Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Geef het een kans, bezoek een azc

  •  
30-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
insideout300.jpg
Sander Terphuis: Door haat en vijandigheid komen mensen in ons land tegenover elkaar te staan
Sommige mensen oordelen hard over vluchtelingen, en dat terwijl zij nooit een vluchteling hebben ontmoet. Geef het een kans, ga eens naar een azc en ontmoet een vluchteling. En oordeel dan.
RTEmagicC_terapel850.jpg
Positief geluid Onlangs viel een groep gemaskerde mannen ’s nachts in Woerden een noodopvang voor vluchtelingen aan waar gezinnen met kinderen sliepen. In Pannerden werd een vluchtelingengezin aangevallen met zwaar vuurwerk. Gebeurtenissen als deze hebben mij des te meer aan het denken gezet over de toename van haat en vijandigheid tegen vluchtelingen in onze samenleving.
Naast deze relatief kleine groep die dit soort akelige en vijandige incidenten veroorzaakt zijn er gelukkig ook veel goedwillende Nederlanders die beseffen dat het om mensen gaat (mannen, vrouwen én kinderen) die huis en haard hebben moeten verlaten op de vlucht voor burgeroorlog en geweld, of weg uit de overvolle vluchtelingenkampen waar er zelfs tekort is aan voedsel en medicijnen. En waar duizenden kinderen geen onderwijs krijgen; dat wil zeggen geen enkel perspectief.
In de afgelopen maanden heb ik door het hele land lezingen mogen geven, waar ik uit eigen ervaring vertelde over het verhaal van de vluchteling, en over de worsteling om al je dierbaren te moeten achterlaten om in vrijheid en veiligheid een nieuw leven op te bouwen. Maar ook over je thuis voelen in een ander land en je dromen waarmaken. Iedere keer weer merk ik dat al die goedwillende Nederlanders snakken naar optimisme en naar een positief geluid als het over de vluchtelingen gaat.
Het harde maatschappelijke klimaat tegenover vluchtelingen leidt tot tweespalt en verruwing. Door haat en vijandigheid komen mensen in ons land tegenover elkaar te staan. Sommige mensen oordelen hard over vluchtelingen, en dat terwijl zij nooit een vluchteling hebben ontmoet. Elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan lost wellicht meer op dan massaal in verzet te komen, waartoe sommige politici steeds weer oproepen. Geef het een kans, ga eens naar een azc en ontmoet een paar vluchtelingen. Raak met ze in gesprek, en oordeel dan over vluchtelingen.
Bezoek aan azc Tijdens een bezoek aan een azc heb ik een Syrisch gezin ontmoet dat met hun twee kleine kinderen voor burgeroorlog en geweld was gevlucht en in Nederland bescherming zocht. Zij hadden negen maanden in een overvol vluchtelingenkamp in Turkije doorgebracht. Er waren nauwelijks medicijnen voor hun kinderen daar. Het gesprek met dat gezin heeft veel indruk op mij gemaakt, en mij aan het denken gezet; over medemenselijkheid en over beschaving.
Duizenden Nederlanders hebben zich in de afgelopen maanden aangemeld bij het Rode Kruis en bij Vluchtelingenwerk Nederland als vrijwilliger om vluchtelingen te helpen. Is het verkeerd wat deze mensen doen door de medemens te helpen?
Uit naam van goedwillende Nederlanders die de vluchtelingen steunen, en uit de behoefte aan een positief geluid in onze samenleving heb ik besloten een petitie te starten. Maar deze petitie brengt ook heel duidelijk tot uitdrukking: stop haat en vijandigheid tegen vluchtelingen. Laat vijandigheid het niet overwinnen van medemenselijkheid.
cc-foto: Directie Voorlichting // Opvanglocatie Ter Apel

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Jan5
Jan530 dec. 2015 - 8:56

en wat zouden de vluchtelingen hier zelf van vinden ? en worden de economische migranten daar dan buiten gehouden ? (dat zijn alleen jongeheren tussen 20 en 40) en is dat ook zo voor een azc met maar 8 vluchtelingen ? en is het toegangskaartje BTW plichtig ? en worden die inkomsten dan van hun bijstand afgetrokken ? en wil terphuis graag in de senaat komen ?

zweistein
zweistein30 dec. 2015 - 8:56

Het is inconsequent om asielzoekers "zonder aanzien des persoons" gastvrijheid te verlenen, en tegelijkertijd op te roepen ze ter plekke te beoordelen. Het is ook zinloos, want: 1: Die kennismaking kan ook de andere kant opwerken. 2: Het bezwaar TEGEN asielzoekers is meestal ook "zonder aanzien des persoons".

adriek
adriek30 dec. 2015 - 8:56

Leuk idee maar niet realistisch: extremisten zijn niet geïnteresseerd in argumenten, tenzij die hun standpunt bevestigen. Een AZC tegenstander ziet alleen de (internet)artikeltjes over diefstallen en verkrachtingen rond azc's, een voorstander ziet die artikeltjes juist niet, of bagatelliseert ze. In de objectieve waarheid zijn beiden niet geïnteresseerd: ze hebben hun eigen waarheid al.

crumb2
crumb230 dec. 2015 - 8:56

Het is niet door haat en vijandigheid dat mensen tegenover elkaar komen te staan hoor. Het is door de arrogantie en de selectieve blindheid/doofheid van bestuurders.

Opinius
Opinius30 dec. 2015 - 8:56

--"Sommige mensen oordelen hard over vluchtelingen, en dat terwijl zij nooit een vluchteling hebben ontmoet."-- Zelfs er nooit een zijn geweest !!.. Alle haat onstaat uit onwetendheid gevoedt door de godvergeten luiheid waardoor het overgrote bewustzijn in ieder op: "eerst mijn vreten en dan de moraal" . De bevroren geest en hart zich elke keer verder weet te conserveren. Human nature..!! ? Best wishes to all https://www.youtube.com/watch?v=3NvLieJFjh8

Armagaddon
Armagaddon30 dec. 2015 - 8:56

>>> Citaat: Geef het een kans, bezoek een azc >>> goede oproep....geef het een kans.!!...zeker voor de nabijgelegen inwoners...!! >>> Geef het een kans....al was het voor de negatievelingen onder het mom van aapjes kijken...o.k....??.....dirty wink.. ebene

GingerTed
GingerTed30 dec. 2015 - 8:56

Ik denk dat het alleen al wederzijds verfrissend zal zijn asielzoekende LHBT's tot een meer beoordelende, bepalende factor te maken over wie mag blijven in meer open en prettige AZC-verblijven met ook meer toegang tot de Nederlandse maatschappij, en wie een minder open en vrij verblijf verdient, gedurende de asielprocedure. "In asielzoekerscentra (AZC’s) krijgen LHBT’s te maken met discriminatie door medebewoners: ze worden bespuugd, uitgescholden, in elkaar geslagen en in één geval zelfs bijna doodgeslagen. Medewerkers van AZC’s treden niet altijd adequaat op en maken zich soms zèlf schuldig aan discriminatie. Een grote meerderheid van de geïnterviewde asielzoekers voelt zich niet veilig in het AZC. Ook uit onderzoek van Deloitte i.o.v. voormalig minister Leers (Asiel) bleek in 2011 dat veel LHBT’s zich in de opvang onveilig voelen." Bron: NOS Of zoals Erwin Olaf onlangs stelde: "Werkelijk kotsmisselijk word ik de laatste maanden als ik hoor of lees dat wij, hetero- en homoseksuele Nederlanders, begrip moeten opbrengen voor de geïmporteerde homofobie van asielzoekers, vluchtelingen en economische migranten. Ook politicologe Ellen Hoogakker pleit hiervoor in Het Parool van afgelopen zaterdag. Ik weiger dat begrip ten ene male op te brengen. De Nederlandse wet is de Nederlandse wet en iedereen die op Nederlands grondgebied verblijft, dient zich aan deze wetten te houden, hoe zielig je ook bent. Decennia lang hebben homoseksuelen in dit land zich moe en kapot gestreden voor noodzakelijke wetswijzigingen en het lijkt me dan ook totaal niet aan de orde deze tijdelijk aan de kant te schuiven om homofobe asielzoekers ter wille te zijn." http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/4207674/2015/12/14/Begrip-voor-homofobe-asielzoekers-Ik-weiger-het.dhtml

LodewijkL
LodewijkL30 dec. 2015 - 8:56

Vluchtelingen geïnterviewd in Syrië: "RT talks to Syrians rescued from Al-Nusra-besieged Shiite villages after UN swap (EXCLUSIVE)" https://www.rt.com/news/327412-rt-exclusive-syrians-rescued/

Minoes2
Minoes230 dec. 2015 - 8:56

Is het niet gewoon een gevolg van de hardheid van de maatschappij in het algemeen en vooral ook de politiek? En niet te vergeten haar kiezers en verdedigers daarvan! Ik hoorde Samsom in hetzelfde bericht waarover hij schreef over 200.000 vluchtelingen die hier zouden kunnen verblijven zeggen dat nu eindelijk door toedoen van door hen gevoerd beleid de inkomsten eerlijker verdeeld zijn. Dat is wat mij betreft veelzeggend. Ik denk dat de werkelijke reden achter veel ellende in het vluchtelingendebat de aversie tegen de politiek is en dan praten we ook over de verdedigers ervan die nu ineens op de voorgrond treden en de aandacht vragen door solidariteit op te eisen daar waar zij het zelf niet eerder getoond hebben. Dat uit zich verkeerd, dat is duidelijk.. maar toch... Die politici zijn gekozen en ondersteund in hun beleid door mensen in Nederland die zich nu opwerpen in het vluchtelingendebat als voortrekkers van solidariteitsdenken en zeggen hoe de ander dient te denken, om medemenselijkheid vragen aan mensen die die medemenselijkheid van hen nooit ervaren hebben de laatste jaren en m.b.t. de gevoerde politiek geen enkele of amper weerstand hebben gezien. In de ogen van mensen die veelal geen ene moer gaven om de mensen die door dit politieke beleid in de armoede kwamen en komen of anderszins in de problemen. Ik weet het niet maar ik denk dat dit de grootste wrevel oproept. Zijn zij een keer in een gezin gaan kijken waar kinderen onder of op de armoedegrens moeten leven of anderszins in de problemen kwamen en/of komen. Zou dat niet iets zijn dat tot nadenken moet stemmen m.b.t. wat er nu gaande is, de vraag hoe wij de samenleving inrichten en het belang van solidariteit daarin. Welk voorbeeld ben jij als persoon en m.b.t. de politiek en de keuzes daarin gemaakt daar zelf in geweest. Ik weet het niet maar als ik Samsom dit in een woord hoor benoemen dan komt er bij mij ook enige weerstand naar boven. Ik behoef niet die vluchtelingen te ontmoeten om vast te stellen dat het gewone mensen zijn die in grote nood verkeren en die geholpen moeten worden, daar kun je je ook zo een voorstelling van maken. Evenals ik dat niet nehoef te doen m.b.t. mensen die in de ellende gekomen door gevoerd beleid en ondersteuning daarvan. Maar ik vraag me een ding af; Oogst de samenleving hier niet wat het gezaaid heeft, de ieder voor zich maatschappij waar solidariteit een vies begrip is geworden. Waar je verplaatsen in de ander een onnodige bezigheid is geworden en mensen dit nu als een selectief begrip gaan ervaren. Ik ben enigszins huiverig dit te zeggen en voel juist daarom de noodzaak het wel te doen .. Zoals de ander nog steeds vermijdt de werkelijke problemen die wel degelijk op ons af zullen komen de eerste jaren te benoemen en om precies dezelfde redenen weer blijft wegkijken want Nederland is rijk genoeg. Hoe vaak heb ik er door precies die mensen voor horen pleiten de 5 miljard lastenverlichting in te trekken om het een en ander vlot te kunnen trekken? Het is dat beeld wat problemen oplevert in een ieder voor zich maatschappij die wij zelf in het leven hebben geroepen waar solidariteit een vies begrip is geworden.. Solidariteit met mensen in nood kan nooit selectief zijn.

polkuid
polkuid30 dec. 2015 - 8:56

Amen!

nielss2
nielss230 dec. 2015 - 8:56

als we het hebben over weerstand tegen opname van vluchtelingen............. dan gaat het niet om de mensen die in hun land van herkomst vervolgd worden om wie ze zijn. daar heeft niemand een probleem mee. dit betreft vnl bekeerlingen van islam naar gematigd protestant. en soms ook andere christelijke en andere religieuse minderheden uit is gebied, of andere rigide islam landen. ook moet je denken aan sommige homos die soms ernstig gevaar lopen in die landen. dit is maar een zeer kleine groep, omdat de meesten niet eens de middelen hebben om naar europa te komen. en gewoon nog in de regio zitten en dat ook verder goed vinden. de paar die de oversteek wagen hebben daar gegronde redenen voor en hebben met veel pijn en moeite geld bijelkaar geschraapt. nogmaals tegen deze groep is niemand. want dat zijn gemotiveerde mensen die hun weg wel vinden in de eu lidstaten. en dan is het uiteindelijk aan deze goede mensen zelf of ze nog terug willen naar hun land van herkomst of niet of naar een andere regio in het midden oosten. dit is voor de individuele mensen heel lastig en zal diverse uitkomsten hebben. en is vooral afhankelijk van de toekomst van syrie en irak. tot zover............ (ik weet er wat vanaf omdat ik iraanse bekeerlingen heb gesproken die in een azc zaten....) maar er is dus in de eu lidstaten blijkbaar evengoed wel weerstand tegen de instroom van de mensen uit het midden oosten. de vraag is dan: tegen welke groep is er dan weerstand? dat betreft vooral de enorme grote groep mensen die in turkije of jordanie veilig waren maar daar toch weg wilden naar de eu. en die eerst nog hun bezittingen in syrie verkochten om de oversteek te maken naar europa, en dan met name bepaalde landen aldaar. nl de landen met de beste voorzieningen. dit word allemaal gedaan omdat de omstandigheden in de opvangaccomodaties in turkije economisch niet zo goed zijn. maar deze accomodaties zijn verder wel relatief veilig. op zichzelf is er dus geen reden om deze opvang te verlaten. zeker niet wegens religie oid.... van belang is dus om voor deze grote groepen moslims voorzieningen te creeeren, en ook voor de kinderen, zodat de bewuste accomodaties wel een zodanig goede kwaliteit hebben om er te verblijven. hiertoe zal de overheid van nederland, maar ook andere eu lidstaten en ook de overheden wereldwijd, geld beschikbaar moeten stellen aan de internationale gemeenschap om hiervoor zorg te dragen. ook zullen diverse ngo s inspanningen moeten getroosten om deze crisis in het midden oosten te ondervangen. via liefdadigheid kunnen we iets proberen te doen voor de mensen uit het assad kamp in syrie zelf. bv via de kerken of alevitische organisaties.... en beperk de opvang in nederland tot vervolgingsslachtoffers uit is gebied in acute nood. maar dat betreft een zeer kleine groep, en daar is wel degelijk een groot draagvlak voor.... dit laat onverlet dat ik wel degelijk de situatie begrijp van de mensen die weg willen uit de opvangkampen in de regio van het midden oosten en turkije. daarom vind ik ook vanuit sociale overwegingen dat we als gemeenschap en overheid wel degelijk een taak hebben om die situatie in de opvang in de turkse en midden oosterse regio te verbeteren. de manier daartoe heb ik hierboven genoemd....

Triggerfinger
Triggerfinger30 dec. 2015 - 8:56

Bezoek een AZC ? Ja, als de bewoners me persoonlijk uitnodigen, net als ik normaliter uitnodiging krijg van een buur of kennis. Het is geen dierentuin en zo willen ze ook niet behandeld worden. Die achter.ijke dwang van hogerhand om de vredelievende burger uit te hangen zorgt juist voor een kloof.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2015 - 8:56

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

Sander snapt het inderdaad, maar jij helaas niet.

Ryder
Ryder30 dec. 2015 - 8:56

"het linkse gedram voor meer en meer opvang" De verantwoordelijkheid voor meer opvang ligt bij het VVD-PvdA-kabinet, gesteund door de meerderheid van de TK. Hoezo links gedram? Het gaat om het oplossen van een humanitair probleem en alle partijen behalve de PVV lijken daar graag toe bereid. Maar waarschijnlijk is voor jou 'links' alles wat je niet bevalt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2015 - 8:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

Mee eens. Overigens wonen hier in het gebouw inmiddels twee gezinnen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben en we zien dat ze zich prima weten in te passen hier. De familie uit Eritrea gaat dagelijks naar school en dat merk je echt. Ze spreken steeds beter Nederlands en hebben plannen om door te leren. Hij wil loodgieter worden en zij verzorgster voor oude mensen. Het oudste kindje zit in Groep 1 en doet het prima daar. De jongste gaat naar de opvang. Is nog een baby. De andere familie zien en horen we niet vaak, maar ook daar gaat het prima mee en passen ze zich heel behoorlijk aan hun nieuwe omgeving aan. De wil is er volgens mij wel degelijk. En zeker bij de vluchtelingen uit Irak, Eritrea en Syrië.

Mark Gh
Mark Gh30 dec. 2015 - 8:56

Een AZC geen dierentuin waar je naartoe kunt voor een veilige kennismaking met het onbekende.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman230 dec. 2015 - 8:56

Tja, het onbekende, dat was voor vroeger toen we nog niet wegkropen onder de schort van tante Truus. Het leven is eng en het went nooit. Er was eens een televisiereclame van een uitvaart onderneming. Waarop de actrice sprak: dood gaan we...allemaal. Prompt gekozen tot meest abjecte spot terwijl het toch de waarheid en niets dan de waarheid bevat. Uit pure doodsangst amuseren we ons te pletter en verwijzen we iedereen die ons in ons divertissement stoort naar het gat van de deur. Wie goed keek naar de beelden van die mensen die daar stonden te roepen in de raadszaal zag niet alleen woede, die zag de afgrijselijke doodsangst. Een gruwelijk gezicht. Bij Amani, van de VVD zie je een weer een andere variatie op het thema doodsangst. Die is van de categorie eenmaal binnen met een Armani pak aan en je haar in model sluit je de deur achter je en doet hem op de knip. Dat is angst voor verlies, ook een vorm van doodsangst.

TruusBeek
TruusBeek30 dec. 2015 - 8:56

U polariseert en zet mensen die wat genuanceerder denken weg als angstige en vijandige mensen mensen vol met haat en u heeft het over medemenselijkheid Ik zou zeggen praat eens met mensen die al jaren wachten op een goede huurwoning!

5 Reacties
pietdeg2
pietdeg230 dec. 2015 - 8:56

"praat eens met mensen die al jaren wachten op een goede huurwoning" Waar zou dat gesprek volgens jou over moeten gaan? Over wat ze al die jaren nog meer hebben gedaan dan wachten? Over of ze helemaal geen onderdak hebben omdat ze dat wegens oorlogsgeweld hebben moeten verlaten? Over hoeveel familieleden ze daarbij zijn verloren? Ik ben benieuwd wat voor gesprek je precies wilt voeren om tot een 'genuanceerd' eigen volk eerst te komen. En misschien ook over de relevantie van dat huurwoningenverhaal, aangezien vluchtelingen daar de eerste vijf jaar niet voor in aanmerking komen.

rosarosa
rosarosa30 dec. 2015 - 8:56

Die mensen die al jaren wachten op een huurwoning hebben een probleem...da's waar, in vergelijking zijn die vluchtelingen natuurlijk veel beter af. Dus neem ik aan dat ze best zouden willen ruilen. Net zoals die persoon die het zwemuitje wist te verijdelen, ook iemand die blijkbaar denkt beter af te zijn in een AZC want dan mag je gratis zwemmen, tenminste als er geen groen nijd tussen komt.

WillemdeGroot
WillemdeGroot30 dec. 2015 - 8:56

Truus. Kun je me uitleggen wat het een met het ander te maken heeft? Hebben die vluchtelingen soms het beleid bepaald dat de (huur)woningmarkt geliberaliseerd is en er veel te weinig (betaalbare) huurwoningen beschikbaar zijn? Of is dat toch iets wat we aan onszelf te danken hebben, via onze stem, eens in de zoveel tijd? Jij kunt deze vragen natuurlijk heel helder en gefundeerd beantwoorden. Dank je wel, alvast.

Bubblethink
Bubblethink30 dec. 2015 - 8:56

Mevrouw Beek u propageert, waarschijnlijk zelfs tegen diegene die al jaren op die woning wacht, een leugen die eigenlijk gewoon walgelijk is. Vluchtelingen zijn niet op wat voor manier dan ook verantwoordelijk voor het feit dat de woningmarkt totaal verziekt is. Dat konden de Nederlanders heel goed zelf en daar hoor ik u niet over...

Le Chat Botté
Le Chat Botté30 dec. 2015 - 8:56

Stropop redenatie. Het gebrek aan huurwoningen wordt niet opgelost door vluchtelingen te weigeren. Noch wordt het er noodzakelijkerwijs door verergerd. Dit soort redenaties worden ingegeven door haat en angst. Zwakte dus. Een krachtig mens gaat op zoek naar en realiseert win-win oplossingen. Die zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Nooit werden positieve oplossingen geboren uit negatieve emoties en kortzichtigheid. Het enige dat de negatievelingen te bieden hebben is meer aandacht voor een probleem en in het beste geval daarom meer prioriteit voor positieve oplossingen. Het lijkt er echter sterk op dat een beperkt deel van de Nederlandse bevolking - voorgegaan door machtzoekende intriganten in Den Haag - helemaal geen oplossingen wil. Dat gremium wil vooral haar obscure en gewelddadige agenda's doordrukken. #minderminderpvvterreur

GingerTed
GingerTed30 dec. 2015 - 8:56

Transparantie, tijdige kennisgeving, alternatieven, een gehoord worden, mogelijkheid van enige inspraak, spreiding over meerdere gemeentes, een begrenzing van groepsgrootte, rekening houden met het aantal asielzoekers t.o.v. aantal inwoners in een gemeente. In verreweg de meeste gevallen is ontbreken daarvan, en een weigeren er iets aan te veranderen, de reden van boosheid en zelfs woede van de meeste protesterende burgers. Met de door hem gebezigde termen "haat" en "vijandigheid" van Sander Terphuis richt hij zich dan ook slechts op "sommige mensen" die in plaats van op dat ondeugdelijke beleid hard oordelen over vluchtelingen "terwijl zij nooit een vluchteling hebben ontmoet". Verreweg de meeste boze burgers worden met deze oproep dan ook niet beoogd omdat hun boosheid terecht slecht beleid geldt, krijgen hiermee echter wel de schijn van een verwijtende, moreel onderwijzende vinger op zich gericht, terwijl dat dus hen niet geldt, maar dat wordt zoals wel vaker en niet toevallig in dit soort berichten niet erg transparant weergegeven.

4 Reacties
JodeJo
JodeJo30 dec. 2015 - 8:56

Nog een 'bezorgde burger' .

Muxje3
Muxje330 dec. 2015 - 8:56

Juist! En daarnaast: ook eerlijk zijn over de te verwachtte problemen, naar klachten luisteren, deze serieus nemen, en er wat aan doen. Als de politiek zich daar hard voor maakt vergroot dat het draagvlak enorm. Want zo veel problemen met AZC's zijn er niet, maar het aantal problemen is zeker niet nul. Het probleem is niet Wilders en zijn vriendjes die zorgen voor haat, maar het volledig onwrikbare geloof in het eigen gelijk van de voorstanders en het daaruit voortvloeiende negeren van elk tegengeluid dat zorgt voor wanhoop en geweld.

Le Chat Botté
Le Chat Botté30 dec. 2015 - 8:56

Het beleid wordt niet gemaakt door vluchtelingen. De laatsten maken gebruik van hun asielrecht. Een democratisch en humanitair recht. Iedereen die zich - desnoods boos - richt op die beleidsmakers kan op mijn begrip rekenen. Tegelijkertijd heeft dat alleen zin als er gemikt wordt op haalbare oplossingen die zowel recht doen aan de rechten en behoeften van asielzoekers als aan de rechten en behoeften van omwoners. Maar al die frusto's die hun woede uit acteren op de vluchtelingen die zijn gewoon fout. Niet alleen omdat er geweld gebruikt wordt en probleemopschalend gehandeld wordt, maar ook omdat democratische processen worden gefrustreerd en onze rechtstaat wordt genegeerd. De lieden die handelen naar de oproepen van wilders handelen naar een dictatoriale filosofie waarin het 'in verzet komen' in werkelijkheid een ondemocratisch opleggen van de wil van een minderheid inhoudt. Fout in alle opzichten, dus. En dat terwijl de meeste Nederlanders maar al te bereid zijn om constructieve oplossingen te zoeken. Een van die oplossingen zou kunnen zijn om nog iets meer geld te onttrekken aan de ontwikkelingsbudgetten voor de financiering van kleinschaliger opvang. Helaas moet ik constateren dat er in Nederland clubjes zijn die problemen liever niet opgelost zien. Het zou immers hun machtsbasis en zelfs hun complete 'bestaansrecht' om zeep helpen. Het werkelijk verzet is dus het verzet tegen de exploitanten van angst, verdeeldheid en ellende. Dit verzet kan volledig geweldloos plaatsvinden. Er is immers niets anders nodig dan samenwerking en oplossingsgerichtheid. Eigenschappen en vaardigheden die een meerderheid van de Nederlanders voldoende in petto heeft. #minderminderpvvterreur

lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

Ginger... wat Sander zegt gaat over de mensen zelf en wat jij zegt gaat over het COA en de organisatie. Er zit echt een groot verschil tussen. De mensen die hierheen komen zijn afhankelijk van het COA. Die verdienen zulke enge dingen als aanvallen e.d. helemaal niet. Dat het COA hierin verkeerd acteert lijkt me duidelijk. Die gaan uit van de kosten, niet van de mensen.

Paul250371
Paul25037130 dec. 2015 - 8:56

Mooi artikel

1 Reactie
overlever
overlever30 dec. 2015 - 8:56

Mooie reactie. Lekker kort ook.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2015 - 8:56

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
jellevd
jellevd30 dec. 2015 - 8:56

Alsof deze aantallen vluchtelingen uit b.v. Frankrijk, christelijke, wel te verstaan, wel welkom geweest zouden zijn. Welke samenleving wil plotseling een grote groep nieuwelingen, die die samenleving niet kent, en die geld en huisvesting kosten, in een toch al overvol land ? Een land met toch al relatief veel nieuwkomers met een andere cultuur en een andere godsdienst. Dat heeft m.i. met haat en vijandigheid niets te maken. Die haat en vijandigheid gaan komen, door de relatief grote aantallen onuitgenodigde gasten. Ga maar eens in de Franse banlieues kijken, en vraag de christelijke Fransen of ze de Islamitische Fransen zien als Fransen.

Bouwman2
Bouwman230 dec. 2015 - 8:56

Het is een tikkeltje naïef om je hoop te vestigen op een debat. Het is immers onmogelijk meningen die in feite vooroordelen zijn te willen beslechten met de rede. Is het je soms ontgaan dat debatten gevoerd worden vanuit de wezenloze emotie en dat de rede hier nogal vaak gesmoord wordt in geschreeuw, getier en de opgeheven vuist? Sander Terphuis mag dan wel in Iran zijn geboren hij is beschaafder en fijnzinniger dan veel Hollanders die de botheid als opperste deugd beschouwen. Bedenk je wel dat de sociaal democraten misschien liet geliefd zijn, maar wel het moeilijke, ondankbare en zware werk opknappen waar anderen niet aan toe komen of er zelfs hard voor weglopen?

OlavM
OlavM30 dec. 2015 - 8:56

@ Erwin Lamme: […..blijft de islam een zeer dogmatisch geloof waar veel mensen last van hebben en bang voor zijn.] Nee, dat maken mensen als jij ervan. De islam wordt op zere uiteenlopende wijze aangehangen en in praktijk gebracht, net als het christendom. En veelal ook juist zere ONdogmatisch. Dat “veel mensen last hebben van” de islam is een loze bewering, die angstzaaiers als Geert Wilders propageren en die jij kennelijk nogal gemakkelijk overneemt. Hetzelfde geldt voor het “bang ervoor zijn”; mensen als geert Wilders en kennelijk ook jij stimuleren dat alleen maar. Je zou er beter aan doen Sander Terphuis’ aanpak te volgen en gewoon eens kennis te maken met moslims en contact met hen te onderhouden. Dan zie je dat de concrete dagelijkse werkelijkheid er in het algemeen heel anders uitziet dan al die angstverhalen. Er is geen “taboe op islamkritiek’. Wel bestaat helaas een kleine minderheid van losgeslagen extremisten, die gewelddadig zijn. Die moeten natuurlijk wel stevig worden aangepakt. Niemand “steekt de loftrompet over vluchtelingen” uit, voor zover ik weet. Gelukkig zijn de mensen in Nederland voor het merendeel hierover open en nuchter, en daardoor hulpvaardig.

JodeJo
JodeJo30 dec. 2015 - 8:56

De ene mens is de andere niet! Toch scheert u alle mensen over een kam die een bepaald geloof aanhangen. Een gematigde Europese islam zou b.v. een positief effect kunnen hebben op de islam in het Midden Oosten . Heeft u daar weleens aan gedacht? Die wind zaait zal storm oogsten. Als rechts door blijft gaan met provoceren, discrimineren en kleineren, dan zal de storm binnen een aantal jaren losbreken.

dordtenaar2
dordtenaar230 dec. 2015 - 8:56

Mag ik tijdens het bezoek alles vragen en controleren of ben ik verplicht na afloop positief te zijn. Ik weet hoe het is om bij een AZC te wonen en dat er meer negatieve dan positieve zaken daarmee verbonden zijn.

2 Reacties
Machielse93
Machielse9330 dec. 2015 - 8:56

Zou u een aantal van uw ervaringen willen delen? Positief en negatief? Ik lees of hoor bijna nergens iets van mensen die er echt direct mee te maken hebben. Ik ben oprecht geïnteresseerd :).

lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

https://www.coa.nl/nl/azc-in-mijn-buurt Kan ik bij asielzoekers op bezoek gaan? Mensen kunnen op alle COA-locaties op bezoek gaan bij bewoners, van 9.00 uur tot 22.00 uur. Iedereen wordt verzocht zich te melden bij de receptie. Opvanglocaties organiseren ook open dagen, zodat omwonenden kunnen kennismaken met bewoners, medewerkers en de voorzieningen op de locatie. Maar ook op andere dagen is een bezoek aan een opvanglocatie mogelijk. Neem hiervoor contact op met de opvanglocatie bij u in de buurt. Ook is het mogelijk om een virtueel bezoek te brengen.

jellevd
jellevd30 dec. 2015 - 8:56

Het gaat er niet om dat er op het overgrote deel van de migranten in moreel opzicht niets aan te merken zal zijn. Het gaat er om dat wij grote aantallen mensen uit een vreemde cultuur ongenood in ons land krijgen, mensen die voorlopig in elk geval alleen maar geld kosten, en huisvesting krijgen waar 'echte' Nederlanders soms al vele jaren op wachten. Het gaat er ook om dat deze migranten gratis de medische zorg krijgen die vele Nederlanders niet meer kunnen betalen. Op welke termijn welk deel van deze mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien is afwachten, Asscher's apothekers uit Aleppo zullen er niet veel zijn. En het gaat er om dat wij een vreemde cultuur met een vreemde godsdienst binnenhalen. Kan meneer Terphuis eens een niet westers land noemen waar westerse vluchtelingen met open armen, en alles gratis, worden ontvangen ? Van de niet Europese landen schijnt geen land het vluchtelingen verdrag ooit geratificeerd te hebben.

1 Reactie
OlavM
OlavM30 dec. 2015 - 8:56

@ jelle vanderwal: [Van de niet Europese landen schijnt geen land het vluchtelingen verdrag ooit geratificeerd te hebben.] Dat is onjuist. Eind 2001 waren 142 staten partij bij het Vluchtelingenverdrag van Genève (1951) en/of het aanvullende protocol van New York (1967). In 2008 uitgebreid tot 147 staten. Het Vluchtelingenverdrag heeft inmiddels aan miljoenen mensen bescherming geboden. Wel is het nogal eurocentrisch van oorsprong, waardoor het minder geschikt is voor de massale gedwongen migratie van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden. En er is geen internationaal toezichtsmechanisme, dus er is nog veel te verbeteren. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_betreffende_de_status_van_vluchtelingen en https://www.law.kuleuven.be/jura/art/39n3/desmet.pdf

Meta Foor
Meta Foor30 dec. 2015 - 8:56

het wachten is dus op de kuddes uit steenbergen en pannerden die eens op verzoek van terphuis een kijkje gaan nemen bij de mensen thuis... En wat heeft terphuis bereikt als men massaal een sterke negatieve indruk na de bezoeken heeft ? en hoe reageert de meegestroomde pers als de bezoekende groepen bestaan uit woningzoekenden, grachtengordeldieren, collega's uit andere asc's, bejaardentehuizen, en shoppende azielzoekers uit belgie en duitsland ? terphuis bevestigt hiermee zijn wereldvreemdheid, naieiviteit en de gedachte dat er een geldboom in den haag staat

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen30 dec. 2015 - 8:56

Vind je jezelf nu niet een beetje kinderachtig? Al die volgens jou tekort gedane of vijandige groepen zijn nog nooit op het idee gekomen om zich als bezoeker --> demonstrant bij een centrum aan te melden. Daarentegen komen geïnteresseerde buren en andere bezoekers met een overwegend positiever beeld weer naar buiten.

pietjuh2
pietjuh230 dec. 2015 - 8:56

ik heb geen behoefte aan een bezoekje aan een azc. ik heb ook geen hekel aan die mensen daar. Ik heb wel een hekel aan de religie die de meeste van die mensen aanhangen, maar dat staat mij vrij lijkt me.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2015 - 8:56

Maak jij ook zorgen over de andere religie waardoor namens haar Palestina mag bezetten omdat het in de Thora staat ?? Maak jij ook zorgen over de religie die nare Sekten baard en jongens en meisjes verstoppen ergens in gesloten ruimten?

andreas102
andreas10230 dec. 2015 - 8:56

de islam een zeer dogmatisch geloof,en dat past niet in onze samenleving

Opinius
Opinius30 dec. 2015 - 8:56

ja hoor alles staat jou vrij. Zo het mij vrij staat als lezer en poster jou mede te delen m.b.t jouw berichten https://www.youtube.com/watch?v=liKnNP2ODj8

FlaviusBelisarius
FlaviusBelisarius30 dec. 2015 - 8:56

Het is niet zo dat ik de asielzoekers haat. Ik kan best begrijpen waarom ze hier komen. Als er een land was dat aan Nederlandse mannen een gratis huis, een redelijk inkomen en een miljoen gewillige vrouwen bood, dan zou ik mijn koffers vandaag nog pakken. Het is, vanuit het perspectief van asielzoekers bezien, de enige juiste beslissing om naar Europa te komen. Mijn bezwaar is dat hun komst Nederland, en heel Europa, op de langere termijn zo sterk zal destabiliseren dat er geen zekerheid meer is. Geen sociale zekerheid, geen voedselzekerheid en geen vrede. Deze mensen zullen volgens alle conventionele onderzoeken niet bijdragen aan de verzorgingsstaat, maar juist een extra last vormen tijdens de vergrijzing (zodat u, op links, straks weer op de barricades staat om een verzorgingsstaat te redden die feitelijk niet meer te redden valt). En de oorspronkelijke inwoners van Europa, die hun eigen bestaan op meerdere niveaus (economisch, maar ook cultureel en sociaal) bedreigd zien, zullen dit niet over zich heen laten komen. Of ú het nu goed bedoelt of niet, er zal over en weer steeds meer geweld worden gepleegd.

4 Reacties
lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

Tikje chauvinistische opmerking, dit. Je hoeft deze mensen die je helemaal niet kent niet te haten om er een vooroordeel over te hebben en daardoor een hekel aan ze te hebben. Dat blijkt wel uit jouw reactie.

pietdeg2
pietdeg230 dec. 2015 - 8:56

"Als er een land was dat aan Nederlandse mannen een gratis huis, een redelijk inkomen en een miljoen gewillige vrouwen bood" Dat verhaal over die maagden is je een beetje naar het hoofd gestegen. Dus nog maar even voor de zekerheid: dat is in het hiernamaals, in je dromen.

IJsbrant
IJsbrant30 dec. 2015 - 8:56

[..Mijn bezwaar is dat hun komst Nederland, en heel Europa, op de langere termijn zo sterk zal destabiliseren dat er geen zekerheid meer is...] Het toelatingsbeleid van de afgelopen decennia heeft er toe geleid dat we nu zo`n 1,5 - 2 miljoen inwoners van marokkaanse, turkse...etc afkomst hebben. Hoe destabiliserend heeft dat gewerkt? Shoarma tenten, grillrooms. Oosterse restaurants, mediterrane restaurants...etc zijn allemaal plaatsen waar je noodgedwongen heen moet omdat er nergens meer hutspot is te krijgen?? En al zou dat zo zijn, weegt het verlies ervan niet op tegen de veelvoud die we er voor hebben terug gekregen?? En wat het bealangrijkste is: Geleerd hebben om te gaan met en accepteren, respecteren van andere culturen en er je voordeel mee doen? Dat alles zouden we hebben gemist, alhoewel ik me er van bewust ben dat een kleine groep vooral wat betreft dat laatste punt te lang met te strak aangehaalde oogkleppen heeft rond gelopen.

OlavM
OlavM30 dec. 2015 - 8:56

@ Flavius Belisarius: Jouw reactie staat barstens vol betwistbare aannames. Niet in de laatste plaats: [de oorspronkelijke inwoners van Europa]. Dit is een niet concreet in te vullen benaming. Wie zijn dat dan wel? Afstammelingen van de Romeinen of juist de vele volken die tijdens de “Grote Volksverhuizing” (4e-6e eeuw) naar Europa zijn gekomen? Ook de migranten die tijdens de Verlichting naar de Republiek der Nederlanden zijn gekomen? En de Zuid-Europese migranten kort na de Tweede Wereldoorlog? Enz., enz. Migratie is van alle tijden. Het verschil tegenwoordig met vroeger is, dat ze veelal van veel verder afgelegen streken komen. Ook de “destabiliserende” werking op lange termijn neem je maar aan. Dit terwijl ook Nederland heel veel aan migranten te danken heeft.

FelixDeKlerk
FelixDeKlerk30 dec. 2015 - 8:56

Ik had wel eens een bezoekje aan een AZC willen brengen, alleen laat het AZC bij mij in de buurt, Heumensoord, geen bezoekers toe. Ik wilde de positie van de vrouw namelijk wel eens zien. Op youtube filmpjes van Heumensoord zijn namelijk nauwelijks vrouwen te zien. Op een filmpje van een georganiseerde sportdag stelt de verslaggeefster zelfs "er waren maar weinig vrouwen bij". Ik wil dat dus graag wel eens met eigen ogen zien. Maar dat kan dus helaas niet, erg jammer !

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg230 dec. 2015 - 8:56

"Ik wilde de positie van de vrouw namelijk wel eens zien." En dan verbaasd zijn dat ze zo'n testosteronbommetje daar niet op loslaten? Als je de positie van de vrouw wilt zien koop je de Kamasutra maar.

joopxxx
joopxxx30 dec. 2015 - 8:56

Mannen en vrouwen gescheiden misschien. En waarom zou jij daar zo graag gaan, alleen om te kijken of er ook vrouwen zijn. En wat zou je met jou bezoek willen bereiken.

lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

Klopt het dat je wilt controleren? Waarom, in vredesnaam? Heumensoord is overigens geen AZC, maar een tijdelijk opvangkamp. Als je naar een AZC wil gaan, dan had je niet naar Heumensoord gegaan, maar naar een AZC: https://www.coa.nl/nl/opvanglocaties/nijmegen Jouw probleem is dat je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet naar een AZC wilt gaan, maar dat je in Heumensoord wilt rondkijken, om te zien, of jouw vermoedens kloppen. Probeer eens eerlijk te zijn?

123456zeven
123456zeven30 dec. 2015 - 8:56

vijanden staan per definitie tegenover elkaar en ze zullen elkaar misschien ook wel haten. Maar de reden dat mensen elkaars vijand worden is omdat de andere partij verachtelijke dingen doet waarvan je vind dat ze daarmee moeten stoppen, wat ze dus niet doen. Het gaat hier namelijk helemaal niet om de vluchtelingen, dat daar nu ruzie over is is incidenteel. Het zijn twee grote groeperingen in Nederland die het fundamenteel met elkaar oneens zijn, en daar de oorzaken hetzelfde zijn, zie je die tweedeling in de rest van Europa ook. Bij gebrek aan beter: de weg-met-onsers versus wij-zijn-de-besters. Bijna, maar niet helemaal, Links versus Rechts.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg230 dec. 2015 - 8:56

"Maar de reden dat mensen elkaars vijand worden is omdat de andere partij verachtelijke dingen doet waarvan je vind dat ze daarmee moeten stoppen" Er vanuitgaande dat jou waarheid de echte is, want andersom is er een gerede kans dat de andere partij vindt dat jij verachtelijke dingen doet waarmee je moet stoppen. Je zult om gelijk te krijgen op zijn minst betere argumenten moeten hebben en een hoogstaander moraal. "Het zijn twee grote groeperingen in Nederland die het fundamenteel met elkaar oneens zijn, en daar de oorzaken hetzelfde zijn, zie je die tweedeling in de rest van Europa ook. Bij gebrek aan beter: de weg-met-onsers versus wij-zijn-de-besters. Bijna, maar niet helemaal, Links versus Rechts." Niet helemaal, omdat de tegenstelling links versus rechts niet adequaat is. Het gaat om extremisten versus gematigden, waarbij het niet zo relevant is in welke richting mensen uit de bocht vliegen. Het gaat over progressieven versus conservatieven, over mensen die de vooruitgang omarmen tegenover vooruitgangsverliezers die niet opgewassen zijn tegen verandering omdat ze zich nu al amper kunnen redden. Aan beide uitersten staan populisten klaar om die vooruitgangsverliezers politiek te misbruiken en naar de mond te praten, zodat ze denken dat ze geen verliezers zijn die verdomd hun best moeten doen om aan te haken maar dat hen iets wordt aangedaan. Alsof ze ook maar relevant genoeg zijn om speciaal tegen hen een complot te smeden, waar volgens hen de hele wereldpolitiek om draait. Alsof ze niet op de been worden gehouden door de tientallen miljarden die per jaar aan inkomensherverdeling hun kant op komt maar worden uitgeperst. Niet voor niets blijkt uit werkelijk ieder kwalitatief kiezersonderzoek dat het gaat om mensen die geen enkele greep op hun eigen leven hebben: bange mensen die niks doen aan de oorzaak van die angsten maar die een aflaat willen waarin staat dat de oorzaak buiten henzelf ligt, het liefst bij een duidelijk aanwijsbare zondebok. De grap is natuurlijk dat die weg-met-onsers groot gelijk hebben. Alleen hebben ze de capaciteiten en het zelfinzicht niet om dat 'ons' goed te definiëren en zoeken ze dat 'ons' buiten zichzelf, om vooral de realiteit niet te zien en iets aan zichzelf te verbeteren, waardoor ze met enig recht kunnen zeggen dat ze tot de wij-zijn-de-besters behoren.

peterh2
peterh230 dec. 2015 - 8:56

Wat als dan blijkt dat er inderdaad 90% mannen verblijven die ogenschijnlijk niet uit Syrië komen? Er een broeierige sfeer hangt ook al is dat subjectief, dit plan kan zich ook als een boemerang tegen het eventuele draagvlak keren.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink30 dec. 2015 - 8:56

Als, als, als. Als me tante een l*l had gehad, was ze me oom geweest!

Pindaklaas
Pindaklaas30 dec. 2015 - 8:56

Dit jaar al 2 keer geweest. 1 keer op een open dag, en 1 keer samen met een buurman die graag eens een kijkje wilde nemen. Alle vooroordelen vallen weg als je daar komt. Zelf had ik er geen last van trouwens. De mensen zijn er erg vriendelijk en zijn bijzonder gastvrij. Ze hebben zeer weinig ruimte, geen comfort, delen een noodruimte met meer gezinnen. Ik ken geen Nederlander die zo zou willen leven. Ook niet voor nood. Ik kan niet bergijpen dat er ook maar een Nederlander tegen opvang van mensen kan zijn. Egoïsme is een zeer slechte eigenschap!

1 Reactie
LodewijkL
LodewijkL30 dec. 2015 - 8:56

Alg je huis weggebombardeerd is, en je bent echt voor je leven gevlucht, dan is alles beter wat je gratis in veiligheid doet leven. Tenminste een dak boven je hoofd en eten. Helemaal als je ook nog eens uit een arm land komt. Dat de mensen vriendelijk zijn tegen de lokale inwoners is logisch. Je wil niet door onvriendelijkheid weggestuurd worden. En mogelijk zijn die mensen wel blij en dankbaar voor de goedwillendheid van de lokale samenleving. Dan is hun vriendelijkheid oprecht en terecht.

Auguust
Auguust30 dec. 2015 - 8:56

Vluchtelingen? Het gaat hier om het overgrote deel gelukzoekers die denken dat hier het geld aan de bomen groeit, zo voor het plukken. De tegenstanders maken zich naast de veiligheid ook zorgen om de destabilisatie van ons land nog los van de enorme kosten voor die de migratie met zich meebrengt. Kosten waar de burgers die vaak al het minsten hebben voor opdraaien. Bovendien brengen zij nog een religie mee die vijandig staat tegenover onze westerse normen en waarden. Alleen de echte vluchteling zouden een tijdelijk verblijf dienen te krijgen.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen30 dec. 2015 - 8:56

Waarom is de gelukzoeker die zijn kapotgeschoten en toekomstloze land verlaat om een plek te zoeken waar hij nog enig perspectief voor zichzelf en zijn gezin verwacht geen vluchteling? Omdat hij toevallig niet in de loop van een geweer keek? Zonder de ruim 40% gelukzoekers die in de 17e eeuw naar ons land kwamen was er geen Gouden Eeuw geweest.

Blitskikker
Blitskikker30 dec. 2015 - 8:56

Ik haat asielzoekers niet, en ik snap heel goed dat ze hier willen komen wonen. Maar dat betekent nog niet dat het een goed idee is. Grote groepen mensen toelaten die de taal niet spreken, die kansloos zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt en die uit een cultuur komen die in veels opzichten haaks staat op artikel 1 van onze grondwet, is vragen om problemen. Generaties lang. En het gaat de laatste nagel aan de doodskist van onze verzorgingsstaat worden.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg230 dec. 2015 - 8:56

"Grote groepen mensen toelaten die de taal niet spreken, die kansloos zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt en die uit een cultuur komen die in veels opzichten haaks staat op artikel 1 van onze grondwet, is vragen om problemen." Bedoel je nu werkelijk dat we Wilders en zijn aanhang (als er nu een groep een cultuur heeft die haaks staat op artikel 1 zijn zij het wel) het land uit moeten schoppen?

Pietersen2
Pietersen230 dec. 2015 - 8:56

Draagvlak creëer je alleen met een beleid dat aantoonbaar een gevolg is van feitelijke zaken. Draagvlak verdwijnt als het dode jongetje een domme inhalige actie bleek van zijn vader Draagvlak verdwijnt ook als men in de media continue verneemt (qua beeld) dat het vnl om gezinnen gaat, en dit toch wat genuanceerder ligt Draagvlak verdwijnt ook als blijkt dat Syriers maar een deel van het probleem zijn en er ook grote aantallen afrikanen deze kant op komen Draagvlak verdwijnt ook als een werkgeversorganisatie wil dat er meer vluchtelingen komen, omdat dan de onderkant v/d arbeidsmarkt zo makkelijk aangevuld kan worden tegen lage kosten. Je pakt de 'doktoren en advokaten' en laat deze werk doen, waar wij de laaggeschoolden voor gebruiken. Dat we er daar honderdduizenden van op de bank hebben zitten, tsja... Draagvlak verdwijnt ook als je niet open bent over de kosten en getallen. 40 Euro pppn voor een vluchteling, een CPB dat het heeft over een bevolkingsgroei van 240.000 in 2016, Samsom die weer 300.000 als max blaat (pj? totaal?) etc. én hoe je dit gaat betalen. Vergrijzing is een k*lverhaal, daar de welvaart staat zo binnen een paar jaar opgeblazen is. Oudjes wonen dan en masse bij de kinderen. Laten we gasprijs met 32% verhogen, even na de kerstdagen, dan horen we er weinig van... Laten we ook op een ongehoorde manier er een pensioenwet doorheen jassen tbv het EU ideaal, omdat het niet kan wachten. Dit terwijl pedo's nog steeds hun minderjarige importbruid hierheen mogen halen, daar geldt die spoed dan weer niet voor. Helpt allemaal niet tav begrip voor politieke keuzes... Zolang je argumenten voor een algemeen begrip tav vluchtelingen en het waarom ze ueberhaupt vluchten niet goed uit kan leggen, en ook dat je als overheid/ Brussel volledig incapabel bent om de échte vluchteling van de gelukszoeker te onderscheiden is het een kansloze onderneming. Dat het merendeel van de Syrische vluchteling de beste bedoelingen heeft, lijkt me vanzelfsprekend. Dat een groot deel ongelooflijk veel leed achter de kiezen heeft, lijkt me ook aanneembaar. Echter, geef nu eens weer waar we over praten. Die feelgood op deze site of op bijv. RTL werkt averechts als je elders op het internet eenvoudig het tegenovergestelde kunt vinden. Objectieve berichtgeving zou zeer welkom zijn en ook de overheid zou de besluiten moeten nemen op feitelijke gegevens. Draagvlak creëer je door open te zijn en als de gegevens waarom je een besluit neemt objectief en feitelijk zijn. Met als eindvraag: 'wat zijn we bereid op te offeren van onze welvaart tav de vluchtelingenproblematiek in het M-O?' Da's een een normale vraag in een verder absurde maar mooie wereld

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg230 dec. 2015 - 8:56

"Draagvlak creëer je alleen met een beleid dat aantoonbaar een gevolg is van feitelijke zaken." Terwijl je er vervolgens louter blijk van geeft dat xenofoben op geen enkele manier in feiten geïnteresseerd zijn maar zich beperken tot het verkopen van kletspraatjes om vluchtelingen te ontmenselijken.

lembeck
lembeck30 dec. 2015 - 8:56

Waarom doe je nog moeite? Jij hebt persoonlijk geen enkel draagvlak. Dat is wel duidelijk. En je wilt ook niet overgehaald worden om het te krijgen. Sterker, je schuift het door en/of af. Met zo'n houding gebeurt er natuurlijk niets.