Greenpeace-actie tegen westerse overbevissing
• 04-04-2011
• leestijd 2 minuten
[Video] Drie West-Afrikaanse vissers vertellen over de gevolgen
Al dertig jaar lang vissen Europese landen de zee voor de kust van West-Afrika leeg. Eén op de vijf vissen is afkomstig uit illegale Europese visserij. Daarmee verliezen lokale overheden naar schatting een miljard dollar aan inkomsten. Europese controle op illegale visserij is er nauwelijks tot niet.
In 2009 nam de Europese Commissie een greenpaper aan waarin hervormingen van het Europese Visserijbeleid worden aangekondigd. In verschillende Europese rapporten wordt de noodklok geluid. Over het Europese visserijbeleid wordt gezegd dat het “verantwoordelijk is voor een ongekende periode van neergang in de Europese visindustrie. Die houdt zich niet aan de basisprincipes van duurzame ontwikkeling’. De vis wordt dus te duur betaald.
Het belangrijkste probleem volgens Femke Nagel van Greenpeace is dat er een overcapaciteit is in de visserij. “Dat lost de markt niet zelf op. Overheden moeten dat dus afdwingen. Op papier lijken ze daartoe bereid en gebruiken ze woorden als duurzaam en ecologisch alsof ze door Greenpeace zijn opgeleid, in de praktijk blijkt het toch anders. Zo staat Europa gewoon sleepnetten toe, sterker nog, die noemt ze duurzaam. En dat is onzin want die sleepnetten vissen alles op wat er rondzwemt en zo maken ze de zeebodem kapot. Er moet wat gedaan worden voordat het te laat is.”
Door de westerse overbevissing vangen lokale vissers steeds minder vis. Ook moeten ze met hun kleine scheepjes steeds verder de zee op om nog iets te vangen. De tegemoetkomingen die de EU aan de betrokken landen betalen zijn minimaal. Het gaat om ongeveer 85 miljoen euro per jaar, maar de lokale bevolking merkt daar weinig van – het geld verdwijnt in de zakken van de lokale overheden.
Volgens Greenpeace wordt het tijd dat Europa het woord bij de daad voegt. Voor het einde van het jaar wordt het nieuwe Europese visserijbeleid vastgesteld. Greenpeace vindt dat Nederland het voortouw moet nemen in de Europese discussie over het visserijbeleid.