Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

GroenLinks wil vervroegde verkiezingen na val bestuur Feijenoord

  •  
07-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fe.jpg
'Alleen met nieuwe volksvertegenwoordiging kan nieuwe start gemaakt worden'
De inwoners van de deelgemeente Feijenoord zouden al in september moeten kunnen stemmen voor een nieuw bestuur, in plaats van pas volgend jaar maart. Dat vindt de fractie van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad.
Na het rapport bepleitten de fracties van Leefbaar Rotterdam en de VVD om de deelgemeente onder curatele te stellen. De fracties van PvdA en CDA willen liever een interim-bestuur dat vanuit het college van B&W wordt aangewezen. Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks vindt beide varianten ‘halfzachte oplossingen’. De harde conclusies uit het rapport rechtvaardigen volgens hem de ongebruikelijke stap om de verkiezingen te vervroegen. ‘Alleen met een volledig nieuwe volksvertegenwoordiging kan Feijenoord echt een nieuwe start maken.’
GroenLinks doet donderdag een voorstel om de verkiezingen op 25 september te houden.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 jul. 2013 - 12:50

het is GL er alles aan gelegen om als symbool politiek te hameren op nieuwe vervroegde verkiezingen. Het is natuurlijk de vraag of dat ook maar iets wil helpen. De problemen zijn cultuur gebonden en laten geen enkele mogelijkheid tot herstel. Deze vorm van machtsbederf en vriendjespolitiek is zo sterk verbonden met de Noord-Afrikaanse cultuur dat je kunt blijven kiezen maar het steeds weer komt bovendrijven. Als je een multiculturele samenleving als wat de PVDA voorstaat, zal deze mannier van politiek geaccepteerd moeten worden. Jammer maar waar.

schleborsjki
schleborsjki7 jul. 2013 - 12:50

Machtsbederf, is dat een eufemisme voor machtsmisbruik?

msj_meijerink
msj_meijerink7 jul. 2013 - 12:50

Vind ik ook, ze moeten nodig een nieuwe trainer hebben. LOL

drsAndus
drsAndus7 jul. 2013 - 12:50

Wat willen ze dan doen? Turken niet meer laten stemmen of zo?

Jerry3
Jerry37 jul. 2013 - 12:50

Ik betwijfel sterk of dit ideetje van GL zomaar kan. Buiten de ontbinding van de kamers van de staten-generaal, en vervroegde verkiezingen voor de gemeenteraad bij samenvoeging of splitsing, kent ons democratisch bestel geen mogelijkheid tot het voortijdig ontbinden van de volksvertegenwoordigende organen. Dit briljante geintje kan nog wel eens een juridische procedure opleveren die langer duurt dan dat de Rotterdamse deelgemeenten nog bestaan. Artikel 87 van de Gemeentewet verplicht de verkiezingen van de deelgemeenteraden zoveel mogelijk analoog te laten verlopen aan die van de gemeenteraad, een vervroegde verkiezing past daar niet in omdat dat strijdig is met artikel C4 van de kieswet. Er zijn vast allerlei juridische scherpslijperijen te verzinnen waarom het toch zou kunnen, alleen zijn die ook juridisch aanvechtbaar en komt er dus niets meer van een vervroeging van die verkiezingen omdat je niet kunt verwachten dat die zaak in de resterende 2,5 maanden geregeld is. Je zou toch denken dat GL inmiddels heeft geleerd niet te pas en te onpas aan stekkers te trekken.

1 Reactie
reinouts
reinouts7 jul. 2013 - 12:50

Ik vermoed dat hier bedoeld wordt om de verkiezing van de gebiedscommissie (opvolger van de deelraad) eerder dan maart te laten plaatsvinden. Dat is binnen de huidige wetgeving waarschijnlijk prima te realiseren.