Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Greenpeace vindt nieuw bewijs voor Trafigura giflozing

  •  
30-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Trafigura_01.jpg
Twee valse rekeningen moeten verhullen dat het afval voor een spotprijs werd gedumpt
Milieuorganisatie Greenpeace voert nieuw bewijs aan om grondstoffenhandelaar Trafigura beheer BV gerechterlijk te vervolgen voor de illegale dumping van gif in Ivoorkust. Van een advocaat van een Ivoriaanse bedrijf heeft Greenpeace twee valse rekeningen gekregen die Trafigura onder dwang liet opmaken. De papieren moet verhullen dat het afval voor een spotprijs werd gedumpt.
In de eerste handgeschreven nota die in handen is van Greenpeace staat dat Trafigura duizend dollar per ton betaalde voor het meest schadelijke deel van het afval. In een andere verklaring is echter te lezen dat slechts 35 dollar is betaald.
Het bewijs komt van het Ivoriaanse bedrijfje Tommy, waarvan de directeur inmiddels is veroordeeld, schrijft de Volkskrant. Greenpeace wil de stukken als bewijs invoeren om het Openbaar Ministerie de dwingen Trafigura te vervolgen. Justitie deed dat voor kort alleen voor zaken die in Nederland zijn gepleegd. Greenpeace verwacht op zijn vroegst in januari een besluit van het hof.
Lees meer op Joop over de Trafigura-zaak:

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

wonnewolters
wonnewolters30 nov. 2010 - 15:22

Het blijft een schandelijke vertoning. Wat zijn we toch gezegend met onze 'welvaart'. €35,- voor het lozen van een ton gif...