Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grieks referendum van de baan

  •  
02-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
papandreou_300.jpg
UPDATE Regering wil met oppositie overgangsregering vormen tot verkiezingen ... Positie premier Papandreou hing aan zijden draad, maar aan opstappen denkt hij niet
UPDATE Het Griekse referendum over het Europese plan van aanpak voor de schuldencrisis in het land is van de baan. Dat meldt NRC Handelsblad donderdagmiddag. Volgens de Volkskrant wil de Griekse regering samen met de oppositie een overgangsregering vormen tot er vervroegde verkiezingen komen. Dat liet de regering donderdag weten in een verklaring.
Update 15.45
De Griekse regering gaat hiermee in op het aanbod van oppositieleider Antonis Samaras, aldus de Volkskrant. Samaras heeft zijn weerstand tegen een regering van nationale eenheid opgegeven.
Het referendum is niet meer nodig als de beide partijen tot een overeenkomst komen over de maatregelen die Griekenland uit de diepe crisis moeten helpen, zei een medewerker van het bureau van de premier.
Premier George Papandreou heeft ook met het plan ingestemd, aldus de Griekse publieke zender NET. Volgens NRC laat hij in een verklaring weten dat “het referendum nooit een doel op zich was”, dat “het Griekse lidmaatschap van de EU niet ter discussie staat” en dat “verkiezingen op dit moment een groot risico op faillissement met zich mee zouden brengen.”
Het lot van de premier hangt aan een zijden draad sinds hij opperde een referendum onder de Grieken te houden over het Europese plan van aanpak voor de schuldencrisis in het land.
In de loop van de donderdag ontstonden geruchten over een mogelijk aftreden van de premier. Papandreou heeft echter laten weten niet aan opstappen te denken. Ook al werd hij daartoe zowel door zijn eigen partij, als zijn eigen kabinet, als door de oppositie opgeroepen.
Update 10.30
De positie van de Griekse premier is onder zware druk komen te staan sinds hij het referendum voorstelde. NRC Handelsblad schrijft dat verschillende ministers in zijn kabinet en leden van zijn partij PASOK zich tegen de volksraadpleging hebben uitgesproken. Ze roepen op hun beurt op tot vervroegde verkiezingen en de vorming van een eenheidsregering. Persbureau Reuters meldt dat Papandreou de regering bijeen heeft geroepen voor een crisisberaad.
Eerder
Griekenland zal op 4 of 5 december een volksraadpleging houden over het hulppakket aan het in een financiële crisis verkerende land. Premier Papandreou wil zo steun verwerven voor draconische bezuinigingsmaatregelen die gekoppeld zijn aan de internationale krediethulp.
De datum van het referendum werd woensdagavond laat bekend gemaakt door de Franse president Sarkozy en de Luxemburgse premier Juncker. Zij zijn met andere Europese leiders, waaronder Papandreou, aanwezig op een topontmoeting in Cannes. Nederland was voor deze mini-top niet uitgenodigd.
Trouw  schrijft:
Volgens Sarkozy wordt de volgende tranche van de noodhulp voor Griekenland niet uitbetaald totdat het referendum heeft plaatsgevonden. Ook zei hij wederom dat de Grieken zullen moeten kiezen of zij in de euro willen blijven. Een Griekse regeringswoordvoerder zei vanavond nog dat het referendum daar juist niet over zal gaan, maar dat ziet de Franse president dus duidelijk anders.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.