Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
In de buurt van de zee is het 's zomers koeler en 's winters warmer. Zou dat nog iets uitmaken? In Nederland is het landschap in de buurt van de kust over het algemeen vrij kaal. Ik heb mijn hele leven maximaal 15 km van de kost gewoon, en constateerde altijd hoe mooi de mensen wonen in de bossen in het midden en oosten van het land. Vlak bij zee zijn er nog wel bossen, maar daar achter is het "Groene Hart" een woestijn van kaalheid. Mooie vergezichten, dat wel, maar ik houd ook wel van bos.
De meeste artefacten en fossiele overblijfselen van mensen zijn gevonden in rivierdalen. Dat geldt voor oudere mensensoorten en ook wel voor onze eigen soort toen er nog niet veel mensen waren. Blijkbaar hielden we ons bij voorkeur in de buurt van water op. Daarnaast is een van de theorieën hoe onze soort zich in eerste instantie over de Aarde verspreid heeft een migratie die de kust volgt. Dus ook daar weer een voorkeur voor de nabijheid van water. Het waarom van deze voorkeur kan triviaal zijn: makkelijk en snel met behulp van boten je kunnen verplaatsen of de 'duurzame' beschikbaarheid van voedsel, vnl vis en schelpdieren, maar kan ook primair gelegen zijn in de behoefte aan de nabijheid van open water zelf. Dat het niet in de eerste plaats om drinkwater te doen was, blijkt uit het feit dat men zich ook graag bij zee ophield.
Gaat iedereen natuurlijk richting de kust, wordt het daar veel te druk, en worden de mensen die daar al woonden net zo ongelukkig als de rest. Goede tip, professor.
Waddenzee, is dat ook goed. Of wat er van overblijft, als die patjakkers naar olie gaan boren.
" Of wat er van overblijft, als die patjakkers naar olie gaan boren." Als men zorgt dat er geen milieuverontreiniging plaats vindt dan is olie- en gaswinning een zegen voor de Waddenzee. Althans, voor de mensen die willen dat de Waddenzee blijft zoals die nu is. Olie- en gaswinning zorgt voor een geringe bodemdaling. Dat betekent dat de sedimentatie van klei en zand die vanuit de Noordzee de Waddenzee binnenkomt er een poos niet in zal slagen het hele gebied boven de laagwaterlijn te doen geraken. Deze activiteit zorgt er dus voor dat de Waddenzee in de huidige vorm langer in stand blijft dan bij ongewijzigde omstandigheden geologisch mogelijk zou zijn. Als U tegen olie- en gaswinning bent vanwege eventuele milieuverontreiniging (wat ik niet vreemd zou vinden), dan 'stemt' U dus voor een verdwijnen van de Waddenzee.