Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Geld voor ouderenzorg niet naar verplegers

  •  
19-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-bejaarden_300.jpg
Geld was bedoeld voor meer handen aan het bed ... gaat naar consultants, managementcursussen en softwareprogrammatuur
De 370 miljoen euro die is uitgetrokken voor meer personeel in de ouderenzorg, wordt aan heel andere zaken besteed, zoals extra leidinggevenden, managementcursussen en software.
Sommige van de instellingen geven aan dat ze bewust terughoudend zijn met het aannemen van extra personeel, omdat ze vrezen dat de politiek het extra geld weer intrekt. In een aantal gevallen is het geld besteed aan onder meer consultants, managementcursussen en softwareprogrammatuur.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Meta Foor
Meta Foor19 jan. 2013 - 8:28

dit geld is hetzelfde geld dat wordt gebruikt voor subsidies en ontwikkelingssamenwerking: een goed gevoel bij de gever en we hebben weer voldaan aan onze morele schaamlap

peterh2
peterh219 jan. 2013 - 8:28

Je verwacht het echt niet... Zucht.

Sternenstaub
Sternenstaub19 jan. 2013 - 8:28

Het cynisme, de arrogantie, de onverschilligheid, de hypocrisie van de lieden in posities van macht, is ten hemel schreiend. Crimineel en demonisch. En de overheid stimuleert en faciliteert nota bene deze kwaadaardige woekeringen van de allerlaagste instincten, i.p.v. de zaken goed te regelen of ten minste op tijd in te grijpen. Criminele incompetentie. Moreel corrupt. Moreel failliet. En de crisis-opportunisten maar zakken vullen en naar beneden trappen, liefst naar wie al half of helemaal ligt. Dat kan zo niet eeuwig doorgaan natuurlijk. Nog niet eens een paar jaar eigenlijk.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 jan. 2013 - 8:28

Hier gaat iets niet goed! Zoek het uit, met een uitbreiding op het aantal consultants en management mannen en vrouwen is daar makkelijk achter te komen. Is er dan werkelijk geen enkel fatsoen meer @#$%^&*()(*&^%$#@ ? Er zal hoogstwaarschijnlijk wel weer een commissie op komen die het allemaal haarfijn gaat uitzoeken, en een rapportje maken. Weer genoeg werk voor de zoveelste overbetaalde en overgewaardeerde flut commissie.

DBC123
DBC12319 jan. 2013 - 8:28

Niet verrassend. Ruime meerderheid van de mensen die hun brood in de zorg verdienen ziet geen patiënt en het aantal banen dat het begrip "transparantie in de zorg" alleen al heeft opgeleverd...

lembeck
lembeck19 jan. 2013 - 8:28

Blijft de vraag: waar en wanneer is het zo ontzettend mis gegaan met het denken van al die mensen dat ze zich dit kunnen en mogen veroorloven? Toen ik nog kon werken mocht ik best een flesje tippex meenemen, zei mijn chef. Ik heb het nooit gedaan. Dat was voor mij al stelen van mijn werkgever. Later, als uitzendkracht kreeg ik zo twee pakken papier van de kopieermachine mee. Ik heb ze laten liggen. Begrijp tot op de dag van vandaag niet, hoe iemand zomaar iets kan meenemen, als het niet bestemd is voor het werk. Ik kan dus ook niet begrijpen dat zoveel mensen met Eurotekens in hun ogen, zomaar hun gang kunnen gaan met andermans geld. Waarschijnlijk ben ik op dat punt naïef, maar voor mij is het glashelder: diefstal is diefstal. Of dat nu door een jochie in een supermarkt gedaan wordt, als hij een reep jat, of door een minister die het vertikt door te geven hoe hij/zij aan al die extra onkostenvergoedingen is gekomen. En alles en iedereen er tussenin.

adriek
adriek19 jan. 2013 - 8:28

Eerder deze week schreef ik al over managers die alleen geinteresseerd zijn in powerpoint presentaties en staafdiagrammen en zich op geen enkele manier interesseren voor hun klanten en personeel. Interimmanagers, jagend op bonussen en gouden handdrukken die net zo goed (of net zo slecht!) de politie, een scholengemeenschap, woningbouwcorporatie of ziekenhuis (denken te) kunnen reorganiseren. Met op papier fantastische resultaten, een immer groeiende overhead, en een slagveld op de werkvloer tot gevolg. Het gaat om de klant heren (en soms dames) managers, dat moet de boodschap zijn. De organisatie is er ten dienste van de klant, en niet ten dienste van de cijfertjes, efficiency en (vooral) de bonussen voor het management. Een goede tip: geef alle personeel in de organisatie een bonus die gelijkwaardig is aan de bonus die de top incasseert. Dus krijgt de top een jaarsalaris extra, dan de rest ook. Klinkt dat raar? Precies! Dat is het ook. Een extra jaarsalaris is ook raar.

vriest
vriest19 jan. 2013 - 8:28

Waarom staan de meeste mensen hier nog van te kijken .Dit woekert al jaren en word steeds erger ,en er word door de genen die daarover gaan niets maar dan ook niets aangedaan .We kunnen ons alleen de vraag gaan stellen waarom niet ,nou u en ik weten het antwoord ,zij zeker ook ,maar ja marktwerking toch .

insignia
insignia19 jan. 2013 - 8:28

Je kunt niet de hele zorg op 1 hoop gooien. Van de lokale verzorgingsinstelling alhier weet ik zeker dat de directeur alle bewoners van zijn 2 of 3 tehuizen kent. De stemming onder het personeel is goed, de verzorging ook. Het is dan ook geen instelling met duizenden bewoners en personeelsleden. Een paar honderd verzorgenden. En daar wringt in mijn beleving de schoen. Ip veel plaatsen zit de verantwoordelijke directeur zo ver van de "clienten" verwijderd dat het een administratieve baan geworden is in plaats van in de eerste plaats een verzorrgende baan. Ik blijf erbij, "downsizen" in goed Nederlands is de enige oplossing, met rapportering aan een gekozen lichaam dus de gemeenteraad. Dan bestaat de kans de we beter grip op de zorg zullen krijgen.

bruces
bruces19 jan. 2013 - 8:28

Ik vergelijk de plaatsen met ca. 40.000 – 90.000 en 240.000 inwoners weleens met elkaar. In twee daarvan heb ik zelf gewoond en in alle drie heb ik familie en vrienden wonen. Omdat deze ook bij ons over de vloer komen, ontstaat er een wederzijds vergelijk. Je praat met elkaar over de alle daagse dingen, als zorg, scholen – studie, wonen, ziekenhuizen, bejaardencentra, etc.. Wat opvalt is naar mate een plaats groter wordt er een andere moraal en mentaliteit gaat ontstaan. Alles komt op een grotere afstand te staan en de onverschilligheid neemt daardoor toe. Dat vind je terug in o.a. de zorg, scholen, wonen, ziekenhuizen, bejaardencentra, etc.. Ik woon nu in de groep 40.000 en herken heel veel zaken niet die in de media structureel voorkomen. Uiteraard wel van vroeger. Bij 40.000 gebeuren ook wel soms minder vrolijke zaken, maar dat zijn meer incidenten en niet echt structureel.

tomaatnet
tomaatnet19 jan. 2013 - 8:28

En dan maar dagelijks roeptoeteren dat de ZORG te duur is/wordt. De ZORG om de belanghebbenden (patiënten/ouderen) of juist de zorg voor de mangers, die zorgen wel goed voor zichzelf. De verzorgenden en belanghebbenden hebben het nakijken.

TheoJ2
TheoJ219 jan. 2013 - 8:28

Heeft Agema zich destijds gedurende de formatie van het gedoogkabinet ingespannen om veel geld vrij te maken, blijkt het te zijn blijven hangen in de managementlagen. Aan wie is dat nu te verwijten?

trujac
trujac19 jan. 2013 - 8:28

Dit is het gevolg van het overheidsbeleid. Niemand mag meer verdienen dan de Balkenende norm. Dus nog snel even managerssalarissen opkrikken tot die norm. Managers zijn wel lui maar niet gek.

meijerlahn
meijerlahn19 jan. 2013 - 8:28

Managers, consultants..... een ware plaag voor de werkvloer en dit geldt niet specifiek voor de zorg.

JanB2
JanB219 jan. 2013 - 8:28

We worden steeds ouder en gebruiken allemaal meer zorg waardoor de kosten voor de gezondheidszorg de pan uit rijzen. Tot zover het gelul uit den Haag. Het zijn (zoals iedereen op zijn klompen aan kan voelen) gewoon de leemlagen van overbetaalde klaplopers in de organisatie's die een steeds groter deel van de pot opslokken. Van uw zorgprenie gaat slechts 40% naar zorg, de rest gaat voor een groot deel naar een loodzware overhead van managers en regelnichten.

GingerTed
GingerTed19 jan. 2013 - 8:28

Iedereen die er werkt weet dat het tegenwoordig zo gaat in de publieke en semi-publieke sectoren. Zorg , onderwijs, wonen, etc. zijn al heel lang in handen van de managementcultuur die vooral bezig zijn met zichzelf profileren door voortdurende veranderingsprocessen, het inhuren van bevriende externen, etc. waarbij degenen die met de voeten in het bluswater staan hun minder aan de nodige aandacht voor hun klanten, de patiënten, studenten, scholieren, huurders, etc. toekomen met minder middelen. Ik kan het niet laten, want ere wie ere toekomt, naast de SP was het Pim Fortuijn die als een van zijn speerpunten had deze managementslagen, leemlagen in de publieke bureaucratie, met kracht wilde verwijderen. De partijen als VVD, PvdA, CDA, en D66 juist niet daar de hogere partijleden zelf vooral voortkomen en terugkeren naar deze elkaar bevoordelende cultuur van baantjesjagers. Overigens denkt een niet onaanzienlijk deel van hen dat ze werkelijk zo belangrijk zijn incl hun bemoeienissen. Maar wat is erger? De slechtheid van het eigenbelang of de domheid niet in te zien dat je een last bent?

Bakoe
Bakoe19 jan. 2013 - 8:28

Een oud verhaal maar nog steeds aktueel. Vroeger hadden we in Breukelen een brugwachter. Henk heette hij. Henk zijn taak bestond er uit om de brug open en dicht te doen als dat nodig was. In het kader van kwaliteitsborging moest er gecontroleerd worden of Henk die brug wel snel genoeg veilig genoeg, en zo zuinig mogelijk open en dicht deed. Daarom kreeg Henk een chef, die op gezette tijden Henk controleerde, en functionerings gesprekken hield. Na een paar jaar had deze chef al een behoorlijk dossier opgebouwd met zeer belangrijke informatie betreffende het veilig efficient en snel open en dicht doen van een brug, maar er werdt weinig met deze rapporten gedaan. Daarom riep de gemeente een commissie in het leven bestaande uit 5 mensen die de rapporten moest gaan beoordelen. Omdat ook deze mensen betaald werden uit gemeenschaps geld moest er jaarlijks een financiele controle uitgevoerd worden op het team brugwachter zoals het nu heette. Na nog een paar jaar kwam men erachter dat de totale kosten voor het open en dicht doen van de brug gestegen waren met 500%. Dit kon zo niet langer. Daarom heeft men Henk ontslagen, en het verkeer omgeleid over Nieuwersluis. (Oud verzinsel om de management lagen te illustreren)

opmerker
opmerker19 jan. 2013 - 8:28

Als verzorgers het benodigde geld voor eigen gemak gaan gebruiken, dan zijn we dus zo ver gezonken dat ook dit niet te redden is. Komen ze met de Fira op hun werk.?

bert1941
bert194119 jan. 2013 - 8:28

ik weet al jaren, dat er ontzettend gesjoemeld word in de gezondheidszorg. Veel geld wordt aan verkeerde zaken besteed, omdat er totaal geen goede controle is. Moest als verpleegkundige soms midden in de nacht een catheter inbrengen en de arts stuurde dan een rekening. Tegenwoordig proberen de specialisten je te binden en vragen dan je regelmatig terug te komen. Zo hebben ze dan vaste inkomsten. Ik kan er wel een boek van schrijven. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo, maar veel wel. Was er goede controle, was de gezondheidszorg heel veel goedkoper.

Joeri2
Joeri219 jan. 2013 - 8:28

Toch gaan we weer hetzelfde doen: nl in het leenstelsel. Ook daar zal zeer weinig van het opgebrachte geld naar onderwijs gaan. Hoera. Ja dan zal Jetje tegen Vrij Nederland zeggen: "Ik heb het misschien toch verkeerd ingeschat". Het nadeel van politiek is dat er allemaal mensen zitten die niet graag naar mensen die er verstand van hebben willen luisteren. Ze denken het allemaal wel te weten hoe het zit.

EricDonkaew
EricDonkaew19 jan. 2013 - 8:28

1. Er zijn te veel managers in Nederland. 2. Er zijn te veel managementopleidingen in Nederland. 3. Management kun je niet leren. Je bent manager of je bent het niet. Dat zijn de drie problemen rond management waar ons land mee kampt, problemen die op elkaar ingrijpen. Nou ja, punt 3 is geen probleem op zich, maar in combinatie met 1 en 2 weer wel. Manager, en dan bedoel ik gewoon iemand die de tent runt, dat ben je of dat ben je niet. Ik ken mensen die slechts hun lagere school hebben afgemaakt, maar die een succesvol bedrijf leiden met enkele honderden mensen in dienst. Ik ken ook mensen die prachtige diploma’s en certificaten hebben gehaald, tot in de VS toe, maar die in werkelijkheid zelfs aan een patatkraam nog geen leiding kunnen geven. En dan overdrijf ik niet. En wat leer je nou tijdens zo’n managementopleiding? Allerlei SMART- en SWOP-analyses. Een manager-pur-sang heeft deze schema’s helemaal niet nodig, hij heeft de uitwerkingen ervan gewoon intuïtief in zijn hoofd zitten. We hadden in ons bedrijf een tijd terug zo’n directeur van de tweede categorie – hij is nu weg. Voor een salaris van boven de Balkenendenorm was hij aangetrokken (dat was voor de eerste keer in de historie van ons instituut) en wat kon hij? Vrijwel niets. Hij was het steevast eens met degene die hij het laatst gesproken had en hij gaf voorts geen enkele sturing aan de organisatie, die vervolgens in grote problemen kwam. Er moest gereorganiseerd worden. Deze directeur, die nog niet in staat was om een kippenhok te reorganiseren, kon dat niet en dus trok hij voor dit doel een externe beroepssaneerder aan. Met de botte bijl hakte deze man erop los, met als gevolg dat er nog steeds enkele tientallen ex-medewerkers in de ww of bijstand zitten. En daar zitten veel mensen tussen die zich altijd met hart en ziel voor het bedrijf hebben ingezet. Uiteindelijk is de falende directeur ook vertrokken. Hij is, dankzij zijn D66-vriendjes van de golfbaan, nu directeur van een soortgelijk instituut…

west012
west01219 jan. 2013 - 8:28

Ik las: "Geld voor ouderenzorg niet naar veelplegers" Heb het bij nader inzien toch goed gelezen

HanvanderHorst1
HanvanderHorst119 jan. 2013 - 8:28

Nou weten we waarom de zorgkosten zo stijgen.

2 Reacties
bruces
bruces19 jan. 2013 - 8:28

Zo werkt de doctorandussen-cultuur. Gewoon condomologie. Veel lullen, zonder tot een vruchtbaar gesprek te komen.

bruces
bruces19 jan. 2013 - 8:28

Ik heb toen ik nog in een schoolbestuur zat met een daarbij standaard behorende doctorandussencultuur, mij vaak verbaast over hun werkwijze. Een hele avond vergaderen en alles werd doorgeschoven naar de volgende vergadering. Beslissingen nemen en oplossingen testen hoort niet bij de doctorandussencultuur. Dus vraag je maar weer advies in bij een andere doctorandussencultuur en zo houdt de doctorandussencultuur zichzelf nog steeds aan de praat. Het is gewoon een visuele cirkel zonder resultaten. Daarnaast snapt die doctorandussencultuur, de werkvloer niet meer. Politici en andere zogenaamde deskundigen, op o.a. TV, hebben nu een nieuwe zin ontdekt. .... Wij komen beta-denkende technische personen te kort .... Niet alleen in de maak- en ontwikkelindustrie, maar ook in de besturen van organisaties. Wij zijn toe aan een nieuwe manier van denken en handelen. Het potloodje en gummetje is vervangen door techniek. Boeken door een e-reader. Kranten door iPad. Memo's door BCC-tjes, Verslagen door PDF-tjes. Wiskundige rekenprogramma's. Operaties via robots. Etc., etc.. Er is nogal veel veranderd de laatste jaren. Daar sta je dan, drs. sociologie, politicologie, psychologie of andere ....logie. Als een kat in een vreemd ........ Je beheerst de nieuwe tijd niet meer. Je bent helaas overcompleet.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jan. 2013 - 8:28

Neoliberale bananmonarchie... Wat steekt er achter? Willen de 'managers' allemaal 'rijk' worden, fixeert men zich teveel op geld of is het beide? Waar zijn 'we' in godesnaam mee bezig? ... We worden niet alleen door managers en instituten genaaid. Uit het laatste onderzoek van Oxfam blijkt dat de 1% grootgraaiers er ondertussen 60% op vooruit zijn gegaan. Het zijn niet alleen op geestelijk niveau smeerpijpen. Zij produceren per persoon 10.000 keer meer CO2 dan de gemiddelde Amerikaanse burger. Onze bananenmonarchie is een belastingparadijs voor deze roofkapitalisten. Over een derde van het vermogen van deze haaien wordt via deze constructie, totaal 32 biljoen dollar, geen belasting betaald. De rest mag creperen. De inkomensongelijkheid groeit nog steeds. Het is duidelijk dat de Tricle Down theorie op de vuilnishoop kan. Flikker de managers er maar bij.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus19 jan. 2013 - 8:28

"De inkomensongelijkheid groeit nog steeds." Ja vanaf 40.000 euro Voor een gezin is het verschil tussen werken en niks doen is niet zo veel,,want boven de 40.000 euro bruto heb je geen recht meer op diverse toeslagen. de gemiddelde arbeider in loondienst heeft niet meer dan 40.000

Robbert54
Robbert5419 jan. 2013 - 8:28

Het blijkt maar weer eens te meer dat de heren managers en topbestuurders een stel totaal moraalloze en a-sociale hufters zijn die er alleen maar op uit zijn om hun eigen portemonnee te vullen. Dat ze dat doen ten koste van de mensen voor wie dat geld bedoelt is zal hen een worst wezen. Bah, het wordt tijd dat die graaiers eens een keer stevig afgestraft worden, het geld wat ze oneigenlijk zich toebedeeld hebben terug betalen met rente en er een stevige boete overheen moeten betalen.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 jan. 2013 - 8:28

Een natte droom maar u heeft gelijk! geachte Rob Berg. Het is tuig.

ColorHugo949
ColorHugo94919 jan. 2013 - 8:28

Hetzelfde geldt volgens mij bij de politie. Extra gelden gaan overal naar toe behalve meer blauw op straat, ahum hetzelfde blauw in grotere en nieuwere surveillance wagens..... toys for boys. Wie verdeelt het geld? De top. Juist daar gaat het fout. Niet alleen in de zorg, ook Defensie ( JSF, landmacht gevierendeeld ), onderwijs, OSW ( militaire uitgaven ). Personeel van de werkvloer zou meer te vertellen moeten hebben over de verdeling en invulling van gelden.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub19 jan. 2013 - 8:28

En de woningcorporaties, nu we toch bezig zijn. Die waarbij ik al 16 jaar huur, heeft in die tijd al drie keer het interieur van het hoofdkantoor totaal veranderd, en elke keer met duurdere materialen. Nu is het drie soorten italiaans marmer, als ik mij niet vergis. En het is geen klein kantoortje ook. Maar de huismeesters wel afschaffen. En dan nog die uitbesteding aan externe bedrijven, zeker als het gaat om onderhoud. Iedereen weet nu wel zo'n beetje wat er aan de hand is. Dus dan hebben we zorg, politie, woningbouwcorporaties: drie belangrijke diensten die stevige, integere pijlers onder de samenleving zouden moeten zijn, maar dat op deze wijze dus niet (meer) kunnen zijn. En de overheid? Die laat het allemaal gebeuren. Sterker nog, die veroorzaaakt het. Dat is crimineel.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2013 - 8:28

Salonsocialisme in optima forma. Links lullen en rechts de zakken vullen. Spekman had duidelijke redenen om te proberen deze salonscialisten het partijlidmaatschap te ontzeggen. Het is duidelijk dat meer HBO een ramp is voor alle bevolkingslagen. Om met bekende cabaretier te spreken, "ze moeten allemaal mee eten". Liefst en bij voorkeur van het duurste, want voor minder kan het niet. De gevolgen voor dit land, onbetaalbaar worden van allerlei eerste lijnsvoorzieningen. Rekeningen die zo hoog worden opgevoerd dat de grens van het onbetamelijke al lang is overschreden. Chirurgen die zich latenbetalen met € 500.000 op jaarbasis voor een driedaagse werkweek met 5 uur aanwezigheid per dag. Een ziekenhuis die voor het uitspuiten van een oorprop ( oorsmeer verwijderen) een rekening bedenkt van meer dan €

1 Reactie
Zjenny
Zjenny19 jan. 2013 - 8:28

je bedoelt natuurlijk het criminele neoliberale marktmechanisme...de mens reduceren tot zijn slechtste eigenschappen.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2013 - 8:28

Niet dat het neo-managemant in de private sector (alsof zoiets zou bestaan) er een moraal op nahoudt. Waar moeten we toch met al die 'specialisten' aan?

1 Reactie
bruces
bruces19 jan. 2013 - 8:28

Niet dat het neo-managemant in de private sector er een moraal op nahoudt. De moraal is wel dat ze bij falen de zak krijgen. Dat is wel een groot verschil.

insignia
insignia19 jan. 2013 - 8:28

@anja - Jouw notitie maakt heel duidelijk dat er gigantisch veel administratief werk is ingevoerd in de zorg, daar waar het vroeger blijkbaar volgens het JBF-systeem ging (janboerenfluitjes). Maar ondertussen zijn er veel mensen in de zorg zodanig gefrustreerd geraakt dat ze afgehaakt zijn. Misschien kan het niet anders in de IK-maatschappij maar het trieste gevolg blijkt dagelijks. Wat die "drammer" bedoelt, behalve z'n synoniem eer aandoen, is mij een raadsel.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra19 jan. 2013 - 8:28

== Jouw notitie maakt heel duidelijk dat er gigantisch veel administratief werk is ingevoerd in de zorg, daar waar het vroeger blijkbaar volgens het JBF-systeem ging (janboerenfluitjes). == Wat een rare opmerking. Er werd niets op zijn JBF gedaan, het werk dat gedaan moest worden, werd gewoon gedaan. De administratie die er bij hoorde werd over het algemeen met de hand gedaan, in patientendossiers en logboeken. Gewoon, werk. De managementlagen van nu hebben dan ook niets te maken met adminsitratie of efficiency, met het werk bemoeien ze zich niet. Die lagen zijn gewoon een eigen cultuur die maar groeit en groeit en gebruikt daarvoor de resources die normaal door de nuttige delen van de organisatie gebruikt zouden worden. Als zoiets bij een mens voorkomt, wordt het weggesneden of bestraald en met chemokuren behandeld,

Zjenny
Zjenny19 jan. 2013 - 8:28

Ik wacht op het moment dat de rechtspersoon van een instelling, een corporatie, een bedrijf, in bed ligt, niks meer kan en de lichaamssappen en excreties opgeruimd moeten worden, gevoed moet worden met smoothies of pap. Een levend mens met een kloppend hart is geen papieren/digitale werkelijkheid of een winstobject of een ideologie of een vorm van wetenschap. Door die twee steeds maar weer in 1 doosje te willen stoppen en met elkaar 1 op 1 te vergelijken, gaat er van alles vreselijk mis voor de mens met een kloppend hart.

1 Reactie
Winston2
Winston219 jan. 2013 - 8:28

Mooi gezegd, Zjen :-)

Thom Holterman
Thom Holterman19 jan. 2013 - 8:28

Geld naar management Verbaast mij niets. Het blijkt telkens hetzelfde liedje. Geen geld voor ondermeer verpleegkundigen, voor docenten, voor agenten, wel voor het management in die sectoren. Het is een trend die zich zo’n dertig jaar geleden heeft ingezet vanuit een zogeheten ‘New Public Management’ benadering. Ik heb het ‘systeem’ zelf kunnen zien groeien in het universitair onderwijs, althans bij de faculteit waar ik toen werkte (en mij er tegen verzet: zonder resultaat). Voor onderwijzend personeel was er verhoudingsgewijs geen geld, om de sterke groei van de studentenaantal te bedienen (want je stopte de studenten maar in een grotere zaal; en nu zeuren over het afschaffen van grote hoorcolleges). Onderwijl zag het docentencorps wel het ‘management’ spectaculair zag groeien. Intrinsiek heeft dit te maken met een andere wijze van naar onderwijs kijken: als ‘kennis’ koopwaar is, moet dat door ‘zakenlui’ beheerd en beheerst worden. Die benadering repeteert zich. Als ‘gezondheid’ handelswaar is, dan krijgt het management het voor het zeggen, als ‘veiligheid’ handelswaar is: vul zelf maar in… Wat het onderwijs en de consequenties van de benadering aangaat, zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/10/14/kapitalistische-school-dienstbaarheid-aan-markt-en-bedrijfsleven/

1 Reactie
Winston2
Winston219 jan. 2013 - 8:28

Dankjewel Thom, alweer weet je de kern van de zaak prachtig te verwoorden. Veel van je samenvattingen en vertalingen zijn voor mij bijzonder verhelderend, andere, zoals deze, verwoorden exact wat ik zelf ook altijd probeer te zeggen, alleen veel beter dan ik zelf zou kunnen. Deze bijvoorbeeld: "Nu, in het neoliberale tijdperk betreft de school meer een ‘onderneming’, een plaats waar ‘menselijk kapitaal’ wordt geproduceerd ten behoeve van andere ondernemingen." Ik bedoel, kernachtiger kan bijna niet :-) Nog een paar quotes uit het artikel die hopelijk meer mensen aanzetten je blog te bezoeken: "Kennis is in dit tijdperk een rentabiliteitsfactor in een concurrentiemaatschappij." "Het is al vaker verwoord: het gaat het de neoliberaal niet om het afbreken van de staat, maar om het verwijderen van de elementen die maken dat er sprake kan zijn van een sociale staat. De staat wordt dan ook omgevormd tot een ondernemersstaat in dienst van het bedrijfsleven." "Geheel overeenkomstig met het neoliberale denken en de daarmee corresponderende ‘new speech’, lijkt het nu alsof mensen hun lot in eigen handen hebben. Elke moeilijkheid die zij moeten overwinnen heet voortaan een buitenkans en elke beproeving een uitdaging..." "Wat moderniseren heet is een ander woord voor het onderwerpen van het onderwijs (en onderzoek) aan kenniseconomie. Dit leidt ertoe dat de gemoderniseerde school tot een productie-eenheid (een onderneming) wordt waar menselijk kapitaal wordt vervaardigd. De economische waarde is daarmee een sociale norm geworden, die in de neoliberale maatschappij tot praktijk is verheven." "Als kennis wordt opgevat als handelswaar, dan zijn de scholings- en onderzoeksinstituties wel genoodzaakt om bedrijfsvormen aan te nemen." En dit is inderdaad bijna één op één te transporteren naar zorg, politie, openbaar vervoer et cetera.

Dewik2011
Dewik201119 jan. 2013 - 8:28

Dit is een leuke illustratie van het echte probleem van de Nederlandse economie: er wordt door een zeer grote groep mensen vooral en alleen maar vergaderd. Het echte werk en waarde creatie wordt door steeds minder mensen gedaan. Er wordt ook steeds minder geproduceerd, dwz waarde gecreeerd. Vroeger leerden we op school het begrip "verborgen werkeloosheid" zijnde een taak die door 4 personen wordt uitgeoefend (in derde wereld landen) die eigenlijk ook door 1 persoon uitgeoefend zou kunnen worden (wij dus). Nu is dat dus omgedraaid: als we gemakshalve 80% van de managers en adviseurs als "verborgen werkeloosheid" omschrijven en daar nog de vergrijzing aan toevoegen, dan is het echte economische probleem klip en klaar.

1 Reactie
trujac
trujac19 jan. 2013 - 8:28

Klopt wel een beetje, vroeger waren we een handelsnatie waar we nu nog een beetje trots op zijn. Nu zijn we een vergadernatie en wordt de burger en dus de economie suf geluld.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2013 - 8:28

Tja, we zijn een overgeorganiseert land, waar regenten en salonsocialisten zich een machtspositie hebben verworven. Een positie die onbetaalbaar wordt, dei het land verstikt in een verstikkende deken van overleg, overleg zonder beslissingen te nemen. Het volgende overleg wordt alweer gepland voor het volgend overleg. De agenda's worden weer gelijkgetrokken. We zien de slagvaardigheid van ons land verstropen, er wordt geen verantwoording meer genomen, gedelegeerd en dan ook nog gedeeltelijk, zoat bij eventuele "rampen'" niemand kan worden aangewezen als verantwoordelijke. We zagen het met De Rellen in Haren, de regenten en salonsocialisten konden niet tot een beslissing komen, dralen en dralen en vergaderen en nog eens vergaderen. Burgemeesters en politiebobo's liepen vast in hun vergadercultuur. Ook werd de verantwoording weggewoven en de Code oranje naar code rood, werd niet gegeven, in dit geval grip 1 en grip2, nu moet Cohen á raison van € 400.000,- e schuldige aanwijzen, en wel een half jaar later. Diegene die zijn zieke ouders wil helpen met het vrplaatsen in een verzorgingstehuis komt deze burocratie ook weer tegen. Na een jaar een een 10 cm dik dossier verder, langs alle overleg( HBO figuren en management) komt het verhaal van plaatsing met een wachttijd van een half jaar. Terwijl thuiszorg er met 5 mensen per dag druk bezig is en spreken over een onhoiudbare situatie. Dan vraag via de WMO een rolstoelaan die als enige voorwaarde heeft dat het voetsteunen moet zijn voorzien en voortbewogen kan worden middels de hand. Hetzelfde drama speelt zich weer af, er komt weer een manager langs om de situatie te schouwen en in het overleg te plaatsen. Vijf maand later werd de rolstoel afgeleverd, zonder voetsteunen, en zonder geleide wielen aan de rolstoel. Maar het was niet meer nodig, de patient was een week eerder overleden. Het enige probleem was dat men zich zorgen maakte dat niemand de afleveringsbon wou tekenen.. uren over vergaderd hoe het nu verder moest.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen19 jan. 2013 - 8:28

Schrijnend verhaal. Ik vraag me alleen af of de 'het is de schuld van de linkse kerk'/salonsocialisten-riedel hier op zijn plaats is.

wvdstraat
wvdstraat19 jan. 2013 - 8:28

Het tij, dat dit soort zaken mogelijk maakt, zal gekeerd moeten worden, als zal dat niet 1-2-3 gaan. De 'managementcultus' is immers ook gedurende lange tijd gegroeid. Begonnen eind jaren '80 liep het tot de crisis maar bleek dat het een monster heeft gebaard. Hoewel het bedrijfsleven met risico mijdende procedures veel creativiteit heeft belemmerd, is de overheid de voornaamste veroorzaker. Dat ging niet toevallig hand-in-hand met de privatiserings- en verzelfstandigings-manie van openbare functies. Het is niet toevallig dat het juist semi-publieke instellingen zijn waar het zo misloopt (ziekenhuizen, zorginstellingen, zwembaden, theaters, openbaar vervoer, postbezorging, nutsvoorzieningen) Leidinggevende ambtenaren (zeker ook de lagere) bij willekeurig welke overheid moesten verplicht (!!!!) naar cursussen waar ze werd geleerd dat 'inhoud' een vies ding was. € 7000,- was geen probleem voor 6 daagjes leren "hoe het personeel te koeionneren, controleren en afserveren". Of te ontslaan. Inhoudelijke opleidingen van een jaar, voor de helft van het geld, waren uit den boze. Ondertussen werden directeuren, secretarissen-generaal etc moeiteloos de belangrijkste influisteraars van dan weer onderwijs, dan weer ruimtelijke ordening, dan weer economie, voor wethouders, gedeputeerden, staatssecretarissen en ministers. Geen enkel verstand van de inhoud, maar wel met de meeste invloed. Het heeft weerslag gevonden in het bedrijfsleven, want wie kent 'm niet, die gestresste bedrijfsleider in een grootwinkelbedrijf, die een onaangename sfeer creëert waar de klanten bij zijn ? Terwijl de werkvloer het juist prima doet, binnen veel te krappe mogelijkheden. Of de aannemer die het verschil tussen een schroef en een spijker alleen weet aan de hand van de prijs....... We zijn nog wel even bezig, naar ik vrees.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4719 jan. 2013 - 8:28

Interessante reactie waarvan ik graag de zou willen weten op welke ervaringen die zijn gebaseerd?

ElChe
ElChe19 jan. 2013 - 8:28

Het lijkt wel het onderwijs: meer graaiende managers en minder docenten. Zeer zeer triest.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger19 jan. 2013 - 8:28

U moest eesn weten hoe dat in elkaar zit, de wereld van cursussen, consultancies, verbeteringsprogramma's en ICT projecten.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2013 - 8:28

Het probleem is zeer snel opgelost, iedereen waar dan ook klaagt over de absurde toename van managers met hun giga salarissen. Werk neer leggen en volhouden. Met een week zitten de ondernemingsraden om de tafel.

1 Reactie
adriek
adriek19 jan. 2013 - 8:28

Het werk neerleggen... Dat doe je niet zo makkelijk in de zorg. Maar in vele andere bedrijfstakken werken veel mensen met verantwoordelijkheidsgevoel (misschien zelfs te veel) die niet zomaar hun klanten in de kou laten staan omdat ze een conflict met hun baas (manager) hebben.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jan. 2013 - 8:28

Deze opmerking van Sjouke vind ik zo mooi dat ik hem boven aan zet: [De managementlagen van nu hebben dan ook niets te maken met adminsitratie of efficiency, met het werk bemoeien ze zich niet. Die lagen zijn gewoon een eigen cultuur die maar groeit en groeit en gebruikt daarvoor de resources die normaal door de nuttige delen van de organisatie gebruikt zouden worden. Als zoiets bij een mens voorkomt, wordt het weggesneden of bestraald en met chemokuren behandeld, ] Het is de essentie van het probleem. Helaas is de prognose slechter dan bij een kanker die kan worden weggesneden, want de managementslagen gaan naadloos over in bestuurslat=gen die weer naadloos overgaan in de politiek (bestuur en management zijn de gespreide bedjes voor wie een poosje in de politieke partij heeft meegedraaid. Die lagen zijn dus een soort van nieuwe adel geworden: we zijn afgegleden naar een nieuwe feodale maatschappij.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny19 jan. 2013 - 8:28

Exact. Hear Hear.

adriek
adriek19 jan. 2013 - 8:28

Mooi verwoordt Sylvia. Neem daarbij de graaicultuur: als we (op papier!) efficiënter en beter zijn gaan werken incasseert het management een mooie bonus, dus kleed de werkvloer maar uit, zolang het er in de rapportages maar goed uit blijft zien.

trujac
trujac19 jan. 2013 - 8:28

Maak je toch niet druk Sylvia, Laat die oudjes toch verrekken meid, ze zijn toch van nul en gener waarde. Nu staan die oude paria's weer op hun achterste rollatorwielen om dat ze meer dan 10% van hun pensioen moeten inleveren. Ze vergeten dat de vermogende VVD ers bijna meer voor hun zorgkosten moesten gaan betalen. Gelukkig hebben Samson en Asscher daar een stokje voor gestoken. Nu nog die hoogste belastingschijf voor de veelverdieners afschaffen en weer invoeren voor die ouwe zeurkousen dan wordt dit land nog gelukkiger.