Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Groeiende wachtlijsten voorschool; kind met achterstand de pineut

  •  
22-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Peuterspeelzaal_PeterBierens_300
Peuterspeelzalen onder druk door bezuinigingen kinderopvang ... Investeringen in voorschool dreigen verloren te gaan
Kinderen met een (taal)achterstand komen steeds vaker op een wachtlijst te staan voor een peuterspeelzaal. Dit terwijl het rijk juist wil dat deze kinderen hun achterstand wegwerken voordat ze naar de basisschool gaan. Oorzaak: de bezuinigingen op de kinderopvang veroorzaken een groeiende toestroom van kinderen naar de voorschool. De helft van de peuterspeelzalen geeft geen voorrang aan kinderen met een achterstand. Dat blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie MOgroep.
De MOgroep deed onderzoek onder ongeveer 80 peuterspeelzaalorganisaties die samen zo’n 22 duizend peuters opvangen. Daaruit blijkt dat 15 procent van de kinderen met een achterstand op de groeiende wachtlijsten blijft staan.
‘Vindplek’ voor achterstanden De overheid wil dat alle kinderen met een achterstand de voorschool doorlopen. Hier is de afgelopen jaren veel geld in gestoken. Gemeenten zijn verplicht om voor voldoende plekken te zorgen voor peuters met een taalachterstand. De Onderwijsinspectie moet erop toezien dat gemeenten zich aan die afspraak houden, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs op vragen van de NOS.
Marijke Vos, voorzitter MOgroep:
Peuterspeelzalen zijn dé vindplekken van kinderen met een taal- en gedragsachterstand en ouders met opvoedingsvraagstukken. Gemeenten moeten straks de wet Jeugdzorg gaan uitvoeren en juist deze kinderen en ouders zo vroeg mogelijk signaleren en laagdrempelig helpen. We pleiten al langer voor één voorziening die toegankelijk is voor alle kinderen.
De MOgroep raadt aan in kaart te brengen om hoeveel kinderen het gaat, wat de gevolgen zijn voor de basisscholen en hoeveel kinderen met achterstand er tussen wal en schip dreigen te vallen. De brancheorganisatie ziet het liefst één goede peutervoorziening, toegankelijk voor alle kinderen of de ouders werken of niet, bij voorkeur in kindcentra waarin ook andere voorzieningen worden gehuisvest.
Kinderen uit zicht De onderzochte organisaties melden ook dat een groeiende groep kinderen helemaal uit zicht verdwijnt. Er ontstaan andere vormen van opvang: leidsters /stagiaires die na ontslag  bij kinderopvang zelf een opvang beginnen; via gastouderbureau of vrijwillige peuterspeelzaalvorm (gerund door ouders / niet betaald). Dat maakt de opvang diffuus en kwaliteit is moeilijk te handhaven, aldus de MOgroep

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Zjenny
Zjenny22 apr. 2013 - 9:54

Nu nog thuis scholing vrij toegankelijk maken en toestaan en dan hebben we hopelijk over 20 jaar minder klonen die niet zelfstandig denken kunnen maar een heleboel creatieve jonge mensen die hun eigen plan trekken.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 9:54

ik heb een volledig tegengestelde ervaring. na 1 januari is de peuterspeelzaal van mijn zoon in een razend tempo "zwart" geworden. van naar schatting een kwart allochtonen naar 80 procent. Mensen met een achterstand krijgen wel degelijk voorrang en betalen 25 cent per uur opvang, waarbij ik voor voor een uur 7,50 mag neerleggen. ik vraag me wel af van wie die kinderen nederlands moeten leren, als alle kinderen zonder achterstand op een dergelijke wijze worden weggepest.

1 Reactie
BasVV
BasVV22 apr. 2013 - 9:54

Dat is discriminatie. Meldt u aan. En verder. Dit is toch precies wat ze wilden. Kinderen hijssen zich niet op aan een juf. Maar aan andere kinderen. Wilt u uw kinderen daarin gooien. Met wat ouders in een leuke woonkamer en tuin is dit probleem snel opgelost.

Mitosis
Mitosis22 apr. 2013 - 9:54

aub zo spoedig mogelijk thuisscholing toestaan idd. hoe een kind met een achterstand aan de basisschool kan beginnen gaat mij boven de pet. interactie met je kind is schijnbaar niet nodig ?

1 Reactie
Zjenny
Zjenny22 apr. 2013 - 9:54

Ik vind het prima dat preschool niet goed loopt. Thuis scholing maakt zoveel meer mogelijk. Ik hou niet van klonen.