Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Frauke Petry verlaat extreemrechtse AfD, gaat zelfstandig verder

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22242954683_4e70651077_o
Frauke Petry, voorzitter van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), stapt uit de partij. Tijdens een persconferentie zei Petry als onafhankelijk politicus plaats te zullen nemen in de Bondsdag, daarna verliet ze tot grote verrassing van vriend en vijand – en tot grote woede van haar voormalig partijgenoten – direct de persconferentie.
Volgens Petry is er een richtingenstrijd gaande binnen het AfD. ‘Dat pikt de kiezer niet’. In een poging die richtingenstrijd te bezweren, was Petry in april van dit jaar al opgestapt als lijsttrekker van de partij. Daarover zei ze destijds dat ze het zat was ‘vijandig bejegend te worden’ door lieden uit het AfD zelf.
Petry zelf gelooft dat ze de ‘gematigde tak’ van de extreemrechtse partij vertegenwoordigt. Waar bijvoorbeeld lijsttrekker Alexander Gauland de Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog prees en vond dat de Duitsers wel wat trotser op die soldaten mochten zijn, vergeleek Petry migranten “slechts” met een composthoop. Vorig jaar nog liet Petry in een interview weten dat wat haar betreft de politie met scherp op vluchtelingen mag schieten wanneer die illegaal de grens oversteken.
Het AfD was zondag de grootste winnaar bij de Duitse Bondsdagverkiezingen. De partij moest alleen het CDU van Merkel en de SPD voor zich laten, die twee partijen leverden beiden flink wat zetels in. Petry zal nu als eenmansfractie plaatsnemen in de oppositie. ‘Dit kan niet, je misdraagt je,’ riep AfD-fractievoorzitter Gauland Petry na terwijl ze haar tas al had gepakt en op weg was naar de uitgang.
First day, first signs of disintegration. Head of far-right #AfD @FraukePetry refuses to join parlimanetary group: “Too anarchistic”. #BTW17 pic.twitter.com/GHSDqiBVVW
— DW | Politics (@dw_politics) 25 september 2017
cc-foto: James Rae

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Trev
Trev26 sep. 2017 - 17:04

Zeteltje binnen, kostje gekocht. Wat een DENK-Turkje daar kan, kan ik hier ook, zal Frau Frauke gedacht hebben. Lullig voor de desperate Duitsers die op haar gestemd hebben.

Break on through
Break on through26 sep. 2017 - 8:00

Zo zie je maar, extreem rechts vecht elkaar de tent uit en valt daardoor in duigen. Is een mondiaal fenomeen, zie onze eigen geestgelijkgestoordenpit, PVV/PvD/VVD Zie het nog gebeuren dat Perty meer leden van AfD meezuigt.

Vadah
Vadah25 sep. 2017 - 20:40

Zijn ze al ingehuldigd? Hebben ze de eed al afgelegd? Als er een paar Petry volgen valt of de een of de ander onder de 5% drempel. Dat zou pas lachen zijn.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 sep. 2017 - 18:49

[In Duitsland stem je niet alleen op een partij, maar ook een individuele kandidaat.] Precies zoals in Nederland dus, bij ons kent de kieswet het begrip partij niet eens. Geen zetelroof?

Thomas Vermeulen
Thomas Vermeulen25 sep. 2017 - 16:43

Dit is puur een '' rookgordijn '' actie. Interne conflicten moet men niet laten afleiden van het grote geheel en gedachtegoed van de nette mannen en vrouwen in pak met een blanke supremasistishe ideologie. Waar het hier om draaide was dat Alexander Gauland directe uitsprakingen maakte die Petry weer te direct vond ondanks ze wel de blanke supremasitishe uitspraken achter de schermen met dikke trots steunde. Maar dat is precies het probleem zulke partijen hebben altijd een interne verdeeldheid van de groep geraffineerde blanke supremacisten die eerder communiceren met gedoficeerde taalgebruik beter bekend als ''dogwhistle politics'' en dan heb je groep de blanke extreemisten die geen blad voor de mond houden en zeggen wat er op hun gedachtegoed is zonder rationeel redeneren en de formele uitlaat is voor de hardcore extreem rechste blanke supremacisten. Pety die graag wou dat het AfD zich eeder postioneerde als dogwhistle blanke supremacisten waar bij extreme taal gedoficeerd word gecommuniceert waardoor maar een klein kern groep precies snap wat men ''echt'' bedoeld en rest denkt dat ze gewoon leuke popuistihe partij is met daarbij komende conservatieve retoriek. Helaas voor haar zit de partij vol BETA manntjes die graag nu de ''gespierde armen'' uit de mouwen willen halen en langzaam maar zeker hun echte taalgebruik naar voren willen schuiven wat dus in de kader valt van blanke nationalitishe ideologieën waar ook FvD, PVV, alt-right etc allemaal onder vallen.

Bernie2
Bernie225 sep. 2017 - 13:56

Woww, een snelle afgang voor deze nazi, die blijkbaar merkte dat de fascistische uitspraken van Alexander Gauland landelijk niet zo lekker liggen. Ze had natuurlijk gedurende afgelopen maanden op elk moment uit de AfD kunnen stappen. Een voor de hand liggende keuze die ze niet maakte, maar eerst wilde werken aan haar eigen glibberend Alternatief. Für wenn dann? Für Deutschland doch. Nu dus een VVD/CDA mixje waarmee ze onderbuikend toch de schimmige onderlaag van het land hoopt te bereiken. Houzee.

johannn2
johannn225 sep. 2017 - 13:45

Ah, Petry, de gematigde vleugel van de AfD. Misschien kan zij zich wel bij een coalitie vinden, als weliswaar niet iedere grensoverschrijdende vluchteling mag worden afgeschoten, maar bijvoorbeeld een bepaald beschaafd afschotpercentage. .

bob b.
bob b.25 sep. 2017 - 13:09

Toen ik het vanochtend hoorde kon ik al scherend voor de spiegel een "Go Frauke Go", niet onderdrukken. En net als anderen hier vroeg ik me af wat er was gebeurt als ze dit zaterdag had gedaan. De ravage zou groter zijn geweest, maar tegelijk zou het ook iets van lafheid hebben. Bovendien is dit een dikke vinger naar de extreem rechtse bobo's die hun nazi natuur maar met moeite kunnen onderdrukken. Het type Jean Marie LePen, eens een duivel altijd een duivel. Nu is het als die taart met kaarsjes op die terwijl iedereen staat te klappen met een smak op de vloer belandt. Heerlijk. Geen mens die daar nog van kan genieten.

Meta Foor3
Meta Foor325 sep. 2017 - 12:20

politiek strategisch gezien een briljante zet; hierdoor zal het totaal aan rechts alleen maar groeien

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak226 sep. 2017 - 0:38

Yep, Frauke Petry, Donald Trump, Wilders en Baudet, allemaal genieën met een superieur strategisch inzicht, dat reikt van Waterloo tot Stalingrad.

Wittemuis
Wittemuis25 sep. 2017 - 11:09

Die zit dus bij aanvang al met een zetel op naam van de afd in de kamer aldaar . Laat ze maar niet met elkaar eens zijn, verdeeldheid in die groep maakt ze niet sterker, lijkt mij.

Jan Vries2
Jan Vries225 sep. 2017 - 10:57

Kan in het Guiness book of records als de politicus die het snelst zetelroof pleegde.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten25 sep. 2017 - 11:25

Zetelroof bestaat niet.

bob b.
bob b.25 sep. 2017 - 13:02

Frauke Petry heeft een ’direct mandaat’ gekregen. In Duitsland stem je niet alleen op een partij, maar ook een individuele kandidaat. Geen zetelroof dus. Maar persoonlijk gekozen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 sep. 2017 - 18:30

[In Duitsland stem je niet alleen op een partij, maar ook een individuele kandidaat.] Precies zoals in Nederland dus, bij ons kent de kieswet het begrip partij niet eens. Geen zetelroof?

RobSon2
RobSon225 sep. 2017 - 10:40

Goede timing.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 sep. 2017 - 10:36

Een typisch gevalletje van kiezersbedrog, net als op de avond van de verkiezingen 65=65 bij het grof vuil zetten. Maar ja, we zijn het gewend van de tokkies.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 sep. 2017 - 9:54

Had mevrouw Petry de partij een dag eerder verlaten was het nog maar de vraag geweest of de AFD de kiesdrempel had gehaald. Is hier sprake van een overtreding van de Duitse kieswet?

1 Reactie
Lodewijk2
Lodewijk225 sep. 2017 - 15:08

Ik heb nog niemand horen zeggen dat hier een wetsovertreding is begaan. Helaas.

Poezenmens
Poezenmens25 sep. 2017 - 9:27

De eerste scheuren. Ik voorspel LPF-taferelen. De Bondsdag is groot en de AfD moet vermoedelijk bijna 90 zetels vullen. Dat zal nog knap lastig worden, want wie wil nou zijn goede naam te grabbel gooien om in het parlement te gaan zitten met neo-nazi's. Alleen louche figuren hebben hier geen problemen mee.

rbakels
rbakels25 sep. 2017 - 9:23

Mooi zo, schisma's zijn meestal het begin van het einde. Ik zie uit naar (on)smakelijke LPF taferelen. Je begrijpt nu nog beter waarom Wilders zijn fractie als een dictator leidt. Cynisch: als de AfD geen dictator heeft gaat het (gelukkig) mis met ze.

1 Reactie
Lodewijk2
Lodewijk225 sep. 2017 - 11:52

"Je begrijpt nu nog beter waarom Wilders zijn fractie als een dictator leidt." Wilders leidt niet alleen de fractie als een dictator, maar het gehele PVV beeldmerk (van een partij kun je niet spreken). Hij doet dat om ervoor te zorgen dat leden hem niet aan de kant kunnen zetten. Wilders houdt niet van democratie. Later zullen ze over ons zeggen: "Wat een sukkels dat ze dat niet door hadden."

Lodewijk2
Lodewijk225 sep. 2017 - 9:21

Sehr schlau

Jhonathan
Jhonathan25 sep. 2017 - 8:48

Dit betekent dat Duitsland nog rechtser gaat worden.

Johan eldert
Johan eldert25 sep. 2017 - 8:47

het blijft het zelfde liedje met extreem rechtse partijen. Vechtpartijen zijn het. totaal niet bezig met de belangen van hun kiezers maar alleen eigenbelang en gevoed door een ongezonde haat tegen bestaande instituten. Haat die niet gebaseerd is op enige rationaliteit maar voortkomt uit een misplaatste spiegeling van hun eigen tekortkomingen op hun omgeving. triest is dat de media dit soort partijen ongekend veel aandacht en publiciteit geven waardoor hun belang overschat wordt