Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Greenpeace-activisten bezetten Franse kerncentrale

  •  
15-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tricastin.jpg
Activisten tonen aan dat de beveiliging van kerncentrale Tricastin aan alle kanten rammelt 
Zo’n dertig Greenpeace-activisten zijn een kerncentrale in het zuiden van Frankrijk binnengedrongen. De activisten bezetten de centrale om aan te tonen dat de nucleaire installaties niet goed beveiligd zijn. Dit in tegenstelling tot wat de Franse overheid, die onlangs nog stelde dat de installaties wel goed beveiligd zijn, meent. De autoriteiten menen dat ook nu de veiligheid niet in het geding is gekomen.
Greenpeace wil met de actie hun oproep tot sluiting van de kerncentrale Tricastin kracht bij zetten. Tricastin is een van de gevaarlijkste kerncentrales in Frankrijk. In 2008 lekte nog zo’n 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof. De centrale werd direct gesloten, maar korte tijd later raakten zo’n honderd mensen besmet met licht radioactief, tijdens onderhoudswerkzaamheden. Op het terrein heeft Greenpeace nu spandoeken opgehangen met lichtprojecties met leuzen als “Klaar om de prijs te betalen?” en “Hollande, president van de catastrofe”.
In Frankrijk wordt deze week gedebatteerd over kernenergie. De Franse president François Hollande beloofde tijdens de verkiezingen het aandeel van kernenergie terug te dringen. Greenpeace hoopt hem ertoe te kunnen dwingen zich aan zijn belofte te houden.
Frankrijk telt 58 kerncentrales. Ze leveren driekwart van alle stroom op.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra15 jul. 2013 - 8:26

Klein voorbeeldje van wat de schatting is voor het ontmantelen van een kernreactor: "The world's oldest running nuclear power station was shut down today after 44 years in use - but will take another 90 years to clean up. Staff at Oldbury Nuclear Power Station near Thornbury, South Gloucester switched off the site's only remaining reactor - which first generated electricity in 1967. As well as the time factor, it will also cost £954million for the 175 acre site to be completely cleared, with the final stage anticipated to take place between 2092 and 2101. Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2108218/Oldbury-Nuclear-Power-Station-closes-90-years-954m-clear-completely.html#ixzz2Z7bmOVr6 ."

Tom Meijer
Tom Meijer15 jul. 2013 - 8:26

"er is niemand maar dan ook niemand overleden door die kernramp in Fukushima " En u bent zo naief te veronderstellen dat dat nu al in te schatten is?

Rootman
Rootman15 jul. 2013 - 8:26

Sommige bevolkingen zijn vreemd genoeg pro- nucleair. In de 50s en 60s was iedereen dit wel. De Fransen lijken er weinig bezwaar tegen te hebben, en in Iran en Israel lijken ze het ook prachtig te vinden. Kernernergie zou te goedkoop worden om zelfs nog meters te plaatsen. In de meeste landen weten we dat kenernergie nu ca. E7000/KWh kost, nog afgezien van de ontmantelingskosten en opslag kernafval. Die kosten gaan alleen maar hoger worden, met alle extra beveiligingen tegen terroristen etc.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jul. 2013 - 8:26

Goede zaak dat GP wil voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen als in Japan

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman15 jul. 2013 - 8:26

Dat ze nog geen muur van zandzakken bouwen om de aanstormende tsunami buiten te houden...