Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Franse politie sleurt zwangere vrouwen en kinderen over straat

  •  
01-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De politie in Parijs heeft in een buitenwijk een groep Afrikaanse vrouwen en kinderen hardhandig verwijderd uit de kampen die ze hadden opgezet
Er is in Frankrijk geschokt gereageerd op beelden van dakloze vrouwen en kinderen die elkaar stevig vasthouden terwijl agenten ze uit elkaar trekken en over de grond sleuren om ze af te voeren. De video, die is opgenomen door een waarnemer van de vereniging Droit au Logement (Recht op Wonen), werd deze week online gezet en is in korte tijd al 400.000 maal bekeken.
Het meest schokkend is wellicht het beeld van een vrouw met haar baby vastgebonden op haar rug. De vrouw wordt hardhandig aan de voeten over de grond gesleurd, waardoor haar kind klem komt te liggen tussen haar en de grond.
De vrouwen hadden tentenkampen opgezet voor het gebouw waar zij op 9 juli uit zijn gezet. Het gebouw moet plaats maken voor nieuwe woningen en wordt binnenkort met de grond gelijk gemaakt. De vrouwen zijn uit hun woningen gezet, zonder daar nieuwe permanente huisvesting tegenover te stellen. De gemeente heeft hen wel tijdelijke huisvesting in een hotel aangeboden, maar dat hebben de vrouwen van de hand gewezen, omdat het maar een tijdelijke oplossing is. 
De vereniging Droit au Logement heeft aangegeven een klacht in te zullen dienen tegen het excessieve gebruik van geweld door de politie. De politie heeft in een verklaring gezegd dat ‘de operatie werd uitgevoerd in relatief goede omstandigheden’. Het hoofdbureau van politie ontkent dat er opzettelijk geweld tegen de vrouwen is gebruikt.
Na dit incident volgde vrijdag de bekendmaking van president Sarkozy. Hij wil dat in het buitenland geboren Fransen van hun Franse nationaliteit ontdaan kunnen worden wanneer ze geweld gebruiken tegen de politie. Volgens critici van de Franse president probeert Sarkozy door deze maatregel weer aan populariteit te winnen. De afgelopen tijd daalde de populariteit van de president in de opiniepeilingen.
Om weerstand te bieden tegen het beleid van Sarkozy is er door de politieke oppositie, mensenrechten activisten en vakbonden een demonstratie georganiseerd.
cc-foto: quasimagyar

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 aug. 2010 - 9:00

Als er blank "trailertrash" was opgeruimd was er niet zo'n heisa gemaakt. Denk dat de fout niet in onvakkundig wegslepen zit maar meer in hoe de buitenwijken van Parijs en andere grote steden in Frankrijk volledig stuurloze getto's zijn geworden waar je moet vrezen voor je leven. De schuldvraag zit in was het nodig om zo veel ongeletterd ongeschoold en bij voorbaat tot werkloosheid gedoemde mensenmassa's bij elkaar te proppen in deze voorsteden en te geloven dat het dan wel goed komt. Misschien wel een extreme vorm van een probleem dat we hier ook herkennen, gelukkig in veel mildere vorm. Neemt niet weg, het is schande om zo met je medemens om te gaan.

rgeurtsen
rgeurtsen1 aug. 2010 - 9:00

Effectieve beelden. Wat een oerdomme aanpak.

brbrwr
brbrwr1 aug. 2010 - 9:00

Dat gesleep viel best mee vond ik. Hoe moet je trouwens die verzet biedende kilo's anders in beweging krijgen wanneer je niet zwaarder mag tillen dan 25 kg.

Gavi5
Gavi51 aug. 2010 - 9:00

@ Bert @René @Hans @ Piet P. @fijnzo @ Gerwin @ Oscar, Rob was geirriteerd over het feit dat ik Mannen had gebruikt, maar nu lees ik de rest van de reacties en het valt me op dat van de 16 mannelijke reactionairen jullie 7 ook nog eens over de video heen walsen met een soort van goedkeuring voor de actie van het wegslepen van vrouwen en kinderen. Kan een van jullie me vertellen of je werkelijk zo denkt als je hier schrijft of dat het domme stoere jongenstaal is? Ik heb al eerder een poging gedaan om dit te vragen maar die is gemodereerd ( vreemd met alle nare dingen die de 7 heren naar voren hebben gebracht, maar ok, Joop is de baas!)

ReinderVLC
ReinderVLC1 aug. 2010 - 9:00

Ik vind dat de Franse politie hier verbazingwekkend zachtaardig te werk gaat. We zijn wel wat anders van ze gewend (traangas, gummiknuppels, etc.). De agenten hebben geen klap uitgedeeld, terwijl ze wel bestookt worden met meubilair en wel zelf klappen te verduren krijgen. Een goed staaltje zelfbeheersing van de agenten. Het is juist misdadig hoe de ouders hun kinderen misbruiken voor het protest. In elk ander geval van 'menselijk schild' had eenieder hier moord en brand geschreeuwd. Vooral die vrouw met haar kind op de rug doet HELEMAAL NIETS om haar kind te beschermen, maar lijkt juist haar kind opzettelijk te willen verwonden...

Richardheuveling
Richardheuveling1 aug. 2010 - 9:00

Ik vind het wel meevallen van die Franse politie. Ze halen wat schreeuwende en gillende vrouwen van straat die het helaas nodig vonden om hun kinderen hierbij te betrekken. Ze hebben geen helmen op, dragen geen schilden, gooien geen traangas, spuiten niet met waterkanonnen, raggen niet met knuppels. Die mensen moeten daar blijkbaar weg en de politie is daarvoor ingeschakeld. (Dat heeft de Franse politie niet zelf verzonnen, dat waren orders) Hoeveel vreedzamer en geweldlozer kan een ME optreden? "Mensen, ga weg. Alsjeblieft?" roepen? Nee, ik vind dit geen excessief geweld van de politie.

Middenmoot
Middenmoot1 aug. 2010 - 9:00

Een grote schande om zwangere vrouwen en kinderen te misbruiken om je doel(het zwart maken van de politie) te bereiken.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 aug. 2010 - 9:00

Hoe zo misbruiken? Het lijkt mij toch sterk dat deze zwangere vrouwen / vrouwen met kinderen vrijwillig meedoen, en niet onvrijwillg als menselijk schild worden ingezet. Bedoel je dan dat deze beelden niet getoond mogen worden, omdat ze het imago van de politie zouden kunnen schaden?

maccus
maccus1 aug. 2010 - 9:00

Even onderbouwen met argumenten aub. Zomaar speculeren dat hier zwangere vrouwen en kinderen worden misbruikt is zwartmakerij. Ik neem tenminste aan dat jij geen contacten hebt met deze daklozen.

Bobby Byrd
Bobby Byrd1 aug. 2010 - 9:00

En daar is spin #1! Gefeliciteerd Rene. Maar je hebt er wel bijna een uur over gedaan. Dat kan sneller! Maar ik geef toe: een driejarig kind dat over de grond wordt weggesleept is een moeilijk geval natuurlijk. Vooral als er video van is. Ik vind dat je het knap hebt gedaan, alleen is er in deze spannende tijden een uur wachten op een 'antwoord' wel erg lang. Klassiek vervolg : dhr Fijnzo brengt een laagje Hamas aan en de ontmenselijking is begonnen. Voor verdere ontmenselijking van dit verhaal: gebruik het woord illegalen eens een keer, naast verplichte open deuren zoals integratie, cultuurverschil, veiligheid, appels, peren, procenten etc., etc, etc. Ik ben bang dat er aan het eind van de dag niet moeders met kinderen maar mannelijke terroristen van met bomgordels op die stoepen zaten ...

Bobby Byrd
Bobby Byrd1 aug. 2010 - 9:00

Eens een koloniaal, altijd een koloniaal. Zwarte mensen zijn geen mensen, slechts een soort tweederangs levensvorm waarmee gedaan mag worden wat men wil. Iedere smoes voldoet. Met dank aan alle 18e en 19e eeuwse rascistische filosofen zoals de heilige Hegel, Burke en Kant die de basis hebben gelegd voor deze manier van denken, die nog altijd diep in de botten van velen ligt opgesloten. L'arrogance de France voorop. Ik verheug me nu al op de fantasie waarmee de PVV'ers dit geval weer gaan ompraten tot 'terecht', 'niets mis mee', etc., etc, etc. De deur staat wagenwijd open voor uw open deuren. Persoonlijk heb ik geen moeite mee dit geval als 'zum kotzen' te verklaren. En spaar me uw procenten. Binnenkort ook in Nederland te verwachten trouwens, goedgepraat in collectieve blindheid en opportunistische haat, die niet eens echte gemeend is maar vooral gericht op de eigen broekzak. Net zoals Burke in zijn tijd vooral een smoes zocht waarmee de exploitaie van Azie kon worden goedgepraat. Rechts? Links? Aan-mijn-hoela. Rascisme is de ideale schaamlap voor gierigheid.

1 Reactie
paulvr2
paulvr21 aug. 2010 - 9:00

IK weet het niet zeker maar voor mijn gevoel komt het wel vaker en in heel veel landen voor dat totaal verpauperde wijken worden opgeruimd, ook in mijn eigen buurt is dit de laatste jaren gebeurd. Hier zijn nooit rellen geweest, hooguit wat bezwaren omdat door de grotere woningen die werden teruggebouwd er niet ruimte was voor alle oorspronkelijke bewoners om terug te keren. Deze mensen kregen hotelruimte aangeboden in afwachting van hun nieuwe woningen. Je kunt dan wel racisme kraaien, maar ik vraag me af of men in de landen waar zij vandaan zijn gekomen net zo met hen zou zijn omgesprongen. Discriminatie claimen is een ware sport geworden. Maar in situaties waar ik het fijne van weet (dus niet deze situatie hier) zie je steeds weer dat de mensen die die claim leggen doorgaans het minste bereid zijn om zelf iets van hun leven te maken. Ik zou niet verbaasd zijn als dat hier ook het geval was. En als het leven werkelijk zo vreselijk voor hen is dan vermoed ik dat hen altijd de weg naar hun eigen vaderland nog open zal staan. Ik woonde een aantal jaren in de VS en heb ook geen moment gevonden dat de Amerikanen zich maar aan mij moesten aanpassen. Het beviel me niet en ik ben ondanks een zeer onzekere toekomst die erop volgde daar weer weggegaan,

[verwijderd]
[verwijderd]1 aug. 2010 - 9:00

Voorboden voor wat ons binnenkort in Nederland te wachten staat?

1 Reactie
PietPaaltjes
PietPaaltjes1 aug. 2010 - 9:00

Altijd zo positief reageren hè. Overigens zie ik niets mis in het filmpje. Betogers worden verwijderd en verzetten zich dus worden ze met zachte hand weggesleept.

Olive
Olive1 aug. 2010 - 9:00

Weet iemand dan een andere manier voor het verwijderen van zwangere vrouwen die niet verwijdert willen worden? Traangas? Waterkanon? Verdoven? Lijken mij namelijk allen geen optie.

3 Reacties
Middenmoot
Middenmoot1 aug. 2010 - 9:00

Tja ik vraag al meerdere malen wat de oplossing dan wel is. Helaas geen antwoord.

mariaderaadt
mariaderaadt1 aug. 2010 - 9:00

Je geeft het antwoord zelf al, je moet ze niet verwijderen. Dat doe je alleen maar als je je tanden wilt laten zien.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 aug. 2010 - 9:00

Vraag aan jou. Wat zou jij doen als je uit je huis wordt gezet omdat er winkels komen op de plaats waar je huis staat, en er wordt geen vervangende woonruimte aangeboden? Ga je dan met je kinderen en je hele inboedel geduldig in een hotel afwachten of er ooit vervangende woonruimte komt, zonder dat je enig idee hebt waar en wanneer?

maccus
maccus1 aug. 2010 - 9:00

Dus omdat het 'illegalen' zijn mag dit allemaal? Zijn illegalen geen mensen dan? Dat is weer nieuw voor mij.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 aug. 2010 - 9:00

Het gaat in ieder geval niet *alleen* om illegalen: "Na dit incident volgde vrijdag de bekendmaking van president Sarkozy. Hij wil dat in het buitenland geboren Fransen van hun Franse nationaliteit ontdaan kunnen worden wanneer ze geweld gebruiken tegen de politie." Oftewel, het waren gewoon Fransen, met een Franse nationaliteit (die in het buitenland zijn geboren).

Klaas2
Klaas21 aug. 2010 - 9:00

Het gaat om een politiek probleem, niet om een politieprobleem. De politie gehoorzaamt de politiek. Sarkozy en andere bestuurders hebben zich vreselijk dom en ontactisch getoond. Als die mensen een land in nood moeten besturen kun je enorme rampen verwachten. Ik leg uit wat ik bedoel: Als de politiek gezinnetjes op straat zet met hotelbewoning als alternatief, dan maakt die gemeente een ernstige fout. Als ze dan ook nog de politie inzet om die fout met geweld door te drukken maakt ze nog een ernstige fout. Wat ze had moeten doen, waartoe de agglomeratie Parijs, (miljoenen inwoners) best toe in staat is, is volwaardige vervangende woonruimte aan te bieden. En als dat niet gelijk gekund had, wachten met de uitzetting tot het wel kan. Dan moet die winkel keten maar even een paar maandjes wachten. Bewoning voor mensen is belangrijker dan een nieuwe schoenwinkel. Ik geloof dat dergelijke zaken in Nederland beter worden geregeld. Mensen vragen zich wel eens af waarom de politie in Frankrijk zo veel wordt belaagd, en in andere West-Europese landen veel minder. In dit soort wanbeleid ligt een belangrijk deel van het antwoord besloten. Waarom maken de Franse overheden dergelijke fouten? Dat heeft veel te maken met de regenteske structuren. Overheden in Frankrijk hebben hun cultuur niet veranderd, en zijn nog steeds evena rrogant als ten tijde van Louis IV

1 Reactie
Olive
Olive1 aug. 2010 - 9:00

Beste antwoord tot nu toe.

rgeurtsen
rgeurtsen1 aug. 2010 - 9:00

Kom op Rouane je schrijft naar aanleiding van deze beelden een generaliserende conclusie over de politie in Frankrijk. Dat is heel erg PVV-achtig door de bocht. --Mensen vragen zich wel eens af waarom de politie in Frankrijk zo veel wordt belaagd, en in andere West-Europese landen veel minder.-- Is dat zo, waar zijn de cijfers? Check de Amnesty International rapporten eens. Waarom maken de Franse overheden dergelijke fouten? Dat doen alle overheden van tijd tot tijd. dat is geen excuus, maar Frankrijk naar voren halen heeft geen enkele zin. --Regenteske structuren-- kunnen een bijdrage leveren aan machtsmisbruik, maar naast misstanden in de beelden zie ik ook heel veel agenten rustig en met oog voor kwetsbaarheid opereren, maar inderdaad, wel ontruimen. Je schrijft: --Overheden in Frankrijk hebben hun cultuur niet veranderd, en zijn nog steeds even arrogant als ten tijde van Louis IV-- Dat was jammer zo'n zin iets teveel naar Marie Antoinette gekeken? Of naar Brandauer onlangs in de tv-vertoning van de filmserie over de Revolutie in Frankrijk?

2 Reacties
Klaas2
Klaas21 aug. 2010 - 9:00

----[je schrijft naar aanleiding van deze beelden een generaliserende conclusie over de politie in Frankrijk. Dat is heel erg PVV-achtig door de bocht.]--- Tip: lees mijn reacties voordat je erop reageert. Ik schreef juist het tegenovergestelde: citaat: "Het gaat om een politiek probleem, niet om een politieprobleem. De politie gehoorzaamt de politiek."

Klaas2
Klaas21 aug. 2010 - 9:00

---[Dat was jammer zo'n zin iets teveel naar Marie Antoinette gekeken?]--- Casse toi pauvre con http://www.youtube.com/watch?v=axDyUNWyuw8 http://www.youtube.com/watch?v=wV9zS5K_pKg

Middenmoot
Middenmoot1 aug. 2010 - 9:00

Alle BOEHOEHOE roepers weten zelf niet hoe de politie het dan wel op had moeten lossen. Oh ja er word hier ook over winkels gesproken. Volgens het artikel op de franse site worden er nieuwe woningen gebouwd op de bewuste lokatie.

1 Reactie
maccus
maccus1 aug. 2010 - 9:00

OK, waarom moeten wij de oplossing verzinnen? De politie zijn toch de professionals? Van beveiligers in NL weet ik dat je eerst contact probeert op te bouwen, zelfs voordat een incident zou kunnen escaleren. Voorkomt een hoop gedoe en negatieve publiciteit.

patim
patim1 aug. 2010 - 9:00

Het lot van deze mensen is inderdaad ondraaglijk. Als ze lang moeten wachten op nieuwe huisvesting zijn ze hun vertrouwde omgeving kwijt en worden ze voor lange tijd in een hotel gestopt. Ik snap hun protest dan ook zeer goed. Ik zou me ook niet uit mijn huis laten zetten. Pragmatisch gezien denk ik net als enkele anderen hier, dat ze zeker moeten protesteren. Ze hadden alleen geweldloos op moeten geven toen de politie kwam. Later hadden ze weer terug kunnen komen. Dit spelletje zouden ze eindeloos kunnen herhalen. Dit was echter niet hun bedoeling denk ik. Wat mij aan de film opvalt is dat het lijkt of het vooropgezet is. De vrouw waarvan het kindje over de grond gesleept wordt, bonkt zelf al herhaaldelijk met haar rug tegen de grond terwijl ze de politie van zich af probeert te houden. Ze gaat zelf niet zachtzinnig met haar eigen kind om. Zo zie ik meer vrouwen met kinderen. Het lijkt er op dat de vrouwen met kinderen (en een zwangere vrouw) als pressiemiddel gebruikt worden om vooral een film te krijgen waar de wereld schande van spreekt. Dit vind ik meer stuitend dan het "nette" optreden van de politie. Nogmaals, ze staan volledig in hun recht om te protesteren en kunnen dit keer op keer geweldloos doen. De manier waar ze voor gekozen hebben is in mijn ogen een politieke keuze. Ik zou mijn kinderen daar niet voor gebruiken.

1 Reactie
PaPinkelman2
PaPinkelman21 aug. 2010 - 9:00

Wat ik wel vreemd vind is dat wij instinctief altijd als eerste zorgen voor onze kinderen, dat begint al tijdens de zwangerschap dat het lichaam het beste eten aan het kind geeft en wat er over blijft krijgt de vrouw. Instinctief zullen wij bij gevaar ons lichaam om het lichaam van ons kind buigen om ervoor te zorgen dat ons lichaam de klappen ontvangt en niet het lichaam van ons kind. Mijn eerste insteek is... Hoe haal je het in Godsnaam in je hoofd om te gaan protesteren op hardhandige wijze met je kind op je rug als er door de regering wordt voldaan aan de primaire levensbehoefte. Het is natuurlijk niet ideaal, maar een verblijf in een hotel, zij het voor langere duur is lang niet zo erg als bewust een paar keer met je rug je kind verpletteren om een punt te maken. Deze mensen zijn zo egoistisch dat hun eigen belang hoger geldt dan het belang van hun nageslacht. Verwacht geen begrip en menselijkheid van derden als je die zelf ook niet toont.

maccus
maccus1 aug. 2010 - 9:00

Wat een flauwekul zeg, die aannames dat die vrouwen opzettelijk hun kinderen aan het verwonden zijn. Ik zie daar geen enkel bewijs van in het filmpje. Men doet hier nog steeds alsof die vrouwen geen mensen zijn maar wezens van een andere planeet. De vrouwen worden naar voren getrokken door de politie, er ontstaat een schommelbeweging. Ze dragen hun kinderen op hun rug en de politie kan dat niet zoveel schelen blijkbaar. Zijn ze niet gewend zeker, zo te zien aan het gesleep en het gestuntel.

1 Reactie
ReinderVLC
ReinderVLC1 aug. 2010 - 9:00

Maar had jij dan niet eerst je kind beschermt, mocht je die op je rug dragen en de politie trekt aan je benen? Overigens dat terwijl ze als een wilde tekeergaat tegen diezelfde politie (ze is nogal aan het schoppen) en daarmee zichzelf uit balans brengt waardoor ze haar kind plet, niks schommelbeweging. Daarna wordt ze inderdaad weggetrokken, maar wederom doet ze HELEMAAL NIKS om haar kind te beschermen, maar schopt door tegen de politie. Dezelfde politie die het kind vaderlijk meenemen als die eenmaal onder dat hysterische mens vandaan is. Misdadig is het om kinderen als menselijk schild te gebruiken of uberhaupt mee te nemen naar een demonstratie waar politie ingrijpen waarschijnlijk lijkt.