Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

GGZ experimenteert illegaal met psychiatrische patiënten

  •  
15-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
zembla300_06.jpg
Zembla onthult hoe psychiatrische patiënten zijn gebruikt om medicijnen te testen, terwijl dat volgens de regels niet mocht.
In een GGZ-instelling in Heiloo zijn ernstig psychiatrische patiënten betrokken in een onderzoek met medicijnen, zonder dat hun vertegenwoordigers dat wisten en tegen de regels in. Dat meldt het Vara-programma Zembla woensdag. Het gaat om patiënten die volgens hun familie wilsonbekwaam zijn.
Strafbaar Zembla laat aan Joop weten dat de kliniek pas na het afronden van het onderzoek het protocol heeft aangepast in het EU-register voor medisch wetenschappelijke experimenten. Daarin moeten alle farmaceutische onderzoeken met menselijke proefpersonen worden aangemeld. Zo’n aanpassing moet door de METC worden goedgekeurd voordat het onderzoek begint. In het geval van GGZ-Heiloo is deze procedure dus in het geheel overgeslagen. Ongeoorloofde aanpassing van het protocol is strafbaar.
Hoogleraar gezondheidsrecht Frans van Wijmen zegt in de uitzending van Zembla:
Dan handel je in strijd met de wet, dat kan een misdrijf zijn waarvoor je vervolgd kunt worden.
Aanleiding Een GGZ-verpleegkundige trad op als klokkenluider en schreef een brief aan de Raad van Bestuur van GGZ-Noord-Holland Noord. In plaats van gehoord te worden, werd ze ontslagen en kreeg ze een spreekverbod zodat ze de misstanden niet naar buiten kon brengen. Zembla wist de hand te leggen op de klokkenluidersmelding en op andere interne stukken van de kliniek.
Zowel de klokkenluider als een aantal andere werknemers vinden dat 22 bewoners van de instelling nooit gebruikt hadden mogen worden als proefpersoon, omdat  ze niet ambulant waren. Bovendien zijn volgens verpleegkundigen en familieleden wilsonbekwame proefpersonen gebruikt. Ook dat is een ernstige schending van het protocol. Zonder toestemming van vertegenwoordigers mogen wilsonbekwame patiënten sowieso niet gebruikt worden in een experiment. Gebeurt dat toch, dan is dat een misdrijf.
Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os:
Het is altijd een grijs gebied die (bepaling van, red.) wilsbekwaamheid, en daar kom je niet alleen met de patiënt uit. Dat grijze gebied beheers je door familie en verpleegkundigen erbij te betrekken. Zo staat het ook in het stappenplan van de KNMG.
Volgens dat stappenplan moeten artsen verpleegkundigen en familieleden raadplegen bij de bepaling van de wilsbekwaamheid. Hoogleraar gezondheidsrecht Van Wijmen zat in de leiding van een commissie die voor artsenorganisatie KNMG het stappenplan opstelde. Volgens hem zijn familieleden en verpleegkundigen heel goed in staat om te beoordelen of een patiënt ja of nee kan zeggen en moeten psychiaters dat meewegen. In Heiloo is aan familieleden en verpleegkundigen echter nooit iets gevraagd.
Het onderzoek blijkt  persoonlijk belangrijk te zijn geweest voor de psychiater die op het onderzoek wilde promoveren. Haar promotor is prof. L. de Haan van het AMC. Hij zegt in Zembla dat er een vergissing is gemaakt met de ambulante proefpersonen, maar dat er geen twijfels waren bij de wilsbekwaamheid van patiënten.
Zowel het bestuur van GGZ-Noord-Holland Noord als de betreffende psychiater weigert met Zembla te praten. Zembla schrijft woensdag op zijn website:
“Uit angst voor represailles wilden de verpleegkundigen niet met naam en toenaam in de uitzending van ZEMBLA genoemd worden. Hen is door de kliniek te verstaan gegeven, dat ze zouden worden ontslagen als zij met ZEMBLA zouden spreken.”

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

JodeJo
JodeJo15 apr. 2015 - 20:36

Met deze neoliberale participatie zorg zijn we beter af! Stem VVD!

JanB2
JanB215 apr. 2015 - 20:36

Aangifte doen bij justitie. Als één en ander inderdaad heeft plaatsgevonden overgaan tot vervolging van betrokkenen en een dikke ontslagronde onder de verantwoordelijke leiding.

Feu3rbach
Feu3rbach15 apr. 2015 - 20:36

''De wilsonbekwame cliënten kwamen dus tegen hun wil en wetenschap in een farmaceutisch onderzoek terecht.'' Ik moest toch wel even grinniken toen ik dit las... Verder is het natuurlijk evident dat zulke grove schendingen van het protocol moeten worden bestraft. Alhoewel ik de keus van de van de betreffende psychiater ook niet geheel ongegrond vind, heeft hij niet het recht zich aan de regels te onttrekken.

JonasTH
JonasTH15 apr. 2015 - 20:36

Het wordt tijd, dat we onze 'verwarde mensen" beter gaan beschermen tegen gevaarlijke gekken.

vriest
vriest15 apr. 2015 - 20:36

Dit is schandelijk ,maar zal zeker vaker voor komen gezien de verbanden tussen de farmaceutische bedrijven en dokters en medische zorg .De vraag die wij ons moeten stellen is in hoe ver speelt geld een rol in deze zaak en vele andere soort gelijke gevallen .Het mag toch niet zo zijn dat de zorg ons gebruikt als proefkonijn voor eigen gewin .En dan in dit geval dan wilsonbekwame mensen ,wat helemaal een schandelijke ontwikkeling is .