Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geërgerde Blok ruziede bij Troonrede met Kamerleden over hulp aan Syrische extremisten

  •  
21-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blok

© cc-foto: OPCW https://flic.kr/p/JVfch4

Nog maar net is minister Blok (VVD) bekomen van de rel rond zijn betreurenswaardige uitspraken tegenover diplomaten, waarbij hij racistische taal uitsloeg en tal van bevriende landen beledigde, of het volgende drama dient zich al aan. De Volkskrant meldt dat de getergde minister van Buitenlandse Zaken op Prinsjesdag in de historische Ridderzaal fel uithaalde naar Kamerleden die de opening van de Staten -Generaal door de koning bijwoonden.
"Dinsdag, op Prinsjesdag, waren meerdere aanwezigen in de Ridderzaal getuige van een uitval van minister Blok naar het CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. ‘Zullen we een paar VVD’ers ook wat kritische vragen laten stellen aan CDA-ministers?’, beet de minister Van Helvert toe. VVD-Kamerlid Bente Becker moest tussenbeide komen om de ruzie te sussen. ‘Niet hier! Er luisteren mensen mee’, zei ze. De aanvaring is tekenend voor de sfeer in de coalitie als het gaat over het Syrië-dossier. Tot ongenoegen van de VVD heeft Van Helvert samen met zijn collega-Kamerlid Pieter Omtzigt alleen dit jaar al zeven keer kritische Kamervragen gesteld over het geld dat bestemd was voor zogenaamde ‘gematigde Syrische rebellen’."
Over twee weken moet Blok in de Kamer uitleg geven over de miljoenensteun voor de Syrische oppositie die deels terecht kwam bij een extremistische partij. Nederland was daar van tevoren voor gewaarschuwd. Het is de vraag of Blok, die door de media altijd als onverstoorbaar werd geportretteerd, dan weer zijn zelfbeheersing zal verliezen en opnieuw tot onbezonnen uitspraken komt.
"Extra olie op het vuur is de weigering van Blok om documenten te openbaren waarin staat waarom het ministerie in 2015 dacht dat het een goed idee was om Syrische rebellen te steunen. (…) Omtzigt wees er donderdag fijntjes op dat een soortgelijk document over steun aan Syrië in 2013 wel gewoon openbaar is. De plotselinge geheimhouding die Blok nu wil afdwingen noemt hij ‘zorgelijk’."
Donderdag is er een gesprek tussen Kamerleden en experts als VN-aanklager Carla Del Ponte waaruit duidelijk zal worden dat Nederland op de hoogte kon zijn van de extremistische praktijken.
cc-foto: OPCW
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.