Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Geld belangrijker dan veiligheid bij gaswinning

  •  
18-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
gaswinning300.jpg
Onderzoeksrapport is vernietigend: 'Ministerie van Economische Zaken had nauwelijks oog voor gevoelens van onveiligheid Groningers'
De maximale opbrengst stond bij de gaswinning in Groningen op de allereerste plaats, dan pas kwam de veiligheid van de inwoners. Dat is de conclusie die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) trekt in het rapport Aardbevingsrisico’s in Groningen.
Het ministerie van Economische Zaken, de NAM en de toezichthouder SodM hadden nauwelijks oog voor de ongerustheid en de gevoelens van onveiligheid van Groningers, meldt het rapport. Gaswinning en maximale opbrengst waren belangrijker. De onderzoeksraad schrijft nu:
De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend.
De raad adviseert de betrokken partijen nu te erkennen dat tot 2013 niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid, in de hoop dat de geschonden relatie met de bevolking van Groningen zo kan worden hersteld. Ook adviseert de OvV om andere ministeries dan alleen Economische Zaken (EZ) in de toekomst bij de gaswinning te betrekken. EZ is volgens de onderzoeksraad een ‘gesloten bolwerk’, waar het belang van winning prevaleerde. De NOS schreef daar eerder al over:
Bij het ministerie van Economische Zaken speelt dat het verschillende rollen vervult: het is zowel betrokken bij de exploitatie als hoeder van alle belangen. Dit draagt eraan bij dat het veiligheidsbelang zwak is vertegenwoordigd.  De organisaties die bij de gaswinning betrokken waren, stonden volgens de Raad ook niet open voor kritische tegengeluiden. Tegenkrachten vanuit bijvoorbeeld gemeenten, provincie en burgers speelden nauwelijks een rol. Tussen de partijen ontbrak het aan checks and balances. Afwijkende opvattingen werden afgedaan als “onzin”.
Tot slot adviseert de raad om van de veiligheid van bewoners een belangrijke factor binnen de besluitvorming over activiteiten in de diepe ondergrond te maken.
Update 12.50 De reacties op het rapport dat woensdag is verschenen zijn, zoals verwacht, verbolgen. Zo zegt de Groningse gedeputeerde William Moorlag:
De conclusie van het rapport is ronduit schokkend. Ze hadden geen oog voor de veiligheid en het is dan ook een grof schandaal dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid gas uit de bodem is gehaald.
Dirk Kleijer van de Groninger Bodembeweging, ziet in het rapport een bevestiging van de gevoelens die al jaren bij Groningers leven:
Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er de bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig.
Ook de fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer reageerden vrijwel unaniem kritisch. Zo noemde SP-Kamerlid Eric Smaling het ‘een letterlijk schokkend rapport’. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde door te stellend at her rijk blind achter de miljoenen aanliep.
De NAM was doof voor lastige feiten over aardbevingen en bodemdaling.”
John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen heeft aangekondigd aangifte te zullen doen tegen de minister, maar ook tegen de directeur van de NAM. “Zij brengen ons in gevaar en dus moeten ze vervolgd worden.”

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

ColorHugo949
ColorHugo94918 feb. 2015 - 9:11

Nou die conclusie zagen we echt niet aankomen. Was geen onderzoek voor nodig. Wat onderzocht moet worden is of er imijnbouw informatie wordt achtergehouden. Hoe risicovol is gaswinning in het algemeen en in het bijzonder in Groningen? Als die risico's bekend waren en opzettelijk verborgen, dan is het verwijtbaar oliedom om geen mijnbouwfonds voor calamiteiten te reserveren. Natuurlijk speelt geld een rol. Spreek minister Kamp aan op onbehoorlijk bestuur en controle op gaswinning. Nederland is verslaafd aan gaswinning, struisvogel politiek staatskas vullen. Veiligheid als kind van de rekening.

CharlesdeValois
CharlesdeValois18 feb. 2015 - 9:11

Op zijn minst mag de gaswinner uit serviceverlening wel wat isolatie tussen de scheuren proppen , al is het maar als gebaar, dat niet de bewoner ook nog eens naar de fixit moet rijden.

msj_meijerink
msj_meijerink18 feb. 2015 - 9:11

Eigenlijk was dit al pijnlijk duidelijk door de houding van minister Kamp, die allang uitstraalde dat 'die domme Groningers beter konden verhuizen'!

Klapschaats2
Klapschaats218 feb. 2015 - 9:11

Naar analogie: GAS: Ga Anders Stemmen

RobGeurtsen
RobGeurtsen18 feb. 2015 - 9:11

Welke burger stelt veiligheid en gezondheid boven financiën? Iedereen gaat nog steeds met de auto terwiml het vervuilend is met kilo's tegelijk per stevige rit. En overigens... PvdA en VVD stellen nog steeds niet veiligheid voorop, er moet balans zijn tussen geld en veiligheid... Nog steeds pntkenning.

rikus1
rikus118 feb. 2015 - 9:11

Ik ben van mening dat we de Groningers dankbaar moeten zijn. Ze hebben al die jaren de economie van ons land aangezwengeld. Gezorgd dat er een prima sociaal stelsel is gekomen, met een unieke gezondheidszorg. De beste ter wereld. Hoe zou dat er uit hebben gezien zonder het Groningse gas. Heel Nederland heeft er profijt van gehad. Behalve de Groningers. Het is nu de hoogste tijd voor een juiste compensatie. Dus Henk Kamp aan het werk

insignia
insignia18 feb. 2015 - 9:11

@Nick Ros - dat lijkt mij een goed voorstel. Alleen welke partij wil hier mee komen? Op de korte termijn is alles op de Provinciale Staten gericht en dit gaat mensen geld kosten. En je volgt Joop lang genoeg om de reactie van de duitendieven in te kunnen schatten.

meijerlahn
meijerlahn18 feb. 2015 - 9:11

Groningers voelen zich onrechtvaardig en door 'Den Haag' als stiefkind behandeld. Hebben zij een punt? Ja, beaamt hoogleraar arbeidsmarkt en regionale ontwikkeling Jouke van Dijk, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De provincie kreeg 1 à 2 procent per jaar uit het goedgevulde fonds van de aardgasbaten (Fonds voor economische structuurversterking), terwijl er ruim tien procent van de Nederlandse bevolking woont. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3578870/2014/01/17/Groningen-een-stiefkind-Jazeker.dhtml

steppewolf
steppewolf18 feb. 2015 - 9:11

Ik had begrepen dat het Binnenhof eerdaags 5 jaar dicht moet voor een verbouwing. Ik zou zeggen, verplaats het regeringscentrum voor 5 jaar naar Loppersum en laat de families van de politici en topambtenaren maar de opgekochte onverkoopbare huizen in de regio betrekken. Moet jij eens kijken hoe snel de gasproductie naar het absolute minimum wordt teruggebracht. En speciaal voor minister Kamp een mooi mollenvangerssetje om de oorzaak van de scheuren te bestrijden. Voor de top van de Nam zijn er uiteraard ook nog wel een paar mooie groningse boerderijen beschikbaar.

blues boy
blues boy18 feb. 2015 - 9:11

Minister Kamp is de Jaknikker van Shell en Exxon Mobile. http://www.fnv.net/host/industriebond/images/jaknikkerklaar.gif

adrie2
adrie218 feb. 2015 - 9:11

Waarom wordt de rekening bij de belastingbetaler neergelegd en niet bij bij de groot-aandeelhouder(s) van Shell c.s.?

Jaap Vos
Jaap Vos18 feb. 2015 - 9:11

Vanaf het begin dat er gas werd gewonnen is van elke gulden/euro 88 cent/eurocent besteed in de randstad & 1 cent/eurocent in de drie noordelijke provincies. Dus van die ene cent/eurocent moesten de Groningers ook nog delen met hun buren. We hebben het dan door de decennia heen dan over miljarden waarmee o.a. de Nederlandse regering gekozen heeft om een sociaal stelsel met uitkeringen te gaan beginnen. Door de decennia heen heeft geen enkele regering dan ook maar geen enkele aanstalte gemaakt om ook maar iets structureels te doen voor de regio sterker nog Rutte heeft overheidsgebouwen in de regio gesloten omdat de regio niet representatief zou zijn voor Nederland !? Als heeft de randstad nog eens geprofiteerd door van de aardgasbaten de snelwegen A1, A12, A27 etc te verbreden. Infrastructurele werken naar het noorden werden altijd afgedaan door Den Haag als nutteloos !?? Is het niet meer dan rechtvaardig o het nu eens andersom te gaan doen de komende decennia 1 eurocent naar de staatskas en de rest naar de provincie Groningen. 'Onze koning en zijn vrouw (nooit gekroond dus waarom koningin !?) gaat niet naar de regio omdat hij zogenaamd al is geweest !??????? Er wordt alleen maar geprofiteerd van de regio Groningen & oh, wat zijn we trots op Nederland met zijn zogenaamde saamhorigheid........

panterarosso65
panterarosso6518 feb. 2015 - 9:11

wel weer jammer dat de omkeer nu is dat niet de realiteit maar verkiezingswings boven alles gaat

Kuukske
Kuukske18 feb. 2015 - 9:11

"Geld belangrijker dan veiligheid bij gaswinning" Zou het dan toch doordringen dat dat "business as usual" is? Over onze ruggen ten koste van onze veiligheid en gezondheid. Dat is het business model van deze tijd.

123456zeven
123456zeven18 feb. 2015 - 9:11

Zolang het ministerie maar wel de daadwerkelijke veiligheid in de gaten bleef houden, en daar ook duidelijk over was. Van een *gevoel* van onveiligheid stoort een schoolgebouw niet in.

1 Reactie
gimli55
gimli5518 feb. 2015 - 9:11

Er worden nu al 30.000 tot 90.000 woningen gestut en zonder gestut te worden, zouden die instorten. De staat is in gebreke en heeft willens en wetens niet geluisterd naar geologen die al sinds de 80er jaren gewaarschuwd hebben voor deze ramp, niet voor de Randstad bewoners ver van mijn bed show, maar voor een hele grote groep bewoners van Groningen. Het bagatelliseren is juist een van de grote blunders en het bekende wegkijken en wijzen naar de onveiligheidsgevoelens van de bewoners. Het ministerie heeft alleen een ding belangrijk geacht, dat was de optimale opbrengst met de hoogste hoeveelheid door Rutte 2 in 2013 van 50 miljard kuub aardgas veilig te stellen. Volledig voorbij gaand aan de grote aantallen aardbevingen. Doe je huiswerk, voordat je zulke onzin neer typt.

Brauswasser
Brauswasser18 feb. 2015 - 9:11

In de jaren "70 was er de Kalkarheffing. 3% over de stroomprijs. Dan nu de gasheffing. 3% over de gasprijs. Dan betaalt ieder volgens zijn afname. Vrijstelling voor de bewoners uit de bevingsdorpen in Groningen. Hoe makkelijk kan het zijn Henk Kamp.

1 Reactie
MarcKaptijn
MarcKaptijn18 feb. 2015 - 9:11

Inderdaad ook een vorm van herfinanciëren.

blues boy
blues boy18 feb. 2015 - 9:11

http://www.stulp.nu/wp-content/uploads/2014/02/1024.jpg Eindelijk komt de Groninger in actie,te beginnen met de Provinciale Staten verkiezingen.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 9:11

Knijper op de neus!

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2015 - 9:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Kilted
Kilted18 feb. 2015 - 9:11

Ik zou zeggen, laat de terechte claims maar komen! Uiteindelijk is de overheid - indirect 'ons allemaal' M.a.w. de kosten zullen hoe dan ook, ook door jou en mij betaald worden. Veel beter lijkt me om kleine vergoedingen te betalen en daarna alle werkeloze bouwvakkers een baan aan te beiden om de getroffen huizen af te breken en aardbevingbestendige nieuwe neer te zetten. We hebben in 1953 ook het deltaplan uit de grond weten te stampen; dat kunnen we opnieuw doen. Het zal geld kosten en tijd, maar dat lijkt een veel betere oplossing.

CliffClavin1993
CliffClavin199318 feb. 2015 - 9:11

Dit was en is algemeen bekend. De politici, Henk Kamp voorop, logen en bagatelliseerden dat het een aard had. Moge dit rapport dan een nieuwe klap in het gezicht van de VVD zijn. Die broeders verdienen niks anders. Ach, hadden we toch de mogelijkheid om hen, naar oudergewoonte, publiekelijk van hun kleding te ontdoen, en met pek en veren een mooie make-over te bezorgen - om hen dan terstond de grens over te jagen, richting onherbergzame gebieden, waar veel aardbevingen voorkomen.

2 Reacties
Brauswasser
Brauswasser18 feb. 2015 - 9:11

Frank nu ben jij hypocriet. Ook jij hebt bijgedragen tot die bevingen. Of heb jij een open haard met steenkolen of turf. Ook jij mag met Henk mee naar die onherbergzame gebieden.

juliusvold
juliusvold18 feb. 2015 - 9:11

De politici, Henk Kamp voorop, logen en bagatelliseerden dat het een aard had. >> Frank, dit is echt populistische onzin. 1. Henk Kamp is pas sinds 3 jaar minsiter op dit dossier. Je kunt hem niet de situatie van de jaren ' 90 verwijten. 2. Kamp is de eerste minister die de productie daadwerkelijk terugschroefd. 3. Terugschroeven van de productie kost enorm veel geld dat begroot is. Dit betekent dus dat er op andere zaken flink bezuinigd moet worden; logisch dat Kamp zich terughoudend opstelt 4. Alle politici hebben tot eind jaren ' 90 geld boven veiligheid gesteld. Dat kun je moeilijk alleen de VVD verwijten.

gertjanjan
gertjanjan18 feb. 2015 - 9:11

Minder subsidies, minder naar uitkeringen,ambtenaar een jaar of vijftien op nullijn,treinen overdag stil zetten,wegennet een jaar of tig zo houden,provincie afschaffen,aow versoberen. Kinderbijslag versoberen,hoogste belastingschijf naar 65% en HRA afschaffen dan kan je per direct de kraan dichtdraaien. Maar volgens mij begint dan alles wat buiten Groningen woont ook te zeuren. Sloop die huizen, geeft ze een vergoeding en laat ze in Drenthe herbouwen. Alsof dat kale doodsaaie Gronings landschap zo aantrekkelijk is om te leven.

5 Reacties
lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 9:11

Slopen? Historische gebouwen? En dan de mensen deporteren naar Drenthe? Volgens mij heb je ze niet op een rijtje en weet je niets van de verschillen in cultuur tussen Groningen en Drenthe af, maar ook niets over historie. De plek van je voorouders moeten verlaten voor geld voor de regering kan nooit goed zijn.

malou3
malou318 feb. 2015 - 9:11

"Alsof dat kale doodsaaie Groninger land zo aantrekkelijk is.." Speciaal een liedje voor jou: https://www.youtube.com/watch?v=72fgZd174YQ

juliusvold
juliusvold18 feb. 2015 - 9:11

Ah, een randstadter die het weer even beter weet.

MarcKaptijn
MarcKaptijn18 feb. 2015 - 9:11

Laat ik nou eens een oplossing aandragen: Als we nu gewoon eens beginnen met het scherp afbouwen van de HRA? Dan natuurlijk wel met een tijdelijke compensatieregeling voor alleen die mensen met een koophuis die dan in grote financiële problemen komen (dus niet voor de rijke villa's). Dan kan je denken aan een regeling waarin het verlies wat een huizen"eigenaar" heeft bij het verkoop van zijn/haar huis gecompenseerd wordt door die regeling via de overheid. En die regeling zou je kunnen betalen via het heffen van een bankenbelasting, bijvoorbeeld gebaseerd op het te veel verdiende geld via hypotheken. We kunnen immers stellen dat banken dankzij de veel te hoge huizenprijzen eigenlijk veel te veel hebben geprofiteerd van te hoge hypotheken. Daardoor hebben mensen met een koophuis in feite veel te veel moeten afdragen aan die hypotheek. Die extra te hoge winsten maakt het dat de banken een verantwoording dragen voor het probleem van de huizenmarkt en het is aan de overheid om hier dan geld te halen. Het idee dat een huis een investering is wat zich later terugbetaald is een perverse want in feite maak je het dan voor toekomstige generaties steeds door de stijgende huizenprijzen steeds moeilijker een huis te kopen. En die cyclus moet je doorbreken. Met zo'n bankenbelasting dwing je in feite de banken om haar verantwoording te nemen en de te dure schulden (deels) kwijt te schelden. Want als ze dat niet doen, dan worden ze in essentie via een bankenbelasting kwijtgescholden. Het is uiteindelijk ook in het belang van de banken aangezien in Nederland de hypotheekschuld te hoog is en als je dit systeem niet doorbreekt zal er vroeger of later een situatie ontstaan waarin de mensen simpelweg de hypotheken niet meer kunnen betalen en dan heb je te maken met een hyptoheekcrisis ala 2008. Door de HRA loopt de overheid nu zo'n geschatte 11 miljard per jaar aan belastinginkomsten mis, dat geld wat je dus meer op kan halen moet de overheid weer herinvesteren. Je doet dan een heleboel dingen tegelijk. Je laat de huizenprijzen zakken tot een niveau die redelijk is voor de gewone man, de banken zijn dan in feite gered (zonder een bail-out, want uiteindelijk is een bail-out nooit een oplossing omdat je dan het perverse systeem in stand houdt) en geef je de gehele economie een impuls, eerst direct doordat je veel meer gaat bouwen, en indirect doordat de lagere woonlasten ervoor zorgen dat heel veel mensen meer kunnen consumeren. En zodra het , zou je die extra belastinginkomsten die de HRA oplevert (dus 11 miljard per jaar) een investeringsfonds kunnen oprichten, in eerste instantie om de schade aan huizen en gebouwen in Groningen te herstellen, maar nog belangrijker om via de overheid het aanbod van huizen te controleren. Aangezien we nog steeds te maken hebben met woningnood in Nederland en de privé sector heeft toch wel bewezen dat zij nooit volledig aan die vraag zullen willen doen. Zij willen natuurlijk liever dat de huizenprijzen oplopen, zodat zij slapend rijk worden. Daarom hoorde je in de jaren negentig van die verhalen over projectontwikkelaars die bijna niets hoefden te doen om rijk te worden. Dat is dus pervers. Dus zodra de huizenprijzen op een lager niveau zijn gestabiliseerd moet je om een nieuwe vastgoed bubbel te voorkomen vanuit de overheid de markt in de gaten houden en dat doe je door het aanbod te controleren. De HRA is ten tijde van woningnood een hele domme regeling omdat het procyclisch werkt door een toch al veel te hoge vraag naar woningen verder te vergroten, en dat veroorzaakt dan de bubbel. Het geeft gewoon aan dat politici helaas veel te vaak geen kaas hebben gegeten van economie, en met alle respect ik vrees dat Dhr. Kamp, met zijn diploma HAVO en interne opleiding bij de FIOD, geen uitzondering op deze regel is. De overheid is gewoon nodig om een dynamisch evenwicht bewaren wat een huizenmarkt echt stabiel en duurzaam zou maken, zonder de boom-bust kwaliteiten die altijd om de hoek komen kijken bij "geliberaliseerde" markten. Je kan dan discussiëren hoeveel de huizen maximaal mogen kosten voor een gezonde economie: bijvoorbeeld per inkomen mag maximaal 20% (ik noem maar een percentage, daar moet je naar kijken hoe hoog dat moet worden) opgaan aan huur, of hypotheek. Het is dan aan de overheid om ervoor te zorgen dat het aanbod van huizen (zowel koop als huur) zodanig is dat het de kosten van wonen drukt tot het maximale percentage van het inkomen. Met als bijkomend voordeel dat je hiermee weer meer banen schept in de bouw, wat dus ook weer meer uitkeringen scheelt, zodat onze rechtse vriendjes ook tevreden blijven. Het geld moet rollen, en over het algemeen is het aan de overheid om ervoor te zorgen dat dit gaande blijft door kapitaal wat nu vastzit op rekening (van veelal rijke personen en bedrijven) en wat gewoon in essentie niet gebruikt wordt om de reëele economie te herfinanciëren. Daarom betalen we belastingen en vooral daarom is het belastingstelsel progressief ingericht. Belastingen zijn ervoor om de kapitalistische economie te herfinanciëren (als je van rechts allooi bent), of te nivelleren (als je eerder links bent). Of je het nu herfinanciëring noemt, of nivellering, het recyclen van kapitaal is gewoon een essentieel mechanisme binnen een kapitalistische economie, en zonder dit zou de machine uiteindelijk stilvallen. Kapitaal is het bloed van de economie, en zodra kapitaal zich concentreert in een steeds kleiner deel van die economie dan betekent dat het einde van de economische kringloop. Te vergelijken met een persoon die een hartinfarct krijgt. Het is gewoon Keynesiaanse maatregel natuurlijk, maar in tegenstelling wat veel vrijemarkt economen beweren werkt Keynes (mits je het niet overdrijft) uiteindelijk prima. De gouden tijd na W02 was een gouden tijd omdat de VS op keynesiaanse wijze de economieën van West Europa hebben geherfinancieerd waardoor de eigen industrie niet kwam te zitten met een overcapaciteit. Vrijemarkt economen hebben als je kijkt naar hoe de economie de laatste dertig jaar eigenlijk vastgelopen is, gewoon totaal ongelijk gehad. De vrije markt is uiteindelijk gewoon een bullshit-idee. Maar goed ik ben weer afgedwaald. Maar serieus, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. P.S. Damn, het is weer een heel epistel geworden.

lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 9:11

Nee, dan een nachtwakersstaat, nietwaar? Een zogenaamde kleine overheid en daaronder een paar miljoen arme mensen. Niet alleen de lage inkomens, maar ook de middeninkomens worden de klos, maar geloof het vooral niet, hoor. Er is eind 19e eeuw niet voor niets besloten om een socialere overheid te maken en mensen te helpen met wonen, overleven en met zorg. Het systeem dat er was was wreed. Als je dat wilt, dan hoop ik dat ik vanaf mijn wolkje kan zien dat je dakloos zult worden en zwaar ziek op een stoep in Amsterdam of Den Haag of zit te bedelen om eten. Leve de kleine overheid en de nachtwakersstaat.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2015 - 9:11

Ja dat geld is nodig om de uitkeringen te betalen..

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199318 feb. 2015 - 9:11

Eddie - mijn diagnose is dat je een fixatie, een obsessie hebt over uitkeringen. Wat gaat er door je hoofd? Ik raad eens: 'als er veel minder uitkeringen waren, dan bleef er veel meer over voor mij, Eddie'. Ik weet eigenlijk wel zeker dat ik het goed heb.

meijerlahn
meijerlahn18 feb. 2015 - 9:11

Al in 1965, als de eerste geruchten over bodemdaling de ronde doen, waagt de Groningse dichter Simon van Wattum zich aan een onheilspellende voorspelling: Eenmaal […] zal de nam uit piëteit de lege buik van groningen vol spuiten met het water van de zee en de zee zal het land opnemen en meevoeren naar ijsland of daaromtrent in holland zullen ze glimlachen ze wisten toch niet waar het lag En zo voelen de Groningers het tot op de dag van vandaag: Holland interesseert het geen bal wat er met de provincie Groningen met zijn oude kerken, borgen, monumentale boerderijen, prachtige dorpen en zijn inwoners gebeurt.

3 Reacties
meijerlahn
meijerlahn18 feb. 2015 - 9:11

https://www.youtube.com/watch?v=3IV_NFyzo6A

lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 9:11

Mooi en droevig. En te zot voor woorden dat geld nog altijd gezien wordt als DOEL en het aller belangrijkste doel dat er bestaat, terwijl het niets anders dan een ruilmiddel is. Zoals schelpen uit de zee dat ooit waren...

Kilted
Kilted18 feb. 2015 - 9:11

-- En zo voelen de Groningers het tot op de dag van vandaag: Holland interesseert het geen bal wat er met de provincie Groningen met zijn oude kerken, borgen, monumentale boerderijen, prachtige dorpen en zijn inwoners gebeurt. -- Wat je signaleert is dat elk buitengebied zich gauw buitengesloten voelt. Veel van de gevoelens die de Groningers voelen zag je ook terug in het debat in Schotland over onafhankelijkheid. Londen ligt zover weg. [en dat klopt] Maar binnen Schotland zag je tegelijkertijd op de Shetlandeilanden een soortgelijke discussie ontstaan. "Edinburgh ligt zover weg." Hetzelfde verhaal, maar dan een bestuurslaag lager. Het klagen over de EU is dat ook, maar dan een bestuurslaag omhoog. Als je over een maand Groningen onafhankelijk van Nederland zou verklaren heb je over vijf weken iemand in Winschoten die roept dat ze in Groningen (stad) niet willen luisteren.

Voice
Voice18 feb. 2015 - 9:11

Ik hoop dat de Groningers met dit rapport beter en eerlijker behandelt gaan worden als de Limburgers van destijds. Je wilt niet weten hoeveel oud zeer er nog aanwezig is en hoe veel mensen zich heden te dagen nog onheus bejegend voelen door onze overheid omdat nog steeds huizen, straten enz. verzakken en verschuiven. Ik hoop voor die mensen, niet mijzelf dat daar ook ooit nog een regeling voor gevonden gaat worden. De mensen hebben decennia net als het gas, NL voorzien van verwarmde huizen en de industrie draaiende gehouden. Het is gewoon triest, dat de provincies, die het meeste NL geholpen hebben krimpprovincies zijn. Er is navenant niets in deze provincies geïnvesteerd maar wel geëxploiteerd, wat in mijn mening getuigd van een soort van kolonialisatie. Er uit halen wat er zit en daarna meer of minder afdanken. En dan vragen mensen zich af, waarom er zoveel mensen stemmen op een PVV of een SP. Nu in Limburg zijn er heel veel PVV-ers en wat ik weet zit er in het Noorden vooral de SP. Het zou zo niet hoeven gaan.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2015 - 9:11

Geloof het maar niet, Noud. Kamp zal in niets afwijken van de minister uit de tijd van de Staatsmijnen. Limburgers in mijn familie zijn bijzonder verbolgen om wat er nu in Groningen gebeurt. Ze weten als geen ander hoe je door de overheid in steek gelaten wordt.

steppewolf
steppewolf18 feb. 2015 - 9:11

Het is toch ongelooflijk. Ik zit net grafieken te bekijken van de knaw die gaan over de correlatie tussen gaswinning en seismischwe activiteit in Groningen. Je ziet een haarscherpe correlatie. Met een vertraging van een half jaar zie je de seismische activiteit toe- of afnemen corresponderend met de verhoging of verlaging van de gaswinning. Het is toch diep triest dat Kamp blijft vasthouden aan zijn achterbakse leugens. Het zoveelste bewijs dat Den Haag gewoon een corrupte varkensstal is, een onderafdeling van Shell.

1 Reactie
MarcKaptijn
MarcKaptijn18 feb. 2015 - 9:11

Ze wisten het natuurlijk donders goed, maar hoopten waarschijnlijk dat niemand het zou merken.... Muppets...

Armagaddon
Armagaddon18 feb. 2015 - 9:11

>>>. Deze misdadigheid van de politiek, dient met een aangifte van misdadig verwevenheid met nu de VVD ook door het OM en de burgers van Groningen via een aangifte bij de rechtelijke macht aangegeven en diepgaand getoetst te worden...!! >>> Als de misdadige verwevenheid al niet erg genoeg is...!! NAM verdient 1,2 miljard per jaar en krijgt zelf voor 200 a 300 miljoen gratis gas. GroenLinks wil dat ze daar voor betalen! https://twitter.com/groenliesbeth/status/563267868499148800

1 Reactie
Jantje68
Jantje6818 feb. 2015 - 9:11

JIJ en IK gaan dat betalen. JIJ en IK zijn de NAM en de STAAT en de OVERHEID. Kijk maar op je jaar afrekening. Bestuurders uit het Kabinet en van de NAM en wie dan ook zijn de laatste die daar van wakker liggen.