Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Wat ons in een wurggreep houdt

Francisco van Jole over het verband tussen de energiecrisis en de debatcultuur in de Tweede Kamer
Joop

Frankrijk heeft niet opgelet

  •  
22-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
online960sm

Meer over:

cartoon, frankrijk, kijk nou,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 sep. 2021 - 13:59

Het is duidelijk dat de aandacht verschuift van Europa naar Azië. Laat Europa zijn eigen broek ophouden. Waarom bouwt Frankrijk geen onderzeeërs voor Europa? Omdat Europa nog steeds niet los komt van zijn nationalisme.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*22 sep. 2021 - 11:41

Dag FromValue. Wat een grote teleurstelling al is President Joe Biden, namelijk na minder dan een jaar als de nieuwe President van de VS, na de rampjaren van boef pur sang Donald Trump. Waar is zijn empathie met zijn Europese bondgenoten bij de EU gebleven? Ik hoop dat hij zelf gaat stoppen in 2024 en op dat moment toch de kans geven aan een wat jongere iemand zoals Kamala Harris of Stacey Abrams b.v. om de nieuwe kandidaat te worden bij de volgende Presidentiële verkiezingen in de VS. Een fijne dag✌

FromValue
FromValue22 sep. 2021 - 9:32

Dit hele AUKUS verhaal is slecht doordacht en lijkt een vehicle te zijn voor de Australiers om van een problematisch onderzeeer contract uit te komen - Biden is daar vrij opportunistisch op ingestapt en Boris denkt uberhaupt niet na. Netto resultaat is dat de anti-China coalitie van Biden al de eerste grote scheuren heeft, Australie een belangrijke EU speler tegen zich in het harnas heeft gejaagd, waardoor het EU vrijhandelsverdrag met Australie nu in de koelkast staat en de Britten op het gebied van de Brexit issues helemaal weinig cooperatie hoeven te verwachten. Nu kunnen de Australiers in 2040 varen, tot die tijd zijn ze echter voor de huidige generatie onderzeeers volledig afhankelijk van de Fransen. Ik hoop dat er niet teveel stuk gaat...

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2021 - 13:09

Er zijn geen Franse onderzeeers in Australie. Het contract om die te bouwen staat al vele jaren op ijs. Vandaar dat de Australiers er onderuit wilden. Maar het contract stond niet alleen op eijs omdat de Fransen het niet klaarden. Ook omda

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2021 - 13:12

Ook omdat de Australiers het maar niet voor elkaar krijgen om onderzeeers te bouwen. Al voor het Franse contract niet. Ook zijn ze al lang bezig geweest met het shoppen. Er was gewag over een Duits model, bv. In ieder gaval. Omdat de Australiers geen onderzeers meer kunnen maken, lijkt het me waarshijnlijk dat het bij huren blijft.

EenMening
EenMening22 sep. 2021 - 8:15

AUKUS is opgericht om China in bedwang te houden. Een vorm van containment.

3 Reacties
EenMening
EenMening22 sep. 2021 - 8:18

The Quad, een samenwerkingsverband van de VS, Australië, Japan en India beoogt hetzelfde.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2021 - 13:44

Veel meer dan een merk vermelding is het vooralsnog niet. Een soort TV stunt om aan de Chinezen te laten zien dat de wraakzuchige handelsoorlog die ze voeren tegen Australie zoals alleen een autocratiesch land dat kan niet ok is. Wel kan het een logische samenwerkings verbond zijn in bredere contexten, zoals met de Quad of als extra op de allianties en verbanden die er zijn met de Philippijnen, Zuid Korea, Japan, Indonesie and Taiwan. De landen die bedreigd worden door de agressie van China (het stelen van hun land en het verdrijven van hun mensen uit hun land, en het bedreigen met invasie, over een territorium ongeveer ten grote van een derde van Europa. https://en.wikipedia.org/wiki/File:South_China_Sea_Nine_Dashed_Line.png Wel laat wat betreft die onderzeeers. Als ze echt ooit komen. China gaat een nieuw modern vliegdekschip lanceren in vier jaar.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2021 - 13:53

Deze maand is het beurt voor China om Indonesie er uit te spelen. https://www.rfa.org/english/news/china/indonesia-natuna-09212021173455.html

adamgmail
adamgmail22 sep. 2021 - 7:48

De keuze voor een nucleair onderzeeër met een pumpjet aandrijving is voor Australië wel logisch: 1. Onbeperkte brandstof voor 5 a 10 jaar; 2. Veel stiller dan een diesel; 3. US en UK hebben meer belangen bij een veilig Australië dan Frankrijk; 4. China moet rekening houden dat hun vasteland nu ook voor Australië bereikbaar is.

2 Reacties
rvb2
rvb222 sep. 2021 - 11:38

Nucleaire subs zijn juist minder stil dan een diesel-electrische sub. De reactor van een nucleaire sub kan niet zomaar uitgezet worden, en maakt altijd geluid dat te detecteren is. Ook het koelwater kan gedetecteerd worden via infrarood. Een dieselel-electrische sub kan wel volledig 'stealth' gaan.

adamgmail
adamgmail22 sep. 2021 - 14:46

Aanvulling: een diesel onderzeeër is alleen stiller dan een nucleair onderzeeër als deze op de accu's vaart (max 7 a 8 uur bij kleine snelheden), als de dieselaandrijving wordt aangezet voor het opladen van de accu's dan is een diesel niet stiller maar luidruchtiger en kan via infrarood worden opgespoord omdat de snorkel boven water warmte uitstoot. Verder kan een diesel geen pumpjet aandrijving gebruiken omdat de accu's te snel leegraken omdat een pumpjet meer stroom nodig heeft dan een conventionele schroef.

Bouwman2
Bouwman222 sep. 2021 - 7:24

Onzin, niet de Fransen zijn naar en siekem maar de VS. De bastille staat in Washington DC. Waarom dan deze primitieve cartoon? Dat komt omdat de vermaaksindustrie geheel uit Angelsaksisch gebied, afkomstig is. En omdat Frans en Duits lastiger zijn dan Engels/Amerikaaans. Tegenwoordeig wordtje in Knokke het Zoute niet meer in het Frans maar in slang afgenekt. In Nederland dringt "Spoken word" de letterkunde met de ellebogen naar de achtergrond. Cultuur is het dance event, niet meer Petrouchka. Sonia Gaskell is dood, leve de acrobatiek. . Mensen gaan altijd voor hun kortzichtig gemak.Voor de hand die brood en spelen uitdeelt Mundus vult decepi, ergo decipatur.