Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geef webjournalisten een keurmerk'

  •  
04-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Media-ethicus hekelt in interview popiejopiegedrag van kranten en snakt naar keurmerk voor nieuwswebsites
Media-ethicus Huub Evers pleit in een interview in de Volkskrant voor een keurmerk voor de online-journalistiek. Volgens Evers is een keurmerk noodzakelijk, omdat de consument aan het uiterlijk van een website niet kan zien hoe goed de inhoud is. Tegelijkertijd hekelt hij het ‘popiejopiegedrag’ van diverse kranten, die zichzelf door de ontwikkelingen op het internet gedwongen zien op een snellere en hardere manier het nieuws in de krant te zetten.
Evers maakt onderscheid tussen bloggers, nieuwe media en de traditionele journalistiek. Bloggers houden de journalistiek scherp, omdat zij dankzij het internet allerlei informatie kunnen opzoeken en controleren, waarna journalisten ter verantwoording geroepen kunnen worden. Wat bloggers doen, moeten ze dus zelf weten. Nieuwe media daarentegen hebben baat bij enige mate van controle, aldus Evers.
In hetzelfde interview krijgen ook de traditionele media ervan langs. Hoofdredacties van kranten zouden vervallen in popiejopiegedrag om teruglopende oplages te verbeteren. Dit met alle gevolgen van dien: Lezers zitten niet te wachten op popiejopegedrag, voelen zich niet meer thuis bij de krant en trekken aan de bel.
Evers spreekt in het interview niet over een keurmerk voor deze traditionele media. Zij hebben immers stijlboeken waarin richtlijnen zijn opgenomen om met morele dilemma’s om te gaan. Redacties en mediaorganisaties hebben volgens Evers hun ethische overtuigingen duidelijk uitgewerkt.
Toch zijn er soms momenten waarop de ethische overtuigingen opzij worden geschoven. Evers noemt onder meer de omgang van media met de 9-jarige Ruben, de enige overlevende van de vliegramp bij Tripoli. Ook noemt hij het publiceren van foto’s van het stoffelijk overschot van Pim Fortuyn.
De Volkskrant (betaalde site): Popiejopie media
cc-foto: Marjon Kruik
Altijd ethisch verantwoord: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.