Joop

Geen Halbe maatregelen!

  •  
21-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Studentenprotest2_300.jpg
Update: In totaal hebben zo'n 15.000 studenten tegen de bezuinigingen gedemonstreerd ... 800 professoren in toga in cortège naar het Spui... Demonstratie sluit week van acties tegen bezuinigingsplannen voor het onderwijs af... ME moest toch een charge uitvoeren
Het Malieveld in Den Haag is vrijdag het toneel van een landelijke studentenmanifestatie tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs (VVD). Hij wil onder meer studenten die langer dan een jaar extra over hun bachelor- of masteropleiding doen een ‘boete’ van 3000 euro opleggen. Dat meldt Trouw. Voor de demonstratie hebben zich ruim tienduizend studenten aangemeld, dat liet de Landelijkse Studentenvakbond (LSVb) eerder deze week weten.
Trouw meldt dat de gemeente een enorme drukte verwacht. De studenten is dan ook gevraagd om de ochtendspits te mijden. Rond het middaguur loopt een groep studenten richting het Malieveld, waardoor afrit twee en drie van de A12 tijdelijk zijn afgesloten. Niet alleen studenten gaan de barricades op tegen de brzuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Vrijdagochtend lopen naar verwachting ook zo’n zeshonderd professoren gehuld in toga in een protestmars, een zogenoemd cortège, naar het Spui in Den Haag voor een bijzondere academische zitting. Universiteiten en hogescholen ondersteunen de acties onder andere door hun studenten tentamenvrij te geven. Aan de slotdemonstratie op het Malieveld is een week van acties voorafgegaan. Een groepje studenten ontdeed zich in de Tweede Kamer van een laag kleren waaronder een dringend verzoek aan Halde Zijlstra te voorschijn kwam: Kleed ons niet uit!
Behalve de fysieke manifestatie in Den Haag is ook een digitale protestbeweging in gang gezet op het internet. Via verschillende sociale netwerksites stromen studenten toe op hun steun te betuigen aan de acties. De Volkskrant beschrijft vandaag een aantal van deze virtuele protesten.
Zijlstra, die vrijdag jarig is, heeft toegezegd ook naar naar de manifestatie op het Malieveld te zullen komen.
Update 15.45
In Den Haag hebben zo’n 15.000 studenten gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van het kabinet op onderwijs. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra, verantwoordelijke voor de strenge maatregelen, nam het woord. Hij probeerde de bezuinigingen te verdedigen, maar werd uitgejoeld door het publiek.
SP-voorman Emile Roemer werd verrast doordat hij alnog het podium werd opgeroepen om de menigte toe te spreken. Donderdag werd nog aangekondigd dat alleen Job Cohen (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) de menigte mochten toespreken.
Update 16.15
Aan het eind van de middag brak er toch geweld uit tussen demonstraten en politie. De politie heeft 22 mensen aangehouden. De ME moest een groep van enkele honderden personen uiteen drijven nadat zij waren bestookt met een fiets en vuurwerk. De groep was opgerukt van het Malieveld naar het ministerie van Onderwijs om daar verder te protesteren. De ME deelde flinke klappen uit en was aanwezig met honden en paarden, meldt De Pers.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (110)

Yggdrasil
Yggdrasil21 jan. 2011 - 7:18

` In Den Haag zijn aanwijzingen dat radicale groeperingen de demonstratie van studenten willen verstoren. Volgens de Haagse driehoek van politie, het OM en burgemeester Van Aartsen willen radicalen zich mengen tussen de studenten en de confrontatie zoeken. Van Aartsen wil niet zeggen uit welke hoek de radicalen komen.Om onlusten te te voorkomen,zijn maatregelen genomen. Op het Malieveld protesteren studenten vandaag tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs.De LSVb verwacht meer dan 15.000 studenten in Den Haag.Op de stations Den Haag CS en HS wordt grote drukte verwacht. =================== Laat ik voorzichtig zijn en nog geen namen noemen

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

De ‘langstudeerboete’ begint binnen de VVD-CDA coalitie te gisten. Vooral in het CDA lijkt een complete opstand gaande. tinyurl.com/4av5ooe Net zoals ook de Afghanistan missie het CDA splijt

MrOoijer
MrOoijer21 jan. 2011 - 7:18

Het eerste massale hoogleraren-protest in NL sinds de rede van Cleveringa. Heeft het kabinet toch een mijlpaal bereikt. http://yfrog.com/gyvw8mj

JoopSchouten
JoopSchouten21 jan. 2011 - 7:18

'Zondebokpolitiek'. Goeie...

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Straks is hier om 13:00 uur het studentenprotest live te volgen http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/

Bernie2
Bernie221 jan. 2011 - 7:18

Ik krijg sterk de indruk dat PVC (Opstelten, Zijlstra) vandaag doelbewust en onophoudelijk berichten de media insturen waarin "zorgen om rellen" centraal staan. En dat doet vermoeden dat PVC de demonstrerende studenten met hun motieven in een kwalijk daglicht wil stellen. En dan is daar VVD'er Zijlstra die het volgens eigen zeggen "..sneu vindt als hierdoor de demonstratie mislukt." Sneu? Als hier het cynisme niet vanaf druipt, is het zeker wel de arrogantie en de schoffering van duizenden wanhopige studenten.

HenkSneevliet
HenkSneevliet21 jan. 2011 - 7:18

De linkse partijen heel wat leren van deze studenten die laten zien wat ECHTE OPPOSITIE tegen het rechtse kabinet van sociale afbraak en zondebokpolitiek betekent: van je luie stoel komen, je krachten bundelen, je stem verheffen tegen de bezuinigingen. Want die bezuinigingen betekenen dat rechts de rekening van de crisis bij studenten, werknemers, werklozen, ouderen en gehandicapten neerlegt. Laten we niet vergeten dat de bezuinigingen door rechts gerechtvaardigd worden met verwijzing naar de grote staatschuld. Hoe is die ontstaan? Door het redden van de banken en financiele intellingen die de crisis zelf veroorzaakt hebben! Het alternatief is om de rekening van die schulden te sturen naar die banken, de grote beleggers en bedrijven die in de jaren voor de crisis hun winsten, topsalarissen en bonussen omhoog zagen gaan: - vennootschapsbelasting verhogen - miljonairsbelasting van 1 procent invoeren - multinationals die op dit moment aan 16 miljard belasting ontduiken, belasting laten betalen (http://vorige.nrc.nl/economie/article2390409.ece/Belastingdienst_loopt_miljarden_mis) - hypotheekrente boven 500.0000 afschaffen - geen JSF aanschaffen - troepen terug uit Afghanistan Deze maatregelen zouden meer dan de 18 miljard die bezuinigd moet worden opbrengen. Dan blijft er ook nog geld over om te investeren in zorg, onderwijs, aanpakken van armoede en solidariteit met de arme landen. Rechts zegt natuurlijk 'Nee' omdat hun logica een is van winst-boven-mensen. Het is tijd om die logica op zijn kop te zetten en de prioriteiten flink te veranderen.

Don04
Don0421 jan. 2011 - 7:18

Eerst Roemer voor Lul zetten, en dan Cohen? vreemde zaak als je gesteund wordt door deze mensen.

clara51
clara5121 jan. 2011 - 7:18

Ook enkele duizenden protesterende studenten op de Dam. http://www.nufoto.nl/fotos/180290/studenten-protesteren-tegen-bezuinigingen-in-amsterdam.html

Naamhiero
Naamhiero21 jan. 2011 - 7:18

NOS-journaal onderbreekt de live-uitzending...Opmerking verslaggever: "Het is te hopen dat de studenten Zijlstra laten uitspreken." De studenten wel, de NOS dus overduidelijk niet.

s. smit
s. smit21 jan. 2011 - 7:18

Voor zo goed ik mij kan herinneren hebben veel van deze studenten vorig jaar 2 juni op deze huidige regering gestemd! Kwestie van heel goed de verkiezingsprogramma's lezen misschien? Overigens steun ik het protest van harte. M.i. ligt de toekomst bij onze jeugd/studenten. Een goede opleiding is daarbij van groot belang. Velen van mijn generatie hebben daarvoor nimmer de kans gehad. Het grootste struikelblok was: kwestie van geld! Helaas. Gelukkig heb ik het op latere leeftijd voor een groot deel in kunnen halen in combinatie met werk!

HenkSneevliet
HenkSneevliet21 jan. 2011 - 7:18

Goed verslag en opiniestuk over de studentenprotesten: Na het Malieveld: hoe kunnen studenten Ruttes plannen van tafel krijgen? http://socialisme.nu/blog/nieuws/11881/na-het-malieveld-hoe-kunnen-studenten-ruttes-plannen-van-tafel-krijgen/

Bertus112
Bertus11221 jan. 2011 - 7:18

Leuk zon spandoek over de Islam. Maar wat het ermee te maken heeft mag joost weten.

ColorHugo949
ColorHugo94921 jan. 2011 - 7:18

De stille stoet van circa 30% alle Nederlandse hoogleraren had natuurlijk de grootse impact. Wie dat signaal negeert is een beetje dom..... Studeren wordt weer een elite aangelegenheid. Onderwijs-afbraak, zorg-afbraak, aow-afbraak, kunsten-afbraak, natuurmonumenten-afbraak.... Wel geld in de Atlantische geweld-put van Afghanistan en JSF... Affijn er valt weer wat te kiezen in maart, de Provinciale Staten verkiezingen.

joostmaghetweten
joostmaghetweten21 jan. 2011 - 7:18

Wat erg om te lezen dat veel mensen helemaal niet weten hoe het gaat als je student bent. Studenten doubleren bijvoorbeeld niet. Het kan zo zijn dat je 1 vak, ja je leest het goed ÉÉN vak niet haalt en dat je dat een jaar, ja je leest het goed ÉÉN jaar aan vertraging oplevert. Maar wat is nu echt de schande van dit kabinet. Ze voeren maatregelen in zonder de gevolgen te overzien en te overdenken. Deze maatregel bijvoorbeeld zal voor heel veel negatieve gevolgen zorgen. Studeren is meer dan alleen leren en is totaal niet te vergelijken met naar school gaan. Door de media lijkt het nu net of alle studies erg makkelijk zijn en weinig contact uren hebben. Dit geld echter niet voor alle studies! Er zijn ook studies die 40 contacturen per week hebben en daarnaast nog ongeveer 20 uur studielast hebben. Dat betekent dus 60 uur studie per week. De studiebeurs is zo laag dat het collegegeld er niet mee betaal kan worden. Je komt namelijk ruim 500 euro per jaar tekort als je thuis blijft wonen. Als je op kamers gaat dan hou je wel geld over na je collegegeld maar dat is LANG niet genoeg om een kamer van te huren, eten te kopen en af en toe ook nog iets aan ontspanning te doen (en dan bedoel ik niet 4 dagen per week in de kroeg zitten). Kortom er moet dus gewerkt worden. Zeg dat een gemiddeld baantje 15 uur per week behelst, dan ben je dus al 75 uur bezig. Dat zijn bijna 2 full time banen! Deze studies zijn vaak technisch en kennen dus een 2 jarige master. Waardoor ze dus ook procentueel gezien minder uitloop mogen hebben maar ze worden wel over 1 kam geschoren. Bovendien kosten langstudeerders niks extra dus alle mensen die beweren studenten hun "slome" gedrag te betalen weten niet waar ze het over hebben. Wat ook nog een belangrijk punt is, is dat je na de nominale duur van je studie geen beurs meer krijgt! Dus een uitwoonende student gaat er na 4,5 of 6 jaar (ligt aan de duur van de studie) al 3000 euro op achteruit. Deze maatregel zal veringrijpende gevolgen hebben op besturen van studie, sport en gezelligheidsverenigingen. Deze komen ten goede aan alle studenten maar worden bestuurt door studenten die geheel vrijwillig hun steentje willen bijdragen voor hun mede studenten. Dit gaat niemand meer doen omdat het je zomaar 3000 euro extra kan kosten. Dan nog iets wat echt absurt is. Alle zittende studenten krijgen deze boete ook! terwijl ze een half jaar geleden totaal niet bewust van waren dat ze iets deden dat "fout" was moetzen ze nu boeten voor de keuzes die ze in hun hele studie tijd hebben gemaakt. Wat al zeker 6 jaar kan zijn. Als je er voor hebt gekozen om een uitdagende studie te kiezen die net iets meer tijd van je vergt (ipv een flut studie zoals sociologie) dan kan je planning zijn geweest om er 1 of 2 jaar langer over te doen. Als je er dan halverwege ook nog voor gekozen hebt om een bestuursjaar te doen dan zit je al aan de boete. Dit waren vrijwillige keuzes maar niet gebaseerd op de mogelijkheid dat het je wel eens 3000 euro zou kunnen kosten. Ik vraag me dan ook graag af hoe de meeste Nederlanders zouden reageren als de maximum snelheid van de A2 werd verlaagt naar 50 km/uur en iedereen die op de weg rijd zijn rijbewijs moet inlevren omdat ze nou eenmaal meer dan 50km/uur te hard rijden. Dan zijn de poppen aan het dansen. Maar nu gaat het om studenten die langer (dan strikt noodzakelijk maar waar het soms heel normaal is) over hun studie doen en moeten zij opeens een boete betalen. Zonder dat ze vantevoren wisten dat dat eraan zat te komen.

Alexanderr2
Alexanderr221 jan. 2011 - 7:18

Ik ben niet 'impressed' hierdoor. Bij ons in Nijmegen leeft het niet echt onder studenten. Althans ik merk er niet veel van, ik weet niet of dat overal zo is maar op de medische faculteit in ieder geval niet. Misschien komt dat omdat er blijkbaar toch nog studenten zijn die het eigenlijk best wel normaal vinden dat ze moeten betalen voor een studie. Of dat als je geld leent dat eigenlijk wel mag terug betalen. Ik heb er bijvoorbeeld niets op tegen om te moeten betalen voor mijn studie, om dat later terug te moeten betalen of wat dan ook. Waar het mij meer om gaat is dat het helemaal niet zo rendabel is als het lijkt om een master te doen in vergelijking met een veel lager geschoolde baan. De inkomsten heb ik het dan over én de belastingen. En laten we eerlijk zijn, het overgrote deel van alle studenten staat in het rood. Dat wil zeggen dat ze letterlijk geen geld hebben maar schulden aan anderen. Dat is in en in triest en komt niet doordat ze een studie doen, dat komt alleen maar omdat ze te veel geld aan dingen uitgeven terwijl ze dat geld niet hebben. Hoe de meeste dat doen weet ik niet, ik ga ook gewoon uit net als mijn collega-studenten. Toch weet ik geld te sparen voor als ik straks afgestudeerd ben. En nee ik heb geen geld van mijn ouders gekregen. Toch gek hoe het dan toch mogelijk is dat de één (met dezelfde bijbaan als mij en dezelfde studie) toch in het rood staat en ik verre van...

4 Reacties
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Die studenten zijn dan slecht voorgelicht, maar dat kan je ze niet kwalijk nemen want dat is ook de bedoeling van Zijlstra. Dit is geen manier om sturen eerlijk mee te laten betalen als ze langer over hun studie doen, als dat het geval was was ik niet op weg naar Den Haag want met dat idee is niets mis. Dit is een bezuinigen van 370 miljoen op het hoger onderwijs, waarvan een groot deel de kwaliteit van het onderwijs rechtstreeks aan gaat tasten. Het gaat banen kosten, misschien wel 5000. Iets waar je heel makkelijk aan kan zien dat er iets niet kloot is dat het bedrag vaststaat. In totaal wordt er een korting van 370 miljoen naar verhouding van het aantal langstudeerders verdeelt over onderwijsinstellingen, die onderwijsinstellingen mogen vervolgens 3000 euro per student extra collegegeld vragen. Als het aantal langstuudeerdea afneemt is het bedrag dat de onderwijsinstelling betaalt dus hoger. De student betaalt nogsteeds 3000 euro. Hoe minder lanstudeerders hoe groter de aantasting van het budget om onderwijs mee te geven, dat slaat toch nergens op? Als ik tijd had gehad had ik een spandoek gemaakt met: ed het onderwijs, doe langer over je studie Daar komt het namenlijk op neer. Die studenten onder wie het niet leeft zullen wel wakker worden als hun docenten worden ontslagen en hun diploma niets meer waard is.

arieroos
arieroos21 jan. 2011 - 7:18

[Ik ben niet 'impressed' hierdoor. Bij ons in Nijmegen leeft het niet echt onder studenten. Althans ik merk er niet veel van, ik weet niet of dat overal zo is maar op de medische faculteit in ieder geval niet.] Alle Nijmeegse studenten die ik ken zitten nu in ieder geval in Den Haag ... maar ik ken daar niemand van geneeskunde.

Pjotrs
Pjotrs21 jan. 2011 - 7:18

"Ik heb er bijvoorbeeld niets op tegen om te moeten betalen voor mijn studie, om dat later terug te moeten betalen of wat dan ook." Lijkt me ook geen onoverkomelijk bezwaar, mits die afbetaling van je belastbaar inkomen afgetrokken mag worden.

Joeri2
Joeri221 jan. 2011 - 7:18

" Ik heb er bijvoorbeeld niets op tegen om te moeten betalen voor mijn studie, om dat later terug te moeten betalen of wat dan ook. " Best raar. Gaat u ook een lening openen voor de opvoeding die uw ouders u geven? Ik mag hopen dat tegen de tijd dat u kinderen krijgt het niet zo is dat u een excell sheet gaat bijhouden met wat uw kind u allemaal kost om dan op zijn/haar 18de af te rekenen. " ja schat, we hebben het eerlijk bijgehouden. Verzorging: 2pers * 18jaar * 356dagen * 24uur * 80,- p/u = 24.600.000,= mag ik even vangen... " Het lijkt mij dat scholing bij de verantwoordelijkheid van een samenleving met een kinderwens is. Best raar om die kinderen dan met de kosten daarvan op te schepen. " niet iedereen heeft een kinderwens " Dat is onzin, er moet iemand aan uw verzorgingsbed staan als u wat ouder bent, als dat niet uw kind is dan is het wel een kind van iemand anders.

Harmen2
Harmen221 jan. 2011 - 7:18

Ik heb vanochtend wat van die studenten gezien en ik begreep het cynisme van onze vrienden van WNL: De bus is betaald door de universiteit.

2 Reacties
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

De universiteit is bang geen goed onderwijs meer te kunnen geven. En dat terwijl we internationaal zakken, en iedereen roept dat het beter moet. Het is volkomen logisch.

sam tosha
sam tosha21 jan. 2011 - 7:18

De universiteit staat ook achter dit protest. En hou eens op met te zeuren over 'mijn' belastinggeld. Die poet wordt aan van alles besteed. Je hoort mij ook niet zeuren dat 'mijn' belastinggeld (en heueueul wat meer dan de kosten van die paar busjes) wordt besteed aan asfalt, oorlogsmissies en het loon van een groepje criminele volksvertegenwoordigers (om een kleine greep uit het aanbod te doen)

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Togaparty in Den Haag http://plixi.com/p/71400354

1 Reactie
JanB2
JanB221 jan. 2011 - 7:18

LOL

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 7:18

Laat die studenten toch lekker protesteren. Ik kan me voorstellen dat een dagje in de buitenlucht, een welkome afwisseling is van het maar hard en lang studeren. Verder is het nutteloos, want deze regering zou geen knip voor de neus waard zijn als ze bij ieder protestje hun plannen weer intrekken. Dan komt er werkelijk niet één bezuinigingsplan doorheen, want iedere groep die geraakt wordt door de bezuinigingen, vindt dat er over bezuinigd mag worden, behalve bij hen. Studenten, gezondheidszorg, kunst en cultuur, publieke omroep en ga zo maar even door. Allemaal vinden ze bezuinigingen bij henzelf niet acceptabel. En toch moet er minstens 18 miljard structureel bezuinigd worden.

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil21 jan. 2011 - 7:18

U heeft inderdaad al meerdere keren aangegeven dat u totaal wars bent van geluiden uit de maatschappij. In uw maatschappij zijn dat soort geluiden er niet. Iets met struisvogels en drie aapjes

matrix2
matrix221 jan. 2011 - 7:18

Henk en Ingrid, Achmed en Fatima hebben nog niet geprotesteerd. Druk druk druk... is het excuus!

Alexanderr2
Alexanderr221 jan. 2011 - 7:18

Klopt. Kijk naar kunst en cultuur. Sinds er over die bezuinigingen begonnen is lijkt het net alsof we 10 miljoen kunst en cultuur diehard liefhebbers hebben in Nederland. Dat is natuurlijk erg overdreven, het is gewoon een klein clubje dat opkomt voor haar of zijn pakkie-an. En terecht natuurlijk. Net zoals nu een klein deeltje van de studenten dat doen, van mij mogen ze. Ik hekel het alleen dat er dan gedaan wordt alsof dus iedereen tegen is, maar bij lange na niet alle studenten zijn tegen dit kabinet of tegen alle maatregelen.

sam tosha
sam tosha21 jan. 2011 - 7:18

Het enige middel zich te weren voor studenten en de man in de straat is protesteren. De 25% rijken die er met deze bezuinigingsplannen op VOORUIT gaan, die laten hun stem wel binnenskamers horen. Sterker nog hun lakeien zitten in de regering.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 7:18

Aardig saaie bedoeling voor 10.000 verwachtte studenten. Volgens mij is nog niet eens de helft aanwezig.

3 Reacties
mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Heerlijk die PVV aanhang....die zure azijnreakties,die rancune....ik kan m'n lol niet op

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Er komen nog duizenden studenten de kant van het Malieveld op werd net gemeld

Joeri2
Joeri221 jan. 2011 - 7:18

" Volgens mij is nog niet eens de helft aanwezig. " Uw waarneming is net zo accuraat als de meeste van uw andere waarnemingen. De politie schat de aanwezige op 11.000 en die staan bekent om hun lage inschattingen. De NOS denkt dat er 15.000 studenten zijn. Het zet uw mening over zaken dus in een niet zogoed daglicht. Een mooie kans om uw inschattingen in aantallen nog eens goed te herzien.

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Roemer krijgt gewoon het woord

1 Reactie
Bakoe
Bakoe21 jan. 2011 - 7:18

Mooi, het was toch ook van de zotte.

clara51
clara5121 jan. 2011 - 7:18

Wat mij als docent op een middelbare school (vwo) nog het meeste dwars zit is de houding die onder het kabinetsvoornemen zit: dat studenten lapzwansen zijn. Ik deed een proefje en vroeg aan tien mensen waaraan ze het eerst denken als je 'jongeren' zegt. 'Overlast', zeiden er zes. En uit de rest kwam ook al niet veel positiefs. Dat is het. Dat dorre wantrouwen. En in het geval van de boetes op 'langer studeren 'dan het kabinet nodig vindt, is het framen van studenten als lapzwansen ook nog eens vals en onproductief. Je zet studenten weg als mensen die de kantjes ervan aflopen, roept regelmatig dat je genoeg hebt van de zesjescultuur en dat het onderwijs beter moet en legitimeert daarmee een forse boete. Zodat je geld binnenhaalt om daarmee in onderwijs te kunnen investeren. Geld dat je er als kabinet zelf dus niet voor over hebt. En dan nog verbaasd zijn dat er ook honderden hoogleraren in Den Haag bijeenkomen voor een bijzondere academische zitting van treurnis. Ik ben niet verbaasd. Die hoogleraren zien wat wij op de middelbare school ook zien. Dat veruit de meeste leerlingen en studenten er zin in hebben en hard werken. En met een beetje aanmoediging doen ze meer dan strikt noodzakelijk is. En die paar die dat niet doen, want die zijn er ook, die zijn van alle tijden. Maar de norm zijn zij niet. http://www.pixelprotest.org/

2 Reacties
HDoorn
HDoorn21 jan. 2011 - 7:18

'Jongeren' is nu eenmaal een welzijnswerkerswoord. Vraag die tien mensen volgende keer eens waar ze aan denken bij het woord 'jeugd'.

Alexanderr2
Alexanderr221 jan. 2011 - 7:18

Rare school heb jij. Waar denk jij dat de beruchte 6jes mentaliteit vandaan komt? Of bestaat die op uw school niet?

Ruud12
Ruud1221 jan. 2011 - 7:18

Als er voor een studie 5 jaar staat en je mag er 7 jaar over doen en je klaagt nog, dan ben je een verwende lapswans en een profiteur. Daar hoeft de rest van Nederland niet voor te betalen. Zelf heb ik in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw mijn academische studie bekostigt met een vaste baan overdag van 44 uur per week , terwijl ik tevens kostgeld betaalde aan mijn ouders. s'Avonds volgde ik in Amsterdam en Utrecht colleges , betaalde zelf de reiskosten (er was OV-jaarkaart) en in het weekend studeerde ik. De tentamens deed ik binnen de tijd die daarvoor stond. Studenten stop nu toch eens met klagen, studeer en maak zo snel mogelijk je studie af. Dat zijn jullie verplicht aan de samenleving. Jullie weten niet hoe bevoorrecht jullie zijn.

4 Reacties
arieroos
arieroos21 jan. 2011 - 7:18

[Als er voor een studie 5 jaar staat en je mag er 7 jaar over doen en je klaagt nog, dan ben je een verwende lapswans en een profiteur.] Deze propaganda hebben we al vaak genoeg gehoord. Heb je nog iets van argumenten ?

ReneeO
ReneeO21 jan. 2011 - 7:18

[...] Zelf heb ik in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw mijn academische studie bekostigt [...] Twee decennia lang gestudeerd? Dat waren nog eens tijden! Om de toevoeging 'vorige eeuw' moest ik een beetje grinniken...

JoWe62
JoWe6221 jan. 2011 - 7:18

En je vergeet dat tijden veranderen, dat studenten nu veel meer moeten studeren dan vroeger, dat de kosten van een studie maar ook de bijkomende kosten veel hoger zijn. Ouderen die de vroegere tijd verheerlijken, zijn stil blijven staan. Volgens mij ben jij er 1 van.

JoWe62
JoWe6221 jan. 2011 - 7:18

Heb ik het goed begrepen dat die radicale figuren geen studenten zijn maar extreme links, die er alleen maar op uit is om rottigheid te trappen?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 7:18

We hebben het recht om te demonstreren, maar of er opgeroepen moet middels pamfletten om het minsisterie van Onderwijs te bestormen. Kun je je gaan afvragen of links en extreem links niet hun doel voorbij schieten. Dat gaat wel heel ver. Het bericht dat er extreme groepen bezig zijn om de demonstratie aan te grijpen om een soort anargie te bewerksteligen waar alles is toegestaan. Links extreem. Dan wordt de eerste indicatie dat er wat stond te gebeuren aan "rechts" toegeschreven. Hypocriet. Als er ongeregeldheden uitbreken, dan lik op stuk beleid dit schorem eens en vooraltijd een goed lesje leren.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil21 jan. 2011 - 7:18

grijpen om een soort anargie te bewerksteligen waar alles is toegestaan. ================ Nee dat zouden we inderdaad niet moeten willen.

Gerald2
Gerald221 jan. 2011 - 7:18

Zijlstra tijdens speech wordt door NOS afgekapt. Nieuw "vakkundig" rechts beleid bij NOS? Kon drie uur journaal niet uitgesteld worden?

3 Reacties
Gerald2
Gerald221 jan. 2011 - 7:18

En toen viel de verbinding helemaal weg....

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

ooooooooooooooh....wat erg we krijgen later vast niet te zien wat er allemaal gebeurd is tijdens zijn optreden ooooooooooooh wat erggggggggggg

Irmaatje
Irmaatje21 jan. 2011 - 7:18

Wat Zijlstra te zeggen had weten we toch allemaal al? Dat is nou precies waar die 18.000 studenten en 1.000 hoogleraren tegen protesteren! Hoe erg dat de NOS dat niet uitzend maar juist de oppositie laat horen omdat die een afwijkende mening hebben..... ttsss

meijerlahn
meijerlahn21 jan. 2011 - 7:18

Geen geld steken in de toekomst van onze kinderen. Daar is dit kabinet heel goed in. http://nu.pvda.nl/berichten/2011/01/PvdA-bezorgd-om-toekomst-kenniseconomie.html

1 Reactie
matrix2
matrix221 jan. 2011 - 7:18

De rekening doorschuiven naar onze kinderen daar is de oppositie dan weer goed in. Dat dan weer wel!

CognitieveResonantie
CognitieveResonantie21 jan. 2011 - 7:18

De argumenten van het studentenprotest zijn inderdaad wat zwak, maar elk protest tegen dit verfoeilijk liberale kabinet is uiteindelijk goed.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje21 jan. 2011 - 7:18

Zwakke argumenten zegt u? Geen argumenten naar mijn smaak. Opmerkeliijk om achter een protestactie te staan waarvan duidelijk is dat deze kant nog wal raakt. Uw opvatting dat elke actie tegen het huidige kabinet goed is getuigt ook niet van echt helder denken. De studenten staan op hun strot om te ageren tegen een eigen bijdrage na een zeer riante studietermijn van 6 jaar. De dames en heren zijn van mening dat de termijn op kosten van de burger (ja, ook gratis geld van u) gerust wat langer mag duren. Maar natuurlijk zegt u, ik ben tegen het kabinet dus de studenten hebben gelijk en ik betaal er wel aan mee. En als u het niet doet betaald een ander het wel. Een bijzonder rare opvatting mevrouw Kramer.

xatr0z
xatr0z21 jan. 2011 - 7:18

Sorry maar het is toch gestoord dat (zelfs hier) iedereen het persbericht van de politie maar napraat? Over dat 'radicalen' van plan zijn om zich 'tussen de demonstranten te mengen' om 'onrust' te stoken. Er is een linkse site geweest waar gelinkt werd naar die van ASVA en werd opgeroepen om te komen. Nu is gelijk iedereen die NIET lid is van een studentenvereniging met bijbehorend apenpakje een radicale demonstrant? Ik had het zeer goed begrepen als mensen die bang zijn straks niet meer rond te kunnen komen daar boos om worden. Ik had het ook goed begrepen als er wat ruitjes in het binnenhof zouden zijn gesneuveld. Maar nee, de leiding der studenten (ASVA/LSVB) stonden al klaar om zich te distantiëren! Met hun 400-man tellende ordedienst stonden ze in goed contact met de politie. Bah.

2 Reacties
Harmen2
Harmen221 jan. 2011 - 7:18

Het stond ook in de Telegraaf, dan zal het wel waar zijn, toch?

Gerald2
Gerald221 jan. 2011 - 7:18

Iedereen laat zich ook steeds meer door de Telegraaf ophitsen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 7:18

Toch weer relletjes... Ze gooien ook hun eigen glazen in.

1 Reactie
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Wie zijn ze? Hier zeggen ze dat er 11.000 studenten waren. Dat kan ik me niet voorstellen volgens mij waren het er meer, de demonstratie had uit tellingen begrepen dat het er meer dan 20.000 waren, dat doet er niet toe zoiets valt niet te tellen en dat zullen we ooit weten. Stel er zijn 20.000 mensen, en er doen er 20 iets verkeert en nog 30 mensen die niets van plan waren komen er in terecht. Dan is dat een verwaarloosbaar deel van het geheel, dat kan je de rest niet aanrekenen, daarom was ik zo blij dat het op het malieveld (afgezien van een paar tomaten en minstens 3 rookbommen) rustig bleef. Daarna ben ik de andere kant op gelopen en heb ik een uur in een soort koffiezaakje gezeten (omdat we er een hard hoofd in hadden dat het station normaal door zou stromen). Toen ik weer buiten kwam en richting Den Haag CS liep (inmiddels was het half 5) was er meer ME op straat dan studenten, de ME leek voor de pers op paarden in een rij te gaan staan, versperde voor de lol een voetpad (je moest er maar over het gras langs). Wat mij nog het meeste opviel was hoe onaardig en nors die ME is, er zijn waarschijnlijk 20 mensen in de hele stad die ze kwaad willen doen. En iedereen die iets aan een agent die er naast staat wil vragen wordt (verbaal)behandeld alsof hij een crimineel is. Terwijl ik een poging doe om met de trein naar huis te komen voel ik mij bedreigd door de ME. Ik kan me best voorstellen dat deze opstelling van de ME geweld uitlokt, het leek wel een politiestaat.

Don04
Don0421 jan. 2011 - 7:18

Roemer: "Rutte en consorten die onderwijs onmogelijk maakt" ik zag ook een student met een doodskist? gekker moet het niet worden.

1 Reactie
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Ik heb zelf nog de schrodingervergelijking op die doodskist geschreven. Het onderwijs is echt in gevaar, en al alleen al het feit dat 1/3e van alle Nederlandse hoogleraren in toga rond de hofvijfer staan moet dat signaal toch afgeven. Die mensen maken zich niet voor niets zorgen.

grolschje2
grolschje221 jan. 2011 - 7:18

Voltijd studenten besteden ongeveer 22 uur per week aan hun studie. Misschien dat daarom een groot deel van mijn medestudenten bang is dat ze extra moeten betalen. Met 30/35 uur per week moet het toch wel lukken om de studie sneller af te ronden dan in 7/8 jaar.

2 Reacties
johnnysisko
johnnysisko21 jan. 2011 - 7:18

Men verwacht het onmogelijke. Men moet elk jaar meer betalen aan een studie dan het jaar daarvoor. Terwijl de studiefinanciering minder wordt dan ooit. Daarop roept men dat men blij mag zijn dat men nog iets krijgt. Studenten moeten steeds meer bijwerken om hun studie te betalen. Bijlenen dan wordt er gezegd. Maar niemand staat er bij stil dat we het gewoon gaan vinden dat hele generaties met schuld beginnen. Dat hoeft echt niet Wil men als maatschappij een duurzame maatschappij dan is het nodig dat men eventjes investeert vanuit de overheid. Ik vind het steeds meer tenenkrommend dat er geroepen wordt weet je wel wat dat kost? Terwijl die argumenten je natuurlijk nooit hoort bij de JSF of bij de Afghanistan missie. Het subisidieren van villa's d.m.v hypotheekrente aftrek Wat een idioten bij het kabinet zeg

JoWe62
JoWe6221 jan. 2011 - 7:18

Laat ik het zo zeggen, mijn dochter doet de universiteit (4e jaars) en besteedt per week ca 40 uur aan haar studie. Met haar eigen leven op kamers is dat gewoon meer dan een dagtaak. Daarbij geeft ze nog bijles aan VMBO scholieren ook.

Peterman
Peterman21 jan. 2011 - 7:18

Niets mis met een wat hogere eigen bijdrage voor je studie sowiso en zeker als je er wat langer over doet. Mits je natuurlijk niet als je na jaren blokken, 40+ u pw werken enz enz uiteindelijk eens 2x modaal gaat verdienen en dan tot de groep gaat horen die zich met trots tot de sterke schouders groep mag noemen zodat het er op neer komt dat je alles geteld ( balasting, hogere kinderopvang, volledige bijdrage ziektekosten, geen aftrekposten, huursubsidie etc etc ) net genoeg extra overhoud om je studiekosten af te betalen.

1 Reactie
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Daar is ook niets mis mee, en het merendeel van de mensen die daar stond zal ook vinden dat daar niets mis mee is. Het probleem is alleen dat deze plannen niet daarvoor zorgen, deze plannen zijn een bezuiniging van 370 miljoen, die Universiteiten zullen dwingen (door financiële problemen) en financieel prikkelen (omdat met meer langstudeerders studenten naar verhouding meer gaan betalen) om te zorgen dat er meer van die langstudeerders zijn. Ik leb dit elders wel beter uit, maar ik heb geen zin om steeds hetzelfde te typen. Wat mij opvalt is dat iedereen die roept dat studenten niet moeten zeuren niet weet hoe het zit. Ik heb nog niemand het werkelijke beleid horen verdedigen, dat is toch wel erg opvallend.

JoopSchouten
JoopSchouten21 jan. 2011 - 7:18

Ondertussen werd door Generaal P.J.M. (Peter) van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, liegt in vol ornaat dat Kunduz veiliger is dan Uruzgan. http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3389232.ece/Van_Uhm__Kunduz_veiliger_dan_Uruzgan.html

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten21 jan. 2011 - 7:18

...loog...

wvdstraat
wvdstraat21 jan. 2011 - 7:18

Tegen "borreltijd" namen Hooligans en PVV'ers de demonstratie over. Zij waren net uit hun bed en hadden weinig te doen. De studenten gingen reeds naar huis, terwijl de Telegraaflezer z'n ochtendkrant openslaat.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil21 jan. 2011 - 7:18

Tegen "borreltijd" namen Hooligans en PVV'ers de demonstratie over. ================== Nou de PVV kwam iets later want ze hadden nogal moeite om te onthouden dat ze moesten zeggen dat ze van de ASVA waren, want iets onthouden is niet het sterkste punt van een PVV'er maar toen er iemand kwam die vertelde, ik ben van de ASVA en ze dat na moesten zeggen toen ging het al een stuk beter. Want in iemand napraten daar zijn PVV'ers dan wel weer heel erg goed in.

cmore
cmore21 jan. 2011 - 7:18

Volgens burgemeester Van Aartsen van Den Haag zijn onder de arrestanten leden van de linkse groep Anti-Fascistische Aktie. Bron : NOS.nl Volgens mij stemmen deze mensen over het algemeen op de SP, GL en PvdA, en níet op de PVV.

Centurion2
Centurion221 jan. 2011 - 7:18

Ik begin dit zo'n gezeik te vinden. Echt een non-issue. Er zal altijd bezuinigd moeten worden. Bear with it. Net als dat onzinnige geneuzel als bezuinigingen op cultuur. Lekker boeiend!! Kan iemand mij de noodzaak van kunst uitleggen? Ik verbaas me over al die berichten die hier op Joop.nl iedere dag weer opgeplempt worden. Heb echt het idee dat de hier het geld niet wordt verdiend in elk geval. Altijd maar die aanval op de bedrijven, op de rijkeren, of daar waar geld zit (zie foto). De afgunst druipt er van af. Als het niet voor de bedrijven en de rijkeren was geweest, dan was dit land al lang het Griekenland van de lage landen geweest. Het mooie is dat deze studenten in hun werkende leven gauw overstappen op de rechtsere politiek. Lachen gieren brullen..

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jan. 2011 - 7:18

Vooral brullen....

JanB2
JanB221 jan. 2011 - 7:18

Nederland stond vroeger vooral bekend om zijn bekrompenheid. Ik constateer dat die tijden helaas beginnen te herleven. U heeft totaal geen notie van wat er in dit land en daarbuiten feitelijk aan de hand is. En als we u moeten geloven de meeste studenten dus ook niet. Zullen we het hoger onderwijs dan maar helemaal afschaffen? Iets met parels en zwijnen en zo.

Gerald2
Gerald221 jan. 2011 - 7:18

De reacties van de reaguurder uitgaand kun je Geen Stijl van een rechts bolwerk spreken. Bij GS wordt je achteraf "weggejorist", hier kun je vooraf geweigerd worden. Dat GS geen. Dat GS niet vermeldt dat ze in hun spelregels over politieke voorkeuren is logisch. Ze kijken wel uit, als ze dat wel zouden doen worden ze zelf aangepakt. Er worden bij GS inderdaad linkse mensen als Bos opgehemeld (die is toch de politiek uit, kan weinig kwaad bij rechts) en Dales en Jorritsma gebashed worden, klopt, maar zijn meer uitzonderingen dan regel. Ook de zwaarte van het "delict" wordt bij GS links anders behandeld dan rechts. Links wordt al gebashd als ze door een rooie stoplicht fietsen; rechts gebeurt dit pas bij een veel zwaardere feit.

1 Reactie
Gerald2
Gerald221 jan. 2011 - 7:18

Oeps.... Deze was bedoeld als reactie op Henk Jan Mielke van 19.57, niet als een zelfstandige inbreng.

eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Waarom maakt dit: http://www.youtube.com/watch?v=nD8wsN-tCbg Ook geen indruk op Halbe Zijlstra, als totaal 1/3e van alle hoogleraren in Nederland in toga naar Den Haag komt, dan moet het toch op gegeven moment doordringen dat je iets niet goed doet. Of kan hij het niet accepteren dat deze mensen vele male intelligenter zijn dan hij?

4 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai21 jan. 2011 - 7:18

Geachte Eline W, Harrie Verbon Hoogleraar Openbare Financiën schrijft o.a. Universiteiten protesteren met boter op het hoofd. Als de universiteiten nu eerst zelf eens op orde zaken stellen, dan kunnen ze daarna gaan klagen over maatregelen die verzonnen lijken te zijn. Bestuurders in het hoger onderwijs protesteren tegen de aantasting van onderzoek en onderwijs door de bezuinigingen van dit kabinet. Ze besteden zelf echter nog niet eens de helft van hun budget aan onderwijs en onderzoek. Dus trek je conclusie zou ik zo zeggen.

Bertus112
Bertus11221 jan. 2011 - 7:18

1/3 van wat leraren is een stuk minder als 76 zetels.

Yggdrasil
Yggdrasil21 jan. 2011 - 7:18

Ook geen indruk op Halbe Zijlstra, als totaal 1/3e van alle hoogleraren in Nederland in toga naar Den Haag komt, dan moet het toch op gegeven moment doordringen dat je iets niet goed doet. ========================== Het probleem van tegenwoordig om mensen op de been te krijgen is dat het een tamelijk zinloze move is. De politici hebben geleerd dat je je moet laten zien op protestdemonstraties maar ze hebben ook nog iets anders geleerd. Je moet moet nooit toegeven naar aanleiding van een protest want dan heb je een probleem want dat maakt protesteren weer lonend en dat moeten we in dit land niet hebben. De enige manier waarop wel nog wel eens iets bereikt kan worden is in de Tweede Kamer of de Eerste Kamer want daarin worden dingen nog wel eens gewijzigd zonder toe te hoeven geven dat dat ingegeven is door een protestdemonstraties want er is geen politicus die dat zal toe willen geven. Toch hebben al die demonstraties wel degelijk nut, ze geven uiting aan de maatschappelijke onvrede en teveel maatschappelijke onvrede schaadt direct de economie. Waar ook vanmiddag door Cohen nog eens op gewezen werd is dat dit protest voortgezet kan worden door zo te stemmen dat de zittende coalitie met gedoogsteun van de xenofobe PVV geen meerderheid gaat krijgen in de Eerste Kamer, want als dat namelijk gebeurt, geen meerderheid dus, dan zal Rutte heel voorzichtig moeten manoeuvreren en kan hij het zich niet veroorloven om de maatschappij te ontwrichten zoals hij nu doet. Want hoewel de dagen van Herman Bode, Jaap van de Scheur en Wim Kok als vakbondsmensen lang achter ons ligt heeft protesteren nog steeds wel zin maar dan indirect.

JanB2
JanB221 jan. 2011 - 7:18

Waarom dat geen indruk maakt? Wellicht omdat Zijlstra nooit een academische studie heeft afgemaakt: eerst 4 jaar marketing op HBO niveau, daarna 2 jaar sociologie. Wat dat laatste betreft: studiestaker dus en 2 jaar stufi en aanvullende kosten (door de belastingbetaler betaald) down the drain. Maar dit soort mensen hangt van hypocrisie aan elkaar en meent nu wel de huidige generatie studenten de maat te kunnen nemen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 7:18

Bezuinigen doet altijd pijn , maar lijkt onvermijdelijk. Wanneer het alleen gaat over "een kleine bijdrage "van E 3000 , met een franchise van 1 jaar, voor langstudeerders, lijkt me dat alleszins redelijk. Een beetje minder feesten en harder studeren, dat kan geen kwaad. De bloem van de natie , die overigens in het arbeidszame leven gemiddeld straks 20 a 30 % meer inkomen heeft dan degene die niet gestudeerd hebben, zou dat moeten begrijpen. Leeftijdgenoten die nu al werken , krijgen ook niets / heel weinig kado. Zij zullen met afgunst kijken naar alle privileges die studenten genieten . Wanneer je je ook nog eens realiseert dat ( gebaseerd op onderzoek van Nibud ) 1 op de 4 studenten aanvullend leent ( op heel gunstige voorwaarden ) om leuke dingen te doen ....... Jammer dat in de demonstratie vandaag en in de toespraken daarover vandaag, de suggestie wordt gewekt alsof de issue at stake een andere is. Alsof vanaf nu studeren alleen voor diegenen met rijke ouders zou zijn. Mn de toespraak van Roemer was wel erg demagogisch en feitelijk onjuist. De boodschap dat er E3000 moet worden betaald wanneer je meer dan een jaar uitloop van je studie hebt, zal door Jan Modaal echt wel begrepen worden en zelfs ondersteund worden. Maar of dit geluid helder over de buehne komt in al het demogogisch geweld van vandaag is sterk de vraag.

1 Reactie
arieroos
arieroos21 jan. 2011 - 7:18

[Zij zullen met afgunst kijken naar alle privileges die studenten genieten .] En dat is het eigenlijk, heh ? Jalouzie. Wat Jantje niet kan, mag Pietje niet. De typische Nederlandse cultuur; iedereen wiens hoofd boven het maaiveld uitsteekt, moet gestraft worden.

wvdstraat
wvdstraat21 jan. 2011 - 7:18

Protesten van studenten, socialisten hebben historisch regelmatig (niet altijd hoor !) bijgedragen tot rechten, emancipatie, verbetering voor allen in de samenleving. Ik zou graag enkele voorbeelden - vooruit ééntje... - van rechts horen, die dat ook gedaan heeft...... Eén simpel protestje in het algemeen belang..... Vroeger zeiden conservatieven altijd dat protesteren "gemakkelijk" was, maar als je dan vroeg waarom ze dan niet meededen, begonnen ze te blozen.... van schaamte..... Die latente beschaving is helaas ook al voorbij.

1 Reactie
grolschje2
grolschje221 jan. 2011 - 7:18

Die zaken zijn niet bereikt door demonstraties maar in de tweede kamer.

objectivist
objectivist21 jan. 2011 - 7:18

Ik kan nog begrijpen dat je boos bent over bezuinigingen op het onderwijs maar wat is er nou mis om meer te betalen als je langer dan 5 jaar doet over een studie van 4 jaar of als je besluit nog eens 4 jaar te studeren? Wie kan daar in GODSnaam iets tegen hebben? Ik vind het een maatregel die er al lang had moeten zijn. Respect voor Rutte.

3 Reacties
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

--Ik kan nog begrijpen dat je boos bent over bezuinigingen op het onderwijs-- Wat is dan u probleem, het gaat hier om bezuinigingen in het onderwijs. Die 370 miljoen komt voor de helft om meer terecht bij onderwijsinstellingen, die daardoor waarschijnlijk personeel moeten ontslaan. Dat valt toch echt onder de definitie bezuinigingen in het onderwijs, (zie voor meer uitleg mijn eerdere berichten). En waarom denkt u dat er duizend hoogleraren in toga naar Den Haag komen, niet omdat ze boos zijn dat studenten die lang studeren meer moeten betalen, nee omdat tegen bezuinigingen op hun werk zijn. U bent het dus met alle studenten eens, maar weet dat niet omdat u slecht geïnformeerd bent.

JanB2
JanB221 jan. 2011 - 7:18

Het zijn niet alleen de maatregelen ten aanzien van de studenten. Waarom de onderwijsinstellingen beboeten voor trage studenten en wel zo dat het duizenden banen gaat kosten in een sector die van vitaal belang is voor Nederland als geheel? Dat is met geen enkel ZINNIG argument uit te legen. China investeert zich momenteel suf op het gebied van onderwijs, stuurt haar beste mensen de wereld over om overal kennis en ervaring op te doen. Die concurrentie kun je met een niveautje InHolland al snel niet meer bijbenen. Onderzoek en wetenschap is topsport.

arieroos
arieroos21 jan. 2011 - 7:18

[Ik kan nog begrijpen dat je boos bent over bezuinigingen op het onderwijs maar wat is er nou mis om meer te betalen als je langer dan 5 jaar doet over een studie van 4 jaar of als je besluit nog eens 4 jaar te studeren?] Daar is niks mis mee, want je betaalt nu al meer als je langer over een studie doet. Maar waarom zou je dan nog een extra boete moeten krijgen ? [Wie kan daar in GODSnaam iets tegen hebben?] Iemand die ziek wordt. Iemand die een buitenlandse stage wil doen. Iemand die van het HBO doorstroomt naar de universiteit. Iemand die extra vakken wil volgen om meer te leren. Iemand die een jaar in een bestuur wil zitten. Iemand die een ernstig ongeluk krijgt. Iemand die de verkeerde studie heeft gekozen. Iemand die geen stageplek kan vinden. Iemand, wiens stage uitloopt. Oftewel, iedereen die pech heeft, en iedereen die ambitieus is en echt wat van zijn opleiding wil maken. [Ik vind het een maatregel die er al lang had moeten zijn. Respect voor Rutte. ] Dus je vind het ook een heel goed idee dat de onderwijsinstellingen fors gekort worden ? En ... deze maatregelen gaan dus ook gelden met terugwerkende kracht. Iemand die vorig jaar een buitenlandse stage heeft gedaan, zonder dat hij wist dat dat hem een boete zou opleveren, moet nu plotseling 3k extra gaan betalen. Waarom vind je dat rechtvaardig ?

eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Dit is een reactie op Don de Jong of hij als zodanig aankomt weet ik niet want de mobiele site doet een beetje raar. Het probleem is dat deze sector niet moet bezuinigen, het is in ieders belang dat er miljarden bij komen. . Alleen dan kunnen we concurreren met de landenom ons heen. Daarbij is vermogen niet bedoeld ik personeel ui te betalen, omdat die pot leeg raakt zonder dat het kabinet echt de garantie geeft dat er geld bij komt Ik mag aanemen dat iedereen het er wel over eens is dat dit een ordinaire bezuini is. Iedereen die het daar niet mee eens is moet zich in de materie verdiepen.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse21 jan. 2011 - 7:18

Hoi Eline, Lees dit artikel eens door, dan snap jij zelfs dat het geen kwaad kan een paar knaken te bezuinigen op het Hoger Onderwijs. College Students Learn Little College is a time of learning, expanding the mind and gaining new skills, right? Not so much, according to a new study. By the end of sophomore year, 45 percent of students show no significant improvement in critical thinking, writing and complex reasoning, the Associated Press reports. The findings come from a study of more than 2,300 undergraduates published in a new book, "Academically Adrift: Limited Learning on College Campuses" (University of Chicago Press, 2011) by New York University sociologist Richard Arum and University of Virginia sociologist Jospia Roksa. Students didn't get a brain boost in their last two years of college either, the study found. After four years, 36 percent of students failed to demonstrate significant academic improvement. The findings are the latest in a series of bad news about today's college students. http://www.livescience.com/culture/college-students-learn-little-110118.html Kortom, al gaan er honderdduizend hoogleraren in toga rondlopen in Den Haag, dan wil dat dus niet zeggen dat ze ook gelijk hebben. Verder is een opkomst van 11.000 man (bron NRC) natuurlijk helemaal fantastisch, maar bij ADO Den Haag - Heerenveen was gisteren meer publiek. En terecht trouwens!

fjacobse
fjacobse21 jan. 2011 - 7:18

Rutte: plannen onderwijs gaan niet veranderen http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4884/Bezuinigingen-in-het-hoger-onderwijs/article/detail/1826834/2011/01/21/Rutte-plannen-onderwijs-gaan-niet-veranderen.dhtml Zo, en dan maandag allemaal weer naar college, een ervaring rijker, een illusie armer. Demonstreren is leuk maar ga vooral niet denken dat het tot iets leidt. We leven tenslotte in een democratie, niet in een "wie de grootste bek heeft krijgt zijn zin'-ocratie.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jan. 2011 - 7:18

Dat zal dan ook wel niet. Dit gaat allemaal door en het duurt nog heel lang. Wat betekent dat voor onze door Halbe en zijn geestverwanten zo vaak aangehaalde kleinkinderen? Die worden dan overal op de wereld waar je ze heen trekken om nog een baantje te vinden uitgemaakt voor "gelukzoekers" en economische vluchtelingen.

HugoSpanje
HugoSpanje21 jan. 2011 - 7:18

Plus het verlies van 15.800 werkdagen.

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Mooi...maar de namen van de regeringsverantwoordelijken.....Rutte,Verhagen en Wilders en de bijbehorende politieke partijen VVD,PVV en CDA blijven in de geheugens van deze mensen gegrift. En bij de vele mensen die het zoveelste staaltje van domheid van dit minderheidskabinet hebben mogen aanschouwen. Op naar 2 maart!!!!! Dag Halve Zoolstra en die hele ploeg om je heen Speech Studentenprotest Beste docenten, politici en mede-studenten, Wat goed. Wat goed dat u zo massaal bent komen opdagen op het verjaardagspartijtje van Halbe Zijlstra. Ik kan u straks misschien nog wat chips en cola aanbieden, maar het zal niet als een verrassing komen dat Jan-Kees de Jager alle taart al heeft opgegeten. Maar daar laten we ons feestje niet door verpesten. Want zelden zult u in het gezelschap zijn geweest van zoveel politici die u naar de mond willen praten. Alles hebben ze er voor over om zich bij u binnen te likken. Guusje ter Horst bood me net nog een voetmassage met happy ending aan. En als ik hier uitgesproken ben dan zal ik shirtje ruilen met Alexander Pechtold. Speciaal voor u is hier vandaag van iedere partij de meest charismatische politicus aanwezig. Alleen de PvdA heeft Job Cohen gestuurd. En u valt voor dat charme-offensief. Tijdens het studentenprotest op de Dam vorige maand was het hevigste verzet een mandarijn die naar VVD’er Anne Wil Lucas werd gegooid. U krijgt geen studiefinanciering meer tijdens uw masterfase, een tweede studie gaat duizenden euro’s extra kosten, het collegegeld voor langstudeerders wordt verdubbeld en uw meest vijandige reactie is dat u uw vijand een vitamine-C-vergiftiging probeert te bezorgen. Het is tijd voor een andere aanpak. Laten we beginnen bij het derde wiel aan de wagen, de zwembandjes onder de oksel van het kabinet Rutte, de partij van spek en bonen. De PVV! Van de PVV konden we verwachten dat ze op onderwijs zouden willen bezuinigen. De PVV heeft een hekel aan mensen die ze niet kennen. Eerst de allochtonen, nu mensen met een opleiding. Dat is niet verwonderlijk. Voor de PVV hoef je je studie toch niet af te ronden om het op je cv te kunnen zetten. En als we straks met z’n allen nog wat gaan drinken in het centrum van Den Haag, zet dan alsjeblieft uw fietshelm op voor het geval u een kopstoot moet incasseren. En ook Marja van Bijsterveldt bezuinigt gulzig mee. Zij studeerde zelf verpleegkunde. En laten we voor het gemak eens stellen dat het onderwijs een patiënt is. Een zieke patiënt die door een wrede wending van het lot Marja van Bijsterveldt toegewezen heeft gekregen als verpleegster. Heb je griep? Amputatie! Uitslag? Amputatie! Spierpijn? Amputatie! Ongeacht het probleem, bij het CDA is snijden altijd de oplossing. En dan is daar nog Halbe Zijlstra, hier vandaag ook aanwezig. Iemand die in interviews trots toegeeft dat hij alleen thrillers leest, maar daarbij verzwijgt dat zijn laatst gelezen boek een scheurkalender was. Wie heeft Halbe Zijlstra verantwoordelijk gemaakt voor onderwijs? Je maakt de burgemeester van Moerdijk ook geen staatssecretaris van volksgezondheid. Je maakt iemand die wel eens is wezen lasergamen niet gelijk minister van defensie. Je zet Bobby Farell niet op financiën. Halbe Zijlstra is bovendien de nieuwe cultuurpaus, en in de rijke traditie van het katholicisme kan hij het niet nalaten om zijn klamme vingers ook in de broek van het hoger onderwijs te steken. Maar deze Halbe Zijlstra is onze redding. Want nu wordt er alleen gesneden in de kosten, maar Zijlstra heeft nog 3,5 jaar om ook het onderwijs naar zijn eigen, unieke niveau te brengen. Van uw boek Wetenschapsfilosofie zal een film gemaakt worden met de borsten van Carice van Houten in de hoofdrol, studieboeken zonder cliffhangers gaan allemaal uit het pakket en om de pagina zult u in uw boeken voortaan een tekening van Fiep Westendorp aantreffen. Alleen de studie Media & Cultuur zal niet zoveel van de veranderingen merken. Kortom. U moet wel een ongelooflijke Dion Graus zijn om uw diploma niet op tijd te halen. Uw studie heeft u afgerond voor Halbe Zijlstra een boek kan uitlezen. Vandaag is niet alleen de verjaardag van Halbe Zijlstra. Vandaag wordt het startschot gegeven van het vier jaar durende verjaardagsfeestje dat uw studie met Zijlstra aan het roer zal worden. Met z’n allen in een kringetje en de PVV-fractie met een feesthoedje op. Halbe zorgt voor de Wokkels, Marja van Bijsterveldt neemt truffels mee en Hero Brinkman staat achter de tap. Het feest kan beginnen! Dankuwel!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jan. 2011 - 7:18

"niet in een "wie de grootste bek heeft krijgt zijn zin'-ocratie." Hoezo niet? Je beschrijft precies waarom de PVV z'n zin heeft gekregen na de afgelopen verkiezingen.

ElChe
ElChe21 jan. 2011 - 7:18

"We leven tenslotte in een democratie, niet in een "wie de grootste bek heeft krijgt zijn zin'-ocratie." We leven in een pseudocratie. Diegenen, die het beste kunnen liegen, trekken de meeste stemmen en regeren. Vooral als het ze lukt om de media te gebruiken voor hun leugens en bedrog. Dat is toch wel duidelijk bewezen sinds Wikeleaks.

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

Hoger onderwijs is geen luxe en mag best kwieker 22 januari 2011 door Marc Chavannes Duizenden studenten op het Malieveld, honderden hoogleraren in toga langs de Hofvijver, het hoger onderwijs wilde vrijdag een signaal geven dat bezuinigen echt ergens anders moet. Wáár zeiden de demonstranten zij er niet bij. De kenniseconomie, onze gemeenschappelijke toekomst, daar ging het om. Ook de Tweede Kamer wil graag dat Nederland bij de ‘top vijf kenniseconomieën’ hoort. In een spoeddebat werd staatssecretaris Zijlstra daar bij voortduring aan herinnerd. Hij sprak het niet tegen. Waarom zou hij ook? Niemand kan het begrip helder definiëren. Meten is er dus niet bij. Laat staan weten. Een vrijblijvend punt aan de horizon maakt ieder debat heldhaftig zonder dat iemand hoeft te kiezen. Dat gaf oppositie en regering(sfracties) de gelegenheid tegenover elkaar te staan over de centen. Het kabinet wil het hoger onderwijs een ‘kwaliteitsimpuls’ geven, maar komt binnenkort met een wetsontwerp dat langstudeerders én de universiteit of hogeschool waar zij staan ingeschreven financieel straft. De opbrengst is al voor 2012 tot en met 2015 voor 370 miljoen per jaar ingeboekt. Het kabinet zegt dat het niet bezuinigt op onderwijs, dat het alleen het geld aan de treuzelaars onttrekt om het weer te investeren in verbetering van het onderwijs. De staatssecretaris moest dinsdag toegeven dat dat terugploegen de eerstkomende jaren achterblijft. Het lijkt een beetje op de 3000 politiemensen die er bij zouden komen door ze niet weg te bezuinigen. Minister Opstelten moest die verbale illusie na lang gedraal intrekken. Zijlstra gaf het maar direct toe. Dat hielp de studenten, hoogleraren en bestuurders om warm te lopen richting Binnenhof. Meestal kan zo’n samenloop van geleerden en enigszins geleerden niet aangeven hoe de toekomst van hoger onderwijs en onderzoek er wel uit moet zien. Gisteren was dat anders. Op verzoek van de vorige minister van onderwijs werd vorig voorjaar een rapport opgesteld door een commissie onder oud-minister Veerman. Daarin stond wat nodig is om te komen tot een toekomstbestendig stelsel van hoger onderwijs. Niet tevreden terugkijken maar zorgen dat Nederland intellectuele kracht organiseert, niet ieder vak op twaalf plekken doen, studenten aan het begin van hun studie goed in de ogen kijken opdat zij een passende studie kiezen, wie is toegelaten ook begeleiden naar een succesvolle afronding. Anders dan veel van dit soort rapporten was het concreet, leesbaar en realistisch. Het werd vrijwel unaniem goed ontvangen. Ook het nieuwe kabinet omhelsde het. Om vervolgens eerst maar eens te gaan snijden in het deelprobleem van de langstudeerders. Nog afgezien van de vraag of de ingeboekte miljoenen wel zullen binnenrollen, want ontmoediging kan leiden tot helemaal afzwaaien of tot opgerekte zesjes type InHolland. De financiering vormt dan het gedrag maar niet de werkelijkheid. Fundamenteler is dat zulke betrekkelijk willekeurige maatregelen leiden tot oppervlakkige Kamerdebatten en vrij makkelijke media- en Malieveld-betogen over een deeltje van het probleem. De eeuwige student uit de tijd van Mark Rutte, Maxime Verhagen, Alexander Pechtold of Ivo Opstelten bestaat bijna niet meer. Dat te veel studenten hun studie niet of veel te laat afmaken heeft meestal andere oorzaken dan alcoholisch of per waterpijp reizen langs verre continenten. Deeltijdstuderen naast een keur aan baantjes is vrij algemeen en vooral een gevolg van een steeds verder versoberd beurzenstelsel plus een vrij algemene leenhuiver. Studenten daar op afrekenen én de universiteiten er financieel voor straffen is een vrij doorzichtige en willekeurige vorm van staathuishoudkunde. Universiteiten en hogescholen kunnen beter worden aangemoedigd de studenten die zij bewust hebben binnengelaten met alle inzet van mankracht en apparatuur te helpen verstandige mensen, zo mogelijk wetenschappers te worden. Met andere woorden: zonder jaren te verliezen aan een blauwdruk moet zo’n heel rapport-Veerman inzet zijn van een kloek maar fundamenteel debat. Het blijft bizar dat al een paar jaar iedereen het met iedereen eens is dat Nederland het moet hebben van zijn hersens. Premier Balkenende investeerde veel gezag in het Innovatieplatform. Nu is er de Kennis- en Investerings Agenda. We smullen en huiveren van lijstjes die beweren dat ‘we’ het goed doen met rekenen of minder goed met innoveren. Allemaal van beperkte waarde. Iedereen weet al jaren dat Nederland relatief weinig en steeds wat minder uitgeeft aan onderwijs en onderzoek, en dat het tegendeel nodig is. Waarom dan nu niet de zweepslag-beslissing. Zoals het Akkoord van Wassenaar in 1982 de impasse tussen werkgevers en werknemers doorbrak en loon ruilde voor arbeidstijd. Het trok de economie toen vlot en hielp Nederland aan enig concurrentievoordeel. Tot men in te veel andere landen harder ging werken voor minder geld. Ophouden dus met jijbakken over langstudeerders en andere kruimelbezuinigingen. Nu is het moment het besef van urgentie in hoger onderwijsland om te zetten in boter bij de vis. Dit is het politieke tij om te profiteren van de bereidheid bij universiteiten en hogescholen zichzelf opnieuw en kwieker te organiseren. Niet ongericht snijden maar gericht herinvesteren van bestaande middelen. Commissie-voorzitter Veerman riep tijdens het hooglerarenprotest vrijdagmiddag de staatssecretaris van onderwijs op uit te groeien tot staatsman. ,,Wetenschapsbeoefening gaat verder dan berekenbaar economisch rendement. Wetenschapsbeoefening is een beschavingskenmerk.” Als dat voor Halbe Zijlstra een maatje te groot is kan premier Rutte bewijzen dat zijn grondige studie van de geschiedenis niet voor niets is geweest.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra21 jan. 2011 - 7:18

== Het blijft bizar dat al een paar jaar iedereen het met iedereen eens is dat Nederland het moet hebben van zijn hersens. Premier Balkenende investeerde veel gezag in het Innovatieplatform. Nu is er de Kennis- en Investerings Agenda. We smullen en huiveren van lijstjes die beweren dat ‘we’ het goed doen met rekenen of minder goed met innoveren. Allemaal van beperkte waarde. == Het lijkt er op, dat dit kabinet er meer op gericht is om van Nederland een lage-lonen land te maken. Terug naar het begin van de vorige eeuw, toen je een arbeider nog voor een stuiver 12 uur per dag kon laten werken. Misschien kunnen we dan concurreren met Bangla Desh, daar verdienen ze toch al gauw dertig euro per maand...

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 7:18

Als iedereen zijn studie in normale tijd afrond is er niets aan de hand en wordt niemand de dupe van deze maatregel, Als iedereen zijn studie afrond in normale tijd en doubleerd een keer, is er niets aan de hand en wordt niemand de dupe van deze maatregel. Als iedereen zijn studie afrond en doubleerd in de eindfase, dan is er niets aan de hand en wordt niemand de dupe van deze maatregel. Maar als men ook nog een derde jaar of vierde jaar wil doubleren zit daar een prijskaartje aan. Dan zou men ook lantefanteren kunnen noemen. Waarom zou de belastingbetaler dat moeten betalen? Waarom zou "studeren" alleen voor de rijken worden in het licht van deze bezuinigingen?? Waarom doubleren "arme" studenten dan vaker als de "rijkere"? Is dat zo? Gewoon aan de studie en zorgen dat je het gewenste papiertje haalt. Het is toch zo simpel, je hoeft daar niet extra voor naar Den Haag. Gisteravond op de TV een duizendtal mensen in een Polkadress aanschouwt, en daarmee gezien dat de Nederlandse belastingbetaler veel " vreemde vogels onderhoud en van een mooie baan voorziet die rijkelijk betaald wordt. Dan nog bléren en janken en in een lange "heksenrij" lopen om het naderend onheil te bezweren. Tja, die belastingbetaler daar moet de zweep over om "de rest" een rijke luis(?) baantje te geven....... Inleveren omdat het moet, in landsbelang. Voor iedereen.

8 Reacties
mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

"Deeltijdstuderen naast een keur aan baantjes is vrij algemeen en vooral een gevolg van een steeds verder versoberd beurzenstelsel plus een vrij algemene leenhuiver"

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 jan. 2011 - 7:18

Niemand wordt ziek. Niemand krijgt een ongeluk. Niemand probeert twee studies te doen. Niemands ouders sterven. Niemand draagt z'n steentje bij aan het bestuur van de universiteit of aan de politiek. .... Dat is wat je wilt zeggen?

mees.
mees.21 jan. 2011 - 7:18

En nee....aan de hypotheekrenteaftrek mag niet gekomen worden. 10 miljard....ja u leest het goed 10 miljard...en ja de helft van de 10 miljard,5 miljard,ja u leest het goed...5 miljard komt per jaar terecht bij de rijkste Nederlanders met een hypotheek. En die hebben van dit kabinet niets te verduren

eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

--Als iedereen zijn studie in normale tijd afrond is er niets aan de hand en wordt niemand de dupe van deze maatregel,-- Dat is niet waar, hoe meer studenten hun studie binnen de normale tijd afronden hoe groter het bedrag is dat onderwijsinstellingen aan de schatkist betalen, en hoe slechter de kwaliteit van het onderwijs zal worden. Ergens anders is wel uitgelegd hoe het werkt, ga dat eens een keer lezen! Oke, nog een keer dan, maar nu stap voor stap, zodat (hopelijk) echt iedereen het kan begrijpen. 1. Er staat een bezuiniging van 370 miljoen ingeboekt 2. Dit bedrag wordt verdeelt over onderwijsinstellingen naar verhouding van het aantal langstudeerders. Voorbeeld: onderwijsinstelling A heeft 300 langstudeerders en onderwijsinstelling B heeft er 70, in dat geval zal onderwijsinstelling A 300 miljoen betalen en onderwijsinstelling B 70 miljoen. 3. De onderwijsinstelling geeft vervolgens iedereen die tot de groep behoord waarvoor ze moeten betalen een boette van 3000 euro. Het gevolg hiervan is dat met minder langstudeerders onderwijsinstellingen meer betalen, en de studenten die niets fout hebben gedaan de dupe zijn, en voor die studenten (waaronder ikzelf) was ik op het malieveld. Als er 370000000/3000≈123333 langtudeerders zijn kan de de 370 miljoen volledig door hen betaalt worden, en zal de kwaliteit van het onderwijs nergens onder lijden. Hierbij roep ik dan ook iedereen met hard voor het onderwijs op zo lang mogelijk over zijn studie te doen. --Gewoon aan de studie en zorgen dat je het gewenste papiertje haalt. Het is toch zo simpel, je hoeft daar niet extra voor naar Den Haag.-- Bovenstaande legt uit dat er 370 miljoen wordt bezuinigd op onderwijs, en dat deze slecht in elkaar gezette regeling een soort paard van Troje is om draagvlak te krijgen bij mensen zoals u. --Gisteravond op de TV een duizendtal mensen in een Polkadress aanschouwt, en daarmee gezien dat de Nederlandse belastingbetaler veel " vreemde vogels onderhoud en van een mooie baan voorziet die rijkelijk betaald wordt. Dan nog bléren en janken en in een lange "heksenrij" lopen om het naderend onheil te bezweren. Tja, die belastingbetaler daar moet de zweep over om "de rest" een rijke luis(?) baantje te geven.......-- Dit getuigd echt van een dusdanige stupiditeit dat ik eigenlijk geen zin heb om er op in te gaan, maar vind dat dat mijn morele plicht is om het waardevolle werk wat deze mensen doen te beschermen tegen onwetendheid (War is peace, freedom is slavery, ignorance is strength). Alles wat o zo ongeveer doet heeft u te danken aan de wetenschap (en de techniek, maar de historisch technologische instellingen hebben tegenwoordig ook een universitaire status, en ik heb hier geen zin om een lesjes wetenschaps of techniekgeschiedenis te gaan geven, dus we doen even alsof het hetzelfde is). De computer waarmee u nu werkt, het eten dat u eet, de boeken die u gebruikt allemaal gemaakt en bedacht door deze "vreemde vogels met hun luizenbaantje". Maar waarom doe ik eigenlijk zoveel moeite, aan het feit dat u dit bericht getypt heeft kan ik al afleiden dat u of mij niet serieus neemt (en aangezien ik het over feiten heb betekent dat dus dat u denkt dat ik lieg) of mijn vorige berichten niet gelezen heeft.

eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

--Als iedereen zijn studie in normale tijd afrond is er niets aan de hand en wordt niemand de dupe van deze maatregel,-- Dat is niet waar, hoe meer studenten hun studie binnen de normale tijd afronden hoe groter het bedrag is dat onderwijsinstellingen aan de schatkist betalen, en hoe slechter de kwaliteit van het onderwijs zal worden. Ergens anders is wel uitgelegd hoe het werkt, ga dat eens een keer lezen! Oke, nog een keer dan, maar nu stap voor stap, zodat (hopelijk) echt iedereen het kan begrijpen. 1. Er staat een bezuiniging van 370 miljoen ingeboekt 2. Dit bedrag wordt verdeelt over onderwijsinstellingen naar verhouding van het aantal langstudeerders. Voorbeeld: onderwijsinstelling A heeft 300 langstudeerders en onderwijsinstelling B heeft er 70, in dat geval zal onderwijsinstelling A 300 miljoen betalen en onderwijsinstelling B 70 miljoen. 3. De onderwijsinstelling geeft vervolgens iedereen die tot de groep behoord waarvoor ze moeten betalen een boette van 3000 euro. Het gevolg hiervan is dat met minder langstudeerders onderwijsinstellingen meer betalen, en de studenten die niets fout hebben gedaan de dupe zijn, en voor die studenten (waaronder ikzelf) was ik op het malieveld. Als er 370000000/3000≈123333 langtudeerders zijn kan de de 370 miljoen volledig door hen betaalt worden, en zal de kwaliteit van het onderwijs nergens onder lijden. Hierbij roep ik dan ook iedereen met hard voor het onderwijs op zo lang mogelijk over zijn studie te doen. --Gewoon aan de studie en zorgen dat je het gewenste papiertje haalt. Het is toch zo simpel, je hoeft daar niet extra voor naar Den Haag.-- Bovenstaande legt uit dat er 370 miljoen wordt bezuinigd op onderwijs, en dat deze slecht in elkaar gezette regeling een soort paard van Troje is om draagvlak te krijgen bij mensen zoals u. --Gisteravond op de TV een duizendtal mensen in een Polkadress aanschouwt, en daarmee gezien dat de Nederlandse belastingbetaler veel " vreemde vogels onderhoud en van een mooie baan voorziet die rijkelijk betaald wordt. Dan nog bléren en janken en in een lange "heksenrij" lopen om het naderend onheil te bezweren. Tja, die belastingbetaler daar moet de zweep over om "de rest" een rijke luis(?) baantje te geven.......-- Dit getuigd echt van een dusdanige stupiditeit dat ik eigenlijk geen zin heb om er op in te gaan, maar vind dat dat mijn morele plicht is om het waardevolle werk wat deze mensen doen te beschermen tegen onwetendheid (War is peace, freedom is slavery, ignorance is strength). Alles wat o zo ongeveer doet heeft u te danken aan de wetenschap (en de techniek, maar de historisch technologische instellingen hebben tegenwoordig ook een universitaire status, en ik heb hier geen zin om een lesjes wetenschaps of techniekgeschiedenis te gaan geven, dus we doen even alsof het hetzelfde is). De computer waarmee u nu werkt, het eten dat u eet, de boeken die u gebruikt allemaal gemaakt en bedacht door deze "vreemde vogels met hun luizenbaantje". --Als iedereen zijn studie in normale tijd afrond is er niets aan de hand en wordt niemand de dupe van deze maatregel,-- Dat is niet waar, hoe meer studenten hun studie binnen de normale tijd afronden hoe groter het bedrag is dat onderwijsinstellingen aan de schatkist betalen, en hoe slechter de kwaliteit van het onderwijs zal worden. Ergens anders is wel uitgelegd hoe het werkt, ga dat eens een keer lezen! Oke, nog een keer dan, maar nu stap voor stap, zodat (hopelijk) echt iedereen het kan begrijpen. 1. Er staat een bezuiniging van 370 miljoen ingeboekt 2. Dit bedrag wordt verdeelt over onderwijsinstellingen naar verhouding van het aantal langstudeerders. Voorbeeld: onderwijsinstelling A heeft 300 langstudeerders en onderwijsinstelling B heeft er 70, in dat geval zal onderwijsinstelling A 300 miljoen betalen en onderwijsinstelling B 70 miljoen. 3. De onderwijsinstelling geeft vervolgens iedereen die tot de groep behoord waarvoor ze moeten betalen een boette van 3000 euro. Het gevolg hiervan is dat met minder langstudeerders onderwijsinstellingen meer betalen, en de studenten die niets fout hebben gedaan de dupe zijn, en voor die studenten (waaronder ikzelf) was ik op het malieveld. Als er 370000000/3000≈123333 langtudeerders zijn kan de de 370 miljoen volledig door hen betaalt worden, en zal de kwaliteit van het onderwijs nergens onder lijden. Hierbij roep ik dan ook iedereen met hard voor het onderwijs op zo lang mogelijk over zijn studie te doen. --Gewoon aan de studie en zorgen dat je het gewenste papiertje haalt. Het is toch zo simpel, je hoeft daar niet extra voor naar Den Haag.-- Bovenstaande legt uit dat er 370 miljoen wordt bezuinigd op onderwijs, en dat deze slecht in elkaar gezette regeling een soort paard van Troje is om draagvlak te krijgen bij mensen zoals u. --Gisteravond op de TV een duizendtal mensen in een Polkadress aanschouwt, en daarmee gezien dat de Nederlandse belastingbetaler veel " vreemde vogels onderhoud en van een mooie baan voorziet die rijkelijk betaald wordt. Dan nog bléren en janken en in een lange "heksenrij" lopen om het naderend onheil te bezweren. Tja, die belastingbetaler daar moet de zweep over om "de rest" een rijke luis(?) baantje te geven.......-- Dit getuigd echt van een dusdanige stupiditeit dat ik eigenlijk geen zin heb om er op in te gaan, maar vind dat dat mijn morele plicht is om het waardevolle werk wat deze mensen doen te beschermen tegen onwetendheid (War is peace, freedom is slavery, ignorance is strength). Alles wat o zo ongeveer doet heeft u te danken aan de wetenschap (en de techniek, maar de historisch technologische instellingen hebben tegenwoordig ook een universitaire status, en ik heb hier geen zin om een lesjes wetenschaps of techniekgeschiedenis te gaan geven, dus we doen even alsof het hetzelfde is). De computer waarmee u nu werkt, het eten dat u eet, de boeken die u gebruikt allemaal gemaakt en bedacht door deze "vreemde vogels met hun luizenbaantje". Maar waarom doe ik eigenlijk zoveel moeite, aan het feit dat u dit bericht getypt heeft kan ik al afleiden dat u of mij niet serieus neemt (en aangezien ik het over feiten heb betekent dat dus dat u denkt dat ik lieg) of mijn vorige berichten niet gelezen heeft.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jan. 2011 - 7:18

Als iedereen in 6 jaar zijn lagere school af moet ronden en daardoor doubleert niet op de juiste manier kan spellen, kunnen we ook wel op het HBO in 4 jaar ICT-ers opleiden die het verschil tussen een bit en een byte niet kennen.

JanB2
JanB221 jan. 2011 - 7:18

U heeft er weinig van begrepen. Vreemde vogels bieden uiteindelijk vaak het hoogste rendement. Of zij ook een luizebaantje hebben trek ik sterk in twijfel. Sterker nog: ik ken zowel het bedrijfsleven als de universiteiten van binnen uit. Bij wat menig hoogleraar of U(H)D aan werk verzet valt de lapzwanserij van het middenkader in het bedrijfsleven geheel in het niet. Ik heb al eerder gezegd dat onderzoek en wetenschap het beste met topsport vergeleken kunnen worden. Het enige verschil is dat het maatschappelijk belang van topsport nagenoeg nihil is terwijl onderzoek en wetenschap de huidige maatschappij voor een groot deel vorm hebben gegeven.

arieroos
arieroos21 jan. 2011 - 7:18

[Waarom zou de belastingbetaler dat moeten betalen?] Voor de allerlaatste keer: DIE DOET DAT NIET !!! Studenten betalen al jaren lang zelf voor elke maand studievertraging.

essential
essential21 jan. 2011 - 7:18

Irritant clubje studenten en docenten. Ga aan het werk! Ik heb een werkzaam leven lang belasting betaald voor al die studentjes. En ik ben niet gediend van al die grote monden. Nogmaals: AAN HET WERK! Verwende generaties!

1 Reactie
eeweew
eeweew21 jan. 2011 - 7:18

Als er nu niet wordt geïnvesteerd in het onderwijs zal uw belastinggeld wel eens verspilt kunnen zijn.