Hoge Raad: Nederlandse Staat aansprakelijk voor dood mannen uit Srebrenica ... Beroep tegen uitspraak niet mogelijk ... Nederland zal handelen naar uitspraak Hoge Raad
De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de dood van drie mannen uit de moslimenclave Srebrenica in 1995. De Hoge Raad heeft een uitspraak van het gerechtshof uit mei hierover bevestigd, zo meldt de NOS.
Update 22.00 uur: Het is tijd dat Nederland excuses aanbiedt aan de nabestaanden van drie moslimmannen die bij de val van Srebrenica in 1995 zijn vermoord door het Bosnisch-Servische leger, dat heeft oud-voorzitter Bert Bakker (D66) van de parlementaire enquêtecommissie die de val van de enclave onderzocht gezegd in Nieuwsuur.
Update 19.00 uur: De Nederlandse regering zal handelen naar de uitspraak van de Hoge Raad, dat zei premier Rutte vandaag na afloop van de ministerraad.
Eerder: De Bosnische tolk Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van elektricien Rizo Mustafic procederen sinds 2002 tegen de Staat. De elektricien en twee familieleden van de tolk werden door militairen van Dutchbat van hun compound gestuurd. Bij de val van de enclave werden zij samen met zo’n achtduizend andere moslimmannen vermoord. Dutchbat was verantwoordelijk voor de verdediging van de enclave, maar kon nauwelijks iets uitrichten.
Nu de Staat aansprakelijk is gesteld voor de dood van de drie mannen hebben de nabestaanden ook recht op een schadevergoeding. De Nederlandse Staat vindt dat de Verenigde Naties verantwoordelijk zijn, omdat zij leiding gaven aan Dutchbat. Daarom ging de Staat ook in cassatie tegen de eerdere uitspraak. Het ministerie van Defensie laat weten dat het de nieuwe uitspraak zorgvuldig bestudeert, aldus de NOS. Beroep is nu niet meer mogelijk.
Nieuwssite NU.nl schrijft dat de nabestaanden elkaar na de uitspraak in de armen vielen. ”Het recht heeft gezegevierd”, zei advocaat Liesbeth Zegveld. ”We hebben hier elf jaar voor gevochten. De Hoge Raad was duidelijk: degene die beslist is verantwoordelijk.”
Voorzitster Hatidza Mehmedovic van de vereniging Moeders uit Srebrenica en Podrinje:
”Het is goed dat Nederland nu zijn verantwoordelijkheid toegeeft, al krijgen de families daarmee hun geliefden niet terug