Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Gemeenten koersen af op 4,8 miljard tekort

  •  
09-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thuiszorg300.jpg
Tekort nog groter bij gemeenten met veel ouderen en minder redzame bewoners
Uit een doorrekening van de landelijke beleidsplannen zou blijken dat de Nederlandse gemeenten uitkomen op een financieel tekort van 4,8 miljard euro, wanneer het beleid ongewijzigd zou blijven. De plannen werden doorgerekend door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.
De reden voor het tekort is dat de gemeentekosten sterker stijgen dan hun inkomsten. Er zal volgens de onderzoekers gemiddeld 248 euro per burger moeten worden bezuinigd om het tekort af te wenden. Bij gemeenten met minder zelfredzame burgers en ouderen zal dat tekort flink hoger uitvallen.
De Volkskrant schrijft:
De gemeentelijke uitgaven zullen volgens de onderzoekers tot 2018 met 14 procent stijgen, door prijsstijgingen en een stijging van het aantal ouderen. De inkomsten van de gemeenten nemen in die periode toe met slechts 9 procent, onder meer omdat het Rijk de gemeenten minder geld geeft voor het uitvoeren van de nieuwe zorgtaken. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Inkomsten en uitgaven In totaal gaven de gemeenten in 2014 53 miljard euro uit, wat een kwart van de totale uitgaven door de overheid betekent. Omdat de gemeenten nu ook belast zijn met nieuwe taken op het gebied van zorg, jeugd en werk komt daar nog eens 8 miljard euro bovenop. Er komt via de gemeentelijke belastingen 8,7 miljard binnen.
Risicogemeenten De gemeenten die het grootste risico lopen met een tekort te eindigen liggen in Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Holland. Ook gemeenten met minder dan 150.000 inwoners. Extra risicogroep zijn de kleine gemeenten die een centrale rol spelen voor omliggende gemeenten, zoals bij het opvangen van daklozen.
Maarten Allers, directeur Coelo en hoogleraar economie van decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen:
De gemeenten gaan in gesprek met hun burgers om te kijken welke hulp ze echt nodig hebben. Daardoor kunnen ze hun taken beter en goedkoper uitvoeren. Gemeenten met een zwakke sociale positie ontvangen bovendien al meer geld van het Rijk dan de welvarendere gemeenten.
Cc-foto: SP

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

RadiusLuns
RadiusLuns9 jan. 2015 - 14:00

Ja dat er een tekort is als je al die stokpaardjes van politici wil uitvoeren lijkt me niet onlogisch. Maar al die beleidsplannen zijn niet getoetst op haalbaarheid en een betrouwbare financiële toetsing ontbreekt vrijwel altijd. De gemeenten moeten net als de burger de tering naar de nering zetten en niet meer geld uitgeven dan er is. En dan zegt zo'n Jorritsme, nu voorzitter van de VNG, maar in het verleden verantwoordelijk minister van bijvoorbeeld het enorm tekort op de Betuwelijn, dat gemeenten meer lokale belasting moeten gaan innen. Kunnen ze nog meer gaan verspillen aan onzinnige projecten en een enorme bureaucratie. Nu is ze burgemeester van Almere waar ook honderden miljoenen tekort zijn door een verkeerd grondbeleid. En straks wil ze nog even haar zakken bijvullen in de Senaat. Onbegrijpelijk dat dit soort lieden als Jorritsma, die ook bij de Bouwenquete betrapt is op het aannemen van snoepreisjes naar Inzell e.d., altijd weer op posities komen, waar ze de burger nog meer kunnen bedotten.

basOoms
basOoms9 jan. 2015 - 14:00

Mooi. Dan kan de regering zeggen dat zij bezuinigd hebben en dat eventuele extra lasten door gemeenten niet hun schuld zijn. We hebben echt nog nooit zo'n afbraak regering gehad als deze.

richarrd
richarrd9 jan. 2015 - 14:00

Het begint steeds meer op een echte wanorde en chaos te lijken in Nederland. Het is ook allemaal heel risicovol en dit zou zo maar het begin van het einde van Nederland kunnen betekenen, bijvoorbeeld wanneer de eerste provincies en steden failliet gaan, dan volgt de rest ook wel.

Rzuid70
Rzuid709 jan. 2015 - 14:00

Dat wordt weer de portemonnee trekken. Maar uiteraard wordt dat pas toegegeven nadat uw stem binnen geharkt is.

pietdeg2
pietdeg29 jan. 2015 - 14:00

"Uit een doorrekening van de landelijke beleidsplannen zou blijken dat de Nederlandse gemeenten uitkomen op een financieel tekort van 4,8 miljard euro, wanneer het beleid ongewijzigd zou blijven." Bij ongewijzigd beleid... Maar was de bedoeling achter het overhevelen van die taken nou niet dat het beleid gewijzigd zou worden? Je kunt werkelijk bij iedere bezuiniging wel zeggen dat er bij ongewijzigd beleid een financieel tekort ontstaat.

insignia
insignia9 jan. 2015 - 14:00

@deGeus za 03.56. : "gemeenten doen het zeer goed door grond vroeg aan te kopen." Er zijn ettelijke voorbeelden dat dit onjuist is. In de gemeente waar ik woon zijn in vroeger tijden ook grote aankopen gedaan. Resultaat: wij zijn nu een bos rijker, fijn voor de hondenbezitters en een zeer grote golfbaan, fijn voor de upperten. Maar toen er huizen gebouwd moesten worden kwamen die wel ergens anders te staan en toen er weer een nieuw industrieterrein moest komen werd daar toch echt weer landbouwgrond voor gekocht. Een trieste zaak.

minten
minten9 jan. 2015 - 14:00

dat er in de politiek,de cijfers, altijd ongunstiger uitlopen is geen nieuws,en ook al modderen vele onkundig maar wat aan,hun partij genoten houden wel de hand boven hun hoofd,lees de reactie van Radius Luns,en al die onkundigheid op een hoop zal een ramp worden,voor hen die hulp nodig hebben,wordt het christelijke naaste liefde,of gewoon sociaal,of gewoon liberaal pikke wat je pikke kan,en dat bezuinigen noemen,maar het worden mooie tijden voor de plaatselijke rotary ,en crea,clubs om voor de behoeftigen eens wat extra's te mogen doen,want zo goedkoop is het al lang geleden,om een behoeftig mens blij te maken

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten9 jan. 2015 - 14:00

Eh, de gemeenten krijgen toch geld van den Haag voor de ouderen en de gehandicapte kinderen?

Blitskikker
Blitskikker9 jan. 2015 - 14:00

"In totaal gaven de gemeenten in 2014 53 miljard euro uit..." 53 miljard?!?!? Dat is dus meer dan 3.000 euro per Nederlander. Een dikke 12.000 euro voor ieder gezin met twee kinderen. Jagen alleen de gemeentes al er doorheen. Omdat zij het beter kunnen besteden dan wij zelf. Ongelooflijk.

2 Reacties
lembeck
lembeck9 jan. 2015 - 14:00

Dat is het 'm juist. Ze kunnen het helemaal niet beter besteden. Mijn gemeente heeft door stommiteiten en grondspeculatie enige tientallen miljoenen verspeeld, kwam daardoor onder curatele van de provincie en blijkt nu, met het nieuwe College van B&W en een nieuwe Raad, nog eens 50 miljoen kwijtgeraakt te zijn door dat voortdurende gokken met grondaankopen en grote projecten. Alleen al de riool en reinigingsbelasting voor een alleenstaande zit hier tegen de 600 euro per jaar aan. Het erover geweest als de rioolbelasting niet licht was verlaagd. De OZB gaat ook omhoog, maar dan wel zo: de reeds bestaande villa's worden ontzien. De starterswoningen worden zwaarder belast.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20149 jan. 2015 - 14:00

Ik vindt een goed onderhouden schoon veilig en gezellige straat met goede elektriciteit-, gas-, en waterhuishouding, in een gemeente met een deugdelijk wegen- en spoornet, wel een vorm van belasting waard. (De persoonlijke bijdrage, inzet of prijsbepaling een apart verhaal.) Als blijkt dat er gesjoemeld en gestolen werd/wordt dienen de dieven voor een rechter te verschijnen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2015 - 14:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck9 jan. 2015 - 14:00

Me dunkt dat gemeenten al heel goed weten hoe ze belastingen moeten innen en veel belasting ook. Nog meer? Dan krijg je grote problemen met dakloosheid en de erbij behorende ellende.

vriest
vriest9 jan. 2015 - 14:00

Met deze boodschap worden wij langzaam gemasseerd in de richting van hogere gemeentelijke lasten .U denkt toch niet dat de gemeenten hetgeen zij tekort komen niet linksom of rechtsom gaan verhalen op de burger .En dat is wat men in DEN HAAG op aanstuurt ,zowel de staat spijzen als hetgeen de gemeenten te kort komen bij spijkeren . Deze regering heeft zowel de gemeenten als de burger bij zijn kloten ,door gewoon minder of geen geld meer naar gemeenten en die mogen het uitzoeken .Wat er op uitdraait dat wij niet alleen belastingen die normaal richting het rijk gingen nu naar gemeenten plus een beetje meer .

1 Reactie
bEngel2
bEngel29 jan. 2015 - 14:00

[...Met deze boodschap worden wij langzaam gemasseerd in de richting van hogere gemeentelijke lasten...] Precies! Ze dumpen centrale financiële en sociale verantwoordelijkheid over de muur naar lokale bestuurslagen met daarbij een korting van ca 30% op de huidige uitgaven. 3x raden wat daarvan o.a. de financiële consequenties zijn. Daarbij verdelen ze ook het probleem over 100den gemeenten. ...een verdeel en heers strategie. Ik moet bekennen.. Het is satanisch geniaal