Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Franse schrijfster klaagt DSK aan voor poging tot verkrachting

  •  
04-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-tristanebanon300.jpg
Onder druk van haar moeder, een vriendin van Strauss-Kahn, deed Tristane Banon eerder geen aangifte
De Franse schrijfster Tristane Banon klaagt voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn aan voor poging tot verkrachting. Tijdens een interview in 2002 zou Strauss-Kahn de jongevrouw hebben willen verkrachten. Banon deed eerder geen aangifte onder druk van haar moeder, medewerkster bij de Parti Socialiste (PS) en goede vriendin van Strauss-Kahn.
Het verhaal van Banon kwam afgelopen mei weer onder de aandacht, nadat een kamermeisje in New York de topman aanklaagde voor poging tot verkrachting.
De advocaat van de schrijfster, David Koubbi, heeft verklaart dinsdag een officiële klacht in te zullen dienen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

BenJoosten
BenJoosten4 jul. 2011 - 14:15

Dan mag "de helft van de Fransen" Strauss-Kahn wel terug willen, maar dat wordt op zo'n manier nog knap lastig.

kalmpjes
kalmpjes4 jul. 2011 - 14:15

Op deze manier is deze hele zaak niet bepaald geloofwaardig, wat in en in triest zou zijn als het daadwerkelijk waar is. Het is ook niet voor te stellen hoeveel druk er op die moeder uitgeoefend heeft moeten worden om te zorgen dat dochterlief geen aanklacht zou indienen. In dat licht kan ik me ook heel goed voorstellen dat je er na al die jaren alsnog werk van maakt.

kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

Ik ben benieuwd of een OvJ dat wil oppakken. Te bewijzen valt er immers niks meer.

fjacobse
fjacobse4 jul. 2011 - 14:15

De verkiezingen zijn begonnen in Frankrijk.

grolschje2
grolschje24 jul. 2011 - 14:15

Links krijgt hun eigen Berlusconi :).

polyblok
polyblok4 jul. 2011 - 14:15

zo te zien heeft ze t uitgelokt, samen met haar moeder. even wachten en ... cashen maar ... de tijden zijn veranderd en -zelfs in Frankrijk- komt het besef dat ''de Overheid'' niet meer voor alles zorgt. Dat wordt een zeer interessante verkiezingsperiode; hoop dat het samenvalt met de Tour de France, zodat we daar niet naar hoeven te kijken.

doeidoei
doeidoei4 jul. 2011 - 14:15

Ik weet nog wel een advocaat voor hem, een die alles in mapjes stopt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jul. 2011 - 14:15

Tijd voor mannelijke kruisheidgordel, met een enorme hangslot.

ElChe
ElChe4 jul. 2011 - 14:15

DSK: après moi le déluge.

Opinius
Opinius4 jul. 2011 - 14:15

en zo ziet men ,dat ook vrouwen vrouwen onderdrukken(eigen dochter in 2002) dom dom oerstom mens. zowel die moeder als die dochter in haar verhaal toen en nu. bijna 10 jaren later. is de aankalcht dan nog ontvankelijk? na de shit en gedoe,.de vemeende complotten in nu , van een of ander kamermeisje..in tijden van etc etc. waarom is de man toch niet gewoon naar de discrete elite "hoeren "gegaan in zijn nood. waarom dit gedoe ? om de prijs kan het niet gaan. wat dan wel?

kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

Heeft ze de filmrechten al verkocht?

kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

"Parijs is nog ver", zei Joop Zoetemelk iedere dag op radio tour de France zei, en kort daarna stond hij op het podium in Parijs in het geel.

JoopSchouten
JoopSchouten4 jul. 2011 - 14:15

Wat zal de titel worden van haar volgende boeketreeks verhaaltje? 'De Meidenmeester' ?

kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

Het is wel toevallig dat haar moeder zich ook presidentskandidaat voor de socialisten heeft gesteld, al op 1 april van dit jaar. Ze is een concurrent van DSK, ze zal hem zien als een van diegenen die voor haar zal staan, waar ze niet omheen kan. Die haar hindert in haar ambities. Hoe dit probleem op te lossen? Tja..... http://fr.wikipedia.org/wiki/Anne_Mansouret#Candidature_.C3.A0_la_primaire_pr.C3.A9sidentielle_socialiste Van een Iraanse vluchteling tot President van Frankrijk. Een vrouw met ambities, dat kun je gerust stellen.

heggenland
heggenland4 jul. 2011 - 14:15

'Het is wel toevallig dat haar moeder zich ook presidentskandidaat voor de socialisten heeft gesteld, al op 1 april van dit jaar.' Dan heeft haar moeder negen jaar geleden uit carrière motieven de aanrander DSK in bescherming genomen door een aanklacht tegen hem te blokkeren. Dat is zeker zo misdadig als de aanranding. Als presidentskandidate komt er nu uit carrière motieven wel een aanklacht tegen DSK. Seksueel misbruik van je kind als politiek ruilmiddel. Ik moet er niet aan denken dat een van die twee ooit president wordt, ook al heeft Frankrijk een traditie van schurken als staatshoofd.

eugenenijmann
eugenenijmann4 jul. 2011 - 14:15

WAUW!!!

kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

Verschillende kranten melden dat het OM de aanklacht tegen DSK volledig zal laten vallen. Report: Dominique Strauss-Kahn charges to be dropped http://www.politico.com/news/stories/0711/58308.html Strauss-Kahn sex charges 'are certain to be dropped' http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23967312-strauss-kahn-sex-charges-are-certain-to-be-dropped.do

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 14:15

Laat de de opmerkingen als 'hmmm, dit zaakje stinkt, waarom doet ze nu pas aangifte' maar komen. 'k Blijf erbij dat DSK een gevaarlijke sociopaat is, ongeacht of hij wordt veroordeeld voor verkrachting van het kamermeisje. Wat voor een moeder ben je dan, als je dochterlief vraagt een poging tot verkrachting te verzwijgen....

1 Reactie
kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

" Wat voor een moeder ben je dan, als je dochterlief vraagt een poging tot verkrachting te verzwijgen.... " Weet je waarom die poging mislukt is?

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 14:15

By the way, is ze daar niet wat laat mee?? Of kun je je hele leven, wanneer het zo uitkomt en men is toch bezig, iemand aanklagen? Hou me ten goede, wanneer het waar is is het erg genoeg, maar waarom pas nu?? Dit heet nu *Trittbrettfahren* of wel op de treeplank meerijden. (Oh. kijk es, ze zijn tegen hem/haar bezig, dan kan ik ook ff) Ik vind het iets raars hebben. En zelfs als het waar is, blijft het raar.

2 Reacties
Alila
Alila4 jul. 2011 - 14:15

Lees en je vindt het antwoord op je vraag: "Onder druk van haar moeder, een vriendin van Strauss-Kahn, deed Tristane Banon eerder geen aangifte"

Pjotrs
Pjotrs4 jul. 2011 - 14:15

"By the way, is ze daar niet wat laat mee??" In ieder geval is ze er een stuk eerder mee dan de talloze slachtoffers van de RK-kerk. Daar heb ik je dit argument niet horen gebruiken.

objectivist
objectivist4 jul. 2011 - 14:15

Reken maar dat de man niet deugt. Ze dacht waarschijnlijk: je komt er mee weg in Amerika maar ik pak je alsnog voor je wandaad.

1 Reactie
kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

Als ze niet liegt, dan is het zeker een ernstig misdrijf. Ik begrijp uit haar woorden dat ze lagen te vechten op de grond, en hij haar BH probeerde los te maken. Ik citeer uit het artikel (hierboven): ""It finished very violently -- as I told him clearly 'No, No!' -- and we finished up fighting on the floor. "There wasn't just a couple of blows. I kicked him, and he tried to unclip my bra, to open my jeans," " Het moet wel een brute verkrachter zijn, een overduidelijke zaak. Als het klopt dan is het een volslagen gestoord persoon. Gek is dat er nog nooit meer aanklachten zijn geweest, als hij zo gestoord is als zij beschrijft, dan moet hij toch wel vaker de fout zijn ingegaan, en mogelijk toch ook wel ernstiger. Een misdrijf staat immers maar zeer zelden alleen. Juist daarom twijfel ik aan haar, niet dat hij haar onheus heeft bejegend, maar het geweld dat zij zegt dat hij gebruikt heeft, en dat ze dan geen aanklacht heeft ingediend, dat maakt dat ik het een raar verhaal vindt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jul. 2011 - 14:15

Ja ja, als het in 2002 geen aangifte waard was, dan is het dat nu ook niet. Wie betaald haar?

4 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen4 jul. 2011 - 14:15

IN 2002 niet, in mei 2011 niet, en nu de verdediging een franse advocaat in dienst heeft genomen, zal, alhoewel de strafrechtelijke zaak wel zal doodbloeden, er een gepeperde privaatrechtelijke zaak over blijven.

sjaakie2
sjaakie24 jul. 2011 - 14:15

Zie mijn reactie hieronder en misschien begrijpt u dan waarom ze juist wel nog aangifte moet doen.

JustMatthias
JustMatthias4 jul. 2011 - 14:15

Banon is een bekend schrijfster. Haar boeken worden in diverse talen vertaald. Lijkt me niet echt dat ze op geld zit te wachten. Wat een onzin.

JustMatthias
JustMatthias4 jul. 2011 - 14:15

Gewoon een oversexed psychopatisch mannetje die vast denkt ermee mee weg te komen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 14:15

Een ieder leest hier weer wat hij of zij graag voor de waaheid houdt!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jul. 2011 - 14:15

Discussie is 99 procent fantasie, de waarheid ligt altijd net ietsje te ver.

ikbenhorkie
ikbenhorkie4 jul. 2011 - 14:15

Een aangifte van aanranding zou volkomen terecht zijn. De aanranding is helaas verjaard. Met deze aangifte maakt ze minder kans, maar doet ze toch wat. De timing is wel bizar. Eerder verklaarde haar advocaat juist dat hij niet wilde bijdragen aan de Amerikaanse zaak, waarin het voor de aanklager nu weer een klein publicitair meevallertje is. In de t.v.-clip van het verhaal van mevrouw Banon, die overal op het internet staat, ontbreekt vreemd genoeg een essentieel deel: hoe is ze ontsnapt ? Dat element bepaalt of de heer Straus-Kahn strafbaar is. Het Franse strafrecht zegt dat er sprake is van een poging, als er een begin van uitvoering is en deze is gestopt, of zijn uitwerking niet heeft gehad, ten gevolge van omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van de dader (art 121-5 Franse wetboek van Strafrecht). Die vraag is ook belangrijk voor de beoordeling of de heer Strauss-Kahen geestelijk in staat zou zijn de schoonmaakster in New York met geweld in een positie te houden dat hij orale sex kan hebben, (en dat hij er nog plezier in kan hebben ook). Mevrouw Banon heeft vechtend over de grond gerold, geschopt, en hij heeft haar bh losgetrokken. Maar heeft hij het uiteindelijk opgegeven (dan valt het niet onder art 121-5 + 222-23 - poging tot verkrachting), of was ze hem gewoon fysiek de baas of heeft ze weten te ontsnappen, waardoor de opzet mislukte (dan kan het geen poging zijn)? Aanranding is het in ieder geval, voor de goede orde. Aanranding verjaart echter na drie jaar in Frankrijk. Voor een poging tot verkrachting (verjaring 10 jaar) moet er een begin van uitvoering (uitvoering is in dit geval penetratie) zijn, die dus buiten de wil van de dader gestopt moet zijn Om te kunnen spreken van een "begin van uitvoering", eist de Franse rechter in het algemeen, dat de verrichte handelingen tot rechtstreeks en onmiddelijk gevolg hadden moeten hebben dat het misdrijf voltooid werd. In het nieuws zijn daar nooit aanwijzingen voor aangedragen.

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie4 jul. 2011 - 14:15

"(dan kan het geen poging zijn)" halverwege derde alinea is onzin, er moet staan: "(dan kan het een poging zijn)"

rikus1
rikus14 jul. 2011 - 14:15

Misschien levert die aanklacht wel meer op dan haar schrijverij

2 Reacties
kraai21
kraai214 jul. 2011 - 14:15

Het hangt ervan af wat ze wil hebben. Als schrijfster is een dergelijk verhaal wel mooi meegenomen, past goed in de traditie van een Franse schrijfster zoals Françoise Sagan, wier favoriete thema's een gemakkelijk leven, snelle wagens, villas en herenhuizen, de zon, een mengeling van cynisme, sensualiteit, onverschilligheid en nutteloosheid waren, vermengd met het feminisme van Benoîte Groult die verhaalt over de ingrijpende veranderingen in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen die in 20e eeuw hebben plaatsgevonden. Zeker is in elk geval dat ze geen carrière als juriste of zakenvrouw nastreeft, want die ruiten zijn nu voorgoed ingegooid. Ze zal zeker succes behalen, ze heeft nu al getoond moedig te zijn, en dan is talent een stuk minder urgent nodig.

BasVV
BasVV4 jul. 2011 - 14:15

Een poging tot. Welke man heeft nou nooit eens een poging gedaan. Dat mevrouw dat meteen als een poging tot verkrachting interpreteerd. Tsja. Je kunt van alles wel een verhaal maken.

Yggdrasil
Yggdrasil4 jul. 2011 - 14:15

Misschien kan deze schrijfster beter haar moeder aanklagen want als je dochter dreigt te worden verkracht en je overtuigt haar tenslotte om geen aangifte te doen dan deug je niet als moeder.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie24 jul. 2011 - 14:15

O u kent deze twee vrouwen persoonlijk en de precieze situatie waardoor u dit desastreuze oordeel kunt vellen??? Of roept u zoals gewoonlijks weer iets fundamenteels. En voelt u zich alstublieft niet aangevallen en ervaar het niet als iets persoonlijks, want ik probeer gewoon bij iedereen die een fundamentele/radicale opmerkingen maakt wat nuance bij te brengen.

Harmen2
Harmen24 jul. 2011 - 14:15

Deze volg ik....

Florian2
Florian24 jul. 2011 - 14:15

Mevrouw bedenkt 7, 8 (?) jaar later opeens dat er met DSK geld te verdienen is en een boel media aandacht. TE goedkoop voor woorden!

3 Reacties
sjaakie2
sjaakie24 jul. 2011 - 14:15

Zo ziet het er wel naar uit ja helaas.

AlbertHofmann
AlbertHofmann4 jul. 2011 - 14:15

Mevr. is waarschijnlijk katholiek, het merendeel van de ooit gekwetste katholieken komt erachter hoe vervelend handtastelijkheden zijn als het in de media is geweest.

matrix2
matrix24 jul. 2011 - 14:15

Nee, ze heeft al een paar jaar eerder in een TV programma verteld over de aanranding van DSK. Alleen de Franse media heeft de naam DSK toen weggebiepd.. Haar moeder heeft haar er van overtuigd om geen aangifte te doen omdat DSK te machtig (untouchable) was en er zeker consequenties aan verbonden zouden zijn. Natuurlijk zijn er nu andere untouchables die dit verhaal graag in de openheid zien en deze mooie dame beschermen. DSK zal zich niet verkiesbaar stellen, dat is zeker..