Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gedachten over het ondernemerschap

  •  
11-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Veel te veel volgers en kuddedieren denken dat ze entrepreneur zijn
“Wie slim is, koopt goud in de grond”, zegt crisiswatcher en multimiljonair Willem Middelkoop op de site van RTL4. Hmm, als je echt slim bent en het is werkelijk een goed idee, dan koop je zelf goud in de grond en je vertelt het niemand anders, althans niet voor je dit zelf in de etalage kan zetten.
Zo werkt het kapitalisme. Je moet niet beter zijn dan de rest maar sneller of anders en liefst allebei. Alweer meer dan een kwart eeuw geleden hield de zesde klas van mijn lagere school een reünie. We waren allemaal redelijk terecht gekomen maar twee klasgenoten leken duidelijk op weg naar hun eerste miljoen, de ene met groentekramen en de andere met Berliner bollen. 
Het is niet moeilijk om de wetten van de markt te doorgronden. Kansen aanvoelen, dat is wat anders, en precies op tijd toeslaan ook.
Niemand van ons had gedacht dat het grote geld in groente en Berliner bollen zat. Behalve Harry en Peter, die allebei in een Landrover voorreden. En dat in die tijd.
Dankzij veel training en studie kun je misschien altijd wel in de buurt zijn van waar de bal terecht komt, maar hem echt op de voet krijgen, dat is van God gegeven talent. Zo is het met ondernemerschap ook. Anders bezat ik nu al lang appartementen in Parijs, Rio, San Francisco, Manilla en Berlijn. En U ook.
Volgens mij is dat ondefinieerbare gevoel waar het in het ondernemerschap en op de markt om gaat. En het is dun gezaaid. Dat blijkt uit het kuddegedrag op de beurs. De meute trekt niet zijn eigen plan maar volgt blindelings een paar voorlopers zodat het allemaal wel de achtbaan van Six Flags lijkt.
Zo moet het de afgelopen dagen in die Engelse steden ook gegaan zijn. Een paar geharde criminelen gooiden de eerste steen, de volgers hollen er achter aan, halen onprofessioneel en ongemaskerd de laatste flat screens uit de geplunderde winkel en zien vanwege de alomtegenwoordige camera’s hun konterfeitsel de volgende dag in de Sun.
Het is duidelijk: veel te veel volgers en kuddedieren denken dat ze entrepreneur zijn. Die richten met elkaar een fenomenale schade aan. Dit plaatst de aansporingen van de overheid aan Jan en alleman om toch vooral ondernemerschap te tonen, in een nieuw licht. Als het gebeurt, zijn de rapen pas echt gaar.
De meeste would-be ondernemers zouden hun beperkingen moeten kennen en gewoon een betrekking nemen tegen een vast salaris. En anders worden ze beursanalist. Dan kun je een loopbaan lang onzin verkopen en verkeerde voorspellingen doen. Je wordt toch niet ontslagen.
Misschien zijn bij nader inzien die beursanalisten wel slimmer dan alle jongens en meisjes die op de beurs rondhollen maar hun pad steevast zien leiden naar het ravijn.
Update 16.00
Aanvulling: hier een opnieuw actuele toelichting op het bovenstaande.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.