Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

GroenLinks: Plaats Defensie onder curatele van de Tweede Kamer

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
800px-Ministerie_van_Defensie_in_Den_Haag
De bedrijfsvoering van het ministerie van Defensie moet onder curatele komen te staan van de Tweede Kamer. Dat vindt GroenLinks. Volgens Kamerlid Isabelle Diks is er de afgelopen jaren te veel misgegaan binnen Defensie en is het ministerie niet in staat de problemen zelf op te lossen. Woensdag dient GroenLinks een voorstel in aan de Kamer.
Wat het voorstel van GroenLinks concreet inhoudt, is dat staatssecretaris Visser van Defensie voortaan de Tweede Kamer ‘nauwkeurig en voortdurend’ betrekt bij alle projecten van Defensie, zowel op het gebied van voortgang als financiering. Tegelijkertijd wordt door accountants gecontroleerd of de staatssecretaris de Kamer wel juist voorlicht. Een dergelijke manier van werken gebeurde in het verleden bij bijvoorbeeld de Betuwelijn.
Defensie is de laatste jaren veelvuldig met misstanden in het nieuws gekomen. Te denken valt aan het gebruik van de kankerverwekkende stof Chroom-6 in gebruikte verf, ondermaatse leefomstandigheden in de barakken, gebrek aan munitie en kleding en onveilig materieel. In hoeverre een meerderheid van de Kamer het voorstel van GroenLinks zal steunen, is onbekend.
Bron: NRC / cc-foto: Jesterhat84

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

korheiden2
korheiden21 nov. 2018 - 12:12

Waarom roept Groen Links dit? Er is toezicht genoeg op defensie. Het is het parlement dat telkens met een regiment aan voorschriften en regeltjes komt bij deelname aan weer een vredesmissie. Beter kunnen we eindelijk eens fatsoenlijk investeren in onze landsverdediging. Vrijheid is niet gratis. Dat zei minister Bijleveld gisteren ook al op Radio 1.

Purper Floyd
Purper Floyd31 okt. 2018 - 19:37

Het ware beter als de veroorzaker van de ellende bij defensie, zijnde de tweede kamer, onder curatele wordt gesteld.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2018 - 9:12

Dat kun je doen als je er eerst eens voor zorgt dat ze de juiste informatie van de opeenvolgende regeringen krijgt. Daar ontbreekt het nogal eens aan.

Purper Floyd
Purper Floyd1 nov. 2018 - 15:51

Nee, nee, Minous, de tweede en eerste kamer sanctioneren het beleid van de regering. En als zij dat doen op basis van te weinig informatie dan moeten zij wachten met goedkeuren van beleid totdat zij wel voldoende informatie hebben. Maar, het gemiddelde kamerlid van tegenwoordig beschikt gewoon niet over voldoende intellectuele bagage om regeringsbeleid effectief te controleren, het lijkt meer op een spelletje ‘vliegen afvangen’ tussen kleuters.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2018 - 9:05

Vliegen afvangen. Daar bedoel jij partij-politieke propaganda mee! Achtergehouden informatie daar weet jij niet van dat het achtergehouden is alvorens het aan het licht komt. Dat is juist het probleem. Dat is waarom een kamer ervan verzekerd moet kunnen zijn dat kabinetten en ministers binnen die kabinetten 'eerlijke' informatie verstrekken en niets achterhouden. Anders is het onbestuurbaar. Maar zaken achterhouden is ook vaak partij/afhankelijk bepaald. Dus moet de integriteit terug. Anders is het dweilen met de kraan open, wat het feitelijk ook is. Verkeerde informatie kun je nog checken maar het verzwijgen van iets dat is niet altijd te doen op al die verschillende onderwerpen. Je moet ervan op aan kunnen dat de informatie die er is ook vertrekt wordt. Maar zelfs als het uitkomt dan nemen ze niet meer de verantwoordelijkheid door op te stappen of de ander niet door iemand ook daadwerkelijk naar huis te sturen, vriend en/of vijand. Dus wat is het grootste probleem volgens mij? Integriteit en taakopvatting alsmede te groot verloop, het gebruiken van de politiek als opstapje naar een andere functie die je in werkelijkheid nastreeft. We kennen geen politieke tijgers meer! Kennis gat al verloren nog alvorens die bezonken is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2018 - 9:07

verstrekt wordt.

Stefvh2
Stefvh231 okt. 2018 - 18:53

De defensie vakbonden moeten gewoon gaan procederen tegen de staat om de 2% bbp te eisen. Dit staat namelijk in meerdere verdragen en door de urgenda zaak is er jurisprudentie dat verdragen boven politiek beleid gaan. Verder zal de tweede kamer er nog een grotere rotzooi van maken. Kijk maar hoe fantastisch “pang-pang” Pechtold het vond dat militairen geen kogels hadden om te oefenen en pang moesten schreeuwen.

Hiltermann
Hiltermann31 okt. 2018 - 17:40

Wat een zelfoverschatting van de kamer, wat een gebrek aan realiteitszin. Eerst breekt de kamer op grove wijze het defensie apparaat af. Er worden als een kip zonder kop miljarden bezuinigd met Hans Hillen als top bezuiniger. Dat afbreken heeft ruim 20 jaar geduurd. En het herstel moet dan in een paar jaar gebeuren? Laat je nakijken. Wanneer blijkt dat de inkoop van ondergoed stagneert, de aangeschafte helmen aanvoelen alsof ze van papier gemaakt zijn, alles wat dient als transportmiddel gekanabaliseerd wordt om de rest van de voertuigen rollend, rijdend of vliegend en varend te houden. Er dodelijke slachtoffers vallen omdat defensie afgekeurde munitie inkoopt, er een commando sneuvelt op een afgekeurde schietbaan dan ineens wil de TK de vinger aan de pols houden bij defensie. Dit voorspel ik u: Zelfs wanneer vanaf volgende maand er voldoende middelen beschikbaar zijn om defensie weer op te bouwen duurt het nog 5 jaar voor het leger weer op krachten is. De Kamer kan niets forceren en ook niets bespoedigen zolang de komplete staf die de inkoop regelt niet is hersteld. Zonder inkopers kun je het gebrek aan alles niet herstellen. Er zijn op dit moment 6000 vacatures bij defensie. Generaals zijn er ruim voldoende. Wat ontbreekt zijn inkopers en technisch personeel. Kan mevrouw Bijlevelt dan helemaal niets doen? Nee ze kan vanwege de urgentie de Europese aanbestedingsregels voorlopig opschorten. Duurt te lang, gewoon inkopen bij de beste en voordeligste leverancier. Of die nu in Lutjebroek zit of in Londen. Wat er ontbreekt, wat er mis is werd al jaren lang gemeld door onze militairen. Doe er wat aan door het leger snel te voorzien van inkopers en technici. Stel de middelen ter beschikking en kijk over vijf jaar hoe het er mee staat.

Klaas Punt
Klaas Punt31 okt. 2018 - 13:02

Dit is het paard achter de wagen binden. De regering zorgt als goed bestuurder voor de afhandeling van zaken, de kamer is namens ons de opdrachtgever. Als degene die de zaken moet regelen niet voldoet, krijgt die ontslag en benoemen we een ander waarvan we verwachten dat die het beter gaat doen. Zou wat mij betreft wel Gl mogen zijn, als het maar een goeie is.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin31 okt. 2018 - 17:15

@ Tommy T. - goed verwoord. Ik denk ook regelmatig aan het decadente Rome. Kabinet, Eerste en Tweede Kamer tesamen zijn er beslist niet voor de gewone Nederlandse burgers. De realiteit van alledag interesseert de regenten geen zier. Ze verbunkeren zich voor vier jaar en dienen slechts de belangen van een kleine elite (eentje waaruit ze niet zelden zelf afkomstig zijn, en waarnaar ze na gedane zaken ook weer terug zullen keren). Het begripsvermogen van de gemiddelde kiezer in dit land is een raadselachtig iets. Die kiezer zou, na de nieuwe rampen die ons op grond van misdadig wanbeleid zeker nog zullen treffen, zomaar voor een ruk naar nog veel erger rechts zorg kunnen dragen. Dan zou de wereldwijde trend keurig gevolgd worden.

Hiltermann
Hiltermann1 nov. 2018 - 8:08

Deze regering besteed meer tijd aan dividendbelasting dan aan defensie. Rutte ambieert geen carrière in het leger. Dat is jammer voor al die mensen in actieve dienst, zij blijven verstoken van de meest essentiële zaken die nodig zijn voor het vervullen van hun taak. Was het leger nu maar een multinational geweest........... Jammer Klaas je overschat de functie van de TK in de huidige opzet. Er zitten 76 ja knikkers die alles steunen waar de regering mee komt. Voor pittige debatten moet je terug naar de jaren zeventig en tachtig. Toen stemden leden van de tweede kamer die tot de coalitiepartijen behoorden nog zonder last of ruggespraak. Dat was eens. Nu heeft het parlement vrijwel geen functie meer met die 76 ja knikkers. Zelfs ex minister Donner is tot dat inzicht gekomen. Dat wil wat zeggen. De minister is aan zet. Die moet nu met een masterplan komen en bij Wobke Hoekstra de geldla opentrekken. Of het gebeurt blijft een vraagteken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2018 - 14:24

Tommy T Gewoon maar meteen het hele kabinet onder curatele stellen! Dat lijkt me het beste.

Bert de Vries
Bert de Vries31 okt. 2018 - 11:43

Als er één partij is die geen ervaring met Defensie heeft, dan is dat GroenLinks. GroenLinks zou er het zwijgen toe moeten doen. De partij die het meeste recht van spreken heeft als het gaat over de organisatie die borg staat voor onze veiligheid, is de VVD. De VVD maakt in elke verkiezingscampagne een punt van haar inzet voor onze veiligheid en de linkse bedreiging daarvan. De VVD heeft dan ook 18 van de afgelopen 24 jaar de Minister van Defensie geleverd. Dat het zo goed gaat met Defensie, dat danken we dus aan de VVD.

4 Reacties
Hiltermann
Hiltermann31 okt. 2018 - 19:21

Eens wat GL betreft, die partij roept maar wat zonder enig benul te hebben van de problemen bij defensie. Die problemen zijn in de eerste plaats veroorzaakt door de politiek met instemming van de TK. Geen enkel lid van de TK begrijpt dat het jaren duurt voor je ontbrekende voorraden weer op peil hebt. Munitie inkopen gaat anders dan inkopen doen bij Albert Hein. Na de bevestiging van een order duurt het 2-3 jaar voor de munitie geleverd wordt. Fabrieken produceren alleen op bestelling. Er zijn nog wat wachtenden voor u. Ik laat de verplichte EU inkoopprocedure nog even buiten beschouwing. Die verlengt de levertijd met minimaal een jaar. Volgens GL kan de TK er voor zorgen dat het sneller gaat. Dat voorstel is een overtuigend bewijs van de incompetentie van GL.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2018 - 9:19

Hiltermann Het gaat niet enkel om munitie. Het gaat ook over de onderkomens van soldaten hier, die zo slecht zijn dat ze in hotels zijn ondergebracht momenteel. Hoe lang heeft de bouw het hier niet slecht gedaan. Hadden ze toen de juiste zorg besteed hadden we twee vliegen in een klap gehad. Geef het bedrijfsleven voldoende opdrachten i.p.v. keer /op keer verlaging van de vennootsschapsbelasting, kunnen ze werken voor het geld. Twee vliegen in een klap. Maar nee hoor...

Bert de Vries
Bert de Vries1 nov. 2018 - 11:22

Hilterman, ik zei dat van de afgelopen 24 jaar 18 jaar lang VVD-ers de minister van Defensie hebben geleverd. Het lijkt me onbetwistbaar dat die partij de eerstverantwoordelijke is voor de deplorabele staat waarin de krijgsmacht verkeert. En die instemming van de Tweede Kamer: het stoort me buitengewoon dat de media! het zo vaak over de Tweede Kamer hebben als het gaat over de meerderheid van de Tweede Kamer. Het lijkt een beetje op de nare houding van een man als Buma die zegt dat 'wij' van 'onze' fouten moeten leren als hij het heeft over dingen die met name het CDA fout heeft gedaan. Wij is dan een schuilplaats waar je aan de eigen verantwoordelijkheid kunt onttrekken. Hetzelfde geldt voor de Tweede Kamer versus de meerderheid van de Tweede Kamer. Daar komt bij dat Tweede Kamer ook nog eens vaak wordt gebruikt door politici die de oppositie wegzetten als 'zij die langs de kant staan te roepen' maar diezelfde oppositie achteloos impliceren als het gaat om eigen tekortkomingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2018 - 14:31

Bert de Vries Dat doen de media ook altijd; Die zeggen dan DE TK heeft voor of tegen gestemd. Meestal gaat het dan gewoon om de coalitiepartijen. Zo worden burgers ook 'bewust' onvoldoende geïnformeerd en weten ze vaak niet wat en hoe partijen stemmen. Dat is of een grove fout in het minst erge geval oftewel bewuste misleiding. Zeg het maar. In ieder geval is het misleiding en/of onvoldoende journalistieke kwaliteit.