er iedere keer weer 'ten tonele' verschijnen...

Piet Verdriet3
Piet Verdriet310 jan. 2018 - 19:35

''De inkomsten van de overheid uit de winning van Groninger gas zijn allemaal al uitgegeven. En er is door de overheid helaas geen spaarpot aangehouden om de schade die is ontstaan als gevolg van die decennialange winning van aardgas te vergoeden.'' De overheid heeft inderdaad geen spaarpot aangehouden en ALLE aardgasopbrensten in de vorm van hypotheekrenteaftreksubsidie doorgesluisd naar villabewoners. Inclusief de Groningse villabewoners. In 2013 nog 15 miljard netto. http://aardgas-in-nederland.nl/nederland-aardgasland/aardgas-en-de-economie/ Nu is dus de vraag. Hebben villabewoners de villasubsidie opgespaard in de villa, alwaar praktisch vrij van vermogensbelasting (= extra villasubsidie) of hebben ze het verjubeld. In het eerste geval is er niks aan de hand en kunnen de villabewoners simpel de poen vrijmaken om de schade in Groningen te laten herstellen. Het kan toch niet zo zijn dat die andere helft van Nederland, de huurders, ook aan dit villaprobleem moet gaan meebetalen. Huren is al duurder dan kopen met subsidie en door de jaarlijkse 2 miljard villahypotheekcrisisverhuurbelasting wordt huren nog steeds meer onbetaalbaar.

4 Reacties
Karingin
Karingin10 jan. 2018 - 21:33

Grappig...je kan wel steeds je naam veranderen maar als je elke keer hetzelfde stokpaardje berijdt heeft dat niet veel zin...

Hiltermann
Hiltermann10 jan. 2018 - 23:00

De overheid heeft geen reserves aangehouden uit de aardgasopbrengst, dat i s juist. Het is ook geen overheidsaansprakelijkheid. De Nam is als exploitant van de aardgasvelden aansprakelijk.Laat de politiek inclusief meneer Alders er buiten. Stel de NAM aansprakelijk. Met de vordering naar de rechter dan gebeurt er eindelijk eens wat. Dan wordt er betaald.

koffieleut2
koffieleut211 jan. 2018 - 0:23

Piet, wat een onzin. Werkelijk. Het gross van de aardgasbaten is voornamelijk gespendeerd in een cirkel van 60 km om den Haag. Dat wat Groningen er voor terugkreeg is tijdelijk KPN en de Eemshaven , die daarna kapot is geconcurreerd door de Rotterdamse haven. Al het overige is kruimels.Die kleine 300 miljard aan aardgasbaten die is opgestreken is maar voor een klein deel in het noorden terecht gekomen.

Laadklep2
Laadklep211 jan. 2018 - 18:08

Jij dacht; laat ik eens één dingetje pakken waar het geld is aan uitgegeven en dan lekker van leer trekken. Dat het vooral aan allerlei vormen van uitkeringen is uitgegeven noem je dan maar even niet, dat ambtenaren en onderwijs er een megahap van nemen is ook niet zo interessant om op te noemen en de zogenaamde vergroening van vervoer, HSL project en de Betuwelijn laten we ook maar even buiten beschouwing. De welvaartsstaat is in stand gehouden met al die kubieke meters gas, en dat gaat gewoon zo blijven. Die Groningers hebben gewoon dikke pech want de laatste druppel komt ook gewoon omhoog al zal heel Zeerijp of Loppersum in de aarde wegzakken. Dat die Groningers er helemaal klaar mee zijn is helemaal terecht want je bent er lekker mee als je hok uit elkaar scheurt, maar dit is een gevalletje algemeen belang dus er gaat helemaal niks veranderen Al gaan die Groningers tien keer bij Pauw, Jinek of DWDD zitten. Compenseer die mensen netjes en stuur om te beginnen een kerel langs ipv die slappe Wiebes.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 jan. 2018 - 18:01

Vurig betoog - ik licht er dit uit: "De politiek en overheid zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners." Dat is zo. Maar onze overheid is al lang het punt in de tijd voorbij waarop zij ophield (mede) verantwoordelijkheid te dragen voor niet alleen de veiligheid, maar ook de gezondheidzorg, de huisvesting, goed onderwijs, en de bestaanszekerheid van al haar onderdanen. Voor velen van die onderdanen is ze inmiddels een vijand geworden. Daarom kan ze zichzelf niet meer legitimeren. Het is nu één van tweeën: ze gaat noodgewongen onmiddellijk aan de slag om zichzelf te hervormen (met het oogmerk om niet langer grote delen van de bevolking te vernederen, te bestelen, en te terroriseren), of ze hoepelt zo snel mogelijk op. Ik wil als gelovig mens nog wel denken: die ellendelingen kunnen nog veranderen, net zoals Saulus, die Paulus werd - maar daarvoor moet ik mezelf tegenwoordig ernstig forceren.

Ch0k3r
Ch0k3r10 jan. 2018 - 17:54

"Hoeveel boter kun je als overheid op je hoofd hebben." Een heleboel, maar dat is niet wat hier speelt. In een vorig column schreef u over klokkenluiders. Politici die het voor de Groningers opnemen kunnen er donder op zeggen dat die na hun politieke carrière nooit meer aan het werk komen. Daar zorgt de Shell, hun lobby en contacten wel voor. Niemand van hun wil klokkenluider zijn.